Gotujemy, aż masa zgęstnieje ( stanie się jak budyń ).Do namoczonej żelatyny dolewamy odrobinę wrzątku - rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy cytrynowej - dokładnie mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód.BITA ŚMIETANA:300 ml kremówki ( u mnie czekoladowa, ale klasyczna tez będzie
kolorowotorcikowodrugi dzień, jak smaki się „przegryzą”. Ciasto ciekawie się prezentuje i stąd nazwa „dziwaczek”. Troszkę się przy nim napracujemy, ponieważ do upieczenia są dwa biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około 450-500g śmietanki kremówki 36% lub 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany (niekoniecznie) kakao do posypania Biszkopt I: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg
Mała Cukierenkadrugi dzień, jak smaki się „przegryzą”. Ciasto ciekawie się prezentuje i stąd nazwa „dziwaczek”. Troszkę się przy nim napracujemy, ponieważ do upieczenia są dwa biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około 450-500g śmietanki kremówki 36% lub 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany (niekoniecznie) kakao do posypania Biszkopt I: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg
Mała CukierenkaAntałki mego pomysłu, trochę przypominają mi smakiem kremówki papieskie, jednak to zupełnie inne ciasto. Dekoracja ciastek sprawiła, że wszyscy się zachwycali i nie chcąc zniszczyć mego misternego dzieła, nie chcieli ich jeść ;-) Kruche ciasto 200 g. margaryny 300 g. mąki 2 łyżki gęstej śmietany 100. cukru pudru 2 żółtka Krem 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
Jadło i czytadłoMasło utrzeć, następnie po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać łyżkę wódki i ponownie zmiksować. W osobnej misce ubić śmietankę. Do masy budyniowej dodać ubitą śmietanę, miksując na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Biszkopt przekroić na dwie części i przełożyć przygotowaną masą. Wierzch posypać cukrem pudrem. Gotową kremówkę wstawić na kilka godzin do lodówki
Agusiowe smakołykiwykorzystywany. Ciasto smakuje obłędnie. Taka niebiańska kremówka, tylko że z jabłkami. Jeśli ktoś lubi - do jabłek może dodać cynamon. (Duża blacha (*) ) Ciasto: 200g margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek (ważyłam już starte) 2 budynie waniliowe/śmietankowe 1/2 szklanki cukru
Di gotujewykończenie ciasta: - 300 ml śmietany kremówki 36% - 2 łyżeczki cukru pudru - 60 g mlecznej czekolady Forma do ciasta 21×21 cm wyłożona papierem do pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy). Najpierw robimy spód ciasta. Formę wykładamy herbatnikami. Masę kajmakową podgrzewamy, wykładamy na herbatniki i pokrywamy kolejną warstwą herbatników. Teraz robimy budyń. 300 ml mleka łączymy z cukrem i masłem
Kuchenne Wariacjeplanach zrobić w foremkach jeszcze budyń i panna cotta. Z pewnością wyjdą pyszne i efektowne deserki. A Was zapraszam do sklepu znajdziecie tam dużo fajnych gadżetów a o nowościach i promocji dowiecie się jeśli polubicie ich na fb klik. Składniki: 1 galaretka truskawkowa 400 ml wody truskawki 150 ml zimnej kremówki 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie:Galaretkę wsypać
Ala piecze i gotujeilość kremówki (i to duuużo za dużo...). Na szczęście jakoś się udało ale ciasto nie jest niestety piękne równe. Nadrobię precyzję w niedalekiej przyszłości ;-)Składniki:Ciasto:- 170g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 120g mąki ryżowej lub ziemniaczanej- 50g ksylitolu (lub cukru)- 50g zimnego masła- 1 jajkoMasa serowa:- 500g zmielonego twarogu (u mnie gęsty z wiaderka)- 1 budyń waniliowy(...)miski do przestudzenia. Masa serowa:Do miski włożyć ser, dodać ksylitol, proszek budyniowy (lub mąkę ziemniaczaną) i lekko zmiksować. Dodać jajka i dokładnie wymieszać (zmiksować) na jednolitą masę. Kremówkę ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy serowej mieszając łyżką lub lekko miksując.Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, równo rozprowadzić i wsunąć z powrotem do piekarnika. Piec ok.15-20 minut
Smaczne Zdroweszklanki cukru 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz na spód: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku 5 łyżek dżemu wiśniowego Dodatkowo: 7-8 średnich bananów sok z 1 cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej Masa straciatella: 500 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 50 g posypki
Ewusiowe Smakiserowy:- 470g twarogu półtłustego- 250ml śmietany kremówki (30 – 36%)- 1/2 szklanki cukru pudru- 4 łyżki mleka w proszku (instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo:- 10 śliwek- 3 łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem. Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki
mojewypiekiinietylkoSkładniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: budyń na 3/4 l
czarrna od kuchnirobię to różdżką). Dodajemy kakao i budyń i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy na wysmarowaną margaryną blaszkę. Pieczemy w temp. 180 stopni 30 minut (ustawienie pieczenia: góra/dół) Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części (ja robię to za pomocą nitki :) Śmietanę ubijamy na sztywno. Dolną część biszkoptu smarujemy kremówką, kładziemy kolejny biszkopt i rozsmarowujemy kajmak
Alutka-Gotujepołączyć z twarogiem, wymieszać z budyniem oraz aromatami i na końcu delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę. Otrzymaną masę wyłożyć na warstwę makową. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Seromak ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Przygotować polewę. Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika
Di gotujecukier. W odłożonym soku rozprowadzamy budynie. Wlewamy je na gotujący się sok i stale mieszając, gotujemy chwilkę, do zgęstnienia. Lekko studzimy, a następnie wylewamy na blaszkę z biszkoptami. Gdy masa nieco ostygnie układamy na niej delicje, galaretką do góry. Jedną galaretkę rozpuszczamy w około półtorej szklanki wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy. Pod koniec dodajemy wymieszany
Smaki Na Talerzu