pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Świeże lub mrożone borówki Żelki tęcze Niebieski barwnik spożywczy składniki na krem: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy borówki i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę(...)pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Do części kremu dodajemy niebieski barwnik, mieszamy i przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać
Ciastkozercyszklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 szklanki cukru 1 jajko1 szklanka mleka0,5 szklanki oleju1 łyżka octu jabłkowegoCzerwony barwnik spożywczy Składniki na krem z twarożku Czerwona i zielona masa cukrowa do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko, olej, jajko i ocet. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy czerwony barwnik spożywczy(...)pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu. Przepis na krem z twarożku znajdziecie tu.Do dekoracji babeczek oprócz kremu potrzebne będą ozdoby z masy cukrowej. Z czerwonej masy kulamy kulki (w rozmiarze takim, jaki chcemy, żeby był kwiatek
Ciastkozercywiosennego nastroju i dobrego światła do zdjęć postanowiłam upiec coś specjalnie z okazji Dnia Kobiet.Drogie Panie, z okazji Waszego święta życzę Wam zawsze puszystych biszkoptów, idealnie wyrośniętych babeczek, kremu, który nigdy nie zjeżdża z tortu i wielu ciekawych kulinarnych inspiracji :)Nasza dzisiejsza propozycja to waniliowe babeczki z wiśniami i białą czekoladą z dodatkiem kremu budyniowego. Składniki:2 szklanki mąki2(...)łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekabiała czekoladawiśnie ze słoika Składniki na krem budyniowy Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej oraz mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy
Ciastkozercyzajączkami to dobry pomysł, żeby rozbawić naszych świątecznych gości. Ponadto same kuperki nie przerosną niczyich manualnych zdolności - w końcu to tylko kilka kulek :) Waniliowe babeczki z bananem i kremem z białego serka - delikatne, puszyste, idealne do świątecznej kawy!Składniki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 szklanki oleju1 szklanka(...)mleka1 jajko1 bananSkładniki na krem z twarożkumasa cukrowa do ozdoby, zielony barwnik spożywczySuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
Ciastkozercyznajdziemy w każdej kuchni. Dekorację do dzisiejszych babeczek zrobiłam używając metalowej foremki na babeczkę, kieliszków o różnej średnicy i dzióbka do szprycy. Waniliowe babeczki z czekoladowymi dropsami ozdobiłam kremem z twarożku i cukrową dekoracją.Składniki na proste babeczki wanilioweczekoladowe dropsy lub czekoladaSkładniki na krem z twarożkuBabeczki przygotowujemy według przepisu. Po wymieszaniu wszystkich składników dodajemy czekoladowe dropsy lub drobno pokrojoną czekoladę(...)Czas, kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji i kremu.Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy różyczki na przestudzonych babeczkach. Na kremie układamy dekoracje z masy cukrowej. Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyBabeczki migdałowo pomarańczoweDzisiejsze babeczki to idealne połączenie orzeźwiającego smaku pomarańczy i chrupiących migdałów. Z dodatkiem kremu z serka mascarpone będą szybką i elegancką przekąską na przyjęcie, bez kremu z powodzeniem można zabrać je ze sobą na drogę na drugie śniadanie.Składniki na babeczki:100 g migdałów1 szklanka mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g masła (lub margaryny(...)jajka0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczySkórka pomarańczowaSkładniki na krem z serka mascarponeMasło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Migdały siekamy drobno lub wkładamy na moment do blendera i miksujemy.Wyciskamy sok pomarańczy, dodajemy do przestudzonego masła. Dodajemy jajka, cukier i dokładnie mieszamy.Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane migdały i dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej
Ciastkozercycioci - piernik ze śliwkami. W oryginale piecze się go na blasze, przekłada konfiturą i polewa czekoladą - wersja jak najbardziej godna polecenia! Mogę jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :)Składniki:70 g masła100 g cukru100 g miodu2 jajka1,5 szklanki mąki1 łyżka kakao1 płaska łyżeczka sody2 łyżeczki przyprawy do piernika0,5 szklanki mlekaSkładniki na krem(...)formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 min. w piekarniku nastawionym na 180 stopni.Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu i pszczółek z masy cukrowej.Do przygotowania kremu potrzebujemy miękkiego masła i budyniu. Budyń rozpuszczamy z miodem w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania
Ciastkozercydlatego dziś na blogu bardzo wakacyjne, morskie babeczki. Do przygotowania tych babeczek wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, a do każdej włożyłam po kostce czekolady. Dekoracje to masa cukrowa, krem budyniowy i pokruszone herbatniki. Zaletą morskich zwierzątek jest to, że składają się dosłownie z kilku kulek masy i bardzo łatwo zrobić je samemu :)Składniki na proste babeczki wanilioweSkładniki na krem(...)trzech kulek. Z dwóch mniejszych robimy szczypce. Po bokach korpusu przyklejamy po cztery cienkie wałeczki na nóżki. Na koniec przygotowane wcześniej oczy.Gotowe figurki odkładamy do wyschnięcia. Przestudzone babeczki smarujemy kremem i "maczamy" w pokruszony herbatnikach.Z niebieskiego kremu robimy kilka małych kleksów po bokach babeczek. Cukrowe ozdoby przyklejamy odrobiną kremu budyniowego.Smacznego !ciastkożercy
Ciastkozercyskrzynce głosił "wiśnie 6 zł" okazało się, że to czereśnie. Pomimo drobnej pomyłki wyszły świetnie i nikt nie grymasił specjalnie przy jedzeniu :)Składniki na proste babeczki czekoladoweSkładniki na krem budyniowy+ wiśnie ze słoika (lub dżem wiśniowy), czekoladowe cukiereczki, świeże wiśnie (lub czereśnie ;)) do dekoracjiPrzed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń na krem budyniowy i odstawiamy do przestudzenia. Wiśnie myjemy i odstawiamy(...)wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.W gotowych babeczkach wykrawamy nożem wgłębienia i wykładamy wiśnie ze słoika. Krem przygotowujemy według przepisu.Gotowy krem budyniowy przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy różyczki na przestudzonych babeczkach (krem powinien w całości przykryć wiśnie).Babeczki dekorujemy czekoladowymi koralikami i świeżymi wiśniami
Ciastkozercygorąco, najczęściej piekę późnym wieczorem, a na następny dzień zostawiam sobie tylko zrobienie dekoracji. Tak samo było z dzisiejszymi babeczkami. Proste babeczki waniliowe z czekoladą w środku udekorowane kremem maślanym i kolorowymi postaciami z Ulicy Sezamkowej na pewno zrobią furorę wśród dzieci. Dużą zaletą takiej dekoracji jest fakt, że do jej zrobienia nie potrzeba żadnych wymyślnych foremek, wystarczy rozejrzeć się(...)kuchni i skompletować odpowiedniej wielkości szklanki, kieliszki czy inne okrągłe naczynia.Składniki na proste babeczki waniliowe+ czekolada do środkaSkładniki na krem maślanyDo wyciśnięcia największych kółek wykorzystałam metalową foremkę na babeczkę (dzięki temu postacie są trochę "włochate"), reszta detali, jak oczy, buzie czy ciasteczko Potwora to szklanka, kieliszek i okrągła tylka do szprycy.Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, aż zrobi
Ciastkozercycukierkami w środku mogą być niezłym zastępstwem.Do przygotowania tych babeczek wykorzystałam przepis na proste babeczki czekoladowe. Możecie także zrobić je w wersji waniliowej lub mocno czekoladowej.Składniki na krem+dowolne cukiereczki do wypełnienia babeczki, cukierki do dekoracji (u mnie M&Msy)Babeczki przygotowujemy według wybranego przepisu. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Ważne, żeby dekorować zupełnie zimne babeczki, żeby
Ciastkozercyżelkach), nie byłabym więc sobą, gdybym nie spróbowała połączyć ich jakoś z babeczkami. Dzisiejszy pomysł na podwieczorek/słodką przekąskę to babeczki czekoladowe+pianki+kolorowy krem.Składniki na babeczkiSkładniki na krem+pianki jako nadzienieBabeczki przygotowujemy według przepisu. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostudzenia - dekorowanie ciepłych babeczek skończy się rozpuszczonym kremem.W każdej babeczce wycinamy tylką od szprycy otwór wielkości pianki(...)nieco mniejszy - pianki można trochę ścisnąć przed włożeniem do babeczki, po chwili wrócą do swojego poprzedniego kształtu.Odkładamy kilka łyżek kremu do osobnej miseczki i dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego. Obydwa kremy nakładamy do szprycy (jak to zrobić?) i wyciskamy różyczki na babeczkach, tak, żeby przykryć całe pianki.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercywszystkie potwory muszą być straszne :) Jako bazę wykorzystałam proste babeczki waniliowe, można dodać do nich kostkę czekolady, orzechy czy nawet ulubione draże (M&Msy?), przyda się także krem lub rozpuszczona czekolada oraz masa cukrowa.Przepis na babeczkiPrzepis na kremPrzepis na domową masę cukrowąPo upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby ostygły. Muszą być zupełnie zimne zanim zaczniemy je dekorować - w przeciwnym razie rozpuszczą(...)krem.Smarujemy babeczkę cienką warstwą kremu - można to zrobić zwykłym nożem do masła.Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Jeśli używamy domowej masy cukrowej, będziemy potrzebować barwników spożywczych. Jasnozielony kolor uzyskamy dodając do masy po kropli zielonego i żółtego barwnika. Masę ugniatamy tak długo, aż kolor będzie jednolity.Rozwałkowujemy masę cukrową na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem
CiastkozercyZupa krem z cukinii z dodatkiem śmietankowego serka topionego. Bardzo prosta zupa, która jest łagodna, lekka i orzeźwiająca. Serek nadaje jej kremowości i wyjątkowego smaku, który powinny polubić nawet dzieci. Cukinia to wyjątkowe, bogate w witaminy warzywo z którego można zrobić niemal wszystko. Bardzo łatwo się ją przyrządza, jest niskokaloryczna i odkwasza organizm, dlatego korzystajmy z cukinii, póki jeszcze(...)Zupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej z chleba pełnoziarnistego) lub ewentualnie domowymi groszkami ptysiowymi.Zupa krem z cukinii:ok. 5 średnich cukinii lub 6 mniejszychok. 700 ml bulionu warzywnego (może być z domowej kostki)1 duża cebula1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki2 ząbki czosnku4 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub mięty100 g topionego serka śmietankowegosól morska, świeżo mielony lub młotkowany pieprzoliwa
Poezja smakuPodgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście.Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.Warstwy ciasta:ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty, druga część kremu, ciasto makowo-orzechowe, polewaPs. Przed rozsmarowaniem kremu na galaretce galaretka musi być twarda. Przepis z książki:Wielka księga ciast Siostry Anastazji
Ala piecze i gotuje