kremowka z budyniem - 1002 przepisów (strona:51/67)

Czekolada na gorąco 162

kakao) 1 łyżka cukru pudru szczypta płatków chili kawałek kory cynamonu *Jeśli nie jesteś prawdziwym czekoladoholikiem, to styknie nawet na 4 filiżanki. ;) Dodatkowo dla zwiększenia przyjemności: bita śmietana (kremówka ubita z cukrem pudrem) solidna garść pianek mini-marshmallows Jak znaleźć się w niebie? Do rondelka lub garnka z podwójnym dnem wlej mleko, śmietankę, dodaj cukru pudru i wrzuć korę(...)wsyp ją do mlecznej mieszanki. (Jeśli dodasz jedną tabliczkę, napój będzie miał fajną gęstą konsystencję do picia. Jeśli jednak pokusisz się o dwie, to będzie niczym budyń - wspaniały do wyjadania łyżeczką). Powolutku gotuj, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie cudownie gęsty napój. Przelej do dwóch kubków, przykryj czapą z bitej śmietany i posyp piankami

Food Square
Tort bananowy z masą Milky Way 413

wlewamy na gotujący się nektar. Mieszamy bez przerwy do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy mikserem ok 5 min, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i ucieramy masę.Krem Milky Way: Batoniki siekamy na małe kawałeczki. Śmietanę wlewamy do garnuszka, wrzucamy batoniki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się Milky Wayów (nie możemy dopuścić do zagotowania(...)racji tego że mamy zimą wystawiłam garnuszek na dwór). Po tym czasie ubijamy śmietanę, po 3 minutach dodajemy śmietan - fix i ubijamy jeszcze chwilę do czasu powstania gęstej kremówki. Poncz: Wodę zagotowujemy z cukrem, studzimy. Dodajemy aromat i mieszamy.Wykonanie :1 część ciasta --> nasączamy --> większa część masy bananowej i w nią wciskamy małe kawałki bananów2 część ciasta

charlotte gotuje
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 463

Moje ciasto imieninowe to kremówka . Bardzo pyszny budyniowy krem, myślałam o dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest dośc dużo , aby zaspokoic ochotę na coś słodkiego:)Trzeba też uważac przy pieczeniu ciasta fransuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkowac na blaszce tak aby był większy niż blaszka i ponakuwac widelcem , żeby(...)bardzo nie urosło. Blacha : 36 x 25 cmSkładniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego sie mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy

Słodkości i nie tylko
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 240

Moja propozycja na majówkę to kremówka . Bardzo pyszny budyniowy krem, myślałam o dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest na tyle dużo , aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego:) Trzeba uważać przy pieczeniu ciasta francuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkować na blaszce tak, aby był większy niż blaszka i ponakuwać widelcem(...)żeby za bardzo nie urosło . Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy

Różne smaki w kuchni
Ciasto cappucino 207

łyżeczki proszku do pieczenia szklanka suchego maku krem 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek kawy cappucino 1/2 l śmietany kremówki kostka masła Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany dodać żółtka - wymieszać. Do ubitych jajek dodać obie mąki, proszek do pieczenia, mak oraz kawę cappucino. Całość(...)pieczenia (tradycyjna prostokątna). Piec 25-35 minut w 160 stopniach bez termoobiegu lub 180 stopni z termoobiegiem. Krem cappucino Z sypkich składników przygotować zawiesinę z niewielką ilością mleka (jak budyń). Zagotować mleko i ugotować budyń z zawiesiny. Wystudzić go. Masło zmiksuj z ugotowanym budyniem na krem, schłodź go. Wykonanie: Upieczone ciasto podzielić na 2 części. Jedną część włożyć do blaszki

Pychotkaaa
Dyniowy sernik z sosem toffi 213

średnicy ok. 25 cm. Spód dociskamy. Formę wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Masa serowo-dyniowa: W misce umieszczamy twaróg, śmietankę, jajko, cukier, puree z dyni, waniliowy budyń oraz skórkę pomarańczową. Miksujemy krótko, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy (tylko do połączenia składników). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni(...)Cukier, miód i masło umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Następnie dolewamy kremówkę. W tym momencie należy bardzo uważać, ponieważ reakcja jest dość gwałtowna: płyn zaczyna się pienić. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy

MyCookBook.pl
Ciasto kokosowo - cytrynowe 207

cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej, czubate Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego ( pojemność - 400 ml ), schłodzonego minimum 24 godziny wcześniej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej około 5 łyżek cukru pudru ( lub więcej/mniej - do smaku )  8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) 2 łyżki likieru kokosowego - opcjonalnie Ponadto: około 200 g herbatników maślanych(...)mieszankę wlewać do zagotowanej wody z cukrem i masłem, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Postawić z powrotem na palniku i nie zaprzestając mieszania zagotować ( masa zgęstnieje jak budyń ).  Jeszcze gorącą masę cytrynową wyłożyć równo na kruchy spód. Na masie ułożyć herbatniki. Odstawić do przestudzenia. Krem kokosowy: Puszkę z mlekiem kokosowym delikatnie wyjąć z lodówki, odwrócić do góry dnem, otworzyć

Opowieści z piekarnika
Torcik budyniowy z Prince Polo 190

kropel ekstraktu śmietankowego 150 g miękkiego masła poncz: 6 łyżek soku z cytryny 3 łyżki wody opcjonalnie można dodać likier dodatkowo 50 g białej czekolady 300 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej) 1 opakowanie śmietan-fix 60 g wafelka kakaowego typu Prince Polo wykonanie: Żółtka ubić z 100 g cukru pudru. Białka ubić z 100 g cukru pudru. Trzeba ubijać dwie(...)zagotować. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z mąką i energicznie mieszać aż do zagotowania. Odstawić z ognia i dokładnie ostudzić. Masło ubić na puszystą masę, powoli dodając wystudzony budyń. złożenie tortu: Pierwszy z blatów biszkoptu nasączyć przygotowanym ponczem, wyłożyć 1/3 kremu budyniowego. Położyć kolejny blat biszkoptu i ponownie nasączyć. Wyłożyć kolejną porcję kremu budyniowego. I to samo zrobić

Ania i Marcin gotują
Sernik z rodzynkami i czekoladą 162

zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut. Napęczniałe odsączamy, układamy na ręczniku papierowym by swobodnie wyschły. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę – około 5 minut. Dodajemy ser oraz budyń, miksujemy na wolnych obrotach przez kolejne kilka minut, do uzyskania jednolitej, gęstej masy serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i łączymy całość za pomocą szpatułki(...)foremką o blat. Ciasto ładnie się wyrówna i ułoży. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie przez 75 minut w temperaturze 120*C. Sernik studzimy w piekarniku. Kremówkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej. Ostudzony sernik oblewamy z każdej strony czekoladą

Gotowanie i blogowanie
Metrowiec 202

szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 300 g masła Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30-36% 2 łyżki miodu 2 łyżki masła Dodatkowo: wiórki kokosowe/posiekane orzechy Przygotowanie: Ciasto: Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, dodać powoli cukier i cukier wanilinowy, następnie żółtka, wodę(...)posmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Piec w temp. 170*C ok. 45 minut. Krem: Z mleka mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem. Wystudzone ciasto pokroić na kromki o szerokości 2 cm, a następnie posmarować kremem, sklejać na przemian ciasto jasne, ciemne i układać długi placek. Resztą masy

Malinowo w kuchni
Ciasto truskawkowo – chałwowe Bez Pieczenia 325

około 300 g herbatników (miałam zwykłe maślane, ale polecam wam pełnoziarniste lub kakaowe) – 100 g czekolady gorzkiej 70% kakao (lub mieszanki gorzkiej z mleczną) – 100 ml śmietanki kremówki 30% Masa chałwowa: – 0,5 litra mleka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 2 łyżki mąki pszennej – 2 jajka – 3 łyżki cukru – 300 g chałwy (miałam akurat waniliową) – 150 g miękkiego(...)widelcem). Drugą połowę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i dodajemy mieszankę chałwową. Gotujemy na małym ogniu, początkowo cały czas mieszając by nie było żadnych grudek. Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu. Odkładamy budyń do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i wylewamy na nie masę chałwową

Relaxtime
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE 541

prostu nie fermentuje tak jak cukier, ja zauważam coraz więcej zalet stosowania cukru brzozowego, tak więc baaardzo gorąco polecam .Można go także polać polewą czekoladową (roztopić czekoladę z kremówką) ale moja rodzinka zdecydowanie preferuje zwykły lukier.Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki tortowej  (dałam 255g orkiszowej)-125g masła-1 łyżeczka proszku do pieczenia-5 łyżek ksylitolu(...)sera z wiaderka (najlepiej Juliko lub inny gęsty)-1,5 szklanki  ksylitolu-olejek śmietankowy (kilka kropli)-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia-kostka masła (250g)-8 jaj-1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)Masło utrzeć z ksylitolem, cukrem waniliowym, olejkiem śmietankowym, dodać po jednym żółtku cały czas ucierając(można mikserem). Następnie dodać ser i budyń z proszkiem do pieczenia

Smaczne Zdrowe
Brownie jaglane z migdałami i jagodami goji 169

goji to doskonała propozycja dla każdego, nie tylko osób na diecie, ale wszystkich tych, którzy pragną odżywiać się zdrowo, nie rezygnując przy tym z przyjemności :) Smak jaglanego brownie przypomina budyń czekoladowy, ale nie jest zbyt słodkie (poziom słodkości jak w gorzkiej czekoladzie). Ma miękką, a przy tym zwartą i sprężystą konsystencję. Jest też bardzo wilgotne. Płatki migdałowe dają fajne chrupnięcie(...)gorzkiej (użyłam 74%) 1 szklanka cukru (można zastąpić np. ksylitolem) 1-2 łyżki jagód goji ok. 50 g płatków migdałowych 1/2 szklanki śmietanki UHT 10-12% (można użyć także kremówki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 4 czubate łyżki kakao 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju (rzepakowego lub np. z pestek winogron

MyCookBook.pl
Kostka królowej bez pieczenia 72290

masę: 6 żółtek [białka możecie wykorzystać, np. do zrobienia bezy (zobacz przepis na bezy )] 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 400ml mleka 200ml śmietany kremówki 150g cukru 1 opak. cukru wanilinowego 200g masła w temperaturze pokojowej szczypta soli Dodatkowo: ok. 170g herbatników 250g serka mascarpone 2-3 łyżki Nutelli lub kremu kakaowo-mlecznego 5 kostek gorzkiej(...)wanilinowy i zwykły, wymieszać ponownie. Pozostałe 200ml mleka zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Kolejno dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Powinien powstać aksamitny budyń. By ułatwić zadanie najlepiej całość mieszać trzepaczką do jajek – dzięki temu budyń będzie idealnie gładki ;) Masło zmiksować ze szczyptą soli, a następnie stopniowo (po 1 czubatej łyżce) dodawać wystudzony

Kulinarne Przeboje
Truskawkowy Tort z Konikiem Pony 159

olej, następnie żółtka i obie mąki. Wylewamy na tortownicę. Pieczemy w temp 180  st. C przez ok 35 minut Masa truskawkowa : 0,5 kg truskawek 400 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru ( do smaku) Żelatynę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy żeby napęczniała.  Truskawki rozdrabniamy na gładką konsystencję. Śmietanę ubijamy i dodajemy stopniowo truskawki(...)nakładamy grubą warstwę kremu. Przykrywamy drugą połową biszkopta i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Masa maślana: Masa maślana: 1 kostka masła 350 ml mleka 1 łyżka cukru budyń śmietankowy 2-3 łyżki gotowej masy krówkowej (niekoniecznie)  W części mleka rozrabiamy budyń, resztę gotujemy, dodajemy cukier i w gotującym rozprowadzamy budyń. Masło ucieramy na gładką masę, następnie stopniowo

Słodka Kraina Wypieków