krem - 19817 przepisów (strona:231/1322)

Tarta cytrynowa z pianką bezową 127

Tarta cytrynowa to jedno z moich ulubionych ciast - pyszny i lekko kwaśny krem i cudowna ciągnąca pianka bezowa. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła 1 żółtko Krem: 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody 2 cytryny 3 żółtka 3 łyżki masła Piana: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru(...)piekarnika. Pieczemy na złoto przez około 15 minut. Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, 3 żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Podgrzewamy krem ciągle mieszając, gdy zgęstnieje i będzie gorący ściągamy garnek z ognia. Dodajemy masło i mieszamy. Gotowym krem wylewamy na wystudzone ciasto. Białka miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukru

Gotowanie i blogowanie
Tarta z truskawkami i budyniem 132

musi być i ciasto z nimi. Ale ponieważ było już ciasto tradycyjne, to tym razem powstała tarta. Jednak ponieważ mąż dalej jest na etapie redukowania wagi, był problem kremu do tarty z truskawkami. Jak wiadomo, jest tarta, krem być musi. Ale co tu wykombinować, żeby było w miarę lekko? Budyń, tak uwielbiany przez pana męża. Jest bez wątpienia lżejszy niż(...)krem budyniowy, bitą śmietana czy inne odmiany kremów. Lżejszy a sprawdzi się idealnie. Jeśli macie siły i chęci a może jeśli rodzina nie przebiera nogami na chwilę, kiedy będzie mogła zanurzyć zęby w tym cieście, to możecie pokusić się na posmarowanie truskawek galaretką np truskawkową. Dzięki niej, owoce będą pięknie błyszczeć. Drukuj Tarta z truskawkami i budyniem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl

Mieszam w Garnku
"Oczka" - ciasteczka z kremem nutella 153

końcu i oczka doczekały się publikacji. Mama upiekła je na święta wielkanocne, więc już dawno pozostało po nich wspomnienie. Delikatne i kruche z kremem przygotowanym z nutelli.  Nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie bardziej wolę wszelkie ciasteczka "na raz" niż ciasta. Nie trzeba kroić, nic się nie kruszy... Tylko takie podbieranie jednego za drugim, w końcu może okazać(...)przygotowaniu, ale czasem można się poświęcić :) Składniki: Ciasto: 1 kg mąki tortowej 500g masła 250g cukru pudru 5 żółtek szczypta soli 4 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200g masła 3/4 szklanki cukru pudru 300g kremu nutelli 2 łyżki spirytusu Polewa: 2 tabliczki deserowej czekolady 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30% Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przekładamy

Kuchnia w czekoladzie
Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią 124

Aksamitna konsystencja zupy krem podbija podniebienie prawie każdego. Jest to danie  wykwintne,  delikatne a zarazem bardzo pożywne i aromatyczne. Na dodatek można je zrobić z każdego warzywa.  Zupy krem są zazwyczaj najbardziej popularne jesienią. Ja natomiast najbardziej lubię je jeść wiosną z dodatkiem świeżych ziół. Dziś przygotowałam dla Was gęsty  krem z pieczonego selera(...)marchewki z dodatkiem świeżej bazylii. Myślę, że takie danie idealnie sprawdzi się jako lekki lunch lub obiad, szczególnie u osób dbających o linię. Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią Składniki: 1 duży seler 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru szczypta gałki  muszkatołowej 1,5 litra wody świeża bazylia Przygotowanie: Obrać

wegujemy
EKLERKI Z CREME PATISSIERE – najlepsze! 201

babcią! Zawsze w sobotę wysyłała mnie do pobliskiego sklepu, gdzie była dostawa świeżutkich eklerek prosto z cukierni. Nieziemsko słodkie, oblane dużą ilością czekoladowej polewy i wypełnione po brzegi słodkim kremem śmietanowym – na samo wspomnienie cieknie ślinka! Ja postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere , przypominający krem budyniowy. Wyszły idealne(...)piekarnika! ). Po upieczeniu studzimy na kratce. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy. Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Tak przygotowany nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. POLEWA CZEKOLADOWA: Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Wystudzone

Ostra na Słodko
Tartaletki kokosowo-orzechowe z kremem cytrynowym 216

mąka migdałowa jest taka droga… trzeba więc zmodyfikować przepis, żeby był tak samo smaczny, a tańszy. Chwała wam orzeszki ziemne!😉 You made my day!😉 A do tartaletek krem cytrynowy, taki słodziutko-kwaśny… Albo owoce leśne zapiekane w tartaletkach. Albo… albo co się komu podoba😀   Składniki : 1 porcja tego kremu cytrynowego 2 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklanki(...)kokosowego 2 jajka 2 łyżki mąki kokosowej trochę słodzidła (do smaku, u mnie 4 łyżki erytrolu)   Przygotowanie : No i znowu prościej być nie mogło – wszystko razem (oprócz kremu oczywiście) wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Jak ja uwielbiam takie przepisy!😀 Można też skorzystać z blendera, jeśli nie mamy malaksera lub nie jest on w stanie podołać

Jak gotować i nie zwariować
Runo leśne czy leśny mech a może arbuz? 166

interpretację!  Zresztą, zobaczcie sami! :) Propozycja samego podania jest idealna jako wersja piknikowa, grillowa i lunchowa. Dwie dolne warstwy stanowi dwukolorowe (jaśniejsze i ciemniejsze) Runo Leśne, górna warstwa to krem arbuzowy. A całość deseru naśladuje właśnie arbuza. I całkiem nieźle mu to wychodzi. :) Przepis na Runo Leśne znajdziecie tutaj: Runo Leśne - klik.   W deserze zamieniłam krem na bazie kremówki(...)mieszany (mascarpone+kremówka). Przepis na krem podawałam już przy okazji muffin, abyście jednak nie musieli klikać na różne linki, podaję poniżej: 250 gramów serka mascarpone 150 gramów śmietany kremówki 36 % 1/2 opakowania galaretki owocowej o smaku arbuza Kremówkę ubij na sztywno, zmniejsz obroty miksera i dodaj do kremówki serek mascarpone oraz galaretkę. Miksuj tylko do połączenia się składników. Jeśli

Garniec Magalie
Red velvet cupcakes 115

łyżeczki  ekstraktu z wanilii  / 1 opakowanie cukru wanilinowego 200 ml mleka  1/2 łyżeczki soli 185 g mąki 3/4 łyżeczki octu  3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 125 g mascarpone 200 g śmietanki 30-36% 1 łyżka cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: Masło i cukier umieścić w misce(...)papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180*C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej. Krem: Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. SMACZNEGO!!! *niestety mój

Malinowo w kuchni
Krem czekoladowy (awokado, banan) z kokosową kruszonką 141

książki. Zaczynam od deseru... Jest naprawdę pyszny i prosty w przygotowaniu, a ciepła kruszonka od razu podbiła moje serducho. Wykorzystam ją niejednokrotnie w swoich autorskich przepisach.  Krem również smakuje rewelacyjnie i nie jest tak kaloryczny jak w wersji klasycznej. Deser powinien być podawany jeszcze z ciepłym crumble, ale po ostygnięciu również jest... pycha! Musicie go spróbować, a sami się(...)wiórek kokosowych Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć - poprzez rozcieranie palcami. (Masło/margaryna powinno/a być zimne/a, a kruszonka ma mieć konsystencję małych piaskowych grudek.) Całość wstawić do lodówki. Przygotować krem. Wszystkie składniki kremu zmiksować na gładką masę.  Schłodzoną kruszonkę rozsypać (równomiernie) na dużej blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie

Di gotuje
Babeczki marchewkowe - wersja na bogato 119

łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypta soli 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju 180 g drobno startej marchewki 1/3 szklanki mleka skórka starta z jednej pomarańczy Krem: 125 g mascarpone 200 g śmietanki 30-36% 1 łyżka cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: Łączymy mokre składniki: olej, jajka, mleko(...)pieczenia i sodę. Zawartości obu misek następnie łączymy delikatnie. Masę przekładamy do papilotek (do ok. ¾ wysokości). Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180*C. Odstawiamy do ostygnięcia.  Krem: Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Ciasto z rabarbarem i kremem 131

może tego właśnie składnika zabraknąć :-) To właśnie ciasto powstało zupełnie przypadkiem, na zasadzie "co mam, to dam" i wyszło nieziemsko pysznie :-) Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i użyłam kremów błyskawicznych, ale zawsze możecie przygotować tradycyjną masę budyniową, jeśli wolicie :-) Szybkie, łatwe i wszystkim smakuje... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru(...)margaryny) 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duży cukier wanilinowy Masa rabarbarowa: 2 kg rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 galaretki truskawkowe Masa budyniowa: 2 kremy budyniowe błyskawiczne mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu kremów Suche składniki ciasta mieszamy razem,dodajemy masło startą na tarce jarzynowej i rozcieramy w dłoniach aż powstanie coś co przypomina mokry

Czary - gary w kuchni
Babeczki marchewkowo-cytrynowe 108

szklanki cukru 1/4 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 70 ml oleju skórka i sok z małej cytryny 2 łyżki śmietany 18% 1 szklana startej marchewki  Krem: 125 g mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki(...)pomocą łyżki, bardzo delikatnie mieszamy. Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20-25 min w temp. 170*C, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu. Krem:   Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Ciasto z kremem pomarańczowo-adwokatowym 149

proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Formę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Krem pomarańczowy: 375 ml mleka 400 ml soku pomarańczowego 125 g cukru 1 cukier wanilinowy Delecta 3 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej + 150 ml likieru jajecznego 250 g okrągłych biszkoptów Żółtka(...)puszystą masę, dodać mleko, połączyć. Mąkę ziemniaczaną połączyć z sokiem pomarańczowym i dokładnie wymieszać z masą jajeczną. Masę przelać do garnuszka, zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. Wystudzony krem pomarańczowy zmiksować z ajerkoniakiem. Wyłożyć na wystudzony biszkopt, na kremie poukładać biszkopciki, docisnąć i schłodzić w lodówce. Masa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 1 cukier wanilinowy Delecta

Domowa cukiernia Ewy
PASIASTA ROLADA Z KAWĄ 152

pyszna rolada z kremem kawowym oraz nutką alkoholu   SKŁADNIKI Biszkopt 7 jajek 1 szkl. mąki ½ szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 2 jajka ¾ szkl. cukru 1 kostka margaryny 1 łyżka spirytusu dodatkowo: 2 łyżki kawy sypanej WYKONANIE Biszkopt: Białka ubijamy z cukrami, dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną(...)ciemne skośne pasy. Biszkopt pieczemy ok. 10 min.w rozgrzanym piekarniku w temp. 220 stopni. Po upieczeniu zdejmujemy papier z biszkopta, zawijamy w ściereczkę, studzimy. Biszkopt lekko nasączamy kawą. Krem: kawę zaparzamy, przecedzamy, studzimy. Ucieramy mikserem margarynę. Na parze ubijamy jajka z cukrem, dodajemy do margaryny - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone fusy oraz spirytus, dokładanie mieszamy.  Biszkopt przekładamy kremem, zwijamy

słodki bratek
Rolada kokosowa 143

Najbardziej bałam się zwijania, ale nie było tak strasznie :) Polecam dla miłośników kokosu :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki Malibu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy(...)Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia. 2. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i wiórki kokosowe i dokładnie całość miksujemy. Na koniec dodajemy likier kokosowy i mieszamy. 3. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy

Na Ciasteczkowych Papierach

Proponowane wyszukiwania