krem - 19817 przepisów (strona:220/1322)

Karpatka 136

Lekkie ciasto z puszystym kremem.Składniki na ciasto:-szklanka wody-szklanka mąki-1/2 kostki margaryny-5 jajekSkładniki na krem:-budyń-kostka margaryny-szklanka cukru pudru-1,5 szklanki mleka   Zaczynamy od przygotowania ciasta.Wodę zagotowujemy z margaryną.   Do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, utrzymując masę na niewielkim ogniu przez kilka minut.Odstawiamy i studzimy(...)ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy.Możemy dodać odrobinę soku z cytryny.W piekarniku powstały piękne góry.   Na jeden z placków wykładamy większą część kremu.   Przykrywamy drugim plackiem i wierzch dekorujemy pozostałym kremem.Gotowe!Smacznego

Maminek kulinarny
Tiramisu w wersji letniej z owocami 134

mąki dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o długości około 40cm.Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem tiramisu:Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru mikserem przez co najmniej 15 minut na puszysty krem. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż składniki się połączą.Do białek możemy dodać(...)paski.Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto.Kawałki biszkoptu (lub biszkopty kocie języczki) moczymy w musie truskawkowym i wykładamy na dnie wysokiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie ponownie biszkopty, krem itd. Ostatnią warstwę będzie stanowił krem. Na "szczycie" deseru wykładamy owoce: truskawki, maliny, borówki, porzeczki.Deser podajemy schłodzony, więc na około 5 godzin powinien powędrować do lodówki

Smakowity Blog Kulinarny
Dlaczego palce pachniały mi limonką? 100

lime curd jest tak pyszny, że nie można oprzeć się wyjadaniu go łyżeczką prosto z garnka, zanim jeszcze ostygnie...? Serio!Lemon curd znają chyba wszyscy - pyszny budyniowy krem, kwaśny od dużej ilości soku z cytryny. Zazwyczaj robiłam go z dodatkiem oleju zamiast masła, żeby był mniej kaloryczny. Chciałam ten przepis wykorzystać, żeby przygotować nieco bardziej egzotycznego kuzyna tego kremu(...)zielony curd. Jakieś pomysły...?Ponieważ mój curd nie chciał się ściąć, dodałam łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Nie wiem - może miałam większe limonki, albo coś po prosu zepsułam... Możecie spróbować przygotować krem bez niej, ale nie wiem, czy się uda. Zawsze można dodać ją później, jeśli coś byłoby nie tak.I na koniec jeszcze tylko jedna rada: jeśli w kremie zrobiłyby się grudki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Spóźniona walentynka 180

były zupełnie nieuzasadnione. Ciasto bowiem wyszło perfekcyjne - ciężkie, mokre, nikt by nie zgadł, że nie ma w nim ani grama czekolady, bo smakuje bardzo browniowato. Pycha! Przygotowałam prosty, waniliowy krem z kremówki i serka kremowego, a całość dodatkowo przełożyłam lekko kwaskowym dżemem truskawkowym, którego słoiczek znalazłam w szufladzie pełnej smakowitości i niespodzianek. Wyszło oszałamiająco! Ciężkie ciasto, delikatny krem, przełamane owocowym(...)Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Dodać serek, dokładnie wymieszać.Ciasto wyjąć z foremek. Na talerzu ułożyć jeden placek wierzch posmarować powidłami, na to wyłożyć warstwę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Wierzch i boki obłożyć resztą kremu, wierzch posypać kakao.Przechowywać w lodówce.Smacznego!Swoją drogą jest mi trochę smutno, że blog, z którego wzięłam przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sztuka kuchenna: makaroniki 160

zewnątrz, lekko ciągnące w środku, obłędnie słodkie, ale pyszne. Wybrałam takie na bazie orzechów laskowych - mają śliczny, kremowy kolor, pachną wspaniale, i są takie bardziej jesienne... Do tego prosty krem z nutelli i mascarpone - delikatny i słodki, pasuje idealnie. Maślany, proponowany przez autora, wydał mi się zbyt ciężki...Przygotowanie makaroników to sztuka - trzeba uzbroić się w cierpliwość, trzeba być delikatnym(...)niż poprzednie - może za sprawą orzechów laskowych, a może po prostu się do nich przekonałam...? Nie wiem. Wiem za to, że następne będą cytrynowe...Makaroniki z orzechów laskowych z kremem z nutelli (na bezie włoskiej)Składniki:(na 32 gotowe makaroniki)100 g mielonych migdałów100 g mielonych orzechów laskowych200 g cukru pudru75 ml wody200 g cukru160 g białekkrem:250 g serka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 140

prezentowania. Na początek boskie makaroniki kawowe, które zrobiły prawdziwą furorę. Słodkie, ale nieprzesadnie, gdyż kawa wszystko równoważy. Jej bardzo wyraźny smak jest i w skorupkach, i w kremie, i w galaretce. W książce Secrets of macarons Jose Marechala krem i galaretka były podane jako dwie różne opcje, ja połączyłam je w jedno. Dzięki temu w chrupiącej skorupce mamy zamknięty cudownie(...)delikatny krem, a w środku niespodzianka z galaretki, która zaskakuje tutaj swoją konsystencją. Całość smakuje bajecznie, robi wrażenie na gościach, i po prostu nie można im się oprzeć! Spróbujcie koniecznie (jeśli Waszym postanowieniem na Nowy Rok są właśnie pierwsze makaroniki, nie wahajcie się zacząć od tych).Makaroniki kawowe na bezie włoskiejSkładniki:(na 24 sklejone makaroniki)125 g mielonych migdałów125

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort czekoladowy z bananami 229

Czekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”).  Porcelana(...)być letnia.   7. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej). 8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity krem (nie musi być bardzo sztywna). Do żelatyny dodać dwie łyżki kremu i rozmieszać. Następnie żelatynę dodać do pozostałego kakaowego kremu i wymieszać dokładnie łyżką. Krem rozłożyć na banany w tortownicy. Polewa

Mała Cukierenka
Tartaletki „Ptasie gniazdka” 163

Wielkanoc tuż, tuż… Moją propozycją na świąteczne wypieki są tartaletki z kremem budyniowym, czekoladowym. Kruche, smaczne, udekorowane karmelowym gniazdkiem i jajeczkami z masy cukrowej. Składniki:Ciasto (na około 11 tartaletek):1 szklanka mąki120 g masła2 żółtka2 łyżki cukru pudruszczypta soliKrem budyniowy czekoladowy (kremu trochę zostanie):2,5 szklanki mleka3/4 szklanki cukru4 żółtka3/4 szklanki mąki1 tabliczka czekolady deserowej(...)Mąkę, cukier, żółtka i 1 szklankę mleka miksujemy i powoli dolewamy do gorącego czekoladowego mleka (cały czas mieszamy). Gotujemy na malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje, nie przerywając mieszania. Gotowym kremem wypełniamy tartaletki i dekorujemy karmelowym siankiem i jajeczkami z masy cukrowej.Karmelowe gniazdko:Przygotowujemy karmel i zanurzamy w nim widelec, sprawdzając czy ciągną się za nim cieniutkie nitki. Wałek do ciasta

Oryginalny smak
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 154

bardzo przyjemnie łączyły się z pieczonym mięsem i jajkiem. Sos czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle ile potrzeba. Bardzo jesienna propozycja.Zupą w naszej karcie był „krem z białych warzyw, podany z delikatnym sufletem z wędzonego boczku”. Nazwa trochę przewrotna, bo krem nie był w żadnym odcieniu bieli.Czarny kolor kremu może trochę przerażać, ale jest bardzo smaczny(...)piję, ale skusiłam się by spróbować tę pozycję. Jakie było moje zdziwienie (a pewnie i reszty obecnych), gdy pod warstwą pianki odkryłam karmelową taflę, pod którą znajdował się kawowy krem. Pączek był przepyszny, niewiele osób odgadłoby, że powstał na bazie ziemniaków, a jego nadzienie nie miało w sobie nic ze znanych nam dżemów i powideł. Nie byłby to mój

Pasja Smaku
Tęczowe babeczki dla dzieci 376

pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Świeże lub mrożone borówki Żelki tęcze Niebieski barwnik spożywczy składniki na krem: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy borówki i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę(...)pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Do części kremu dodajemy niebieski barwnik, mieszamy i przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać

Ciastkozercy
Walentynkowe Red Velvet 163

szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 szklanki cukru 1 jajko1 szklanka mleka0,5 szklanki oleju1 łyżka octu jabłkowegoCzerwony barwnik spożywczy Składniki na krem z twarożku Czerwona i zielona masa cukrowa do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko, olej, jajko i ocet. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy czerwony barwnik spożywczy(...)pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu. Przepis na krem z twarożku znajdziecie tu.Do dekoracji babeczek oprócz kremu potrzebne będą ozdoby z masy cukrowej. Z czerwonej masy kulamy kulki (w rozmiarze takim, jaki chcemy, żeby był kwiatek

Ciastkozercy
Babeczkowy bukiet na Dzień Kobiet 123

wiosennego nastroju i dobrego światła do zdjęć postanowiłam upiec coś specjalnie z okazji Dnia Kobiet.Drogie Panie, z okazji Waszego święta życzę Wam zawsze puszystych biszkoptów, idealnie wyrośniętych babeczek, kremu, który nigdy nie zjeżdża z tortu i  wielu ciekawych kulinarnych inspiracji :)Nasza dzisiejsza propozycja to waniliowe babeczki z wiśniami i białą czekoladą z dodatkiem kremu budyniowego. Składniki:2 szklanki mąki2(...)łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekabiała czekoladawiśnie ze słoika Składniki na krem budyniowy Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej oraz mleko  i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy

Ciastkozercy
Świąteczne babeczki z zajączkami 235

zajączkami to dobry pomysł, żeby rozbawić naszych świątecznych gości. Ponadto same kuperki nie przerosną niczyich manualnych zdolności - w końcu to tylko kilka kulek :) Waniliowe babeczki z bananem i kremem z białego serka - delikatne, puszyste, idealne do świątecznej kawy!Składniki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 szklanki oleju1 szklanka(...)mleka1 jajko1 bananSkładniki na krem z twarożkumasa cukrowa do ozdoby, zielony barwnik spożywczySuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą

Ciastkozercy
Babeczka Myszka Minnie 182

znajdziemy w każdej kuchni. Dekorację do dzisiejszych babeczek zrobiłam używając metalowej foremki na babeczkę, kieliszków o różnej średnicy i dzióbka do szprycy. Waniliowe babeczki z czekoladowymi dropsami ozdobiłam kremem z twarożku i cukrową dekoracją.Składniki na proste babeczki wanilioweczekoladowe dropsy lub czekoladaSkładniki na krem z twarożkuBabeczki przygotowujemy według przepisu. Po wymieszaniu wszystkich składników dodajemy czekoladowe dropsy lub drobno pokrojoną czekoladę(...)Czas, kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji i kremu.Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy różyczki na przestudzonych babeczkach. Na kremie układamy dekoracje z masy cukrowej. Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczki migdałowo pomarańczowe 124

Babeczki migdałowo pomarańczoweDzisiejsze babeczki to idealne połączenie orzeźwiającego smaku pomarańczy i chrupiących migdałów. Z dodatkiem kremu z serka mascarpone będą szybką i elegancką przekąską na przyjęcie, bez kremu z powodzeniem można zabrać je ze sobą na drogę na drugie śniadanie.Składniki na babeczki:100 g migdałów1 szklanka mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g masła (lub margaryny(...)jajka0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczySkórka pomarańczowaSkładniki na krem z serka mascarponeMasło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Migdały siekamy drobno lub wkładamy na moment do blendera i miksujemy.Wyciskamy sok pomarańczy, dodajemy do przestudzonego masła. Dodajemy jajka, cukier i dokładnie mieszamy.Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane migdały i dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania