sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka kremu lub octu balsamicznego pieprz sól sos czosnkowy 150g jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 duża odnoga szczypiorku 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól dodatkowo sałata rzymska pomidor SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na stolnicy wymieszać obie mąki, sól. kurkumę, paprykę i czarnuszkę(...)wrzucamy pieczarki, smażymy 2-3 minuty i wrzucamy paprykę oraz chilli. Dodajemy imbir oraz cząber. Zalewamy sosem sojowym i dodajemy drobniutko posiekany czosnek. Dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy krem balsamiczny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jogurt łączymy z posiekanym sczypiorkiem, koperkiem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy, dodajemy sok z cytryny, sos worchestershie, doprawiamy solą i pieprzem
DefinicjaSmakuMuffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Jak to muffinki są one bardzo proste w wykonaniu i robi się je błyskawicznie, nawet nie trzeba mieć miksera w domu 😉 Przekąska idealna na imprezy oraz spotkania ze znajomymi lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu. Można zabrać je również ze sobą do pracy
Kuchnia MagdaLenysolą. Podróż do centrum smaku”. Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją z arbuzem i melonem. Smaku dopełniają słone pesto i serek. Składniki na zupę: cebula, obrana i zeszklona na patelni pomidor, sparzony wrzątkiem i obrany za skórki marchewka pokrojona w talarki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone(...)szaszłyków sól na melona z szynką: mały kawałek melona kilka plasterków szynki parmeńskiej Przygotowanie: Składniki na zupę gotujemy przez godzinę, aż fasola będzie miękka. Miksujemy na zupę krem. Gdyby była zbyt gęsta, dodajemy wody. Arbuza solimy, kroimy na małe kawałki i nawlekamy na patyczki do szaszłyków, przekładając go ząbkami marynowanego czosnku i oliwkami z opakowania Apetiny. Melona kroimy
Ugotowane pozamiataneKolory jesienne, jednak smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno :) Krem pomidorowo -gruszkowy, to zdecydowanie udany eksperyment! Zupa słodkawa, jednak czuć ostry smak papryki, co moim zdanie daje ciekawy posmak :) Składniki: *5 pomidorów *4 gruszki *2 marchewki *mielona ostra papryka *500 ml bulionu *2 łyżki masła *sól, pieprz *bazylia Przygotowanie: 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki
FITBUuKtrzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Jesień za pasem. Widać to w naszych warzywniakach gdzie fasolkę, ogórki i pomidory wypierają powoli różnokolorowe dynie i papryki. Niestety taka kolej rzeczy... Oto bardzo krótki i prosty, ale jakże pozytywny przepis na zupę krem z czerwonej papryki przywieziony przez Mamę z uzdrowiskowego Ciechocinka. Przepis wypróbowany podczas drugiego tygodnia urlopowego spędzonego u Mamusi. Ech... kiedy
Kuchnia po mojemuprzekroczyła poziomu warzyw. Dosmacz solą. Gotuj około 10 minut, aż batat zmięknie. Dodaj daktyle, są szczególnie pomocne, kiedy pomidory z puszki są zbyt kwaśne. Dosyp ugotowanej kaszy jaglanej i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Odstaw i zblenduj na gładki krem. Orzechy nerkowca posiekaj i upraż na suchej patelni do chwili, aż zaczną się smakowicie rumienić. Zupę podawaj z kukurydzą
Z Kuchni Do Kuchnijeszcze bardziej podkreśla smak. Chyba to będzie nasz pierwszy wpis na blogu na zupę, która nie ma konsystencji kremu i na pewno nie ostatni. Można "powiedzieć", że jest to przepis na zupę dla 2 osób na 2 dni:) Składniki: - puszka pomidorów - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 500g przecieru pomidorowego z kartonika - 2 duże ząbki czosnku - 500g mięsa wołowego lub wieprzowego
Pan i Pani Smith w kuchnisoczewicę, słodką paprykę, curry i pieprz cayenne, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty. 3. Wlewamy bulion i pomidory z puszki. Gotujemy 10 minut, po czym blendujemy zupę (dzięki tak wczesnemu zblendowaniu, w zupie zostaną kawałki soczewicy. Jeżeli wolicie gładki krem, zostawcie blendowanie na koniec gotowania). Odstawiamy na palnik i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem
My Culinary Artpiękne (klik) za cenne wskazówki fotograficzne i wyrozumiałość wobec mojego aparatu;), Klaudynie za bycie jedynym w swoim rodzaju przewodnikiem po Krakowie i za pudełeczko z ręcznie ucieranym przez nią kremem - śmiem twierdzić, że upiększającym (przynajmniej na mnie tak działa;), Magdzie za słoik najlepszego na świecie musu rabarbarowego, Joasi za nocne podróże tramwajem, pokój pełen cudownych książek i śniadanie z widokiem(...)młodym szpinakiem i chorizo – autor: Bartek Płócienniak Okoniem morskim na czerwonym risotto (z papryką i pomidorami) – autor: Bartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera z miętą – autor: Bartek Płócienniak Makaronikami z kremem cytrynowo-bazyliowym, truskawkami i białą czekoladą – autor: Fabrice Boulahouache * Całkiem możliwe, że jedno albo
KUCHARNIASkładniki: 4 garście rukoli, kilka pomidorków koktajlowych, 1 opakowanie mozzarelli w kulce, 2 łyżki oliwy, suszona bazylia, krem balsamiczny. Przygotowanie: Rukolę układamy
Aga w kuchnibochenka, więc możecie sobie wyobrazić zdziwienie mamy gdy robiłam kanapki. Ten krem koperkowy spokojnie może zastąpić masło czy też inne smarowidła na kanapki, dodatek zieleniny to kwestia upodobań, ale uwierzcie mi, nie ma nic lepszego niż świeży chleb z pastą słonecznikową a do tego plasterek wygrzanego w słońcu pomidora. Grubiej położony na kanapce przypomina smakiem i konsystencja pieczony pasztet mięsny
greenscarfnadaje zupie dodatkowego smaku i tekstury. Całość smakuje wyśmienicie; jest to doskonała alternatywa dla tych, którym dyniowe kremy być może nieco się przejadły... Zupa z dynią Składniki: (na 4-6 porcji) 900 g oczyszczonej dyni bez skóry 4 ziemniaki 200 g pomidorów z puszki 2 łyżki masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 l bulionu listki z 2 gałązek bazylii
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚniadanie: koktajl z ogórkiem i pomarańczą Obiad: kurczak z poprzedniego dnia Kolacja: zupa krem z poprzedniego dnia Dzień siódmy : Śniadanie: omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi II Śniadanie: smoothie Obiad: pęczotto ze szpinakiem, orzechami i suszonymi pomidorami Kolacja: kasza jaglana z bananem i kakaowo-miodowym sosem Cały jadłospis razem z przepisami
Powiedz dietom nieburakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Dietetyczny pasztet z kurczaka
Codziennik Kuchennyprzelać wodą. Cebulę drobno pokroić. Kurczaka pokroić w paski, cukinię w 1/2 plasterki. W blenderze zmiksować ze sobą pomidor, mleko kokosowe, orzechy nerkowca, ząbek czosnku. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i kurczaka. Po kilku minutach dodać cukinię. Następnie dodać zmiksowany krem orzechowo – kokosowy i wodę. Posolić i popieprzyć. Odparować nadmiar płynu. Spróbować. Na talerz wyłożyć makaron
Jaglusia