chodzi o kawę z pomidorami. Moje pierwsze skojarzenia nie były fajne bo jak to kawa i pomidory? Ktoś chyba zwariował. Jednak jak przeczytałam o co tak na prawdę chodzi szybko zrobiłam taką zupę. Najpierw była pomidorowa, która smakiem przypomina klasyczny krem pomidorowy a potem zaszalałam i przygotowałam taką zupę z dodatkiem cynamonu i cytrusów. Zupa jest orzeźwiająca ale sycąca. Idealna
Kuchnia w oparachbywa także częścią anitpasti. Danie pochodzi z kuchni włoskiej. Jak wspomniałam najczęściej spotykaną jest bruschetta serwowana z pomidorami mozzarellą i bazylią. Jest jednak cała masa innych nadzień, które fajnie komponują się z zapiekanym chlebem. Nadzieniem na bruschettę mogą być grillowane warzywa (krem z takich warzyw bądź całe), sery, mięsa (szynka parmeńska, szynka prosciutto). Opcji jest kilka. Ja postanowiłam pozostać
mecooksminute. Wlać bulion,dodać kurkumę - proszek ,przekrojone na połówki pomidory cherry. Gotować, aż pomidory będą miękkie. Dodać pomidory z puszki, sól i bazylię. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Zmiksować na krem. Doprawić pieprzem ,oraz solą
w mojej kuchniKolejny mój pomysł na podanie zupy pomidorowej. Łączy ona w sobie świeże pomidory i pyszną, sycącą sakiewkę, która prócz pieczarek zawiera w sobie ser, szynkę raz
Kuchnia w czekoladziePyszna, rozgrzewająca, jesienna zupa-krem. Bardzo gęsta i oryginalna w smaku, wykonana na mleczku kokosowym i bulionie warzywnym. Całość przenika smak pieczonego czosnku, cynamonu i chilli
Pora na pora i pomidoraUwielbiam zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Teraz , kiedy jest sezon na wspaniałe pachnące pomidory to nie można jej nie ugotować. Zamykam również smak pomidorów w słoikach, aby zimą cieszyć się smakiem domowego przecieru. (przepis) Składniki: 3 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża pietruszka(korzeń) 1 por 2,5 l wywaru mięsnego 400 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis(...)Usunąć z zupy liść laurowy i ziele angielskie, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić majerankiem , bazylią, solą i pieprzem. Zagotować. Makaron lub ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na talerz włożyć makaron, zalać zupą i dodać kleksa śmietany. Smacznego zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
O kuchni z uczuciemcebula się zeszkli. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, czosnek i mieszając chwilę przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pokrojony pomidor i około litr bulionu. Kiedy warzywa są prawie miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut. Zupę blendujemy na jednolity, gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy trochę pozostałego bulionu. Pamiętajmy jednak, że zupa powinna być dość gęsta. Przed
Wędrówki po kuchniwłosach i toskańską przestrzenią, to ten krem- zupka jest dla Was! Zapraszam na zupę pełną słońca i aromatu. Zapraszam do gajów oliwnych i nad morskie przystanie. Zapraszam do kraju, gdzie nie ma pośpiechu, a jedzenie celebruje się w gwarnym towarzystwie o kolorowej naturze. Składniki 4 duże czerwone papryki 2 puszki pomidorów konserwowych lub butelka gęstej passata di pomodoro woda(...)Dodaj pomidory, obraną paprykę, czosnek oraz daktyle, dodaj wrzątku, skórkę z cytryny i dopraw solą. Przykryj i gotuj tak około 15 minut.Dodaj w razie czego łyżkę oleju kokosowego. Następnie wsyp kasze jaglaną. Im więcej wsypiesz tym zupa będzie gęstsza. Pod koniec gotowania dodaj spora garść listków świeżej bazylii. Wlej zupę do blendera o dużej mocy, zmiksuj na krem. Na suchej
Z Kuchni Do KuchniPYSZNA ZUPA-KREM Z DYNI Dynia jest jednym z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Lubię ją na słodko i na słono. Przekonałam do niej nawet znajomych, którzy twierdzili, że nie lubią dyni. Poniżej przepis na prostą, smaczną i pożywną zupę z dyni. 4- 6 porcji Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas gotowania: ok. 30 minut Składniki(...)przetrzyj przez sito). W dużym garnku połącz bulion warzywny, pomidory, przesmażoną dynię i cebulę. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 20-30 minut. Dynia powinna być zupełnie miękka. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Całość zmiksuj przy pomocy blendera lub miksera zanurzeniowego na gładki krem.* Przelej zupę do garnka. Dodaj śmietanę, wymieszaj, i podgrzewaj przez
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaFioletowy kalafior wciąż zachwyca mnie swoim kolorem. Smakuje jak ten zwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą
Smaczna Pyzamiękkości. Na małej patelni na 1/3 łyżeczki masła karmelizujemy koncentrat. Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy przesmażony koncentrat,1/2 surowej cebuli, czosnek, marchew, pietruszkę oraz seler z bulionu (bez pora).Całość blendujemy podlewając rosołem.Zagotowujemy. Zupa powinna być konsystencji kremu. Doprawiamy kuminem, ostrą i słodką papryką, harrisą oraz oregano. Ugotowaną pierś z kurczaka rozdrabniamy, wykładamy na talerze, posypujemy
Kopystką po garachSAŁATKĘ Z PALUSZKÓW KRABOWYCH DLA MIŁOŚNIKÓW SUSHI przepis na: SAŁATKĘ Z KURCZAKIEM, PESTO, RUKOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI przepis na: QUICHE Z GRUSZKĄ, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CAMEMBERTEM, POSYPANE RUKOLĄ przepis na: SANGRIĘ, CZYLI OWOCOWE ORZEŹWIENIE przepis na: BŁYSKAWICZNE CIASTO Z POMARAŃCZAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-MIĘTOWYM POBIERZ PDF przepisy-na-wystrzalowego-sylwestra-by-eat-me-fit-me A może skusisz się
Eat me! Fit me!morele w amaretto. To tylko kilka przykładów i zdjęcia poniżej :-) Kolejny rozdział to suszone warzywa: mamy tutaj pomidory, rzodkiewki, czipsy z batatów o smaku barbecue, czosnkowe czipsy z cukinii, pomarańczowo - miodowe czpisy z buraków - mniam :-) Następny rozdział to ruloniki: ruloniki borówkowe z kremem cytrynowym, jabłkowo- marchewkowe, z masłem orzechowym i dżemem, jabłkowe z solonym karmelem i kilka innych propozycji
kruche babeczkidusimy po przykryciem, co jakiś czas mieszając, do czasu aż warzywa zmiękną. W między czasie pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić i dorzucić do garnka. Kiedy wszystkie warzywa nam ładnie zmiękną zdejmujemy garnek z ognia. Doprawiamy i miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy na ciepło z grzankami. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomikoprem). (Stress Free). Gałka muszkatołowa Powiązana jest z potrawami słodkimi i ostrymi – ciastami, puddingami, kremami, ciastkami i pikantnymi ciastami. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula
Zasmakuj KuchniUwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci. Na blogu jest multum przepisów na jej wykorzystanie- po słodkie kremy na bazie mleka i banana po kaszę smażoną z dodatkami lub właśnie z dodatkiem pesto. Pesto Rosso to nic innego jak pesto z suszonych pomidorów, które uwielbiam również w każdej postaci, czy to z makaronem lub właśnie z kaszą. Jako dodatki postawiłam
Mango Papajabazylia- 5 gałązek * parmezan- 50 g * czosnek- 1 ząbek * olej słonecznikowy- 2-3 łyżki (jeśli użyjecie pomidorów w oliwie, to wykorzystajcie zalewę) * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować (niekoniecznie na gładki krem). Miksując wlewać oliwę łyżka po łyżce i zaprzestać, kiedy tylko pasta uzyska odpowiednią konsystencję (nie za bardzo oleista
Kraina Miodem Płynąca