krem - 19817 przepisów (strona:216/1322)

Tort śmietankowo czekoladowy z truskawkami 353

spieszyć z jego upieczeniem. A na prawdę warto. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem z czekoladą: 400 ml kremówki 30% 200 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Bita śmietana: 350 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru(...)tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Zimny biszkopt przekroić dwa razy uzyskując 3 blaty biszkoptowe. Krem czekoladowy: do kremówki połamać czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady - nie gotować! Ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki. Śmietana musi być bardzo zimna. Zimną śmietanę z czekoladą

Ala piecze i gotuje
Czekoladowy tort z masłem orzechowym :) 185

także zapasu masła orzechowego postanowiłam upichcić ciacho, którego już dawno nie robiłam, a mianowicie tort :D Przepis zapożyczony z Moje Wypieki , z lekkimi modyfikacjami :) Przepyszne ciacho kakaowe, wyśmienity krem orzechowy i wspaniałe dodatki - "niebo w gębie" :D - tak słyszałam :D Składniki na czekoladowe ciasto: 5 średnich jaj  200 ml mleka 170 ml oleju rzepakowego 1,5 szklanki cukru(...)ciasto. Piec w temperaturze 170* C przez 75 minut. Warto jednak po 60 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto czasem się już nie upiekło :)  Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Krem orzechowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g masła orzechowego piegowatego Primavika , w temperaturze pokojowej 30 g cukru pudru   Wszystkie składniki zmiksować. Powstały krem podzielić na 3 równe

Zdrowie na języku :P
Funfetti 333

cukru trzcinowego 100 g masła (rozpuszczonego) 120 ml jogurtu naturalnego, waniliowego lub śmietany 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżka ekstraktu waniliowego 80 g cukrowego groszku wielokolorowego  Krem cytrynowy : 1 serek  "Mój ulubiony" lub "Philadelphia" lub inny kremowy mielony twarożek            ( potrzeba ok. 150-200 g serka(...)zostać jasne, w razie potrzeby możny przykryć blaszkę papierem do pieczenia i dopiec). Upieczone ciasto pozostawiamy na 5 minut w blaszce, następnie ściągamy obręcz i pozostawiamy do wystygnięcia. 3. Krem - masło z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy skórkę, serek i sok z cytryny, na wystudzone ciasto kładziemy krem, smarujemy też kremem lekko boki ciasta, posypujemy cukrowym groszkiem. Wkładamy

Kuchnia Prezydentowej
Czekoladowy krem z kaszy jaglanej z czereśniami i truskawkami 140

Krem z kaszy jaglanej to niezwykle zdrowe i pyszne danie. Świetnie smakuje solo, jak i jako dodatek do tarty. Bardzo go lubimy, to taka nasza zdrowa słodycz :)   Składniki (2-3 porcje): 1 szklanka kaszy jaglanej marki Kupiec 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka miodu (lub więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie kremy) 1 łyżka kakao(...)Kaszę jaglaną gotuję w podanej ilości mleka i wody. Po ugotowaniu przekładam do kielicha blendera razem z miodem, kakao oraz bananem/awokado. Całość miksuję tak długo aż uzyskam jednolity krem. Jeśli jest taka konieczność dodaję jeszcze łyżkę lub dwie mleka. Krem przekładam do pucharków i dekoruję owocami. Krem z kaszy jaglanej można przygotować dzień wcześniej, świetnie przechowuje się w lodówce

Mango Papaja
Waniliowy krem do dekoracji babeczek 179

kogo: dla tych, dla których bardzo łatwy krem do babeczek wydaje się zbyt tłusty dla fanów dekorowania babeczek dla chcących wykonać babeczki "jak z cukierni" Składniki: 125g miękkiego masła 250g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżka mleka posypki dekoracyjne itp. Wykonanie: Utrzeć masło w misce na jasną masę. Masa musi stać się puszysta (i wyglądem przypominać bitą śmietanę(...)kremu wmieszać cukier puder przesiany przez sito. Mieszać, aż masa będzie jednolita (gdy po spróbowaniu czujecie grudki cukru tzn. że trzeba mieszać dalej). Dodać ekstrakt waniliowy i łyżkę mleka. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dodać jeszcze więcej mleka.  Krem można nakładać na babeczkę za pomocą łyżki lub wycisnąć rękawem cukierniczym.  Udekorować posypką.  Kremu wystarczy do dekoracji

Mania Wypiekania
Tort z truskawkami 196

Czym byłby Truskawkowy Weekend bez choćby jednego tortu z truskawkami? Proponuję klasykę: puszysty biszkopt , delikatny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, poncz z soku pomarańczowego i oczywiście świeże truskawki – czego chcieć więcej? :) Przepis na prosty biszkopt Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +pomarańcza, świeże truskawki Biszkopt przygotowujemy(...)chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ŚmietanFix i miksujemy, tak żeby wymieszał się dokładnie z całym kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się do mleka, żeby dało się je ubić jak śmietanę). Wyciskamy sok z pomarańczy. Biszkopt przekrawamy

Ciastkozercy
Zebrowy torcik 196

chodziła za mną babka Zebra , więc postanowiłam ją upiec a że miałam jeszcze truskawki to chciałam je  jakoś wykorzystać , no i wymyśliłam sobie taki oto Torcik Zebrowy z kremem czekoladowym i truskawkami. Dzieci były zachwycone smakiem , ciasto wyszło naprawdę pyszne i szybko znikało z talerzyków :) jeśli macie chęć to zapraszam do wypróbowania bo jest proste w wykonaniu(...)szklanki oleju 1 szklanka czerwonej oranżady 1,5  szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia  3 łyżki kakao 2 łyżki mleka Krem czekoladowy Dr. Oetkera 1 szklanka mleka 1 galaretka truskawkowa  1 szklanka gorącej wody truskawki do dekoracji  kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym

Sama słodycz i szczypta chili
Charlotte potrójnie truskawkowa 221

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Deser bez pieczenia, zniewala smakiem i wyglądem. Z musem truskawkowym, warstwą truskawkowego kremu i przykrywającą je galaretką truskawkową. Czasochłonny, ale wart zrobienia, gwarantuję, że się nie zawiedziecie ;) Udekorowana świeżymi owocami... Bajka :-) Polecam! Składniki: 200 g podłużnych biszkoptów ladyfingers Mus truskawkowy: 350 g truskawek sok z połówki cytryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus truskawkowy przelać do formy i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin. Krem truskawkowy: 250 g mascarpone 150 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 30 ml gorącego mleka 150 g truskawek + 1 galaretka truskawkowa truskawki do dekoracji Żelatynę

Domowa cukiernia Ewy
Zupa krem brokułowa 193

Ostatnio we wszystkich miejscach gdzie się pojawiam serwują przeróżne zupy krem, które bardzo lubię. Tym razem i ja postanowiłam zrobić krem z brokułów. Składniki: - 2 brokuły – mogą być też mrożone - 1 kostka mrożonego szpinaku w liściach - 2 ząbki czosnku - 1 kostka rosołowa Knorr + 1/2 l wody - 2 łyżki masła - sól, pieprz i kminek mielony do smaku - garść migdałów Najpierw(...)pokrojony czosnek. Zostawiamy kilka różyczek do dekoracji a resztę wrzucamy do garnka i lekko podsmażamy. Doprawiamy i dodajemy rozpuszczoną kostkę rosołową. Na końcu wszystko blendujemy na gładką masę. Jeżeli krem jest za gęsty można dolać wodę a gdy za rzadki można zrobić zasmażkę. Migdały wrzucamy na rozgrzaną patelkę i lekko podsmażamy aż lekko zbrązowieją, dzięki temu będą chrupiące i nadadzą

Kuchenne Wariacje
tarta orzechowa 178

orzechowa o smaku wielu różnych orzechów Składniki na ciasto: - 110 g mąki pszennej - 40 g mielonych orzechów laskowych - 50 g cukru pudru - 80 g masła - 1 żółtko Składniki na krem orzechowy: - 250 ml mleka - 1 laska wanilii - 30 g budyniu - 3 żółtka - 40 g cukru - 50 g mielonych orzechów włoskich Dekoracja: - 35 g orzechów pekan Forma do tarty(...)mieszamy, a następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Teraz robimy krem orzechowy. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy laskę wanilii. W drugim garnku ubijamy żółtka z cukrem a następnie dodajemy budyń. Do ubitych jajek wyciskamy ziarenka z wanilii i stopniowo dodajemy

Kuchenne Wariacje
Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową 150

pomarańczowa Składniki: Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki są na blaszkę 20cm x 20cm. Najpierw przygotowujemy ciasto(...)minut na średnim ogniu aby odparować nadmiar wody co spowoduje, że zrobi się nam konfiturka Kiedy ciasto już wystygnie, a konfitura będzie gotowa (i też wystudzona) to przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku zagotowujemy śmietankę a następnie wrzucamy do niej posiekaną czekoladę (mogą być całe kawałki ale dłużej będzie się rozpuszczać). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy masło

Kuchenne Wariacje
Tiramisu 204

podzielić na 3 części. Biszkopty kolejno zanurzać w kawie wymieszanej z likierem (trzeba to zrobić szybko, aby biszkopty się nie rozpadły) i układać na dnie formy. Przykryć pierwszą częścią kremu i posypać kakao za pomocą sitka. Namoczyć kolejną porcję biszkoptów w kawie i ułożyć na warstwie kremu posypanego kakao. Posmarować drugą częścią kremu i posypać kakao. Powtórzyć czynność z trzecią(...)warstwą kremu. Na trzecią warstwę kremu z kakao wyłożyć namoczone biszkopty, a na nie wiśnie.  5. Ubić 100 ml śmietany, pod koniec dodając zagęstnik i pozostałe 2 łyżki cukru pudru. Równomiernie rozprowadzić na warstwie wiśni i posypać kakao. 6. Wstawić na noc do lodówki. 7. Schłodzony deser nakładać łyżką - do pucharków lub na talerzyki. Źródło/ Inspiracja: Kwestia Smaku

Domowa Cookierenka Agi
czekoladowa niedziela #3 - kakaowy krem z awokado (vegan) 170

Krem ten znam od długiego czasu. Nie wiem dlaczego dopiero teraz pomyślałam o tym, żeby dodać na niego przepis... Pamiętam, że moje pierwsze zetknięcie z awokado nie było zbyt smaczne, no ale - spróbowałam surowy, jeszcze nie do końca dojrzały owoc, więc nic dobrego wydarzyć się nie mogło. Jednak dalej czytałam jak inni je wychwalają i zrobiłam drugie podejście - chyba właśnie(...)kremie. Wtedy definitywnie przeprosiłam się z awokado i gdy tylko gdzieś jest w przystępnej cenie od razu ląduje w koszyku :) Krem polecam wszystkim, którzy tak jak ja wcześniej zrazili się do awokado, nigdy go nie jedli i nie wiedzą jak zacząć swoją przygodę z tym owocem oraz do wszystkich, którzy chcą przemycić w smaczny sposób zdrowe tłuszcze do swojej diety

chili & sugar
Lemon curd - krem cytrynowy 126

Dzisiaj na słodko. Kilka dni temu zrobiliśmy angielski krem cytrynowy, czyli lemon curd. To znaczy Madzia zrobiła, jak mam bliżej prawdy być. Bo ja w pracy byłem. A Madzia w domu na zwolnieniu lekarskim siedziała. Tak to jest jak się chodzi w szpilkach, a się nie umie. Nogę łatwo sobie wtedy popsuć :) A teraz, lekko po 7 rano, Madzia śpi(...)także do naleśników. A nawet można robić z nim kanapki: kromka chleba, twaróg i lemon curd. Niebo w gębie! Zresztą ilość wariacji jest nieograniczona. Więc jeśli macie ochotę na krem cytrynowy, to tylko lemon curd. Ta rzecz anglikom się naprawdę udała. A najlepsze jest to, że robi się go bardzo szybko. My przygotowaliśmy ten krem z myślą o lodach

Marder&Marder Manufacture