krem - 19817 przepisów (strona:211/1322)

Tort makowy z kremem śliwkowym 121

maku, 8 jajek, 230 g cukru, 60 g bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, krem: 500 g serka mascarpone 300 g śliwek suszonych/wędzonych* do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku polewa: 300 g czekolady deserowej * W zależności jaki smak chcemy uzyskać powinniśmy wziąć odpowiednie(...)śliwki. Jeżeli krem ma być lekko śliwkowy, to możemy użyć śliwki kalifornijskie. Natomiast jeżeli wolimy bardziej śliwkowy to proponuję suskę sechlońską lub inne śliwki wędzone. Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę

królestwo garów
Tort- mak / migdały / róża 119

migdałowy: 4 jajka, 125 g migdałów, 125 g cukru pudru, 1/2 łyżeczki octu 3%, 1 łyżeczka soku z cytryny, 20 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z 1/2 cytryny, sól krem: 300 ml konfitury z owoców róży, 200 ml nalewki różanej, sok z cytryny, cukier,   1 łyżka wody różanej, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone(...)Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia (o średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25-30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Krem: Konfiturę z róży przełożyć do garnka, wlać nalewkę różaną i gotować około 5 minut. Całość przetrzeć przez sito. Przełożyć do garnka, doprawić sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Gotować

królestwo garów
Babeczki z Myszką Miki 141

cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki czekolady 1 jajko +ciemna czekolada do zrobienia dekoracji Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 1/2 tabliczki ciemnej czekolady 1/4 tabliczki jasnej czekolady Wszystkie suche składniki z wyjątkiem kakao mieszamy razem w misce. Czekoladę rozpuszczamy w misce z 1/3 ilości mleka(...)obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Znacznie łatwiej odkleić je wtedy od papierowych papilotek. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Topimy ciemną i białą czekoladę. Dzielimy serek mascarpone na dwie części – większą i mniejszą. Większą część łączymy z ciemną czekoladą energicznie mieszając, mniejszą z białą. Obydwa kremu przekładamy do worka

Ciastkozercy
Krem z bulw topinamburu z szybkowaru 157

Niepowtarzalna w swoim smaku, subtelna i aromatyczna zupa - krem. Jeśli tylko macie okazję kupić bulwy topinamburu, nie zastanawiajcie się - naprawdę warto ich posmakować! Gotowy krem nabiera pełni smaku po dodaniu zimnego masła lub śmietany kremówki 30%. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 40 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ(...)przepisem po ugotowaniu, odlej do szklanki ok. 100 ml wywaru, resztę zmiksuj w blenderze (jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolewaj stopniowo odlany wywaru, aby uzyskać konsystencję zupy-krem) do zmiksowanej zupy dodaj kawałek zimnego masła i / lub parę łyżek śmietany i ponownie całość zmiksuj UWAGA: Gotując zupy-krem, czasem użyję za dużo wody.i widzę to dopiero po ugotowaniu

Szybko Szybkowar
Śmietanowo - malinowy tort z okazji drugich urodzin Maksia i trzeciej rocznicy naszego ślubu 139

jest naszym wspólnym dziełem. Ja przygotowałam "smaki", Mąż zajął się zadaniami precyzyjnymi jak krojenie biszkopta czy układanie warstw tortu. Oto inspiracja dla innych rodziców w naszym wykonaniu Składniki na krem: 500 gram serka mascarpone 400 ml śmietany 30-36% ok 2 łyżki cukru pudru 1/2 cukru waniliowego Składniki na malinowe nadzienie: 200 gram świeżych malin 1 łyżka maki ziemniaczanej(...)esencji migdałowej Przygotowanie: Biszkopt: Biszkopt upiekłam dzień wcześniej, żeby się lepiej kroił. Opisałam go też w osobnym wpisie. Zapraszam po przepis. Kroimy ostrym, dużym nożem na trzy równe części. Krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy do smaku.  Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach - do uzyskania jednolitej

Kuchnia po mojemu
Rolada z kremem z tuńczyka 168

Rolada z kremem z tuńczyka jest świetną przekąską nie tylko na przyjęcia. Zrobienie jej wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest bardzo dobry. Składniki: ciasto: 4 jajka 1 łyżka mąki sól pieprz krem z tuńczyka: 150 g tuńczyka w oleju 70 g sera mascarpone 1 łyżka majonezu 1 pęczek natki pietruszki1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól(...)arkusz pergaminu, odczekać 3 - 4 minuty i ściągnąć delikatnie papier z ciasta. Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z pergaminem i odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta. Przygotować krem: Od tuńczyka odlać olej. Rybę, ser mascarpone, majonez, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pietruszkę włożyć do melaksera, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na jednolity krem. Ostudzone ciasto rozwinąć zostawiając

Mama Gotuje
Ciasto z Łakotek z owocami leśnymi 146

zepsuło się coś co tysiące razy udawało nam się znakomicie- bita śmietana SKŁADNIKI opakowanie ciastek Łakotki kakaowe śmietana 30%, cukier waniliowy (to się niestety nie udało) krem z owoców leśnych łyżka żelatyny czekolada truskawki mrożone 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie ciasta z ciastek należy rozpocząć od pokruszenia całego opakowania Łakotwek z miękkim masłem, ja zmieliłam ciasta blenderem. Powstałą masę wyłożyć(...)ok.15min w zamrażalniku lub 30min w lodówce). Niestety bita śmietana nam tym razem nie wyszła.. nie wiem dlaczego...po prostu się zważyła.  Całe szczęście, że uratował nas "krem z owoców leśnych" otrzymany jako gratis :P Krem wykonujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy roztwór zrobiony z 1 łyżki żelatyny z 50ml wrzątku. Do zrobionego kremu dodajemy pokruszoną czekoladę

MarciochaKucharzy
Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 162

wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna ulubiona z naciskiem na niskosłodzoną ;), oraz kremem serowym z nutami mięty i cytryny, bez dodatku masła. Dodając syrop miętowy do kremu uzyskacie torcik w bardzo modnym w sezonie kolorze miętowym, intensywność koloru wg. własnych upodobań. Czas przygotowania(...)szklanki posiekanych migdałów, skórka otarta z pomarańczy, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, płatki migdałów do przybrania. Krem serowy: 250 g serka philadelphia, 100 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello

SzczyptaSmaQ
Tort bananowo karmelowy z Peppą 159

ubiegłorocznego tortu ze świnką Peppą. Mój tortowy tydzień to chyba najlepsza okazja do tego, żeby nadrobić tę zaległość. To mój ulubiony tort! Banoffie - czyli połączenie banana, bitej śmietany i kremu karmelowego to coś czemu nie jestem w stanie się oprzeć. I chyba nie tylko ja. Dzieciaki go uwielbiają! Co do dekoracji to oczywiście zagalopowałam się trochę z bitą śmietaną(...)Szkolny błąd. Dobrze,  że dekorowanie zakończyłam na 2 godziny przed imprezą, bo masa całkiem by się rozpuściła. Dlatego we wpisie znajdziecie dzisiaj przepis na wnętrze tortu, prosty maślany krem, którym trzeba zasmarować tort przed ułożeniem na nim masy cukrowej oraz wskazówki jak w prosty sposób zrobić Peppę na torcie.     Składniki (tortownica o średnicy 24cm)  Na ciasto

Kulinarne Inspiracje
wiosenne ciastka z kremem i fiołkami 124

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego krem z serka mascarpone garść leśnych fiołków kiwi pomarańcza ok. 4 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)środki nakłuwamy widelcem i obciążamy np. fasolą. Pieczemy w 180 st. C. przez ok 15 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 100 g śmietany 30 lub 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy

Domowy Smak Jedzenia
Krem z pieczonej papryki. 193

Święta, święta i po świętach. Lodówka ujrzała światło :) czas zacząć gotować, po takim objedzeniu dziś coś lekkiego, pikantnego. Krem z pieczonej papryki,  co najlepiej lubię w zupach ....? Gdy mogę budować smak zupy, za każdym razem wystarczy dodać inny składnik np., gdybym dodała do tego dynię lub mleko kokosowe już mamy coś innego. Zwykła zupa nie musi być nudna(...)cytryny do smaku  4 łyżki oleju rzepakowego(oliwy) dodatkowo śmietana ukwaszona, ulubione zioła,  opcjonalnie uprażone ziarna słonecznika, dyni, ziarnka chili (możemy pominąć jeśli chcemy zjeść czysty krem)     SPOSÓB WYKONANIA : Paprykę myjemy osuszamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 20 minut. Papryka zmięknie, lekko będzie opalana. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć skórkę

Basia w kuchni
Tarta z kremem czekoladowym i malinami na czerwonym winie 88

deser to mój numer popisowy :) Bardzo wykwintna tarta na kruchym spodzie, z perfekcyjnym, delikatnym kremem z gorzkiej czekolady oraz warstwą malin na czerwonym winie. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, niemal bezproblemowe. Jedyne czego potrzebujemy to dobra jakościowo gorzka czekolada o zawartości kakao min. 70 % i wytrawne czerwone wino. Reszta robi się sama! Elegancko, ale prosto i wytwornie :) Ciasto(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Krem czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady 2 łyżki miodu 200 ml śmietanki kremówki 36 % 50 g masła W garnku umieścić śmietankę i miód. Podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki. Odstawić

Chocolate Muffin Blog
Tort makowy z kremem z białej czekolady 126

trzeba parzyć maku. I to jest fajne, bo dużo mniej pracy przy pieczeniu. Przygotowując ciasto kierowałam się wskazówkami z Doroty przepisu, jedyne co zrobiłam od siebie, to dorzuciłam do kremu trochę wiśni w syropie. Składniki na ciasto: 5 jaj; 15 dkg cukru pudru; 2 łyżki mielonych migdałów; 12 dkg mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 płaska łyżka proszku(...)patyczka. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż dwa razy. Składniki na poncz: 0,5 szklanki wody; 3 łyżki rumu; Zimną przegotowaną wodę wymieszać z rumem i odstawić. Składniki na krem: 30 dkg białej czekolady; 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%); 1 szklanka wiśni w syropie; dżem wiśniowy; Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno

In my kitchen
Mafroukeh - deser spod libańskich cedrów... 155

uzyskania ciemnobrązowej barwy, a następnie dodać syrop i wodę różaną. Mieszać przez kolejne 5 minut, aż składniki się połączą i uzyskamy miękkie ciasto. Następnie odstawić do ostygnięcia Na krem qashta 3,5 do 4 szklanek wody 2 szklanki mleka w proszku   2 łyżki mąki kukurydzianej   2 łyżki cukru   1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy Przygotowanie kremu Dwie(...)szklanki rozpuszczonego mleka wlać do rondelka i podgrzewać. Pozostałe mleko wymieszać z mąką kukurydzianą i cukrem, a następnie ciągle mieszając dodać do mleka gotującego się w rondelku.  Krem podgrzewamy mieszając do chwili, aż będzie gęsty. Na koniec dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wyłączyć ogień, a krem pozostawić do ostygnięcia. Łączenie składników Przestudzone ciasto przełożyć na płaski półmisek, kiedy ciasto

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Muffiny z masłem orzechowym 158

ciasto: - 200g mąki pszenej - 150g cukru - 2 jajka - 200g masła orzechowego  - 180ml mleka - 80g masła - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g solonych orzeszków ziemnych (z grubsza posiekanych) * krem: - 100g masła miękkiego - 100g masła orzechowego - 40-50g cukru pudru - 100ml śmietany kremówki (schłodzonej) Ciasto: Masło utrzeć z masłem orzechowym, mlekiem i cukrem na gładką i puszysta masę (ok.7(...)miksowania na najwyższych obrotach). Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane z grubsza solone fistaszki (trochę zostawić do dekoracji kremu). Wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierem do pieczenia, tak do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut (do tzw "suchego patyczka"). Muffiny wyjąć z formy i wystudzić na kratce

CookYourself

Proponowane wyszukiwania