krem - 19817 przepisów (strona:227/1322)

Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:) 162

Tydzień temu miałam swoje małe święto. Musiał więc być tort. Wymarzyłam sobie czekoladowy, z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone, z warstwą soczystych gruszek i orzechową bezą. Powiem nieskromnie, że wyszedł doskonały! Smaki cudownie się komponują i dopełniają, by razem stworzyć przepyszne połączenie. Kto miał okazję spróbować, ten wie, o czym mówię;) Składniki: ciasto: 125ml kefiru lub jogurtu naturalnego(...)wyłożonej papierem tortownicy (20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić, ściąć górkę, przekroić na 2 blaty. Krem: 250ml śmietanki 30% 100g mascarpone 100g czekolady (deserowa, gorzka albo wg uznania) Czekoladę połamać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Śmietankę ostudzić i dobrze schłodzić (najlepiej wstawić

Obiad gotowy
Krem z cebuli 94

Krem polecam wszystkim miłośnikom cebuli. Jest on intensywny w smaku i trochę podobny do cebulki prażonej. Można ją podać z grzankami i serem. Warto spróbować:) Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 500 g obranej cebuli 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy szczypta soli(...)bulionu. Najlepiej nie wlewać całego bulionu na raz, a dolewać stopniowo, aby uzyskać właściwą konsystencję. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem gotowy krem jeszcze raz zagotować, aby ser którym go posypiemy szybko się roztopił lub przełożyć do miseczki żaroodpornej, posypać serem żółtym i wstawić na kilka minut do piekarnika

KuchniaWeDwoje.pl
Krem z groszku 172

Ulubiony krem mojego męża i myślę, że wielu z Was. Bardzo zdrowy i pożywny, tani i szybki w przygotowaniu. Pycha. Czas trwania: 30 min Ilość porcji: około 4 Składniki: 400 g groszku mrożonego (w sezonie świeżego) 500 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu groszek ptysiowy Przygotowanie: Ugotować bulion. Podczas gotowania(...)przelać do miseczki, dodać groszek ptysiowy i gotowe. Pyszne, proste i zdrowe!!! Krok po kroku: 1. Ugotować bulion 2. Ugotować groszek 3. Zmiksować na gładki krem Pobierz wersję do druku: Pobierz Krem z groszku Artykuł Krem z groszku pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
3 bit - ciasto bez pieczenia 1524

wyłożyć herbatnikami i posmarować je równomiernie, podgrzaną masą krówkową i przykryć warstwą herbatników. Masło zmiksować na gładką masę, pod koniec stopniowo dodawać wystudzony budyń, aby powstał jednolity i gładki krem. Krem wyłożyć równomiernie na herbatniki i przykryć go kolejną ich warstwą. Śmietanę zmiksować z dodatkiem śnieżki lub śmietan-fixu na gęsty krem, jeśli jest za mało słodki, to dodać cukru(...)pudru. Krem z bitej śmietany wyłożyć na herbatniki i na wierzchu zetrzeć na drobnych oczkach tarki czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby zastygło i dobrze się kroiło. Zobacz również: Ciasto bez pieczenia z mascarpone

Kuchcik gotuje
Naturalnie zielony biszkopt z delikatnym kremem (bez cukru) 227

zwykle bez użycia cukru. Całość podzieliłam na 3 części, chociaż trudno dostrzec to na zdjęciu, bo do przełożenia jednego z blatów wykorzystałam konfiturę pomarańczową, by nie zniszczyć zielonego efektu :) Krem jest bardzo prosty, na bazie kremowego serka, bez użycia żelatyny. Taka zielona odmiana jest na zimę w sam raz ;) Naturalnie zielony biszkopt z delikatnym kremem (bez cukru) 5 jajek(...)szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka młodego jęczmienia 1/2 szklanki ksylitolu Krem: 450 g serka kremowego 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka nasion chia 1 łyżeczka odżywki białkowej (opcjonalnie) 1 łyżka mąki kokosowej do nasączenia: łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy kilka łyżek przegotowanej wody 1/2 słoiczka konfitury pomarańczowej

FitKot
Krem kalafiorowy z białą czekoladą 150

Jeden z moich ulubionych kremów, szybki, sycący, i pyszny! a do tego biała czekolada naprawdę smakuje genialnie. Dla niektórych mdły i nie wyraźny kalafior w tym  przepisie zyskuje, i nawet moja siostra która nie przepada za tym warzywem zjadła ten kremik ze smakiem :) Będziesz potrzebować cebula 1 szt czosnek 2 ząbki łyżka masła kalafior średni ziemniak duży bulion warzywny/drobiowy(...)zeszklonej cebuli i czosnku. Chwilę podsmaż i dodaj bulion. gotuj 25 minut pod przykryciem. Etap III - Blendowanie Zblenduj składniki na gładką masę. i przetrzyj przez sito do uzyskania gładkiego kremu. Etap IV - Przyprawiamy Dopraw solą i pieprzem, pamiętaj że pewnie bulion był solony.  ja dodaję jeszcze odrobinę chili dla podkręcenia smaku. Etap V - Delektuj się! Wlej krem do miseczki

Wylizany Rondel
ekspresowe rurki z kremem dla zapracowanych 136

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C, do zrumienienia. Po upieczeniu ściągamy z foremek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 200 g śmietany kremówki 120 g masy kajmakowej wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo kajmak i miksujemy na gładki krem. Gotowym kremem przy pomocy rękaw cukierniczego nadziewamy rurki. Gotowe oprószamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto krówka 151

Kruche miodowe ciasto, delikatny puszysty krem  i chrupiące orzechy na słodkim kajmaku <3  Składniki (blacha 20x37cm): Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki miodu 100 g masła 16 g cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru Krem: 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 śmietan-fix  2 łyżki cukru pudru 1 galaretka(...)Piec w temp. 180*C ok. 30 min. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Ciasto po upieczeniu jest twarde, ale po 1-2 dniach w wilgotnym miejscu zmięknie. Krem: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Ostudzić i poczekać, aż zacznie tężeć. Śmietankę ubić, dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, a pod koniec tężejącą galaretkę. Dokładnie zmiksować. Krem wyłożyć

Malinowo w kuchni
Pani Walewska z kremem orzechowym 698

smakowych, nawet z jabłkami, zawsze,  ale to zawsze smakuje pysznie. Słodka beza posypana płatkami migdałowymi i rozdrobnionymi orzechami , kwaśny porzeczkowy dżem który przełamuje słodycz bezy i prawdziwy orzechowy krem, to  rozkosz której trudno się oprzeć, jedno z moich ulubionych warstwowych ciast! Składniki: Blacha 25/30 Kruche ciasto: ½ kg pszennej mąki ½ szklanki cukru pudru 20 dag masła 6 żółtek(...)kwaśnej śmietany 18% Beza: 6 białek Szczypta soli 1 czubata szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dag orzechów włoskich 10 dag płatków migdałowych Słoiczek dżemu porzeczkowego Krem orzechowy: 30 dag orzechów włoskich 300 ml mleka 20 dag cukru 30 dag masła 1 kieliszek spirytusu Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia i cukier wymieszać, dodać żółtka

Wanilia i Kardamon
Tort chałwowo - wiśniowy 172

potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego.  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem chałwowy: 500 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 150g chałwy waniliowej Dodatkowo: 300 g konfitury wiśniowej 30 g posypki karmelowe j  Delecta Biszkopt: Żółtka(...)około 25-30 minut). Po upieczeniu tortownicę upuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm. Odstawiamy ponownie do uchylonego piekarnika aby biszkopt ostygł. Po wystudzeniu kroimy na trzy blaty. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu oraz cukru pudru. Na końcu dodajemy bardzo mocno pokruszoną chałwę. Złożenie ciasta: Na pierwszym blacie rozkładamy mniejszą połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem

VioletoweKucharzenie
Śnieżna rolada z bezami 133

Słodziutka rolada z śnieżnym kremem. Do tego dodatek kokosowego wafelka i małe beziki. Gwarantuję na jednym kawałku się nie skończy. Rolada (blaszka 36x44 cm): 5 jajek (L) 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 660 ml śmietany 30% 2 opakowania fixu do śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 baton(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut.  Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy w rulon. Odkładamy do wystudzenia. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu i cukru pudru. Baton siekamy na drobne kawałeczki. Połowę śmietany rozsmarowujemy na rozwiniętej roladzie. Na śmietanie rozsypujemy pokruszonego wafelka oraz układamy 20 bezów

VioletoweKucharzenie
Jak dbać o dłonie zimą 162

być zaczerwieniona, wysychać i pękać. Ważne jest więc, by odpowiednio pielęgnować ręce, szczególnie podczas mrozów. Zatem jak dbać o dłonie zimą, by zawsze wyglądały zdrowo i były odpowiednio nawilżone? Krem ochronny Odpowiedni krem nie tylko nawilża dłonie, ale także hamuje parowanie wody z wewnętrznych warstw naskórka, odżywia go i dostarcza niezbędnych minerałów. Należy jednak uważnie czytać skład kosmetyków – kremy zawierające(...)pomóc. Wszystko dlatego, że gliceryna jest silnie higroskopijna, a jak wiadomo, woda przy niskiej temperaturze zwiększa objętość. W efekcie ręce zamiast wyglądać zdrowiej jeszcze bardziej popękają. Jeśli więc używamy kremu z gliceryną, koniecznie przy każdym wyjściu z domu zakładajmy rękawiczki. Maseczki Dużą popularnością cieszą się także maseczki na bazie wody różanej, dzięki którym skóra staje się miękka i nawilżona. Maseczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem dyniowy z grillowaną gruszką 158

Wystarczy zmienić dodatki, przyprawy lub zmodyfikować ich proporcje. Naprawdę niewiele trzeba, aby ta prosta w gruncie rzeczy zupa, była za każdym razem nieco inna. Dzisiejsza moja propozycja to bardziej krem niż zupa. Coś pośredniego między zupą krem, a puree. Dodatek delikatnie zgrillowanej gruszki nada temu kremowi ciekawego posmaku.  Składniki: 1 nieduża dynia (około 1-1,2 kg) niewielki kawałek(...)Przygotować gruszki: Owoce umyć i osuszyć. Przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę grillować przez 2-3 minuty z każdej strony. Układać w miseczkach lub talerzach z kremem dyniowym. Przepis ukazał się w poprzednim, 5. numerze magazynu "Życie ze smakiem" , którego jestem współautorką. tutaj możecie przejrzeć magazyn bez pobierania archiwalne numery znajdziecie tutaj strona magazynu na facebooku  - zapraszamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Marysieńka wg siostry Anastazji 860

pieczenia ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 3/4 szkl. cukru 1,5 łyżki miodu 1 łyżka mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 1 łyżka cukru z wanilią 5 żółtek 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 250 g masła Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą(...)składniki na połowę. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Piec 25 minut w temp. 180*C Krem: Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich proszek budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlać na gotujące mleko

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania