Puszysty krem na bazie pasztetu z indykiem firmy Profi , z dodatkiem pieczonego bakłażana, suszonych pomidorów i kaparów to prosta w przygotowaniu i tania przekąska z nutami śródziemnomorskim, a podana z sosem berneńskim i jajkiem poche zmienia się w wyszukane danie. Część składników siekamy zostawiając widoczne i wyczuwalne kawałki warzyw, nadając potrawie rustykalny charakter, dodajemy świeżą gałązkę estragonu(...)małych miseczek. Przelej do lekko wrzącej wody, gotuj 2-2,5 minuty, przełóż do miski z zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Krem z grilowanym bakłażanem 1 pasztet z indykiem firmy Profi 1 średni bakłażan 6 suszonych pomidorów z oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka małych
SzczyptaSmaQmiodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem Smażone(...)zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka: FirankaAnka | blog
Weekendy w domu i ogrodziemozzarelli. W wersji wegan mogą być bez sera :) Przepis podpatrzony w książce "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu", lekko zmodyfikowany. Zupa krem z pieczonych pomidorow i papryki (Zupa Colma) 7 dużych pomidorów duży ząbek czosnku oliwa sól, pieprz garść świeżej bazylii 2 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów szczypta chili w płatkach 1/2 łyżeczki wędzonej papryki do przybrania listki(...)nasienne, zdejmujemy skórkę. Do dużego rondla wkładamy papryki pokrojone w kawałki, dorzucamy upieczone pomidory a także pomidory z puszki, chili, bazylię, doprawiamy wędzona papryką. solą i pieprzem. Całość gotujemy ok godziny na wolnym ogniu. Rondel zdejmujemy z ognia a zupę miksujemy na gładki krem. Kromki bagietki przykrywamy kawałkami sera i zapiekamy na rumiano w piecu nagrzanym do 180 st.C. Podajemy
Dzieje kuchennej Wiewiórypomidory- 4 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * oliwa * przyprawy: tymianek, bazylia, sól i pieprz Najpierw zaczynamy od robienia sosu pomidorowego więc pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Miksujemy na krem. Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, jak zmięknie dodajemy sprasowany czosnek, chwilę podduszamy i dolewamy zmiksowane pomidory oraz przyprawy. Włączamy piekarnik na 180st
Kraina Miodem Płynącaporze roku pomidory są najsmaczniejsze, dlatego na okrągło miksuję je w kremy z różnymi dodatkami i serwuję moim bliskim. W tym wypadku dodatki odgrywają bardzo ważną rolę- to one nadają mojej zupie charakteru i to dzięki nim smak jest wyjątkowy, niecodzienny. Zupa jest prosta, jest zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Idealny pomysł na obiad w tygodniu, kiedy(...)garnku na oliwie smażymy pokrojoną cebulę, pora i czosnek. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do pozostałych warzyw. Całość dusimy kilka chwil, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion i gotujemy warzywa 12-15 minut. Po tym czasie wrzucamy listki bazylii i całość miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Podajemy z grzankami, łyżką pesto i parmezanem. Dekorujemy świeżą bazylią
Mango Papajadziś serwuję klasyczne smaki w ciekawej odsłonie wyłącznie z Polskich produktów. Zupa o konsystencji kremu lub musu którą zrobicie w kilka minut. Pomidory malinowe to jedna z najsmaczniejszych odmian której smaku możemy być pewni. To warzywo działa jak napój izotoniczny dzięki dużej zawartości potasu i likopenu szybko rewitalizuje organizm. Młody czosnek za to to skarb, jego zapach i smak jest
Kuchnia PROzdrowotnaWiem że zaczynamy już żyć świętami, ale jak na razie jeść trzeba nieświątecznie. W sklepach można jeszcze kupić dynie, dlatego zapraszam na szybką, sycącą, rozgrzewającą zupę
Bernika - moj kulinarny pamietnikpodsmażyć na patelni na rumiano. Pomidory z zalewy odsączyć i pokroić w kostkę. Kiedy zupa będzie gotowa, zestawić z ognia, zmiksować na gładki krem oraz przetrzeć przez sito. Ponownie wstawić na ogień, dodać suszone pomidory i przyprawić solą oraz pieprzem, chwilę pogotować. Zupę podawać z grzankami, pokruszonym serem Arla Apetina "Red peppers & chilli" i posypaną natką pietruszki. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychzupa kalafiorowa Pikantna zupa z pieczonej papryki Ostra zupa z ciecierzycy Zupa bananowa z curry Zupa z pieczonego kalafiora Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i tymiankiem Gęsta zupa z soczewicy Rozgrzewający krem z dyni z chrupiącym bekonem Jeżeli spodobały się Wam moje pomysły na jesienne zupy i przygotowaliście którąś z nich to koniecznie dajcie znać! :) Smacznego
Codzienne GotowanieBakłażany uwielbiam pod każdą postacią, a ostatnią rzeczą jaka mi się marzyła do jedzenie go na śniadanie w formie pasty do chleba. Dodałam do tego
greenscarfPrzekładamy do odcedzonego wywaru drobiowego. Dodajemy podgotowaną marchewkę, czosnek, orzeszki sojowe, obrane mięso ze skrzydełek oraz świeżą bazylię. Gotujemy do miękkości pomidorów, po czym dodajemy śmietankę rozmieszaną z przecierem pomidorowym oraz mąką. Po zagotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Zapiekanki: Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 kwadraty o boku ok 12cm, z reszty wycinamy(...)piekarnika na ok 8 minut. Na podpieczone wbijamy po jednym jajku, dodajemy posiekane suszone pomidory oraz pokrojoną na plasterki mozzarellę. Doprawiamy po wierzchu solą i pieprzem. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok 20 minut skręcając temp. do 190st C. Podajemy razem z kremem pomidorowym, na ciepło
Kuchnia w czekoladzieCiąg dalszy wykorzystania sezonu na paprykę :) Składniki: -6 czerwonych papryk -4 pomidory -1-2 cebule -3 ząbki czosnku -oliwa z oliwek -1,5 l bulionu warzywnego -1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego -1/2 łyżeczki oregano -1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki -szczypta papryki ostrej w proszku -sól, pieprz do smaku (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)cebulę i w cienkie plasterki czosnek. Wraz z papryką wkładamy do blendera kielichowego, dolewamy 1 l bulionu i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Wylewamy wszystko do garnka w którym zagotujemy zupę. W tym czasie wrzątkiem sparzyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, usuwając stwardniały środek, i również zblendować. Dodać do kremu z papryki. Jeżeli krem jest za gęsty dolać
Kulinarne przemysleniaPomidory królują u nas na całego, wczoraj delikatny pomidorowy krem , dzisiaj makaron z przepysznym sosem pomidorowo-serowym. Polecam ! Rewelacyjne połączenie smaków. Idealny pomysł na szybki letni obiad. Składniki: - 2 duże cebule - 150ml pikantnego ketchupu - 250ml wody - 1 puszka pomidorów bez skórki - 2 duże ząbki czosnku - 100g startego sera (u mnie mozarella) - sól i świeżo mielony pieprz
Smaczne Zdrowebazie zupy zobaczonej w "Moich smakach życia" zrobiłam ten żółciutki aromatyczny krem. Wspaniały! Córcia przeświadczona tudzież przekonana przeze mnie, że je zupę z żółtych pomidorów zjadła dwie miseczki :) do zdjęć pozuje miseczka z motywem ziemniaka, TA przywieziona z Nosowa :) Krem z Pieczonej Papryki 6 żółtych papryk 4 ziemniaki średniej wielkości, obrane, umyte i pokrojone w kostkę
Dzieje kuchennej WiewióryPyszna zupa krem może zastąpić dwudaniowy obiad, jeśli jest syta i potrafi zaspokoić największe apetyty. Taki właśnie jest paprykowy krem! Przekonajcie się sami. 8 czerwonych papryk 1 główka czosnku Świeży tymianek 1/2 słoiczka pomidorów suszonych z kaparami (mogą być oczywiście osobno) 3 łyżki koncentratu pomidorowego Garść pomidorków koktajlowych Łyżeczka chili Papryka wędzona do wywaru Litr bulionu warzywnego 1/4 szklanki czerwonej
MarcinChefnaczyniu żaroodpornym. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy krojone pomidory i dusimy przez 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Pomidory z cebulką blend ujemy na gładki krem. Jeszcze ciepłym sosem zalewamy mięso. Całość pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 60 minut. Przed końcem możemy odsłonić roladki aby odparowała woda
VioletoweKucharzeniesłonecznika to kolejna propozycja na zdrowy posiłek. Warzywa jako bardzo istotny składnik diety warto włączyć do jadłospisu w formie wieloskładnikowych zup krem. Moja propozycja to zupa krem na bazie ziemniaków, marchwi, pietruszki i pomidorów z dodatkiem kaszy jaglanej i ziaren słonecznika. Składniki (około 2 porcje) - 2 ziemniaki - 4 marchewki - pietruszka - 2 pomidory - 50 gram kaszy jaglanej - ziarna słonecznika - imbir - sól
Kuchenne innowacjewoda zakryła warzywa, zagotować. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Mleko kokosowe (kilka łyżek zostawić do dekoracji) dodać do ciepłej zupy, wymieszać. Całość zmiksować na krem. Podawać na ciepło. Do dekoracji: suszone pomidory natka pietruszki mleko kokosowe SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiCebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju rzepakowym. 5. Do cebuli dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone pomidory i dusimy ok. 10 min. 6. Łączymy pomidory z papryką i miksujemy na gładki krem. 7. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, słodką i ostrą. Krem paprykowo-pomidorowy jest bogaty w: - witaminę C, która przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwnowotworowo, - likopen
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachryby. Szybko, sycąco i odrobinę kalorycznie – odpowiednio do pogody. 20 rozgrzewających zup na jesień/20 warming soups for the autumn 1. Zupa z czarnej fasoli i pomidorów / Black bean and tomato soup 2. Krem z cukinii / Cream of zucchini 3. Krem z pieczonej papryki / Cream of roasted red bell pepper 4. Syryjska zupa soczewicowo-imbirowa / Syrian lentil and ginger soup
Qlinarnie i Qlinarniesera fety zielona cebulka do dekoracji Przygotowanie: Otwieramy puszkę z rybami i odlewamy olej oraz usuwamy papryczki, które się w puszce znajdują. Do ryb dodajemy pomidory oraz kawałek fety. Całość miksujemy na krem. Podajemy posypane posiekaną zieloną cebulką. Nazwa sardynka a w środku szprot. Co prawda czepiać się nie powinnam bo "zgodnie z Rozporządzeniem Rady Wspólnoty Europejskiej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki