zimno, mokro, szybko ciemno... Tylko ciepły kocyk, wygodna kanapa, świeczki dookoła, dobry film lub ciekawa książka, do tego kubek gorącej herbaty, albo... rozgrzewającego kremu z soczewicy! :) Zapraszam na przepis! Składniki: 1 szkl czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 marchewki 1/3 selery 1 korzeń pietruszki ziele angielskie pieprz w kulkach liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka(...)przesmażyć, na koniec dodać pomidory z puszki. Jeżeli mamy małą patelnię, można całość przelać do głębokiego garnka. Kiedy wszystko się zagotuje, dodać wywar i soczewicę. Gotować na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie dodać koncentrat i zmiksować blenderem na gładką masę. Przyprawić wg uznania solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Gotowy krem wlać do głębokiej miseczki
Trufelkowopyszną zupę krem z czerwonej soczewicy. Bardzo zdrowa, pożywna i sycąca. Można ją przygotować na pikantnie i bardziej łagodnie. Moje dzieciaki, którzy nie przepadają za zupami, zjedli ją z apetytem. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy (połówki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pietruszka 1 duża marchewka lub 2 małe kawałek selera 3 ziemniaki 1 puszka pomidorów 2 l bulionu(...)smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę. Gotować do miękkości warzyw po czym wlać pomidory z puszki i gotować około 5 minut. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i papryką. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
O kuchni z uczuciemKrem z białej kapusty Wielkim zainteresowaniem cieszyła się wśród Was wczorajsza brukselka z suszonymi pomidorami , więc postanowiłem przygotować coś z jej większej koleżanki… oj sporo większej koleżanki. Dużo osób chce sięgać po warzywa kapustne, ponieważ zawierają masę witamin i minerałów, ale co by tu zrobić z białej kapusty poza klasyczną surówką i bigosem? Dzisiaj proponuję Wam krem z białej
Blendmandzieci niejadki,a troszczycie się o ich zdrowie, to ta zupa krem jest właśnie dla nich. Jeśli chorujecie na WZJG to ta zupa krem jest właśnie dla Was. Zresztą nie tylko ta! Składniki 1 kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów krojonych,bez skóry, dobrej jakości.Ja wybieram puszki Made in Italy, bo wiem jak tam rosną pomidory i przede wszystkim(...)kosteczkę. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy ,dodaj poszatkowaną cebulę i czosnek. Podsmażaj z dodatkiem curry przez około 3 minuty. Dodaj pozostałe przyprawy oraz starty imbir. Po chwili wrzuć pomidory oraz dynię i zalej wrzątkiem tak, aby poziom wody nie przekraczał poziomu warzyw. Gotuj 10 minut. Po tym czasie wyłącz gaz , odstaw i zblenduj na gładki krem.spróbuj i dopraw
Z Kuchni Do KuchniPomidorowa to ulubiona zupa moich dziewczyn. Zawsze z makaronem. A poza tym musi być gęsta ! W związku z tym zawsze blenduję włoszczyznę, która się gotowała
Kulinarne przygody GatityMoje średnie dziecko przepada za buraczkową z fasolą. Moje najstarsze lubi zupę z azjatyckim touch. Najmłodsze przepada za zupami typu krem, gdzie brokułowa najbardziej mu smakuje. Wydaje się, że robię wciąż te same zupy. Mimo wszystko pomidorowa z grillowanych pomidorów jest zupełnie inna od zupy ugotowanej na pomidorowym przecierze. Urozmaicam zupy przeróżnymi dodatkami, które za każdym razem nadają im inny
codojedzeniapyszny, a nie smaczny! ), dietetyczny i sycący. Jeden z ulubionych makaronów – pappardelle , połączyłam z soczystymi, grillowanym kurczakiem , suszonymi pomidorami , ulubionymi, czarnymi oliwkami i karczochami. W 15 minut postał obiad, którym zajadałam się ze smakiem! Ps. fajnym dodatkiem jest odrobina kremu balsamicznego! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * makaron pappardelle – 1 duża garść * filet z kurczaka – 80 g * marynowane
Ostra na SłodkoRozgrzewająca zupa z soczewicy i pomidorów to idealne danie na chłodne dni. Nie dość, że nas rozgrzeje to jest tak bardzo sycąca, że zastąpi nam cały
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wskazywała, jakie elementy warto zmienić w swojej diecie, a co z niej wyeliminować. Na warsztatach przygotowaliśmy: Pastę z zielonego groszku i awokado Zupę krem z białej rzodkwi i pora z oliwą truflową i suszonymi pomidorami Krewetki z ryżem jaśminowym Sorbet z mango ze śmietanką kokosową i orzechami. Zapraszam do krótkiej fotorelacji z warsztatów. A wszystkich, którzy są zainteresowani zakupem produktów
Kuchnia Bon Appetitbananami w karmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Krem czekoladowy Sangria, czyli owocowe orzeźwienie Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Sałatka z kurczakiem, pesto, rukolą i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą Pobierz PDF z przepisami na Walentynki Walentynki by Eat Me Fit A może skusisz się na rozkoszne
Eat me! Fit me!oknem szaro, buro i ponuro. Ciepła zupa na rozgrzewkę wskazana. Wcześniej podawałam Wam przepis na zupę krem z czerwonej soczewicy , dzisiaj równie smaczna zupa z soczewicą i pomidorami. Nie wiem jak Wy, ale jak gotuję zupę to zawsze mi wychodzi jej dużo i jemy ją dwa dni. Jednak i tak muszę mieć drugie danie, bo mój mąż nie jest
O kuchni z uczuciempył), 150 ml wody, 2 łyżki oleju (u mnie - kokosowy), 1 łyżeczka soli. Krem: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 1/4 puree z dyni, 5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych, 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Dodatkowo: 3 plastry pomidora, 3 plastry cebuli, 1-2 łyżki sezamu. Wykonanie: Mąki mieszamy wraz z solą. Zalewamy wodą(...)Puree z dyni (ugotowaną lub upieczoną dynię zblendowaną na puree) blendujemy z kaszą i resztą składników na krem. Próbujemy, by ocenić smak. Ma on być bardzo wyrazisty. Przy pieczeniu nieco traci ostrość. Masę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch wykładamy plastry pomidora i cebuli oraz posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuGęsty, rozgrzewający krem dyniowo-pomidorowy z dodatkiem jogurtu i fety idealnie sprawdzi się na nadchodzące jesiennie dni. 700 g obranej dyni 2 duże obrane pomidory malinowe średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego bulion warzywny (około 1 l) spora szczypta soli i pieprzu łyżeczka kurkumy szczypta gałki muszkatołowej 0/5 łyżeczki mielonej papryki pikantnej łyżka jogurtu ser feta natka pietruszki(...)Obraną dynię kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i w garnku szklimy na klarowanym maśle. Dodajemy dynię, pomidory, przyprawy i jeszcze chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem i na małym ogniu gotujemy, aż dynia zmięknie (około 35 minut). Miksujemy na gładki krem. Podajemy z jogurtem, fetą i posiekaną natką pietruszki. Smacznego :) Artykuł Krem dyniowo-pomidorowy z fetą pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blogczasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki) przygotowany wcześniej bulion 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki olej do smażenia sól
Pełny talerzSkładniki: 4 pomidory malinówki 1 puszka pomidorów 2-3 piersi z kurczaka świeża młoda włoszczyzna (marchewki, seler, pietruszka z natką, koperek, kapusta włoska, cebula, lubczyk) 1
ClauditteMissCooking