krokiety z mięsem - 686 przepisów (strona:32/46)

Święta BożegoNarodzenia. Co podać na świąteczny obiad? 216

Święta już dosłownie za chwilę i wydaje mi się, że menu wigilijne wszyscy mają ustalone. Ale co ze świątecznym obiadem? My się nigdzie dalej nie wybieramy

Smaczna Pyza
Krokiety z mięsem i kapustą 108

łyżki wody - bułka tarta - przyprawy - sól, pieprz - olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: FARSZ: Mięso mielimy, kapustę płukamy i drobno szatkujemy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy mięso i po kilku minutach kapustę. Dusimy do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku. CIASTO NALEŚNIKOWE: Mleko wlewamy do miski, dodajemy tłuszcz, jajka, sól, wodę i stopniowo mąkę. Wszystko należy dokładnie wymieszać(...)używam miksera). Pierwszego naleśnika zawsze smażę na odrobinie oleju, kolejne już bez tłuszczu. Na usmażone i jeszcze ciepłe naleśniki nakładamy farsz, zwijamy boki do środka i zwijamy ciasto krokieta. Tak uformowane naleśniki układamy ciasto na blaszce lub w pudełku i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia - nie będą się rozkładać podczas smażenia. PANIEROWANIE: Jajka rozkłocić, dodać wodę i przyprawy. Uformowane krokiety obtoczyć

Kulinarne blogowanie
Sajgonki z mięsem mielonym i makaronem 357

Wystudzić i drobno pokroić.   Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, drobno pokrojoną cebulkę, czosnek oraz imbir, chwilę smażymy. Dodajemy mięso i grzyby. Gdy mięso nie będzie już surowe dodajemy sos sojowy, ocet i makaron. Dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy natkę. W szerokim talerzu przygotować(...)ciepła wodę, w której będziemy zanurzać papier ryżowy przez kilka sekund z każdej strony aby zmiękł. Papier układać na blacie, z jednego brzegu nakładać farsz łyżką i zawijać jak krokiety.  Przygotowane sajgonki odstawiamy na 40 minut aby obeschły przed smażeniem. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju przez kilka minut, obracając z każdej strony. Podajemy z sosem sojowym oraz sosem

kulinarnyswiatdomi
Sajgonki majonezowe z piersią kurczaka i kolendrą 142

papryki czerwonej - 4 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - papier ryżowy - olej - kolendra - sól Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Mięso, tak jak szalotkę i paprykę, kroimy drobno. Dodajemy do poszatkowanych składników majonez, musztardę oraz kolendrę. Tak przygotowany farsz zawijamy w zwilżony papier ryżowy - papier ryżowy moczymy przez chwilę w gorącej(...)stanie się plastyczny (polecam przygotowanie odpowiednio ciepłej wody na patelni wielkości krążka papieru), przekładamy go na deskę lub talerz. Na środek nakładamy 1-2 łyżki farszu. Składamy jak krokiety albo w ten sposób . Smażymy na głębokim tłuszczu - są gotowe, gdy nabiorą koloru i stwardnieją. Usmażone sajgonki przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy w sosem chilli słodko

Życie zamknięte w smaku
Krokiety z kapustą i grzybami 169

Składniki: Farsz: 600 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 40 g suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 duża cebula

Blondynka Gotuje
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 223

skroiłam zewnętrzne grube nerwy, uważając, żeby nie uszkodzić liści. Mięso zmieliłam, używając sitka o średnich oczkach. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę i zeszkliłam na maśle. W misce wymieszałam mięso, ryż, zeszkloną cebulę i jajko. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Na zdjęciu widać podwójną porcję masy, ponieważ połowa była przeznaczona do innej potrawy. Dno szerokiego garnka wyłożyłam zdjętymi wcześniej(...)naddarte lub dziurawe. Na desce rozkładałam sobie sparzone liście kapusty, nakładałam na nie porcję farszu  (w ilości stosownej do wielkości liścia) i ostrożnie zwijałam gołąbki, podobnie jak krokiety. Zawinięte układałam w garnku na liściach jak najściślej jeden przy drugim. Po zawinięciu wszystkich gołąbków dołożyłam do garnka przekrojony na pół środeczek kapusty i jeszcze jakiś zabłąkany listek. Całość zalałam wrzątkiem

Kuchenne zapiski Edyty
Farszynki mazurskie 11658

zmielić w maszynce. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto. Teraz należy zająć się farszem. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle, na złoty kolor. Ostudzić. Mięso zmielić w maszynce razem z podsmażoną cebulką, pieprzem i ugotowanymi jajkami. Całość wymieszać na jednolitą masę. Jeżeli farsz będzie zbyt suchy można dodać do niego trochę bulionu. Z ciasta odrywać(...)ciasta (u mnie to było 130 g) i formować placuszki, o grubości około 7 mm. Na środek każdego placka nakładać farsz, a następnie zawijać go i formować a'la krokiety. Smażyć na oleju na jasnozłoty kolor z każdej strony. Ispiracja: oliwkawczekoladzie linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza 184

panko i podano z kolendrowym majonezem, który również postanowiłem wykorzystać w moim przepisie, podkręcając go nieco ostrymi papryczkami piri-piri. Spróbujcie koniecznie; nie pożałujecie! :) * SKŁADNIKI na ok. 16 krokietów Pastéis de Bacalhau: 250 g solonego dorsza lub 400 g świeżego 400 g obranych ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 mały pęczek natki pietruszki 1 łyżka sosu(...)wodę w międzyczasie 2-3 razy. Następnie ugotuj go w świeżo nalanej wodzie przez około 15 minut. Ostudź, obierz skórę, odetnij płetwy, pozbaw go ości i pokrusz do salaterki mięso. Świeżego dorsza ugotuj również w wodzie, jednak nieco krócej — jakieś 5-7 minut. Ostudź, pozbaw skóry oraz ości i oddziel mięso, które możesz odsączyć dodatkowo z nadmiaru wody na papierowym

Food Square
BARSZCZ UKRAIŃSKI 114

Zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy około 30 minut.  Po tym czasie dodajemy buraczki, ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut.  Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z  poszatkowaną kapustą.  Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i w razie konieczności dolewamy wody.  Na koniec dodajemy śmietanę(...)zdejmujemy z ognia.  Teraz wlewamy sok z cytryny, wsypujemy odcedzoną fasolkę i dodajemy natkę pietruszki, można jeszcze doprawić ją do smaku. Barszcz ukraiński podajemy z pieczywem, pierożkami lub krokietami. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Roladki mięsne z naleśników 180

łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 jajka ogórki konserwowe 200 g sera żółtego sól pieprz boczek w plastrach  Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, następnie przygotowujemy mięso. Przekładamy mięso do miseczki, dodajemy do niego pokrojone w drobną kosteczkę cebule, majonez i keczup. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Naleśnika smarujemy masą mięsną, przykrywamy drugim naleśnikiem i ponownie(...)warstwę stanowi ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach. Na serze układamy dwie ćwiartki jajka lub małe ogórki konserwowe,  co kto woli i zwijamy całość tak jak krokiety. Przygotowane roladki owijamy plastrami boczku, można spiąć wykałaczkami, aby się nie rozeszły.  Roladki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 minut w piekarniku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 182

osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas duszenia z mięsem. Wieprzowinę, pierś z kurczaka i wystudzony ryż połączyć razem, dodając resztę składników. (Wodę dodajemy, aby mięso było bardziej soczyste.) Masę dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki, aby wszystko razem "przegryzło się". Kapustę obrać z wierzchnich liści i obgotować lekko.  Do pomocy(...)płasko i wygodnie zdejmowałam liście.  Ze zdejmowanych liści ścinać środkowy gruby nerw, żeby gołąbki nie wyszły łykowate.  Liście zawijać podobnie jak krokiety, kładąc porcję masy mięsnej na środku, a następnie zakładać  lekko boki do środka i rolować. Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krokiety z kaszą i grzybami 132

jeden ze smaków dzieciństwa! Najpierw takie krokiety przygotowywała  moja babcia, później mama, a teraz ja chętnie do nich wracam. Pyszne, sycące, rozgrzewające - idealne na jesienne i zimowe dni. Podstawą są naleśniki - jakie kto lubi. Nadzienie stanowi kasza jęczmienna, grzyby, cebula i duża ilość pieprzu - w naszej rodzinie nie istnieje pojęcie "zbyt pikantne";) Składniki na farsz: Szklanka kaszy jęczmiennej perłowej(...)miękkości - nie podaję czasu, bo to zależy od wielkości grzybków. Ja swoje gotowałam 40 minut. Odcedzone i wystudzone grzyby trzeba bardzo drobno posiekać, albo zmielić w maszynce do mięsa. Chodzi o naprawdę małe kawałeczki, które dobrze wymieszają się z kaszą. Cebulę posiekać bardzo drobno. Kaszę wsypać do garnka i zalać bulionem lub wodą z odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia

Kulinarne Inspiracje
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 157

sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko. Również smażone w całości, a następnie zapieczone w piekarniku piersi kurczaka wyszły pyszne i soczyste. Nie wiem czy to kwestia samego mięsa, czy jednak nowego sprzętu, ale dawno już nie jadłam tak soczystej piersi. Oczywiście z przyzwyczajenia podsmażone piersi przełożyłam do naczynia do zapiekana. Pod koniec zorientowałam się, że zabieg ten był zbędny(...)zmuszona byłam wlać choć po kropelce. Korzystając z patelni tytanowej absolutnie nie było takiej potrzeby. Całą partię usmażyłam bez kropli tłuszczu. Wyszły idealnie. Usmażone naleśniki posmarowałam mięsnym nadzieniem, zwinęłam krokiety, opanierowałam i podrumieniłam na masełku klarowanym. Mieliśmy doskonałe drugie śniadanie do pracy. Największy test stanowiły udka kurczaka przygotowywane w śmietanowym sosie. Potrawa ta przygotowywana na mojej starej patelni niestety

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 115

sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko. Również smażone w całości, a następnie zapieczone w piekarniku piersi kurczaka wyszły pyszne i soczyste. Nie wiem czy to kwestia samego mięsa, czy jednak nowego sprzętu, ale dawno już nie jadłam tak soczystej piersi. Oczywiście z przyzwyczajenia podsmażone piersi przełożyłam do naczynia do zapiekana. Pod koniec zorientowałam się, że zabieg ten był zbędny(...)zmuszona byłam wlać choć po kropelce. Korzystając z patelni tytanowej absolutnie nie było takiej potrzeby. Całą partię usmażyłam bez kropli tłuszczu. Wyszły idealnie. Usmażone naleśniki posmarowałam mięsnym nadzieniem, zwinęłam krokiety, opanierowałam i podrumieniłam na masełku klarowanym. Mieliśmy doskonałe drugie śniadanie do pracy. Największy test stanowiły udka kurczaka przygotowywane w śmietanowym sosie. Potrawa ta przygotowywana na mojej starej patelni niestety

Smaki Na Talerzu
Pomidory z mozzarellą i pesto 174

Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sajgonki 268

makaronu ryżowego sos sojowy, pieprz, olej do smażenia Sposób wykonania: Marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach. Cebule drobno siekamy, podsmażamy razem z marchewką na oleju. Dodajemy mięso. Wszystko razem smażymy Na tym etapie możemy dodać sos sojowy, pieprz. Ilość według uznania (ja dałam około 3 łyżek sosu). Na koniec dodajemy (wcześniej namoczone) i posiekane w słupki grzyby mun, posiekane(...)przygotowany wg instrukcji na opakowaniu makaron ryżowy. Wszystko razem podsmażamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.  Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy płatki i nakładamy farsz i zawijamy jak krokiety. Można zawinąć w dwa płatki wtedy są bardziej chrupiące. Smażymy na głębokim oleju z dwóch stron.  Smacznego! Źródło

Smaki Natalii
Delikatne pulpeciki w sosie 189

Bardzo lubię gotowane i delikatne potrawy (w przeciwieństwie do reszty domowników ;-)). Dlatego często robię te klasyczne pulpeciki. Szybkie w wykonaniu, niedrogie i smaczne. Miła odmiana od

Zielona Kuchnia
Kotleciki z dorsza 210

minut od momentu zagotowania mleka (pilnujcie, aby nie wykipiało). Następnie mleko i przyprawy wylewamy, a rybę studzimy. Po ostudzeniu ziemniaki i rybę warto schować na godzinę do lodówki – krokiety lepiej się będą formowały (jeśli robicie kotleciki w zimę wystarczy wystawić jeszcze gorące na balkon). W tym czasie przygotowujemy panierkę. Do połowy szklanki bułki tartej wyciskamy ząbek czosnku i trzemy(...)wrzątkiem cytryny. Dodajemy pół pęczka posiekanego koperku. Rozcieramy całość palcami – tak jak na kruszonkę. Odstawiamy. Zimną rybę pozbawiamy (jeśli ma) skóry i większych ości (jeśli ma). Dodajemy białe mięso z ryby do ziemniaków i rozgniatamy całość tłuczkiem. Dodajemy do ryby i ziemniaków dwie posiekane drobno cebule dymki, pozostałe pół pęczka posiekanego koperku, wyciśnięty ząbek czosnku, jajko, gałkę muszkatołową oraz

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania