dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy po 1 żółtku, następnie przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec kakao. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Krem nr 1 - budyń czekoladowy duża porcja przygotowany na 1,5 szklanki mleka - margaryna 3/4 kostki - 1 łyżka czubata cukru pudru Z w/w składników ucieramy krem. Najpierw ucieramy margarynę na puch(...)około 10 minut, po łyżce dodajemy budyń i cukier. Ucieramy na puszysty krem. Krem nr 2 1/3 margaryny 5 łyżek masła orzechowego 2 łyżki cukru pudru 2 paczki krakersów pokruszonych Margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe, ciągle ucierając. Do kremu dodajemy pokruszone krakersy i mieszamy łyżką. Krem nr 3 1/2 masła pudełko serka mascarpone cukier puder
SMYKWKUCHNIKolejny produkt z paczki przetestowany. Tym razem krem do karpatki. Jednak ja wykorzystałam go do przełożenia ciasteczek. Ciasteczka są kruche a w połączeniu z kremem bardzo smaczne. Jednak te ciasteczka ze względu na krem nie mogą być długo przechowywane. U mnie nie było problemu, szybko znikały. Składniki: 60 dkg mąki pszennej 40 dkg masła 20 dkg cukru pudru Emix(...)żółtka 4 łyżki gęstej śmietany sól szczypta 3-4 krople olejku cytrynowego Emix 1 opakowanie krem do karpatki Emix Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtko, cukier puder, śmietanę, sól i olejek cytrynowy. Zagnieść ciasto, uformować kulkę. Włożyć do woreczka i schładzać przez 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około
Ala piecze i gotujeBardzo serdecznie zapraszam na potrójnie aksamitne śniadanie: aksamitny w konsystencji krem kataloński, o niepowtarzalnie charakterystycznym aksamitnym smaku cynamonu, przeplatanego cytryną i aksamitnie skarmelizowany melon. Ten aksamitny charakter subtelnie przełamuje lekko chrupiący spód z ciasteczek i orzechów. Prawdziwa poezja na początek dnia. zapraszam) Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek Składniki(...)średnim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając - uważając, by kuleczki nie zmiękły za bardzo i nie rozpadły się. Karmelizowane kuleczki wyjmyjemy i pozostawiamy na papierze do ostygnięcia. Krem kataloński: 500 ml mleka skórka z cytryny bio 4 żółtka 80 g cukru 25 g skrobii kukurydzianej 5 cm kory cynamonu Cytrynę dobrze myjemy i obieramy cieńko skórkę( najlepiej nożykiem
Mia Cucina Sofietapowinna w wyniku czego biszkopt pozostawial wiele do zyczenia. I tak ku memu zaskoczeniu nie bylo czuc, ze cos z nim nie tak. To chyba zasluga tego genialnego kremu z czekolady, mascaropne i kremowki. Nie bez znaczenia pozostal tez olejek pomaranczowy i swieza pomarancza, bo wydaje mi sie, ze to wlasnie one dodawaly temu ciastu calego aromatu i charakteru. Mimo(...)100g gorzkiej czekolady pamarancza Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej. Trzeba uwazac zeby jej nie przegrzac, bo zrobi sie czekoladowa skamielina. Mikserem ubijamy kremowki z cukrem pudrem. Jesli lubimy slodkie kremy dajemy wiecej cukru pudru, najlepiej jest sprobowac jaka ilosc nam odpowiada. W trakcie ubiajania dodajemy tez usztywniacz do smietany i serek mascaropne. Na koncu dodajemy przestygnieta czekolade i olejek pomaranczowy
Przysmaki Karolkiciastach i deserach czekoladowych. Wsrod 10 przepisow wypatrzylam kilka godnych sprobowania i zupelnie nie wiem dlaczego przypomnialam sobie o tej ksiazeczce wlasnie teraz. Na warsztat poszlo ciasto czekoladowe z kremem pomaranczowym. Od poczatku mialam zamiar wykorzystac tylko podstawe tego ciasta, a wiec czekoladowy biszkopt. Krem i dekoracja to juz moja ulanska fantazja. Upieklam ciasto, ktore pachnialo oblednie i na pierwszy(...)wygladalo calkiem przyzwoicie. Drugi rzut oka sprawil, ze wpadlam w panike, bo ciasto okazalo sie niziutkie, bardzo niziutkie. Jak zatem mialam przeciac je na dwa krazki i przelozyc przygotowanym kremem? Prawdziwa porazka! Potrzebowalam kola ratunkowego, a raczej kolejnego krazka ciasta, ktore stanowiloby wierzch mojego tortu. Coz moglam zrobic? Upieklam wiec drugie ciasto z polowy porcji uzyskujac dosc cienki blat stanowiacy
Przysmaki Karolkipełni i w najbliższym czasie na blogu pojawi się sporo przepisów z jego wykorzystaniem, ponieważ jestem wielką fanką tych kwaskowatych czerwono-zielonych łodyg. Dziś zaprezentuję Wam lekki biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym. Osoby, które nie przepadają za kwaśnym smakiem rabarbaru, niech się nie zrażają nazwą musu, gdyż obecność rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej i finalnie smak tych(...)mocnym nasączaniem biszkoptu, więc smak delikatnego kompotu idealnie wpasował się w mój gust. Biszkopt został upieczony w tortownicy o średnicy 18cm i w niej przygotowałam ciasto. Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: biszkopt 2 jajka 2 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka zimnej wody szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem mascarpone 250g
Smakołyki Berenikikulinarnej sfery. Red Velvet od zawsze było pozycją na mojej liście "do zrobienia" i zastanawiam się teraz, dlaczego tak późno odważyłam się upiec czerwone ciasto przekładane kremem. Nie wiem. Ale zauważyłam, że mam wiele zanotowanych receptur, do których chyba "muszę dojrzeć" , a to ciasto należało prawdopodobnie do owych... W końcu się jednak zdecydowałam, ale to nie z byle jakiej(...)okazji. W oryginale, jak wiadomo, przełożenie, czyli biały krem powstaje z kremówki, serka typu Philadelphia, masła i cukru. Myślicie, że u mnie było tak pospolicie? Nie! Nie dość, że przełamuję własne zahamowania, od razu rzucam się na głęboką wodę i kombinuję z kremem! Powstała masa sernikowa, jak na sernik na zimno. Dodając mniej żelatyny, uzyskałam mniej zwartą konsystencję, pasującą
W kuchni Karmel-itkihciałam upiec ciasto z kremem, ale bez większych wyrzutów sumienia. :) Oczywiście nie da się całkowicie zrezygnować z niektórych kalorycznych składników, ale zawsze można próbować ograniczyć ich ilość do minimum. Bazą tortu jest ciasto marchewkowe, które upiekłam na mące pełnoziarnistej. Bez sody (bo jest dla mnie za bardzo wyczuwalna). Ciasto przełożyłam kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi i cząstkami ananasa. Jest(...)już prawie zapomniany przepis na krem do tortów (obecnie królują kremy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone). Budyń można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego. A krem przygotowany wg tego przepisu smakuje jak bita śmietana (jest bardzo delikatny). :) Chociaż pasowało mi do całości polanie tortu polewą czekoladową to tym razem z niej zrezygnowałam. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel
coolinarnastrefa.blogspot.comsię one miękkie i delikatne, a ich słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się z resztą deseru. Do smażonych jabłek dodaję cynamon. Na wierzchu szarlotki bez pieczenia znajduje się waniliowy krem, przyrządzony z bitej śmietany i waniliowego serka. Wanilia dodaje elegancji i subtelnego aromatu, który doskonale współgra z jabłkami i ciasteczkowym spodem. To połączenie smaków sprawia, że każdy kęs tej szarlotki(...)szarlotki z cynamonem. Jeśli jesteście miłośnikami jabłek tak samo jak ja, to szarlotka bez pieczenia na pewno przypadnie Wam do gustu. To połączenie chrupiącego spodu, soczystych jabłek i waniliowego kremu to prawdziwa uczta dla podniebienia, która doskonale komponuje się z aromatyczną kawą podczas niedzielnego popołudnia. Smacznego! Szarlotka bez pieczenia 10 porcji Składniki: Spód ciasteczkowy 200 g ciastek digestive
codojedzeniaODBUDOWUJĄCY 3° NA NOC Stanowi idealną propozycję dla pielęgnację wrażliwej skóry z utraconą gęstością, witalnością oraz widocznymi głębszymi zmarszczkami. FILORGA próbka GLOBAL REPAIR BIELENDA PROFESSIONAL VIT-C ACTIVE KOFEINOWY KREM POD OCZY Z KOMPLEKSEM ENERGETYZUJĄCYM 6,5% Lekki krem pod oczy na bazie wody pomarańczowej o przyjemnej, nietłustej konsystencji nadający się pod makijaż. FACEBOOM KREM MIKROZŁUSZCZAJĄCY DO TWARZY(...)WIECZORNY MAGIK Jestem naturalnym (97% składników pochodzenia naturalnego wg normy ISO 16128), mikrozłuszczającym kremem z 2%-owym kompleksem kwasów stworzonym z myślą o cerze tłustej, mieszanej i problematycznej, która wymaga pielęgnacji dopasowanej do jej humorów i zachcianek. URIAGE ODŚWIEŻAJĄCY ŻEL DO DEMAKIJAŻU Z EKSTRAKTEM Z SZAROTKI ALPEJSKIEJ Delikatnie oczyszcza i usuwa makijaż z twarzy i oczu. Tworzy prawdziwe uczucie świeżości
Dorota Smakujeśrednicy 18 cm i wyszło z niego fajnych 8 porcji. PRZEPIS TORT Z MISIEM Składniki: biszkopt o średnicy 18cm: 3 jaja 1/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki składniki na krem z kaszy manny: 2 szkl mleka 4 duże łyżki kaszy manny 1/3 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 150g masła dekoracja: serek waniliowy żelki kolorowe misio który można kupić jako(...)wylałam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piekłam w 180st do tzw suchego patyczka 20-25min. Biszkopt porządnie wystudziłam i dopiero wtedy przekroiłam na 3 blaty. Krem: Mleko z cukrem zagotować. Gdy mleko zacznie wrzeć, cienką strużką wsypywać kaszę, cały czas wszystko dynamicznie mieszając. Pogotować aż kasza zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce zimnej kaszy
Dorota Smakujemąki pszennej (użyłam tortowej) 35g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 90ml oleju Do nasączenia: 80ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 500g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 240g białej czekolady 200ml likieru jajecznego (advocat lub ajerkoniak) 2 łyżeczki fixu do śmietany Dodatkowo: około 4-5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki(...)papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 6. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce. Jeśli roztapiamy czekoladę w mikrofalówce należy pamiętać, aby robić to etapami, wstawić czekoladę na około
Mała Cukierenka200g Majonezu Kieleckiego 360g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 250g świeżego szpinaku Krem: 500g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 90g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka(...)ciasta włożyć z powrotem do blaszki. 8. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop (120ml). Owoce pokroić na kawałeczki. 9. Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 10. Dwie galaretki wyspać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia. 11. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z wanilią
Mała Cukierenkagorącej wody potrzebujemy 3 galaretki owocowe, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie, wtedy umieszczam garnek z galaretką w lodówce i pilnuję, by nie przegapić momentu tężenia galaretki. 7. Krem - 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% + półtorej łyżki cukru pudru i ubijamy śmietanę na sztywno. Następnie po łyżce dodajemy 250 g serka mascarpone i dalej ubijamy aż bita śmietana wchłonie(...)cały serek i krem gotowy. 8. Następnie biszkopt smarujemy kremem i musimy dokładnie "obkleić" wszystkie krawędzie, żeby nam nie wyciekła galaretka. Na filmiku można dostrzec, że jednak nie dość dokładnie zakleiłam krawędzie i jednak trochę galaretki mi uciekło, uczciwie przyznaję. 9. Następnie układamy owoce. W tym czasie galaretka powinna już przebywać w lodówce i teżęć. 10. Z galaretką jest pewna
Kawa z mlekiem