szkl oleju rzepakowego ciasto ciemne 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1/3 szkl oleju rzepakowego 2 łyżki kakao krem 500 ml mleka 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 250 g miękkiego masła 3 żółtka polewa 1/4 kostki masła 3 łyżki cukru(...)wlewamy mieszankę. Gotujemy przez chwilę. 5. Gęsty budyń wylewamy na talerz aby przestygł. Miękkie masło ucieramy. Stopniowo dodajemy zimny budyń. 6. Ciasto kroimy na dwie części. Jedną smarujemy połową kremu. Układamy biszkopty a na nich pokrojone w kostkę brzoskwinie. 7. Obie galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Tężejące wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. 8. Kiedy galaretka dobrze zastygnie
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykrem zrobicie małym nakładem sił i czasu, a efekt będzie pyszny! Krem truskawkowy możecie również przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! […] Artykuł Krem
Domowe TortyWystarczy upiec lekki biszkopt, przełożyć truskawkami z galaretką i połączyć z delikatnym kremem z serka mascarpone, a powstanie bardzo przyjemne niezbyt słodkie ciasto. Taki biszkopt dobrze smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a do tego jego przygotowanie nie jest aż tak bardzo pracochłonne. Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam mrożone truskawki, ale w sezonie zdecydowanie polecam zastąpić je świeżymi. Biszkopt(...)cukru (220 g) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g) Masa z truskawek: 450 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200 g serka mascarpone (schłodzony) 200 ml śmietany 30% (schłodzona) 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady z zawartością
Kuchcik gotujeMiękkie i puszyste babeczki pieczone na białkach ozdobione lekko kwaskowatym kremem malinowym. Wierzch przyozdabia serduszko z galaretki otoczone serduszkiem z czekolady. Smaczne babeczki, które można przygotować nie tylko z okazji Walentynek. MUFFINKI: 1 szklanka białek szczypta soli 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka oleju rzepakowego 1/3 szklanki mleka 1/4 szklanki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 1/2 szklanki mąki pszennej KREM: 1 szklanka musu z malin (z ok 500 g) 1/3 szklanki cukru 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki malinowej 1 szklanka wody 50 g gorzkiej czekolady posypka czekoladowa Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać
https:KKuchniaMniamTort makowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany Dzień dobry kochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak więc zrobiłam tort makowy na poczęstunek dla rodziny. Znudzona zwykłymi biszkoptami postanowiłam zrobić coś innego, tort był bardzo dobry, mnie osobiście smakował bardziej niż ten, na zwykłym biszkopcie. Biszkopt po upieczeniu jest wilgotny dlatego(...)biszkopt 160 g maku 80 g płatków migdałowych 100 g masła 7 jajek 150 g cukru brązowego 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem 500 ml śmietany do deserów 36% 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mleka zagęszczonego słodzonego kakaowego w tubce 250 g serka mascarpone dodatkowo: powidła śliwkowe wiórki kokosowe i płatki migdałowe
Mój pomysł napszenna – 3 czubate łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * jajko – 4 szt * budyń waniliowy – 40 g * cukier – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM BUDYNIOWY: * mleko tłuste – 1 l * masło – 200 g * cukier – ok. 3/4 szkl * żółtko – 2 szt * mąka pszenna – 5 pełnych łyżek * mąka ziemniaczana – 5 pełnych(...)żółtku. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i budyniem, mieszamy szpatułką. Wlewamy na blachę ( ok. 22×28 ) i pieczemy ok. 30 min/180C. Studzimy, kroimy na 2 blaty. KREM BUDYNIOWY: 3/4 mleka gotujemy z cukrem, w reszcie rozrabiamy mąki, budyń oraz żółtka na gładki krem. Całość wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy
Ostra na SłodkoMałe, podzielne, z orzechowym środkiem muffinki z kremem budyniowym. Udekorowane małymi ozdobami zachęcą nie tylko dzieci. 9 szt: Muffinki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 jajko ¼ szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 9 łyżeczek masy orzechowej Krem: 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy(...)każdej muf finki dokładamy na środku po łyżeczce masy orzechowej. Przykrywamy masę kolejną łyżką ciasta. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy przez 20 minut. Studzimy. Krem budyniowy: Do garnka wlewamy jedną szklankę mleka oraz wsypujemy cukier. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko wrze dolewamy resztę i energicznie mieszamy do momentu powstania gładkiej masy. Garnek przykrywamy
VioletoweKucharzenietroszkę sobie pofolgowaliśmy jeśli chodzi o odżywianie: przede wszystkim spożywaliśmy za dużo cukrów prostych i niewłaściwych tłuszczy. Teraz schodzimy na właściwe tory i prezentujemy Wam pyszną i zdrową zupę krem z buraków. Słodkie buraki zakwaszone sokiem z cytryny idealnie komponują się z goryczką i cierpkością koziego sera. Buraki swój czerwony kolor zawdzięczają betaninie - silnemu przeciwutleniaczowi, który korzystnie wpływa na nasz(...)Choć buraki zwierają niewielką ilość żelaza, to jednak udowodniono ich działanie krwiotwórcze. Wspomagają również funkcjonowanie układu pokarmowego: zwiększają wydzielanie żółci, reguluje wypróżnianie się, lekko rozwalnia kał. Jedna porcja zupy krem z pieczonych buraków z kozim serem dostarcza około 296 kcal, 12,5 g białka, 17,2 g tłuszczu, 29 g węglowodanów oraz 6,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI
W kuchni KatieTydzień temu miałam swoje małe święto. Musiał więc być tort. Wymarzyłam sobie czekoladowy, z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone, z warstwą soczystych gruszek i orzechową bezą. Powiem nieskromnie, że wyszedł doskonały! Smaki cudownie się komponują i dopełniają, by razem stworzyć przepyszne połączenie. Kto miał okazję spróbować, ten wie, o czym mówię;) Składniki: ciasto: 125ml kefiru lub jogurtu naturalnego(...)wyłożonej papierem tortownicy (20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić, ściąć górkę, przekroić na 2 blaty. Krem: 250ml śmietanki 30% 100g mascarpone 100g czekolady (deserowa, gorzka albo wg uznania) Czekoladę połamać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Śmietankę ostudzić i dobrze schłodzić (najlepiej wstawić
Obiad gotowyKrem polecam wszystkim miłośnikom cebuli. Jest on intensywny w smaku i trochę podobny do cebulki prażonej. Można ją podać z grzankami i serem. Warto spróbować:) Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 500 g obranej cebuli 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy szczypta soli(...)bulionu. Najlepiej nie wlewać całego bulionu na raz, a dolewać stopniowo, aby uzyskać właściwą konsystencję. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem gotowy krem jeszcze raz zagotować, aby ser którym go posypiemy szybko się roztopił lub przełożyć do miseczki żaroodpornej, posypać serem żółtym i wstawić na kilka minut do piekarnika
KuchniaWeDwoje.plUlubiony krem mojego męża i myślę, że wielu z Was. Bardzo zdrowy i pożywny, tani i szybki w przygotowaniu. Pycha. Czas trwania: 30 min Ilość porcji: około 4 Składniki: 400 g groszku mrożonego (w sezonie świeżego) 500 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu groszek ptysiowy Przygotowanie: Ugotować bulion. Podczas gotowania(...)przelać do miseczki, dodać groszek ptysiowy i gotowe. Pyszne, proste i zdrowe!!! Krok po kroku: 1. Ugotować bulion 2. Ugotować groszek 3. Zmiksować na gładki krem Pobierz wersję do druku: Pobierz Krem z groszku Artykuł Krem z groszku pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plwyłożyć herbatnikami i posmarować je równomiernie, podgrzaną masą krówkową i przykryć warstwą herbatników. Masło zmiksować na gładką masę, pod koniec stopniowo dodawać wystudzony budyń, aby powstał jednolity i gładki krem. Krem wyłożyć równomiernie na herbatniki i przykryć go kolejną ich warstwą. Śmietanę zmiksować z dodatkiem śnieżki lub śmietan-fixu na gęsty krem, jeśli jest za mało słodki, to dodać cukru(...)pudru. Krem z bitej śmietany wyłożyć na herbatniki i na wierzchu zetrzeć na drobnych oczkach tarki czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby zastygło i dobrze się kroiło. Zobacz również: Ciasto bez pieczenia z mascarpone
Kuchcik gotujezwykle bez użycia cukru. Całość podzieliłam na 3 części, chociaż trudno dostrzec to na zdjęciu, bo do przełożenia jednego z blatów wykorzystałam konfiturę pomarańczową, by nie zniszczyć zielonego efektu :) Krem jest bardzo prosty, na bazie kremowego serka, bez użycia żelatyny. Taka zielona odmiana jest na zimę w sam raz ;) Naturalnie zielony biszkopt z delikatnym kremem (bez cukru) 5 jajek(...)szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka młodego jęczmienia 1/2 szklanki ksylitolu Krem: 450 g serka kremowego 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka nasion chia 1 łyżeczka odżywki białkowej (opcjonalnie) 1 łyżka mąki kokosowej do nasączenia: łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy kilka łyżek przegotowanej wody 1/2 słoiczka konfitury pomarańczowej
FitKotJeden z moich ulubionych kremów, szybki, sycący, i pyszny! a do tego biała czekolada naprawdę smakuje genialnie. Dla niektórych mdły i nie wyraźny kalafior w tym przepisie zyskuje, i nawet moja siostra która nie przepada za tym warzywem zjadła ten kremik ze smakiem :) Będziesz potrzebować cebula 1 szt czosnek 2 ząbki łyżka masła kalafior średni ziemniak duży bulion warzywny/drobiowy(...)zeszklonej cebuli i czosnku. Chwilę podsmaż i dodaj bulion. gotuj 25 minut pod przykryciem. Etap III - Blendowanie Zblenduj składniki na gładką masę. i przetrzyj przez sito do uzyskania gładkiego kremu. Etap IV - Przyprawiamy Dopraw solą i pieprzem, pamiętaj że pewnie bulion był solony. ja dodaję jeszcze odrobinę chili dla podkręcenia smaku. Etap V - Delektuj się! Wlej krem do miseczki
Wylizany Rondel