Wspaniała!! Dobrze schłodzona smakuje jak puszne lody na bazie z żółtek i to te z dzieciństwa:) Przygotowując te kremówkę bazowałam na tym przepisie. * 2 opakowania ciasta francuskiego (kupiłam w Biedronce); Wykonanie: Ciasto lekko rozmrozić, delikatnie rozwinąć i ułożyć w formie do pieczenia (na tym samym papierze, z którym było zwinięte). Rozwinięte ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem(...)skrobię kukurydzianą i dobrze wszystkie składniki wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlać masę żółtkową i wszystko razem zagotować. Gotować 1 do 2 minut, cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Ugotowany budyń dobrze wystudzić. Kiedy stygnie, trzeba od czasu do czasu mieszać łyżką, by na wierzchu nie robił się "kożuch". Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem
In my kitchenposmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim formę. Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Piec spód tarty 15 - 20 minut, do momentu ładnego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Kokosowy budyń: 500 g kokosowej śmietanki (lub dwie puszki każda po 400 ml pełnotłustego mleka kokosowego schłodzone 24 h w lodówce) 100 g drobnego cukru 50 g skrobi kukurydzianej 5 dużych(...)palnika, dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Przelać masę na podpieczony kruchy spód, wyrównać. Schłodzić. Masa ma szarawy kolor - to normalne, taki kolor ma mleko kokosowe. Oraz: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36 % 1 czubata łyżeczka cukru pudru 3 czubate łyżki wiórków kokosowych 2 dojrzałe mango 3 kiwi 125 g borówek amerykańskich płatki kokosowe do dekoracji Mango
maniapieczeniaczas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki masy serowej:- 1kg gęstego sera z wiaderka- 1szkl ksylitolu (lub cukru)- 170g miękkiego masła- 6 jaj- 1 budyń śmietankowy bez cukru- kilka kropli olejku śmietankowegoMiękkie masło utrzeć z ksylitolem w misie malaksera lub ubić mikserem. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy partiami biały ser. Na końcu dodać(...)piekarniku. Lukier marcepanowy:- kilka łyżeczek mielonego cukru trzcinowego (ok.6 łyżeczek)- kilka kropli olejku migdałowego- kilka łyżeczek kremówkiDo mielonego cukru dodajemy olejek migdałowy(3-4 krople) i mieszając łyżeczką dolewamy kremówkę aż do uzyskania pożądanej konsystencji.Gotowym lukrem smarujemy wystudzony sernik. Smacznego
Smaczne Zdrowejajek (u mnie 6 mniejszych) - 1 szklanka cukru (dałam po 1/2 szklanki ksylitolu i cukru trzcinowego) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (można dać budyń bez cukru) mój gęsty ser W misie miksera umieścić masło, dodać ksylitol i/lub cukier i utrzeć na gładki puch, następnie dodajemy po jednym całym jajku na zmianę z kilkoma łyżkami sera(...)zdejmujemy obręcz. Ciasto przekładamy na talerz i posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym lub smarujemy lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek pudru trzcinowego z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i dodatkiem kremówki (lub wody). Ja posypałam wierzch dodatkowo płatkami migdałów. Smacznego :-) http://mojpieknystol.pl/ http://mojpieknystol.pl
Smaczne ZdroweWcześniej to ciasto robiłam w typowym wydaniu, tzn. ciasto piekłam w okrągłej formie i po wyłożeniu kremu na takie dno i pokrycie go pokruszonymi kawałkami ciasto
Różne smaki w kuchnimoże zabraknąć w kuchni u żadnego cukiernika-amatora :) A - amoniak i amaretto (wystarczy syrop - nie musi być alkohol) B - biszkopty i budyń (wiadomo - lepiej zrobić domowy, ale awaryjnie budyń śmietankowy czy waniliowy na pewno się przyda), bakalie - wszystkie jakie lubicie C - cukier waniliowy oczywiście domowej roboty, a także cukier biały (najlepiej drobny), puder oraz brązowy; czekolada (biała, gorzka, mleczna(...)przy pieczeniu coś nie wyjdzie i musimy szybko robić ciasteczkowy spód I - i...dużo innych rzeczy, których nie ma na tej liście :) J - jajka, jogurt naturalny i jabłka K - kremówka (zawsze mam w lodówce co najmniej pół litra i nigdy nie wiem kiedy znika), kakao i kawa bez tych trzech składników nie potrafię się obyć. Zapomniałabym o gotowym słodkich korpusach
Mania Wypiekaniazawsze w naszym domu. Ciasto jest wyjątkowo listkowe, bardzo lekkie i mało sycące, jeden kawałek “ciągnie” drugi. p.s wybaczcie, ale nie będę wchodziła w szczegóły pomiędzy napoleonką a kremówką… Napoleonka Składniki na ciasto: • 2 czubate szklanki mąki pszennej • 300 g margaryny • 2 łyżki słodkiej śmietany • 1 żółtko • 2 łyżki octu Składniki na krem budyniowy: • 1 lt mleka • 1 szklanka(...)żółtka, dobrze wymieszać (można użyć miksera aby składniki się lepiej połączyły). Tak zmiksowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować około 5 min, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Gorący budyń przestudzić, wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim. Płaty ciasta przenosić bardzo ostrożnie, ponieważ są bardzo kruche. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Napoleonka jest najsmaczniejsza po paru godzinach
Mia Cucina Sofietamarginesie to bardzo polecam - nasze maliny w tym roku jeszcze na początku listopada miały owoce, ba nawet zaczęły jeszcze kwitnąć, niestety pogoda już nie ta...) , niekiedy robię też super budyń na żółtkach, tym razem chodziła za mną jednak babka. Kojarzyłam , że kiedyś gdzieś wpadł mi w oko przepis, pomyślałam , podumałam i odnalazłam. Babka troszkę inna od tych tradycyjnych, które(...)szkl ksylitolu- 1 łyżka cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią)- 400g mąki orkiszowej białej (750)- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia- 5 łyżek słodkiej śmietany ( dałam 6 łyżek kremówki)- kilka kropli aromatu waniliowego ( nie trzeba)Można dodać aromaty cytrynowe itp. dla mnie jej smak waniliowo-maślany był idealny, do tego jeszcze marcepanowy lukier. :-)+ dodatkowo puder do posypania ( ja moją
Smaczne Zdrowepowstały grudki, gotować 2-3 minuty, aż budyń lekko zgęstnieje- budyń grysikowy ostudzić, po tym czasie zdjąć zaschniętą warstwę z wierzchu- masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu grysikowego cały czas miksując- spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia (warto posmarować pierw blachę tłuszczem, dzięki temu papier się przylepi)- na spód wyłożyć część herbatników (mogą być ułożone w całości(...)rozpuści - gotować, aż płyny trochę odparują tworząc kremową konsystencję, na koniec dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać- jogurt przełożyć do miski, dodać ostudzony kajmak i wymieszać/zmiksować- kremówkę ubić na sztywno- do jogurtu dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać do uzyskania jednolitej lejącej konsystencji- jogurtową masę przelać do ubitej kremówki i wymieszać, całość przelać na wysmarowaną wcześniej na cieście
Smakołyki Berenikiwychodzi naprawdę pyszny. Co prawda mascarpone nie jest szczególnie dietetycznym serkiem, ale myślę, że jest lepszą alternatywą dla masła. Krem jest świetny, a całość może konkurować z niejedną chemiczną kremówką z cukierni :) Puszysty biszkopt z karobem i kremem budyniowym (bez cukru, bez masła, bez pszenicy) Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki ksylitolu 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej i gryczanej, pół(...)Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków . Krem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru + 2 łyżki ksylitolu/stewii 500 ml mleka 1 opakowanie(250g) serka mascarpone ksylitol/stewia do posłodzenia(wedle uznania, u mnie było to kilka łyżek) + posiekane migdały do dekoracji
FitKotmojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę zrobić sernik cytrynowy na zimno:) Ale, ale sezon na truskawki trwa, więc musi być akcent truskawkowy, tak powstała pianka truskawkowo-cytrynowa. Deserek jest pyszny, lekki, piankowy, całkiem słodki, jak na nasze kubki smakowe(...)garnuszka z grubym dnem wbić jajko, dodać cukier, ekstrakt, masło, kakao, gotować na średnim ogniu do momentu, aż masa zdecydowanie zgęstnieje, ma być o konsystencji budyniu, uwaga trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, figi i suchary, wymieszać, wyłożyć spód tortownicy, mocno uklepać, wyrównać, ostudzić, wstawić do lodówki/zamrażarki na czas przygotowywania pianek
moj przepis napierwszego c rème brûlée. Zapraszam zatem do stołu :) Przepis zaczerpnęłam od Liski >klik!< i jak zawsze nie zawiodłam się :) Składniki na 4 porcje: 200 ml śmietany kremówki , 30 g drobnego cukru , 2 żółtka , 1 laska wanilii . Śmietanę wlać do garnuszka, dodać przekrojoną wzdłuż wanilię i zagotować na małym ogniu, mieszając cały czas. Odstawić z ognia na kilka(...)Niektórzy wstawiają deser do mocno nagrzanego piekarnika bezpośrednio pod grzałkę, jednak wtedy oprócz skarmelizowania cukru nagrzewa się cały deser. Krem jest aksamitny, konsystencją przypomina mocno zestalony budyń. Pięknie pachnie wanilią, a skarmelizowany cukier apetycznie chrupie :) Pierwszy raz przygotowywałam crème brûlée, ale na pewno nie ostatni. Zamierzam poeksperymentować z innymi smakami, na przykład z czekoladą
Codzienna kuchnia niecodziennamakową.2 białka ubijamy wsypując pod koniec ubijania drugą połowę cukru i -też mieszamy z masą makową. Jeśli zdarzy się że masa będzie zbyt sucha wtedy dolewamy trochę śmietany kremówki-masa ma być dość gęsta ale smarowna. Biszkopt Składniki: 7 dużych jajek 200g cukru 150 g mąki tortowej 100g mąki ziemniaczanej-1/2 szklanki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Wykonanie
w mojej kuchniMurzynek z Kremem to ciasto idealne na każdą okazję. Jest dziecinnie prost e w przygotowaniu, a jego smak zawsze będzie budził zainteresowanie wśród amatorów czekoladowych ciast
Słodka StronaKiedy wrzuciłam to zdjęcie na fb to wiele osób myślało, że to kremówka:) Niestety tym razem to sernik ale obiecuję, że wkrótce pojawi się tu kremówka. Tymczasem zapraszam na tradycyjny sernik na kruchym spodzie, bez zbędnych dodatków tylko oprószony cukrem pudrem . *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 180 g masła(...)piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. *Uwaga: jeśli chcecie zrobić ten sernik z serka wiaderkowego to oczywiście można, ale należy dodać jeszcze jedno opakowanie budyniu waniliowego. *Jeśli Wasz piekarnik tak jak mój słabo piecze od dołu to spód z ciasta należy najpierw podpiec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia