dyni, z soczewicą i marchewką. Doprawiona kolendrą, gałką muszkatołową i cynamonem. Aromatyczna, delikatnie pikantna. Idealna na koniec lata i pożegnanie wakacji. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Dyniowy krem z soczewic\u0105","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-08-31 15:18:33","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/08\/P8310013.jpg","description":null,"recipeYield":"4 ","recipeIngredient":["700 g dynia(...)u017c warzywa zmi\u0119kn\u0105. Doprawiamy do smaku, dodajemy olej kokosowy. Miksujemy na g\u0142adko.","Ziemniaki kroimy w drobn\u0105 kostk\u0119 i dorzucamy z soczewic\u0105 do kremu z dyni. Marchewk\u0119 kroimy wzd\u0142u\u017c no\u017cem do obierania warzyw, by powsta\u0142y cienkie paski. Dodajemy do zupy. "],"recipeCategory":"Zupa","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Dyniowy krem z soczewicą Danie
Kucharzycawystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie, ale zaostrzy smak kremu) – łączymy masę na najniższych obrotach robota. Gotową masę budyniową przekładamy na półkruchy spód (nie wyjmujemy go z formy), wyrównujemy powierzchnię. Na kremie układamy opłukane i osuszone maliny. Na wierzch wylewamy tężejącą(...)galaretkę. Tartę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia kremu i galaretki. Tarty z owocami sezonowymi to wyjatkowe desery stwarzające wiele kulinarnych możliwości. Zmiana owoców, masy – kremu, dodatków i za każdym razem tarta na nowo cieszy nasze oczy i podniebienia. Temat przewodni Ciasta na niedzielę , to Malinowe szaleństwo – stąd moja malinowa tarta. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne
mojewypiekiinietylkoKrem z czerwonej soczewicy to sycący i aromatyczny krem nawet dla maluchów powyżej 12 miesiąca życia jest dobry na każdą porę roku – nie tylko w chłodne dni. Soczewica ma wiele cennych wartości odżywczych, które można dostarczać o każdej porze roku. Gdy gotowałam krem i tuż po podaniu wszystkich przypraw i powąchałam….. bardzo aromatyczne – […] The post Zupa krem z czerwonej
Magiczny GarnekWiecie już, że szpinak pokochałam miłością bezgraniczną i bezwarunkową. Nie mogło go więc zabraknąć w moim urodzinowym torcie. W połączeniu z kremem truskawkowym i białą czekoladą był obłędny w smaku i zachwycał wyglądem. Do powtórzenia na pewno! Składniki n a tortownicę o śr 16cm Ciasto szpinakowe: 180g szpinaku baby 3 jajka 1/3 szklanki oleju sok z 1/2 cytryny(...)szklanki cukru kryształu ok 250-300g mąki tortowej 1 niezbyt pełna łyżeczka proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 200g masła o wysokiej zawartości tłuszczu (min.82%) 4 łyżki cukru pudru 300g truskawek (mogą być mrożone) Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady ok 80 ml słodkiej śmietanki kolorowe perełki do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia
Kuchnia w czekoladzieMocno czekoladowa tarta z malinami, które dzięki temu, że są lekko kwaskowate, idealnie pasują do słodkiego kremu. Tartę przygotowałam na spodzie z herbatników, więc nie trzeba wkładać jej do piekarnika :) SPÓD: 200 g herbatników kakaowych 1 łyżka kakao 100 g masła KREM: 150 g czekolady gorzkiej 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 szklanka mleka skondensowanego 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki(...)gęstość. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić, wlewając cienkim strumykiem mleko skondensowane. Wmieszać w przestudzoną masę czekoladową i gotową wylać na dno tarty. Odstawić do lodówki, aby wszystko stężało. Na zastygniętym kremie ułożyć świeże maliny i udekorować listkami mięty. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta Tagged: czekolada , herbatniki , kremówka
https:KKuchniaMniamZupa krem z marchwi i ziemniaków to smaczne i pożywne danie, ciekawie się prezentuje a składniki niezbędne do jej przygotowania kupić można za parę groszy w każdym warzywniaku. Krem z marchwi i ziemniaków to dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą przyrządzić oryginalny posiłek przy niewielkim nakładzie pracy. składniki na 4 porcje 1 kg marchwi 5 średnich ziemniaków 1 litr bulionu(...)łączymy. Warzywa gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Lekko przestudzoną zupę miksujemy blenderem na aksamitny krem. Natkę pietruszki drobno siekamy. Gotową zupę posypujemy natką pietruszki, podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo. Artykuł Zupa krem z marchwi i ziemniaków + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaPachnący latem, aromatyczny KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW to świetny pomysł... Artykuł Krem z pieczonych pomidorów pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsmakuje z innymi owocami. I nie pomyliłam się, jest również pyszna! Ciasto parzone: 250 ml wody 150 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek Szczypta proszku do pieczenia Krem: 750 ml mleka 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250 g margaryny lub masła Dodatkowo: 1 galaretka agrestowa(...)pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie formy o wymiarach 24x30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. W każdej rozprowadzamy masę. Ciasto pieczemy w 180*C przez 30 minut. Krem: Do garnka wlewamy 500 ml mleka oraz cukier, gotujemy. W misce dokładnie mieszamy pozostałe mleko (250 ml), żółtka, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze przelewamy masę
VioletoweKucharzenieSzybkie w przygotowaniu muffinki z dodatkiem szpinaku, o niesamowitym, pięknym, zielonym kolorze ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. W wersji bez kremu- do przygotowania w 10 minut :) Składniki: Na 12 sztuk: 180g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do piecze 80g cukru 1/3 łyżeczki soli 100g liści szpinaku 70ml oleju rzepakowego 30ml mleka 1 jajko 1 banan Krem: 150ml(...)pół łyżeczki nutelli i ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 25 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia przygotowujemy krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, sok z limonki, serek mascarpone, a na końcu rozgniecionego widelcem banana. Chłodzimy w lodówce. Krem nakładamy na przestudzone babeczki i dekorujemy jagodami
Kuchnia w czekoladzieZdrowy krem rafaello z fasoli jest zbliżony w smaku do obtoczonych w kokosie znanych pralinek, nie jest on jednak tak słodki. Krem jest puszysty, lekki i bardzo delikatny, a smak fasoli jest zupełnie niewyczuwalny. Z takiego kremu łatwo można wykonać pralinki, wystarczy po schłodzeniu zrobić z niego małe kulki, obtoczyć je w kokosie i do środka włożyć po migdale. Zapewniam(...)wodą. Dodać miód, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, ziarenka wyjęte z wanilii i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Do masy wmieszać płatki migdałowe lub pokrojone lekko podprażone migdały. Krem wstawić do lodówki na około 2 godziny by się schłodził i zgęstniał. Do wykonania rafaello użyłam białej fasoli z puszki, otrzymanej w ramach smacznego upominku od firmy Dawtona , za który
Kuchcik gotujemakaron z kurkami czy też pyszna, aromatyczna tarta z kurkami to dania, które obowiązkowo goszczą na moim stole w sezonie kurkowym. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę / krem z kurek z dodatkiem kremowego serka Apetina, którą podałam z pysznymi ziołowo – koperkowym ptysiami również z dodatkiem serka – tym razem tego o smaku Pesto i Rukoli. Całość fantastycznie(...)komponuje i jest to danie, które zachwyca nie tylko oczy, ale i podniebienie! Apetina po raz kolejny spisała się na medal! A jak przygotować taką zupę? Zobaczcie! SKŁADNIKI: ZUPA / KREM: * kurki – 250 g * cebula – 1 szt * bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki
Ostra na Słodkowybierać. W zależności od pory roku, albo upodobań domowników gotujemy zupy gęste, zawiesiste, pożywne, sycące. Są też zupy lekkie, buliony, rosołki z dodatkami lub bez. Są też zupy kremy... No właśnie, ja dzisiaj proponuję Wam lekką, ale treściwą i gęstą zupę krem, którą przygotowałam ze zmiksowanych brokułów. Ta zupa nadaje się idealnie nie tylko na obiad, ale również(...)gorącego bulionu. Zagotowałam. Zmniejszyłam gaz i jeszcze około 5 minut gotowałam na małym gazie. Zmiksowałam. Ale konsystencję pozostawiłam grudkowatą. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Zupę krem podałam gorącą w miseczkach. Na wierzchu ułożyłam łyżeczkę gęstej śmietany. Przekonałam Was do tej zupy? Dla amatorów zup kremów i dla amatorów brokułów to idealna zupa. Życzę
Kuchnia u KrysiWypiek z dwoma rodzajami ciasta. Kruche czekoladowe na spodzie i białkowe na górze. Pomiędzy nimi morelowy krem budyniowy, który dobrze będzie się kroił po całkowitym wystudzeniu ciasta. Najlepsze jest to, że nic tutaj nie zostaje, ani białka, ani żółtka. Ciasto dodatkowo można polać polewą czekoladową. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 4 żółtka 100 g masła 1 łyżka śmietany kwaśnej KREM MORELOWY: 1 kg moreli 1/2 szklanki cukru 3 budynie śmietankowe 1/2 szklanki wody CIASTO NA BIAŁKACH: 4 białka szczypta soli 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia posiekać
https:KKuchniaMniamKrucha tarta wypełniona orzeźwiającą, budyniową masą z agrestu. Na wierzchu słodki krem z białej czekolady dla osłody :) kruche ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody MASA AGRESTOWA: 800 g agrestu 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 galaretka agrestowa 2 budynie śmietankowe KREM CZEKOLADOWY(...)odstawić do wystudzenia. Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą czekoladę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i przestudzić. Pozostałą, zimną kremówkę ubić i wmieszać delikatnie w chłodną, gęstą czekoladę. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć na zastygniętą masę agrestową. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty
https:KKuchniaMniampieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Składniki kremu: 150 g masła 2 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 laski wanilii 4 łyżki cukru Przygotować budyń: z mleka odlać pół szklanki, wymieszać(...)gotować przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Odstawić z ognia do lekkiego przestudzenia. Budyń powinien być ciepły, ale nie gorący, wtedy dodać masło i mikserem całość zmiksować na gładki krem. Powinien być dość lejący, ale dający się bez większych problemów rozsmarować na cieście. Poncz do nasączenia ciasta: 1 szklanka wody dobra herbata (2 porcje) 2-3 łyżki wódki - opcjonalnie Zaparzyć
Codzienna kuchnia niecodzienna