łyżka cukru pudru Masa serowa: 1000 g twarogu 2/3 szklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml) 4 duże jajka (lub 5 mniejszych) 1/2 puszki masy krówkowej (250 g) 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 125 g solonych orzeszków ziemnych 125 g czekolady (mleczna i gorzka) 1 budyń waniliowy Dodatkowo do dekoracji: pozostałe pół puszki masy kajmakowej 3 batony
Kocham Czekoladęcukier waniliowy Masa serowa: 1000 g twarogu 2/3 szklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml) 4 duże jajka (lub 5 mniejszych) 1/2 puszki masy krówkowej (250 g) 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 140 g solonych orzeszków ziemnych 125 g czekolady (mleczna i gorzka) 1 budyń waniliowy Dodatkowo do dekoracji: pozostałe pół puszki masy kajmakowej 3 batony Snickers Sernik
Kocham Czekoladębyć wilgotny ale nie mokry! DO OZDOBY: 250 ml. śmietany kremówki SKŁADNIKI NA : WARSTWĘ JABŁKOWĄ: 1 kg. jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny WARSTWĘ BUDYNIOWĄ: 2 opakowania budyniu waniliowego pół kostki masła 3 łyżki cukru 600 ml. mleka 2 łyżeczki
Domowe Tortytwarogu na sernik 1,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu 1 łyża mąki pszennej 2 łyżki kakao 6-8 jaj 125 g masła lub margaryny 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru 3 łyżki wody Karmel: 1/2 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki wody 3 łyżki śmietanki kremówki 60 g masła - ok 1/4 kostki Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem, dodaję miękkie
Ciasteczkowy Potwórsobie leżały. Postanowiłam w końcu zrobić jakieś babeczki, ale kremówki nie miałam... zajrzałam do lodówki i był tam serek śmietankowy... no to serniczki :)Składniki:18 małych kruchych babeczek,250 g serka śmietankowego,1 jajko,1 żółtko,3 łyżki cukru,2 łyżeczki cukru waniliowego,2 łyżki budyniu śmietankowego,3 łyżki oleju,posypka czekoladowa.Przygotowanie: Do miski robota kuchennego włożyłam wszystkie
Aga w kuchnimasa była bardziej zbita. Całość ostudzić. Masło ucieramy, dodając stopniowo wystudzony budyń. Na wystudzone spody od ciasta nałożyć masę śmietankową, następnie przykryć je drugim spodem, wylać na wierzch ciepłą jeszcze masę orzechową. Zostawić do wystygnięcia. Wierzch otulić polewą czekoladową. Polewa : Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić w kilku łyżkach śmietany kremówki. Smacznego! fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smakówwaniliowy 3 opakowania herbatników 2 opakowania krakersów 0,5 litra śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąką krupczatką, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Dno formy (24x40) wykładamy herbatnikami, wylewamy gorący budyń. Układamy warstwę krakersów
Bajeczna KuchniaPrzygotowanie musu z soku owocowego: 250 mililitrów soku mieszamy z 3 budyniami. Pozostały sok gotujemy i wlewamy do niego mieszankę sokowo-budyniową. Szybko mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Układamy na wierzchu delicje, lekko dociskając. Składniki na masę śmietanową: - 500 mililitrów śmietanki kremówki 30% - 2 galaretki agrestowe (lub inne, dowolne) - 20 gram cukru pudru Przygotowanie
Życie zamknięte w smakupieczenia 2 łyżki kakao Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Bita śmietana: 500ml śmietanki kremówki 30% 1,5 opakowania Śnieżki Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej pół szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk(...)miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką. Nasączenie: Z podanych składników zaparzamy kawę. Słodzimy i studzimy. Biszkopt nasączamy około 12 łyżkami kawy. Następnie smarujemy masą, wyrównujemy i układamy warstwę jasnych herbatników. Smarujemy je powidłami i przykrywamy warstwą ciemnych herbatników. Bita śmietana: Schłodzoną kremówkę ubijamy. Następnie dodajemy Śnieżki
Czerwona Porzeczkamąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250 g masła Dodatkowo: 800 g świeżych truskawek 900 ml gorącej przegotowanej wody 2 galaretki truskawkowe okrągłe biszkopty 150 ml zimnej kremówki 30% Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać(...)budyń i ucierać aż powstanie gładki i jednolity krem. Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu ułożyć jeden obok drugiego biszkopty i rozsmarować resztę kremu. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubić zimną kremówkę
Ala piecze i gotujebudyniu. Odstawić do wystudzenia.Miękką margarynę utrzeć i stopniowo dodawać budyń aż powstanie krem. Upieczone ciasto pokroić na kromki o grubości 1 cm,układać na przemian,przekładając kremem.Wierzch posmarować pozostałym kremem i polać czekoladą. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 ml śmietanki 30% Kremówkę zagotować,zestawić z ognia i dodać połamane czekolady,odstawić
Anielskie wypiekiherbatników na blaszkę 20 cmx30 cm 400 ml śmietany kremówki 3 opakowania śmietan fix mleczna czekolada, lub posypka czekoladowa Masa budyniowa: 500 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 180 g masła Ciasto 3 bit sposób przygotowania. Przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i żółtkami
Pani domowaMąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodajemy do jajecznej masy. Mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 35-40 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu czekamy aż ciasto się ochłodzi;) Przecinamy je w połowie na dwie części. Przekład I: 500 ml kremówki 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Kremówkę ubijamy. Galaretki rozpuszczamy w szklance
Kuchnia smakówPiekarnik nagrzewamy do 180*C (funkcja góra-dół). Śmietankę kremówkę podgrzewamy w garnku z grubym dnem. Jaja rozkłócamy trzepaczką wraz z amaretto i dodajemy do śmietanki. Masę śmietankowo- jajeczną przelewamy przez sitko(to ważne) do rozpuszczonej czekolady i delikatnie mieszamy szpatułką aż do otrzymania jednolitej masy - konsystencji budyniu. Masę przelewamy na schłodzony spód herbatnikowy i pieczemy 10 minut
Symfonia Smakówubijemy białka z całym cukrem , wtedy dodajemy po jednym żółtku, aż do wyczerpania. Do masy jajecznej dodajemy po trochę przesiane, wymieszane sypkie produkty.( mąka, proszek do pieczenia i budynie, ) Na blaszkę wykładamy papier i na chwilę 2-3 min wkładamy do piekarnika do ogrzania , wyjmujemy i wylewamy na ciepła blaszkę płynne ciasto. Drewnianą, lub plastykowa szpatułką możemy wyrównać wierzch ciasta(...)też zrobić odwrotnie , przełożyć 2 razy ,żeby placek był w pozycji , jak się wypiekał. – przeciąć na pól i wierzch upieczonego ciasta zdjąć. Produkty na krem : 0,75 l kremówki ( ubić bez cukru ) 2 śmietan fix -y , 1 czekolada gorzka, 1 czekolada mleczna, Sposób przygotowania kremu : Wylewamy śmietanę( pozostawiając ok. pół szklanki do roztopienia czekolad ) i miksujemy z śmietan
Pysznosci Babci Basi