Dynie na start !I nie jest to bynajmniej inauguracja jesieni,bo ciagle mam nadzieje na sloneczna koncowke lata.Pojawily sie pierwsze dynie i nie moglam sie oprzec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witajcie! Jesień już do nas zagląda, a jeśli jesień, to rozgrzewające, jednogarnkowe dania, którymi się dobrze najemy i będzie nam od nich cieplutko :-). Każdy ma swoją
Pora coś zjeśćpotrawy treściwe i rozgrzewajace. Najlepsze są te na bazie warzyw (np. zupy kremy), koniecznie z lekką nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się z kuchni kaukazkiej. Popularna w Gruzji, Turcji i Rosji
Zawsze głodna!Ścieramy 1 łyżkę skórki pomarańczowej. Pomarańczę obieramy i kroimy. Marchewkę podsmażamy na oleju lub oliwie. Dodajemy pomarańczę, skórkę z pomarańczy, pomidory z puszki. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy do momentu aż marchewka będzie miękka. Zupę blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Gotujemy chwile. Śmietankę ubijamy na piankę (tak, żeby nie była całkowicie sztywna). Zupę podajemy ze śmietanową
Kuchnia w oparachWegetariańska zupa krem, lekka i zdrowa z kaszą jaglaną w roli głównej. Dużo włoskich smaków pod postacią bazylii, mozzarelli i pomidorów suszonych oraz oliwy. Zupa jest syta dzięki kaszy a do tego szybka do zrobienia. 1 cebula duża 1 por biała część 1 doniczka bazylii 500 ml bulionu warzywnego 1/2 kulki mozzarelli 3 pomidory suszone 1/3 szklanki kaszy jaglanej oliwa
wesoła kuchniaKremy są świetne w smaku, gładkie, zdrowe, bo z dużej ilości świeżych warzyw. Na moim blogu znajdziecie kilka zup kremów, tym razem padło na paprykowy. Zupę podaję z grzankami, tartym serem, natką. Składniki: 5 czerwonych papryk 4 pomidory obrane ze skórki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego tymianku 1.2 l bulionu warzywnego
Zasmakuj Kuchnikokosowy wrzuciłam cebulę, czosnek i imbir. Smażyłam 3 minuty. Dodałam przyprawy i smażyłam kolejne 3 minuty. Następnie wrzuciłam dynię oraz pomidory. Wlałam wrzątek , tak aby nie przekroczył poziomu warzyw. Gotowałam 15 minut pod przykryciem. Dosmaczyłam solą. Zblendowałam na krem. Podawałam z groszkiem ptysiowym i szczypiorkiem. Pyszne
Z Kuchni Do Kuchnikanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Proziaki
Moja smaczna kuchniajest długa, a smak jest świetny. Polecam. Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek z dyni (ostatnio obowiązkowo!). II danie Kasza kuskus z suszonymi pomidorami, groszkiem, słonecznikiem i pietruszką. Inspiracja na ten obiad pochodzi ze strony Qchenne Inspiracje. Bardzo szybko się przygotowuje, wystarczy usmażyć cebulkę
lady-och-mistrzyni.blogspot.commnie to cieszy. Uwielbiam cukinię w każdej postaci, bardzo często robię ją sobie na kolację w postaci duszonej z samymi pomidorami i chyba nigdy mi się nie znudzi. Dziś jednak proponuję bardzo łatwą, ale równocześnie przepyszną cukiniową zupę krem ze śmietanką i podaną z podsmażonymi kurkami, które też teraz łatwo dostać w sklepach. Zupa wydaje się być niepozorna, z małej
karmelowyogórkowa z tofu / Fresh cucumber solo or fresh cucumber with tofu 28. Zupa-krem z bobu / Wild beans 29. Ciecierzycowo-pomidorowa / Chickpeas and tomatoes Ziemniaki/Potatoes 30. Danie z czerwonej soczewicy (pomidory z puszki zastąp świeżymi)/ Red lentil dish (use fresh tomatoes instead of tinned ones) 31. Letni obiad / Summer dinner
Qlinarnie i QlinarniePyszna zupa krem z brokuła i szpinaku. Opcja idealna dla wielbicieli gorgonzoli. Wyrazisty smak i śliczny kolor. Do tego chrupiące, prażone pestki dyni
Pora na pora i pomidorainne rzecz jasna) ugotowana komosa ryżowa czarna+młody mrożony groszek (groszek koniecznie, jest pięknie zielony, ożywia zupę) OLEJ LNIANY TŁOCZONY NA ZIMNO butelka pomidorów najlepiej PASSATA RUSTICA z kawałeczkami pomidorów dużo siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Umyj kaczkę, podziel na porcje i wrzuć do dużego garnka, dodaj porcję rosołową jarzyn odpowiednio umytą i pokrojoną, zalej zimną wodą(...)naczynia możesz dać trochę mięsa, które obskubiesz z ugotowanej kaczki, wszystkie jarzyny, trochę wywaru i...zblenduj wszystko na krem. Świetny sposób na dzieci, które żują i trzymają mięso kilka godzin w buzi. Całość wlej do rosołu i niech delikatnie pyrka. Dodaj pomidory z butelki, wymieszaj, dosmacz solą, pieprzem. Kiedy uznasz, że wszystko gotowe, dodaj ugotowane ziemniaki, komosę i groszek oraz
Z Kuchni Do Kuchniprzyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Mi do głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki i mnóstwem świeżych ziół. Wyszła przepyszna! :) SKŁADNIKI (4 porcje) 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej 2 czerwone papryki
DefinicjaSmakuduża paczka szpinaku, można użyć mrożonego - 6-7 suszonych pomidorów - 1 duży pomidor - paczka sera fety lub tofu - 1 jajko ( lub siemię lniane) - 1 pęczek szczypiorku - przyprawy, sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę zmielić w młynku do kawy ( lub ugotować normalną a później zmielić blenderem na krem) zalać 2 szklankami wrzącej wody i ewentualnie dolewać wodę podczas gotowania, gotować
zdrowa vege kuchnia