Pomidory, to jeden z moich ulubionych i podstawowych składników kuchni i basta! Rozgrzewający krem a'la Gordon Ramsay to idealne danie na naszą zimową porę roku, podbija kubki smakowe i nadaje się również jako sos do klusek, makaronów, kasz i ryżu, dodam, że jest to danie fit, więc dla wszystkich fit-maniaków wręcz wskazane:) Składniki: 6 pomidorów 1 duża papryka(...)posiekane suszone pomidory. Gotuję tak długo, aż woda z pomidorów odparuje i wszystko zgęstnieje (około 30 minut). Kolejno wykładam upieczone pomidory z papryką z blaszki do garnka, dodaję posiekane chilli, koncentrat i miksuję blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem przyprawiam do smaku, komu mało radzę dosolić;) aby pozbyć się kwaskowatości, w jednej łyżce wody rozpuszczam 1/2 łyżeczki brązowego cukru
Pause Gotowanie!pomidorowa nie jest taka, jak klasyczna poniedziałkowa zrobiona z rosołu z wczoraj. Jest gęstsza, ale nie tak gęsta jak podawana w restauracjach pod nazwą "najdelikatniejszy muślinowy krem z ekologicznych sycylijskich pomidorów cherry". Różnicę robi cebulka z czosnkiem oraz przecier, passata lub świeże pomidory, a nie koncentrat, którego najczęściej używa się do zrobienia pomidorowej (tej z rosołu z wczoraj(...)moja teściowa taką właśnie robi i bardzo lubię pomidorówkę w tej wersji. Zawsze też wyczuwam w niej ziele angielskie i liść laurowy. Też lubię :) Do tej pół-zupy, pół-kremu doskonale pasują grzanki z czerstwego chleba, starty żółty ser. Super, gdyby był to parmezan albo mozzarella pokrojona w kostkę. U mnie był tylko zwykły żółty "gouda", ale też dał radę
bistro mamagładki krem. Podawać z drobnymi grzankami i przyprawioną mielonymi płatkami chilli. Jeśli szukacie innych pysznych przepisów na cukinię, to spróbujcie także: Ketchup z cukinii i pomidorów Błyskawiczna dwukolorowa zupa krem z cukinii Dżem z cukinii z nutą mięty
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne pulpeciki z warzywnym sosem. Sos, a może raczej krem na bazie cukinii, pomidorów i papryki. Gorąco polecam. Składniki na pulpety: 500 g mielonego mięsa z szynki 100 g ryżu nie klejącego się np. parabolicznego 2 jajka 1 czubata łyżka kaszy manny Składniki na sos: 1 średniej wielości cukinia 1 papryka 1 l przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki słodkiej(...)warzywa przesmażamy na 1 łyżce oleju lub masła. Po czym dodajemy przecier pomidorowy i warzywa dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Całość miksujemy na gładki krem. Do sosu dodajemy 2 łyżki śmietany (nie jest to konieczne) i mieszamy - sos mamy gotowy. PULPETY: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do mięsa dodajemy lekko przestudzony ugotowany ryż
IMPRESJA SMAKUstanu Assam (północno-wschodnie Indie), to ze względu na pracę męża miała okazję mieszkać w wielu zakątkach subkontynentu. To właśnie od Panchami dostałam przepis na zupę krem z buraków i.... pomidorów. A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych :) Składniki - proporcje na dwie - trzy osoby 2 średniej wielkości buraki 3 średniej wielkości pomidory (lub pomidory z puszki(...)smażyć przez 3-5 minut. Po tym czasie dodać pomidory i podsmażać przez kolejne 5-6 minut, a następnie zalać warzywa bulionem, doprawić do smaku i gotować aż buraki będą miękkie (w tradycyjnym garnku zajmuje to około 40 minut, w szybkowarze około 10 minut) Kiedy zupa przestygnie całość zmiksować na krem. Przed podaniem podgrzać, udekorować gęstym jogurtem lub śmietaną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJuż dawno nie pojawiło się tu nic z serii Lunch w pracy. Czas to nadrobić ! :) Składniki: mieszanka sałat (endywia, cykoria, roszponka) 1 pomidor 2 kiszone ogórki pół cebuli jedno jajko krem balsamiczny Przygotowanie: Do lunchboxu wsypujemy dużą garść mieszanki sałat. Pomidora i ogórki kroimy na mniejsze cząstki. Cebulę w pół-piórka. Mieszankę sałat posypujemy warzywami. Jajko gotujemy
Taste Therapypapryki zacznie się kurczyć. Wyjmujemy paprykę, studzimy, usuwamy skórkę, dokładamy paprykę do pomidorów, wszystko dusimy. Dodajemy pokrojony czosnek, sól pieprz. Dusimy około 20-30 minut. Dodajemy śmietanę i blendujemy zupę. Do zupy dodajemy kleks (lub serduszko ) śmietany 18% i pesto. Artykuł Zupa krem paprykowo-pomidorowa z bazyliowym pesto pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plgorącej wody. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną pietruszkę oraz gruszkę. Gdy składniki zmiękną, wlewamy bulion oraz dodajemy tymianek. Zagotowujemy, a następnie blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię i lekko rumienimy. Gotową zupę wlewamy do miseczki i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. 2) ZUPA JASIA(...)jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz oregano. Mieszamy i gotujemy około 2 min., a następnie dodajemy puszkę fasoli wraz z zalewą. Dolewamy wody tak, aby wszystkie składniki były zanurzone. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu, kminku oraz papryki mielonej. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 30 minut. 3)KREM SOJOWY Soja bogata jest w pełnowartościowe białko
Kuchnia MagdaLenytkwi w wyjątkowej mieszance przypraw. Czas: ok. 40 minut Poziom trudności: łatwy Zupa krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym z chrupkami z cieciorki Bardzo delikatna zupa krem z pieczonej papryki, pomidorów i mleka kokosowego. Te trzy składniki połączone z trzema przyprawami wystarczą, by zabrać Was do kulinarnego nieba. Do tego chrupiąca jak chipsy cieciorka. Czas: 40 minut Poziom trudności
Niedzielny kucharzzupa krem marchewkowo-pomidorowa Zupa krem marchewkowo-pomidorowa Składniki : 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki kaszy jaglanej kilka łyżek klarowanego masła lub oleju kokosowego 1,5l wywaru 1/2 kg marchwi puszka pomidorów przyprawy : kumin , carry , sól , pieprz , kurkuma Wykonanie : Kaszę dobrze wypłukać , zalać wodą (2 razy więcej wody(...)cebuli i czosnku i razem chwilkę podsmażać. Po chwili dodać pomidory z puszki oraz zalać wszystko bulionem. Gotować ok 15 minut Po tym czasie dodać ugotowaną wcześniej kaszę , doprawić solą , pieprzem i kurkumą. Gotować kolejne 10 minut , po tym czasie wszystko dokładnie zmiksować blenderem tak by powstała zupa krem. Zupę nalewać na talerze i udekorować keksem śmietany lub jogurtu
Aromatyczne Podróżesobie z tym, czego marnujemy najwięcej, a mianowicie pieczywem i warzywami. Pappa al pomidoro wywodzi się z Toskanii. Włosi mają wiele sposobów na wykorzystanie wszechobecnych tam pomidorów - znakomity sos do pizzy, spaghetti, kremy pomidorowe - wszystkie te przepisy powstały z powodu nadmiaru pomidorów w tym regionie. Pappa al pomidoro pochodzi z biednej kuchni, gdyż to właśnie tam dbano, aby żywność się
two broke sistersMozarella ma lekko mleczny smak dzięki czemu jest bardzo często wybierana przez Włochów. Przygotowałam więc kwintesencję Włoch na talerzu. Aromatyczna w smaku zupa bazyliowa w postaci gładkiego kremu podana z podpieczonym pomidorem nafaszerowanym serem mozarella Galbani i krewetkami. Składniki: 1 op. mozarella Galbani 2 szalotki 1 ząbek czosnku 75 ml oliwy z oliwek 50 ml wina 400 ml bulionu warzywnego
Kuchnia w oparachPada u mnie rzadko ,ale jeśli już zacznie to nie przestaje za szybko .Więc leje od trzech dni ,wreszcie , a ja piekę pomidory i podaję pachnący latem krem pomidorowy .Warto się pomęczyć ,tak przygotowany smakuje wybornie. Składniki : 2 kg dojrzałych pomidorów 1 marchewka oliwa z oliwek 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego szczypta brązowego cukru szczypta kardamonu sól
Ladylaura.Ostatnio uzbierało mi się trochę rosołu, uznałam więc, że czas go jakoś fajnie wykorzystać. A że jak już Wam kiedyś pisałam uwielbiam zupy kremy, znów padło na krem, tym razem z pomidorów :) Gdy jest sezon polecam wykorzystanie świeżych, poza sezonem lepiej jednak wziąć takie z puszki. Co do sera pleśniowego, używajcie ulubionego - ja na tapetę wzięłam błękitnego lazura i zwykły
Kulinarne zapędy Kokosapodawać zupę klasycznie, w miseczkach. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu oraz wracania po ciekawe, kulinarne inspiracje Zobacz też: Zupa meksykańska Zupa krem z batatów i papryki Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Przepis na gazpacho Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 15 minut Składniki 6 dojrzałych pomidorów papryka czerwona 2 ogórki gruntowe mała biała cebula 2 ząbki czosnku 2 kromki
Kuchnia Bazylii