krem - 19817 przepisów (strona:243/1322)

Domowa nutella fit 2054

Pyszny i zdrowy krem czekoladowy - z awokado i banana :)  Dietetyczna nutella jest pełna witamin i pierwiastków, pasuje świetnie do pieczywa, naleśników, omletów, słodkich placuszków czy ciasteczek. I solo oczywiście :)   SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado 1 dojrzały banan 2 łyżki kakao garść orzechów laskowych 1 łyżka miodu PRZYGOTOWANIE Banana kroimy na plasterki, awokado  w kostkę. Miksujemy na gładką masę(...)dodajemy kakao i orzechy. Ponownie mieszamy. Jeśli krem nie jest wystarczająco słodki, możemy dodać łyżkę miodu. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto makowo - budyniowe 1058

roku na Święta zamiast tradycyjnego makowca upiekłam ciasto makowe przełożone kremem budyniowym. Co prawda makowca nie da się zastąpić, jednak ciasto okazało się delikatne i bardzo smaczne. Niektóre kawałki udekorowałam cząstkami filetu z pomarańczy i grejpfruta, co nadało ciastu ciekawego smaku. foremka 23 x 33 cmCiasto:5 jajek, szklanka mielonego maku (użyłam Back Mit), 3/4 szklanki mąki(...)dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać przestudzoną, płynną margarynę. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić. Krem budyniowy: 250g margaryny Kasia Extra, litr mleka, 3 budynie śmietankowe, 3/4 szklanki cukru.W szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać

Z miłości do słodkości
Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym 275

ciasta, które pokazywałam Wam jakiś czas temu. Oryginalny Królewicz jest bez dodatku owoców, a jego środkową warstwę stanowi puszysty biszkopt. Tym razem upiekłam cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw, a wtedy otrzymamy ciekawy torcik :)Ciasto:3 szklanki mąki(...)wystygnięciu wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Potem folie zdjąć, a ciasto polać dowolną polewą czekoladową. Kruche placki miodowe chłoną wilgoć z kremu, dzięki czemu całe ciasto staje się miękkie i delikatne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karpatka 180

moim domu najczęstszym deserem, który szykuje dla rodziny jest szarlotka. Jednak tym razem postanowiłam, że przygotuję coś innego. Jak dobrze wiecie nie przepadam za cistami z kremem, jednak dla karpatki chętnie robię wyjątek. bardzo lubię smak tego ciasta, kruchość ciasta ptysiowego i masę budyniową. Zawsze gdy wchodziłam będąc dzieckiem do cukierni, mój wzrok momentalnie wędrował w kierunku Karpatki. Aż dziw(...)ostygnięcia.Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło pokrojone w kostkę, dodajemy cukier puder i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy partiami budyń i miksujemy aż powstanie gęsty, gładki krem. Wstawiamy do lodówki do stężenia.Ostudzony blat ptysiowy przekładamy bogato kremem i przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do ponownego stężenia, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tarta malinowa z kremem patissiere 259

Ostatni eksperyment z kremem patissier wyszedł tak świetnie, że postanowiłam przygotować z nim kilka deserów. Pierwszy z nich zaprezentuję Wam już dziś. Jest to krucha tarta - na cieniutkim cieście - z dżemem porzeczkowym, kremem malinowo-kokosowym i świeżymi malinami. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak należy pamiętać, że w momencie gdy krem ma się ostudzić trzeba czekać aż to nastąpi(...)folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch i pozostawiamy do ostygnięcia - np w misce z zimną wodąNa gotowe kruche ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu porzeczkowego, następnie wyciskamy krem patissiere na którym układamy świeże maliny. Całość posypujemy cukrem pudrem.Wstawiamy do lodówki na około godzinę.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tort czekoladowy z malinami 175

przetwory (pudełeczko 500 g kosztuje około 8-10 zł) to do wypieków i deserów można je wykorzystywać teraz jak najczęściej. Dziś na przykład zaproponuję Wam torcik czekoladowy z lekkim kremem z serka naturalnego i śmietanki w którym wykorzystałam świeże maliny. Przygotowałam go na urodziny brata, jednak śmiało można zaserwować go na rodzinny obiad czy niedzielny deser. Wszystko zależy(...)piekarniku przez około 30 minut - do suchego patyczka. Następnie ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aby po tym czasie móc przekroić ciasto na dwa cienkie blaty.W tym czasie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy, serek rozcieramy razem z cukrem pudrem - następnie dodajemy do niego po łyżce ubitej śmietanki aż do uzyskania sztywnego kremu.Na ostudzony blat wykładamy połowę kremu który przyciskamy lekko drugim

Słodkie Przyjemności
KREM KASZTANOWY Z WANILIĄ 190

Pierwszy raz miałam okazję spróbować kremu kasztanowego rok temu, kiedy sprezentował mi go bdsklep.pl ( teraz w tym słoiczku robię swój :D ).Krem odrazu zachwycił mnie swoim smakiem!Niesamowicie delikatny, a zarazem wyrazistym smak … słodki, ale absolutnie nie przesłodzony ….Dziś mam dla Was swoją wersję kremu kasztanowego!Jest fantastycznym zamiennikiem dla znanych kremów czekoladowych!Świetnie pasuje do świeżego pieczywa

Ostra na Słodko
Ciasto malibu z alkoholem 191

kokosowych* 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej* 1 szklanka cukru* 1/2 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe)* 1/2 szklanki wódki* 250 g masła lub margarynySposób wykonaniaWszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.Żółtka utrzeć z cukrem,oliwą i wodą.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka wbić na sztywno ze szczyptą(...)papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, 25-30 min.Wyjąć delikatnie z tortownicy, zdjąć papier i zostawić do wystudzenia,  następnie zdjąć delikatnie skórkę, aby łatwiej było posmarować kremem wierzch ciasta i przekroić w poziomie na dwie częściMasło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać po łyżce masę kokosową z lodówki.Wyłożyć 2/3 kremu na dolny blat, rozsmarować, przykryć górnym

Mix smaku
Rolada orzechowa 167

odsączyć.Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodawać po łyżce budyń i dalej ucierać, na koniec dodać orzechy i wymieszać.Rozwinąć biszkopt i wyłożyć krem (zostawić ok.4 łyżek) i rozsmarować. Na dłuższym brzegu, od którego będzie zwijana rolada ułożyć banany i zwinąć roladę.polewaCzekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej i dobrze wymieszać.Wierzchu rolady(...)posmarować resztą kremu, polać polewą i posypać orzechami

Mix smaku
Bezowe gniazdka z kremem 222

Słodko, słodko, słodziusieńko ! Bezy z kremem z serka mascarpone i białej czekolady, obsypane pestkami granatu, to deser dla prawdziwego łasucha.Składniki( na około 25 szt. )* 5 białek* 1,5 szklanki drobnego cukru* 250 g serka mascarpone* 100 g białej czekolady* granatWykonanie:Białka lekko podbić, na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać niewielkimi porcjami ( około 2 łyżki ) cukier. Ubijać, aż piana stanie(...)około 5 godzin.Krem do bezowych gniazdek:Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej - ostudzić.Serek mascarpone zmiksować, żeby lekko go napowietrzyć. Do zmiksowanego serka dodać rozpuszczoną, przestygniętą czekoladę - połączyć składniki.Kremem wypełniać wysuszone bezy. Bezowe gniazdka, wypełnione kremem z białej czekolady, posypać pestkami granatu.Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto Kubanka 264

muszę koniecznie je wypróbować! Nadarzyła się okazja więc postanowiłam je upiec. Ciasto co prawda nie jest niskokaloryczne, jednak nie jest zbyt czasochłonne w przygotowaniu. Wilgotny biszkopt, czekoladowy krem, herbatniki z konfiturą i lekka śmietanka, połączenie idealne...foremka 23 x 33cmBiszkopt: 4 jajka, 130g mąki pszennej, 70g cukru, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz:  1/2 szklanki kawy, 3 łyżki rumu.Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto. Krem:  2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli, 200g

Z miłości do słodkości
Ciasto podwójnie czekoladowe 223

Wilgotne i miękkie, lekko puszyste i mocno czekoladowe ciasto, wypełnione kremem również czekoladowym, ze świeżymi owocami- zwieńczającymi górę oraz kruszonką.Fantastycznie smakuje i wcale nie czuć, że jest z mąki kukurydzianej.Osoby z nietolerancją glutenu mogą śmiało przygotować to ciasto!Ach, no i jak pięknie się prezentuje, prawda?! :)Zachęcam do wypieku!Ciasto:* mąka kukurydziana- 125 g* jajka- 4 szt.* drobny cukier(...)piekarnika przez 5 minut.Następnie wyłożyć z formy na kratę i zostawić do całkowitego wystudzenia.Wydrążyć środek (ostrożnie, by nie zrobić dziury w spodzie), a kruszonkę odłożyć na później.Krem:Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a kremówkę ubić.Do ubitej kremówki dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.Przygotowanie:Do ciasta z wydrążonym środkiem nałożyć czekoladowy krem, dodać umyte owoce i posypać

Kraina Miodem Płynąca
Lemon curd 186

Cytrynowa rozkosz.... Obłędny krem ze świeżych cytryn, w którym zakochałam sie od pierwszej łyżeczki... Cudownie cytrynowy, z maślaną nutką, wspaniały jako dodatek do ciasteczek, ciast czy serników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha! SKŁADNIKI na 1 słoiczek: 100 g masła180 g cukru 3 żółtka2 jaja sok wyciśnięty z 2 cytryn(...)widelca lub rózgi kuchennej. Lekko podgrzej do rozpuszczenia się cukru.Wlej sok z cytryny, dosyp otartą skórkę i dodaj masło.Dokładnie zamieszaj.Teraz na małej mocy palnika mieszaj tak długo, aż krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Uważaj, aby go nie przypalić!Gotowy krem zdejmij z ognia i przelej do czystego słoiczka. Możesz krem przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Fale Dunaju 222

cukru 150 g roztopionego i wystudzonego masła 150 ml mleka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350 g mrożonych wiśniSkładniki na krem: 400 ml mleka budyń o smaku waniliowym 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 250 g margaryny (o temp. pokojowej) Składniki na polewę(...)Wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać najpierw jasne ciasto, następnie ciasto z kakao a na wierzch wyłożyć wiśnie (fot.1). Piec około 30 minut w temp. 180ºC. Dobrze wystudzić. Przygotować krem. Do garnka wlać mleko, wsypać budyń i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu, kiedy całość zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć

Świat Ciasta
Torcik gruszkowy z kajmakiem 255

opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 15 g ciemnego kakao szczypta soli Składniki na krem: 500 g śmietany kremówki 30% 1 puszka gotowego kajmaku 400 ml 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek mleka 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo:5 gruszek z puszki(...)zrobić to 1 dzień przed przygotowaniem całości. Do niewielkiej miski wsypać obie mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowane ciasto przełożyć

Świat Ciasta