patelnię wlać olej, dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut. Kiedy cebula lekko zmięknie dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w małą kostkę mięso z kurczaka, mrożoną kukurydzę, sól oraz pieprz. Smażyć przez kolejnych 15 minut. Sos: do garnka włożyć drobno krojonego pomidora, krojoną czerwoną cebulę, krojoną w paski paprykę, olej, słodką oraz ostrą paprykę(...)drobno krojoną natkę pietruszki. Sos zdjąć z ognia i zmiksować. Złożenie naleśników : na każdego z usmażonych naleśników wyłożyć farsz. Zawinąć boki naleśnika a następnie zwinąć naleśnik (tak jak zawijamy krokiety). Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać częścią sosu i przykryć naczynie. Naleśniki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 do 30 minut. Upieczone naleśniki podawać polane sosem
mecooksdrób, pokrojone wcześniej w paski. * aby otrzymać mocniejszy bulion zwany podwójnym lub consomme, należy w odtłuszczonym i sklarowanym bulionie gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu drugą porcję mięsa z warzywami. Po około 3 godzinach gotowania consomme przecedzamy, klarujemy, dodając ubite białka, mieszamy, aż białko się zetnie, zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut, przecedzamy przez płótno, doprawiamy solą(...)zapałkę - pieczarki lub prawdziwki pokrojone w plasterki - pulpety z cielęciny lub wątróbki - gołąbki z kapusty pokrojone w plastry Możemy też podać czystą zupę, a na talerzyku obok położyć: - krokiet z naleśników - krokiet z ryżu - pasztecik serowy - diablotkę Smacznego
Moja Książka Kucharskajuż jest , że czasem robimy coś podświadomie. Miałam w planie pierogi z wołowiną z zupy, albo krokiety. Wyjmując z lodówki przypomniałam sobie o papryce która za długo już leży. ,,Zabrzęczało". A szykując się do wyjęcia ryżu nie wiem czemu sięgnęłam po otręby. No i dalej już poszło. Czas: 30 minut Składniki: 3/4 szklanki wołowiny ( po zmieleniu) -ugotowanej 2 papryki(...)pestek winogron 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 % 1/3 szklanki śmietanki 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki mąki 1 szklanka wywaru warzywnego 2/3 łyżeczki maggi w płynie Zmielić w malakserze mięso. Wymieszać. Cebule pokroić drobno i usmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso, cebulę, otręby, koperek, majeranek, pieprz, jarzynkę , 1/3 łyżeczki maggi, otręby, pozostały olej ( dodaje olej bo daje chuda
Buniabaje w kuchnizasadzie dowolna, poza krewetkami. Powiny być kładzione pierwsze, aby były widoczne po zrolowaniu. Dodatkowo możemy posypać całość czarnym sezamem. Zakładamy boki do środka i zawijamy ściśle podobnie jak krokiety, czy gołąbki uważając, aby nie rozerwać papieru. Układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się ze sobą nie stykały. Przykrywamy wilgotną ściereczką. Spring rolls z awokado i krewetkami podajemy(...)nadzienia i sosu. Za „jednym zamachem” można przygotować kilka wersji zmieniając tylko nadzienie. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również : Spring rolls z nasionami chia Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka Spring rolls z pieczonym łososiem Spring rolls z awokado i krewetkami dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek 9. czerwca 2017 r.” Wydrukuj przepis The post Spring rolls
mojewypiekiinietylkoserkiem, jajkiem oraz sałatą w środku. Przygotowuje się je rzeczywiście szybko, a do środka możecie włożyć, co Wam w duszy gra - mogą to być paluszki krabowe, posiekany szczypiorek lub mięso krewetek. U mnie serek z grillowaną papryką i oliwkami. Do owoców morza warto wypróbować z innym rodzajem serka może to być np. kremowy serek naturalny lub pesto z rukolą Apetiny(...)świetne na piknik lub na obiad z zieloną sałatą i np. ryżem - i na ciepło i na zimno są super :) Jak tak na nie patrzę, to wyglądają jak krokiety ;) Pięknie polecam, korzystajcie z przepisu, ulepszajcie :) K.K. SKŁADNIKI: 1 opakowanie chleba tostowego (pszennego lub wieloziarnistego) woda do namaczania kromeczek farsz: u mnie : 1 pierś z filetu kurczaka - drobno posiekana, podsmażona
Moja Książka KucharskaZrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kotlety mielone to stary klasyk kuchni polskiej,każdy jadł i każdy je zna. Ja lubię kiedy w kuchni i na talerzu coś się dzieje więc eksperymentuję
Kolorowa kuchnia ElkiNaleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem to klasyczne połączenie naleśników na słodko. Taka wersja naleśniki to idealna alternatywa dla naszych pociech, które kochają słodkości a jednocześnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!okazała sie bardzo przydatna. Metodą prób i błędów dopracowałam idealny przepis. Oczywiście według opinii moich domowników i gości . Kliknij tutaj, żeby sprawdzić inne przepisy na przekąski. Składniki 1/2 kg mięsa mielonego Paczka warzyw mrożonych firmy Dulcy 1/2 kg kapusty pekińskiej 200 g cienkiego makaronu ryżowego 3 łyżki oleju sos sojowy ciemny sos rybny 1 jajko 1/2 l oleju Krok(...)potrzeby doprawiamy sosami). 4 Do miski wlewamy ciepłą wodę i umieszczamy w niej papier ryżowy do czasu aż lekko zmieknie. Następnie wyciągamy, nakładamy łyżke farszu i formujemy na kształt krokietów, pamietając aby było ciasno ściśniete. Ja używam lnianej ścierki do zawijania 5 W wysokiej patelni rozgrzewamy olej do temp około 160 stopni i smażymy sajgoniki z obu stron. Należy uważać
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyMoja córka ma swoje jedzeniowe fanaberie. Najchętniej jadłaby pierogi, naleśniki albo kluski z serem . Nienawidzi za to pieczarek. Kiedy jednak kilka dni temu z ochotą zajadała krokiety z pieczarkami postanowiłam, że dodam pieczarki do kurczaka. Jak się okazało pieczarki w takim połączeniu są dla niej nadal "niejadalne". Za to kurczak "wyprzedził" na jedzeniowej liście przebojów(...)każdej strony. Zdjąć z patelni. Wrzucić pokrojone pieczarki i cebulę i podsmażyć. Dodać ponownie kurczaka i zalać wodą lub bulionem. Przykryć i dusić aż mięso będzie prawie miękkie. Zdjąć pokrywkę i dodać śmietanę kremówkę do powstałego sosu. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie miękki. Doprawić ewentualnie do smaku
Sto kolorów kuchniJak co roku, nadszedł czas na podsumowanie najpopularniejszych przepisów na moim blogu, zapraszam! Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie
karmelowyWracając z wakacji nad polskim morzem przywieźliśmy świeżo wędzone ryby : wędzonego łososia bałtyckiego oraz wędzone śledzie. Wędzonego łososia wykorzystałam w naszej ulubionej paście rybnej do chleba
Moja DelicjaPiersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski lub głębokiego talerza, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać, przełożyć na patelnię i przysmażyć. Kiedy mięso będzie gotowe, to posypać je lekko bazylią i oregano. Na osobnej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprz biały i smażyć do czasu(...)dobrze wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Żaroodporne naczynie wysmarować lekko masłem. Na naleśniki kłaść farsz i zawijać w rulon (jeżeli wolicie, to można składać jak krokiety). Kłaść w naczyniu jeden obok drugiego, polać sosem beszamelowym i posypać lekko serem. Naleśników jest sporo, więc jak nie zmieści się Wam jeden obok drugiego, to można też kłaść jeden
Passions hobbies lifeświeże, razowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior(...)kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone (w tym w szczególności smażone na głębokim tłuszczu np. frytki), a także chipsy, pizze, naleśniki, krokiety, itp. Jak widzicie muszę wyeliminować wiele wspaniałych składników, które bardzo lubię, do tego brak możliwości smażenia, czy chociażby przesmażania niektórych produktów w znacznej mierze ogranicza menu, dlatego będę musiała nauczyć
Codzienne GotowanieNa blogach kulinarnych same pyszności pachnące lasem, a sklepy kuszą nas różnorodnością świeżych grzybów. W warzywniakach i przydrożnych stoiskach stosy pięknie prezentujących się kapeluszników. Aż człowiekowi
Zielona Kuchnia