teściowej. Jeśli potrzebny jest Wam tylko jeden wykorzystajcie standardową blaszkę na muffinki i większą gąbkę/styropian do układania kwiatków. Składniki na babeczki czekoladowo bananowe Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo potrzebne będą: gąbka lub styropian do układania kwiatów najlepiej półkula (mi udało się znaleźć tylko sześcian(...)się znaleźć gąbki w kształcie półkuli można bardzo łatwo ją podocinać. Za pomocą wykałaczek mocujemy babeczki na gąbce. W misie miksera ubijamy razem wszystkie składniki na krem (śmietana i mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone). Do zrobienia dekoracji w kształcie różyczek bardzo dobrze nadaje się tylka w kształcie zamkniętej gwiazdki. Jeśli chcemy, żeby różyczki były dwukolorowe możemy zabarwić część kremu
Ciastkozercyrozpuszczamy w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietany kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia.Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/2 zostawiamy w misce, a drugą połowę masy dzielimy na dwie równe części i przekładamy do osobnych(...)masę i przełożyć do miseczki. Przygotowujemy żelatynę (żelatynę łączymy z gorącą wodą i mieszamy), pozostawiamy do momentu, aż żelatyna będzie letnia (nie może być zimna).Do miseczki z 1/4 kremu dodajemy 2 łyżki cukru pudru, zmiksowane maliny i połowę żelatyny. Do drugiej miseczki z 1/4 kremu dodajemy 2 łyżki cukru pudru i resztę żelatyny.Przygotowujemy poncz: łączymy wszystkie składniki
Serce zamknięte w formie pysznościwanilinowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżka kakao 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 100 g migdałów 100 g płatków migdałowych (można zastąpić zwykłymi migdałami) Krem: 250 g serka mascarpone łyżka Nutelli Dodatkowo: truskawki jeżyny Wymiary formy 24 cm x 24 cm Na początku migdały jeśli są w łupinkach to obieramy, wrzucamy je do rozdrabniacza i mielimy(...)Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150°C (z termoobiegiem) około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie wyciągamy je i pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone ucieramy z nutellą, aż powstanie jednolity krem. Następnie smarujemy nim górę wystudzonego ciasta. Na końcu kroimy je w kostkę, a na każdej z nich układamy truskawkę i jeżynę. Smacznego Artykuł Ciasto z Nutellą
PatiGotujemnie dużo cukru, dużo kremu czyli megaaaaaaaa pyszny bezowy tort :) Składniki: - 6 białek - 250 g cukru pudru - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem - 250 g serka mascarpone - 250 ml śmietany 36 % - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka gorącej wody - 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder, sok z cytryny(...)pieczemy blaty około 1 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i studzimy je przy uchylonych drzwiczkach. Gdy beza schnie możemy zabrać się za przygotowanie kremu. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Mascarpone, śmietanę, cukier i rozpuszczoną kawę przekładamy do miski i ubijamy aż masa będzie puszysta. Krem dzielimy na dwie części i przekładamy nim upieczone i wystudzone
Zainspirowana w kuchniteściowej. Jeśli potrzebny jest Wam tylko jeden wykorzystajcie standardową blaszkę na muffinki i większą gąbkę/styropian do układania kwiatków. Składniki na babeczki czekoladowo bananowe Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo potrzebne będą: gąbka lub styropian do układania kwiatów najlepiej półkula (mi udało się znaleźć tylko sześcian(...)się znaleźć gąbki w kształcie półkuli można bardzo łatwo ją podocinać. Za pomocą wykałaczek mocujemy babeczki na gąbce. W misie miksera ubijamy razem wszystkie składniki na krem (śmietana i mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone). Do zrobienia dekoracji w kształcie różyczek bardzo dobrze nadaje się tylka w kształcie zamkniętej gwiazdki. Jeśli chcemy, żeby różyczki były dwukolorowe możemy zabarwić część kremu
Ciastkozercytemperaturze pokojowej – 35 ml mleka w temperaturze pokojowej – 1/2 łyżeczki soli – 2 łyżki cukru pudru – 1 żółtko – 175 g mąki pszennej na krem: – 250 g serka mascarpone – 1/2 szkl. kremówki 36% (nie zamieniać na 30%) – 4 łyżki likieru z białej czekolady – 200 g białej czekolady dodatkowo: – 200-300 ml śmietany(...)koniec (ten wariant ułatwia transport – można wyjąć całą tartę dopiero po dowiezieniu jej na miejsce – formę postawić np. na słoik i lekko pociągnąć obręcz w dół). Krem: Ser mascarpone i kremówka muszą być bardzo dobrze schłodzone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mascarpone i mieszać szpatułką
Pociąg Do Kuchniużytku. Resztę zostawił mi. Był więc tradycyjnie już zawsze się udający biszkopt rzucany, delikatny krem na bazie mascarpone i jogurtu, całość obłożona kremówką i udekorowana iście wiosennie. Ciekawego akcentu nadaje Cointreau i sok pomarańczowy, które nieco wyostrzają całość. Wanilia w kremie nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, cukier waniliowy też się sprawdzi, ale moim zdaniem ziarenka są lepsze(...)gościach - sprawdziłam!Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczySkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru185 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejkrem:250 g serka mascarpone250 g jogurtu waniliowego300 ml śmietany kremówki (38%)ziarenka z 1 laski wanilii40 g cukru pudru3 listki żelatyny600 g truskawekponcz:sok z 1 cytrynysok z 1 pomarańczy100 ml Cointreaumasa śmietanowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki na krem: 500 g serka mascarpone 400 g śmietanki kremówki 36% ok. 4 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku) ok. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszaną z ok. 1 łyżką wody wykonanie: Mascarpone miksujemy z rozpuszczoną kawą i wystudzoną. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy(...)dwie części (część którą będziemy przekładać i łączyć elementy tortu i część do obłożenia i dekoracji) wykonanie tortu: Na paterze układamy blat kakaowy (kwadratowy) nasączamy go i smarujemy go kremem. Do jego dwóch przyległych ramion przekładamy dwa półkola biszkoptu jasnego okrągłego, które również nasączamy i smarujemy kremem. Następnie na blat kakaowy układamy blat makowy, nasączamy go i nakładamy na niego
Domowy Smak Jedzeniamaślanki 1 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 1 szklanka malin (mogą być mrożone) ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki żelatyny do wypieków Krem: 250 g serka mascarpone 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Blachę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W dużej(...)waniliowy. Dodać suche składniki do mokrych i zmiksować, tylko do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. W czasie pieczenia przygotowujemy krem i nadzienie. Mascarpone miksujemy z kawa, wanilią oraz cukrem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Maliny możecie przygotować na dwa sposoby. Jeśli używacie świeżych, to wystarczy je zblendować razem
Mania Gotowanianadają pazura każdej porcji. Na nich chrupiące migdały, które są zaskakującym, cudownie chrupiącym elementem. Później soczysty, bardzo intensywnie jabłkowy mus, a na wierzchu warstwa rozpływającego się w ustach, delikatnego kremu. Całość oprószona kakao z cynamonem.To taki bardzo jeszcze jesienny deser. Bez pieczenia, a najwięcej czasu zabiera oczekiwanie, aż jabłkowy mus ostygnie. Jest prosty i niewiarygodnie pyszny. Nie mam pojęcia(...)jabłek50 g miodu100 ml amarettosok z 1/2 cytryny1 łyżeczka cynamonuspód:200 g podłużnych biszkoptów40 g płatków migdałowychnasączenie:80 ml herbaty owocowej (niezbyt mocnej)35 ml amarettokrem:250 g serka mascarpone180 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudrudodatkowo:1 łyżka kakao1 łyżeczka cynamonuJabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, lekko podprażyć. Miód, amaretto, sok z cytryny i cynamon
Pożeraczka, czyli raz adobrzewart każdej minuty spędzonej w kuchni. Zapraszam wszystkich łasuchów. Składniki: biszkopt: 3 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany 36 % 2 łyżki cukru pudru bezy: 6 dużych białek szczypta soli 320 g drobnego cukru 2 łyżki cukru demerara 1 łyżeczka octu winnego solony karmel(...)wymieszaj. Ciasto wylej na papier do pieczenia dobrej jakości (ja używam zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Bezy: Białka ubij z dodatkiem soli, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już błyszcząca dodaj ocet i delikatnie wmieszaj mąkę
Wielki apetytszklanki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta wanilii w proszku 1 łyżeczkę cynamonu cejlońskiego kilka drobno posiekanych orzechów pekan szczypta soli Krem serowy: opakowanie serka mascarpone 1 łyżka miodu 1 łyżeczka skórki z pomarańczy odrobina wanilii cynamon do posypania Marchewkę starłam na drobnych oczkach. Posiekałam orzechy. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia(...)sodą. Dodałam marchewkę i orzechy Całość delikatnie mieszałam szpatułką. Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki. Piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Na zimne ciasto rozsmarowałam krem mascarpone. * zamiast mąk bezglutenowych weź mąkę pszenną jeśli nie stronisz od glutenu
AZgotuj!śmietany z mascarpone, serek ten, fajnie ją usztywnił i nadał kremowości. Krem doprawiłam limonką, jej aromat jest lekko wyczuwalny, ale nienachalny. Zapraszam na piękne, eleganckie, wiosenne babeczki, które na pewno wywołają zachwyt w oczach i kubkach smakowych waszych gości. Wyszło mi 10 babeczek, ale użyłam dużych foremek. Na uroczyste okazje wypróbujcie również: biszkopciki z kremem mascarpone i sosem truskawkowym
Upiecz sobie babeczkęjajka 2 łyżki kakao 3 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl siekanych orzechów laskowych szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 350g nutelli łyżka kakao 500ml śmietanki 30% 2 zagęstniki do śmietanki (śmietan-fix) 5 wafelków knoppers czekoladowa posypka 2 łyżki siekanych migdałów Poncz: 1/3 szkl mocnej herbaty 2 łyżki(...)masą jajeczną. Dno tortownicy o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 30 minut w 180st. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Krem czekoladowy: Mascarpone utrzeć na gładką masę z nutellą i kakao. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z zagęstnikami. Wymieszać z masą czekoladową. 3-4 łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Resztę wymieszać
Smakołyki Asimąki orkiszowj jasnej 630 50 g mączki kukurydzianej-Mondaminy 60 g ksylitolu lub cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem : 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 3 łyżki ksylitolu 3 listki żelatyny 300 g jeżyn+ 1 łyżka cukru na 200 g puree z jeżyn 100 g jeżyn dodatkowo Wykonanie: piekarnik nastawić(...)łyżce gorącej wody i połączyć z przetartymi jeżynami. Odstawić do przestudzenia mascarpone umieścić w misce i zacząć ubijać wlewając porcjami bitą śmietanę. Dodać cukier. Masa początkowo bardzo rozrzednie, ale w miarę ubijania będzie gęstnieć. Na końcu porcjami dodać przestudzone puree z jeżyn posmarować kremem przestudzone ciasto. Na kremie rozłożyć kilka garstek pozostawionych jeżyn. Zwinąć roladę pomagając sobie ściereczką. Część kremu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!