kremowka z budyniem - 1002 przepisów (strona:56/67)

Sernik z owocami leśnymi 191

Genialny wiosenny sernik z owocami, kremowy i delikatny. Możemy do niego dodać mieszankę owoców leśnych, albo wybrać tylko jeden ich rodzaj: maliny, jeżyny, porzeczki, borówki, jagody

Słodkie inspiracje
Strzępiaki 209

kiedyś wstawię).No ale kruche babeczki są nudne, a przynajmniej miałam do nich niesmak - po tych sklepowych. Zawsze z jakimś przesłodzonym kremem budyniowym zapewne nic nie mającego wspólnego z budyniem i owocami, które zostały zepsute jakąś ohydną glazurą.Stwierdziłam, że moje muszą być inne, aby nie kojarzyły mi się z tymi kupowanymi. I tak powstały Strzępiaki mojego pomysłu. Smakują(...)piekarnika i pieczemy około 13 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.Po tym czasie uchylamy całkowicie drzwiczki piekarnika i trochę wysuwamy kratkę/podkładkę z foremkami. Zostawiamy.Krem czekoladowy:200 ml śmietany kremówki 30%Saszetka rozpuszczalnej czekolady do picia 25 g lub spora łyżka kakao3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach zimnej wodycukier puder do smaku (według upodobań)szczypta soliPrzygotowanie kremu czekoladowego:Ubij

Eat Shrimps
Ciasto "Szachownica" (jak Metrowiec) 415

Szachownica to nic innego jak klasyczny Metrowiec jednak w troszkę innej , ciekawszej formie . Ciasto "Szachownica" jest jeszcze bardziej efektow n e i prościej się j e

Słodka Strona
Kremówki z owocami i nutą mięty 218

Składniki: ciasto: 3 jajka 2 żółtka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła

Luźna Kuchnia
Włochy: Panna cotta 162

czas na jeszcze słodki deser. Proponuję Wam zatem na dziś, skoro mamy wreszcie ciepłą i słoneczną sobotę, lekki deser oczywiście rodem z Włoch. Jak dla mnie jest to połączenie budyniu i galaretki, śliczny mleczny kopczyk trzęsący się nieustannie i udekorowany w dowolny sposób, co nam w duszy gra. Panna cotta podobnie jak większość wyśmienitych deserów jest dziełem przypadku. Według legendy(...)naprawdę słodkie rzeczy, polecam wypróbować wersję z karmelem lub czekoladą. Wszystko zależy od wyobraźni i gustu. Panna cotta 2 łyżeczki żelatyny w proszku 1 laska wanilii 250 ml śmietanki kremówki (30%) 250 ml mleka 60 g cukru 1 łyżka amaretto 1 łyżka białego wina świeże maliny/truskawki, mus lub sos owocowy Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody i odstawić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik jogurtowy borówkowo-cytrynowy 222

gładką, jednolitą masę. W zależności od mocy sprzętu być może dodatkowo trzeba będzie przecedzić borówki przez sito, aby pozbyć się skórek. Ja użyłam thermomix i nie było to konieczne. Kremówkę ubić na sztywno i na czas dalszego przygotowania ciasta wstawić do lodówki. Żelatynę wsypać do małego garnczka i zalać wodą, tak aby woda nieznacznie wystawała ponad poziom żelatyny. Wymieszać(...)ubić mikserem bądź trzepaczką. Miskę (metalową, albo szklaną żaroodporną) z masą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą i CAŁY CZAS mieszając podgrzewamy aż masa zgęstnieje i będzie przypominała konsystencją budyń. Może się Wam wydawać, że mieszacie w nieskończoność i nic z tego nie wyjdzie, ale w momencie gdy to właśnie pomyślicie, masa zacznie gęstnieć. Wtedy zwiększamy intensywność mieszania

gutfut
Biedronka z kisielową pianką – łatwe i szybkie! 11834

No i jest wyczekany przepis!Inspiracją do jego powstania był mój przepis na ciasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza Biedronka.Delikatny biszkopt

Ostra na Słodko
Ciasto Pawełek 6070

likier kawowy + woda, a w wersji bezalkoholowej sama kawa ( 2/3 szklanki ), niezbyt mocna Ponadto: 5 - 6 łyżek powideł śliwkowych Polewa toffi: 3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara 90 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 90 g masła szczypta soli Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Przygotować formę o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować(...)wrzenia, zdjąć z palnika i mieszając rózgą kuchenną wlewać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania podgrzewać na średnim ogniu, do zagotowania i zgęstnienia budyniu ( należy mieszać bardzo energicznie, aby nie zrobiły się grudki ). Gdy budyń zabulgocze ( będzie bardzo gęsty ), zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała jego powierzchni. Odstawić

Opowieści z piekarnika
Pyszne i słodkie – eklerki 162

Eklerki. Jedne z moich ulubionych przysmaków, zaraz po Pizookie i Pavlovej. Mam na nie prawdziwego smaka przynajmniej od pół roku, postanowiłem w końcu je przygotować. Przeszukując

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SERNIK POMARAŃCZOWY 243

powinny być w temperaturze pokojowej): 750 g twarogu sernikowego z wiaderka (użyłam "Delfiko") 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml śmietany kremówki 36% ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy skórka otarta z 1 dużej pomarańczy DODATKOWO: 3/4 porcji Orange Curd (Krem Pomarańczowy) z  tego przepisu(...)dodaj masło. Dokładnie zamieszaj. Teraz  na małej mocy palnika  mieszaj tak długo, aż wszystko się rozpuści i krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu.  Uważaj, aby go nie przypalić! DEKOROWANIE: Sernik posmaruj go orange curdem i ułóż  5-7 mm  plastry pomarańczy: obranych ze skórki, z odkrojoną białą warstwą skórki (albedo

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 191

wybral maz do swojego tortu urodzinowego.Trzy warstwy najlepszego biszkoptu marchewkowego upieczonego z mielonych migdalow i przelozone pyszna kremowa masa o smaku pomaranczowym.W sklad kremu wchodzi sok z pomaranczy,smietana kremowka i budyn.Calosc wienczy aromatyczny,swiezy Tortenguss na bazie swiezo wycisnietego soku z pomaranczy.Tort nie wymaga ponczowania.To zasluga warzywnwgo dodatku-marchewki jako skladnika biszkoptu.Jest przepyszny!Tort koniecznie do upieczenia!Skladniki(...)rondelku i mocno podgrzac.Mieszajac sok rozga wlac przygotowany budyn i mieszajac calosc zagotowac namoczona zelatyne rozpuscic w 2-3 lyzkach goracej wody.Dodac do rozpuszczonej zelatyny kilka lyzek przygotowanego budyniu,wymieszac i polaczyc z calym pozostalym budyniem,by uniknac powstania grudek.Mase budyniowa z zelatyna odstawic do przestudzeniaubic dobrze schlodzona smietanke smietane.Porcjami dodawac do wystudzonego budyniu sztywna smietanke i za kazdym razem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK REWELACJA, SUPER PUSZYSTY, NA KRUCHYM SPODZIE, W NOWEJ ODSŁONIE 276

wykleiłam dokładnie spód tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem). Tortownicę z ciastem umieściłam w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: - 700g gęstego sera (używam Juliko) - 84g miękkiego masła - 1 budyń śmietankowy bez cukru (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 5 jajek ( osobno białka i żółtka ) - 2 białka (które pozostały od kruchego ciasta) - 175 g ksylitolu lub cukru (ja lubię dodawać do sernika(...)lukru, można go także posypać np.mielonym ksylitolem. U nas lukier marcepanowy jest dodatkiem koniecznym :-) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego  - kilka łyżeczek słodkiej kremówki W miseczce umieściłam puder trzcinowy, dodałam kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dodawałam kremówkę. Puder trzcinowy rozpuszcza się trochę dłużej niż zwykły, dlatego musimy mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowym

Smaczne Zdrowe
Włoska szarlotka z sosem karmelowym 184

Włosi mają także wyborny przepis na placek z jabłkami, czyli torta di mele. Nie jest to taka typowa szarlotka na kruchym cieście, z kruszonką, pianką czy budyniem. To raczej wilgotny biszkopt z cudownym aromatem cytryny, wanilii i jabłek. Bogaty smak, niezwykły aromat i nieziemski zapach podczas pieczenia - to charakteryzuje to ciasto. Ja postanowiłam podać je w niewielkich kokilkach z sosem(...)tortownicy, to dajcie mu przestygnąć ok. godzinę przed jej otwarciem. Sos karmelowy:  3/4 szklanki brązowego cukru (może być także zwykły) 50 g masła 125 ml śmietany kremówki (30%) Do garnuszka wsypujemy cukier i podgrzewamy go na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, uważając, by się nie przypalał, gdyż sos będzie gorzki. Jeśli użyjecie zwykłego cukru to podgrzewajcie go do momentu

Cooking Monster
Tort Karmelove - z miłości do solonego karmelu 180

proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 jajka 125 ml maślanki 80 ml oleju rzepakowego 50 ml wody Solony karmel: ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego 100 g masła 100 ml śmietany kremówki 36% sól morska (ilość wg uznania) Krem karmelowy: ¾ solonego karmelu z przepisu powyżej 150 g masła w temperaturze pokojowej Krem waniliowy: 1 laska wanilii 2 żółtka 200 ml mleka(...)wanilii i zacznij powoli dodawać masę, cały czas mieszając energicznie trzepaczką. Garnek wstaw z powrotem na ogień, cały czas mieszaj i gotuj, aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję gęstego budyniu. Następnie przełóż do salaterki, przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę i zacznij dodawać krem łyżka po łyżce. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, masę

Food Square
Napoleonka 414

Poznaniu może być jeszcze innym ciastkiem. Tak więc trudno ustalić nazwę. W moim rodzinnym domu napoleonka zawsze podawana była na półkruchym, domowym cieście i charakteryzowała się ciężkim, budyniowym kremem. Kremówka – znana mi bardziej z mazowieckich cukierni (w moim domu się jej nie piekło) była wyższa i miała dodatkową, lekką jak chmurka warstwę bitej śmietany, zaś pieczona była na typowym(...)gotujące się mleko. Gotujemy, jednocześnie energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści w gorącym budyniu. Miksujemy, aż krem będzie gładki. Jeden z blatów ciasta wkładamy do formy. Wlewamy gorący krem i przykrywamy drugim plackiem. Po ostudzeniu chowamy na całą noc do lodówki.   Post Napoleonka

Poezja smaku