Składniki: 50 g białek 45 g cukru 65 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) + odrobina czerwonego barwnika spożywczego w żelu lub proszku Składniki na krem: 100 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę(...)dlatego blaszkę możemy włożyć do pieca nieco niżej niż zazwyczaj. Gotowe makaroniki powinny mieć na górze „skorupkę” czyli chrupiącą warstwę i falbankę na dole. Upieczone makaroniki odstawiamy do przestudzenia. Krem przygotowujemy ubijając krótko kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem. Przekładamy krem do worka z ozdobną końcówką. Parujemy ciasteczka według rozmiaru, wyciskamy krem na co drugą połówkę i sklejamy. Gotowe makaroniki
CiastkozercySpeculoos z mascarpone to idealny pomysł na słodki dodatek do świątecznych tortów i ciast. Krem jest przepyszny! Dlatego radzę uważać, bo może nie starczyć do tortu! Zrobiłam go z gotowym kremem ze słoika, ponieważ kupiłam go na spróbowanie i nie byłam w stanie zjeść bez niczego, taki jest słodki. Kupiłam też ciasteczka Speculoos i będę robić domowy krem Speculoos(...)wiem czy do świąt zdążę go zrobić! Składniki: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 125 g kremu Speculoos, schłodzonego* W misce umieszczamy mascarpone i krem ciasteczkowy. Za pomocą miksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników. Uwagi: Kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 18 cm (grubość kremu – 1 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Użyłam gotowego kremu Speculoos
Słodki Pomysłustach. Jak macie ochotę to polecam :) Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki śmietany 12 % Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku 2 łyżeczki przyprawy do piernika Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do posypania ciastek kolorowa dowolna posypka według uznania Wykonanie(...)pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy i nie smarujemy) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, ubijamy do połączenia się składników. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 4. Przekładanie
IzabelawkuchniJeżeli zastanawiacie się- jak można wykorzystać miękkie, dojrzałe gruszki- to gruszkowy krem jest idealnym rozwiązaniem! Przygotowany na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone, wychodzi delikatny i pyszny. Świetnie sprawdza się w roli deseru- ale możecie go również wykorzystać do przełożenia tortów, lub jako dodatek do ciast. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, o czym możecie się przekonać zerkając na poniższy(...)przepis. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM GRUSZKOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 36% 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 300 g. miękkich, dojrzałych gruszek 1 opakowanie śmietan-fix (Dr.Oetker, op. 9gr.) lub 1 opakowanie mix do śmietany (Delecta, op. 13 g.) Przygowowanie Kremu : Smietan-fix łączymy z cukrem pudrem. Gruszki obieramy
Domowe TortySkładniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) spód: 80 g mąki kasztanowej 80 g mąki gryczanej 40 g cukru 80 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki (38%) 150 g masy kajmakowej 1 jajko 1 łyżka mąki kasztanowej dodatkowo: 300 g śliwek Mąki przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDelikatnie wilgotne, z chrupiącymi orzechami, przełożone kremem z dodatkiem serka mascarpone. Wypróbujcie je koniecznie. Artykuł Kokosowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plTarta czekoladowa wypełniona kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem likieru tiramisu, przełamana orzeźwiającym i lekko kwaskowatym smakiem malin. Czekoladowa rozkosz
Z Hrabiną w kuchniIlość porcji 12. Tortownica o średnicy 26 cm. Składniki na spód: - 40 dag herbatników - 20 dag masła - 10 dag gorzkiej czekolady - 1 słoik dżemu wiśniowego Składniki na krem: - 50 dag serka mascarpone - 500 ml śmietany kremówki 30 % - 5 łyżek cukru pudru - 1 opakowanie śmietan fixu 1. Herbatniki przesypuję do mocnego worka, owijam ścierką i ugniatam wałkiem żeby powstał proszek
Apetyczna babeczkaSkładniki: Beza – 3 duże białka – 250 g drobnego cukru – 15 g kakao -szczypta soli Krem – 200 g serka mascarpone – 1 łyżka cukru pudru – 1 żółtko – 1 cukier wanilinowy Polewa i wierzch – 500 g świeżych lub mrożonych malin – 1 łyżeczka soku z cytryny – 50 g cukru brązowego lub zwyklego Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy
I LOVE LIFEściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, nadziewamy kremem i dekorujemy lukrem. składniki na krem: 200 g serka mascarpone 2 żółtka 40 g cukru 20 ml amaretto wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy amaretto cały czas miksując. Na koniec dodajemy stopniowo mascarpone. Krótko
Domowy Smak JedzeniaCynamonowo-kawowe tiramisu z pysznym, lekko słodkim i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. Deser jest o tyle ciekawy, że znajduje się w nim chrupki element, który zazwyczaj w tiramisu się nie pojawia. Cynamonowe tiramisu -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikzmniejszam do 115*c i suszę bezy 90 minut. Zostawiam w uchylonym piekarniku do momentu wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Nadzienie: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na puszysty krem, pod koniec słodzę cukrem pudrem, miksuję. Przekładam blaty śmietanką i konfiturą wiśniową, posypuję tartą na grube wiórka gorzką czekoladą. Dekoruję listkami mięty, schładzam w lodówce przez godzinę, kroję
Wanilia i KardamonPyszne, puszyste i mocno cytrynowe babeczki z kremem na bazie serka mascarpone i lemon curdu. W środku nadziewane są lemon curdem. Idealny przysmak dla miłośników cytryn. Składniki na 12 babeczek 1 i 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 duże jajka 1/2 szklanki mleka skórka starta z całej cytryny
AleTorcikidealną bezę. Pyszne, słodkie kalorie! Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków(...)pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę nakładamy na oba blaty, a na nie kładziemy maliny. Wierzch dekorujemy miętą. Smacznego
Słodki Zakątekmąki pszennej 20 g cukru( 1,5 łyżki) 2 jaja 1 op. cukru waniliowego 100 ml oleju 20 ml wody gazowanej 1 łyżeczka smalcu aromat migdałowy krem 250 g serka mascarpone 50 g wiórków kokosowych 50 g migdałów w płatkach 50 g czekolady białej 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) dekoracja 50 g czekolady białej 50 g wiórków kokosowych Mąkę
Ciasta z tradycjamimiędzy innymi jako dodatek do gofrów, deserów lodowych, naleśników, ale także wypełniać nim tarty, mazurki. Dzięki temu, że ma gęstą konsystencję, można z niego także tworzyć kremy na bazie serka mascarpone czy śmietanki, wystarczy dać się ponieść wyobraźni. Ja uwielbiam go sobie podjadać od tak łyżeczką. * Przepraszam na błąd na słoiczku. Składniki: 2 żółtka 1 jajko
My sweet a lifetylek – kul sferycznych i kolorowych bezików przygotowanych przez Małą Cukierenkę. Czego nauczą się uczestnicy szkolenia? 1. Przygotowania pysznego sernika z owocami na lato, bez pieczenia. 2. Wykonania kremu na bazie serka mascarpone. 3. Pracy z żelatyną. 4. Dekorowania ciasta przy użyciu rękawa cukierniczego zakończonego tylką. 5. Przygotowania pysznej i zdrowej przekąski. 6. Przygotowania żelu owocowego i udekorowania nim deseru
Mała Cukierenkabudyń pozostawiamy do przestygnięcia. Szykujemy galaretkę inaczej niż sugerują na opakowaniu, a dokładniej zalewamy mniejszą ilością wody bo 400 ml. Za pomocą blendera łączymy budyń z serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt. Dekorujemy truskawkami i wylewamy po łyżce tężejącą galaretkę. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc. Artykuł Ciasto
Rusty Forkkolejnych dni. Zrobiłam więc prostokątny tort złożony z dwóch właściwie osobnych udekorowanych tak, że można je swobodnie rozdzielić. Wewnątrz kryje się jasny biszkopt przełożony malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (z tego przepisu ). Wierzch udekorowany masą cukrową
6niebouważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone frużelina malinowa Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę. Krem czekoladowy: 200 ml kremówki 100 g gorzkiej czekolady Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną czekoladę, połączyć
Domowa cukiernia Ewytego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na pewno zachwyci Waszych gości:). Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem wafelkowy: 500g serka mascarpone 300g serka waniliowego homogenizowanego 4 łyżki cukru pudru 6 wafelków Lusette o smaku czekoladowym 1. Spód blaszki (30x15 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. Białka ubijamy na sztywną
Szefowa kuchniPodczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, gdyż mogą opaść. Wyciągamy gdy będą twarde. Po upieczeniu wykładamy na kratkę, przekrawamy i do zimnych nakładamy krem. składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 4-5 łyżki cukru pudru 150 ml malin wykonanie: Mascarpone miksujemy. Maliny blendujemy, dodajemy do serka i miksujemy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy
Domowy Smak Jedzeniarazem na specjalne zamówienie dla pewnej bardzo ważnej, pięcioletniej jubilatki wykonałam tort w kształcie bajkowej księżniczki Elsy. W środku kryje się biszkopt przekładany malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (identyczny, jak ten, z tego przepisu). Kiedy robię torty z lalą biszkopt piekę w ... metalowej misce na sałatę:D Jubilatka - ogromna fanka Frozen, wypożyczyła na ten dzień lalę, którą
6niebociasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki jaglanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru czekoladowy wierzch: 100 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka kilka truskawek i listki mięty Przygotowanie: ciasto: Składniki sypkie (mąkę, kakao, proszek
Bon appetit mon amienaleśnikami i uciekam na balkon... SKŁADNIKI: ciasto 1 jajko 1 szkl mleka 3/4 szkl mąki szczypta soli 2 łyżeczki kakao 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju krem 200 g serka mascarpone 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu świeże maliny A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować lub połączyć mieszając trzepaczką. Smażyć cienkie naleśniki. Mascarpone
Kuchnia w opałachprzepis zobaczyłam na blogu ilovebake , choć troszkę wprowadziłam swoje zmiany. Polecam Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru barwnik różowy Poncz: 1 szklanka gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru Dodatkowo: 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów ok. 4 łyżki
Ewusiowe Smaki