łyżeczki proszku do pieczenia* 2 białka* 120 g wiórków kokosowychSposób wykonaniaMak zmielić (lub kupić już zmielony mak) na sucho. Masło (1 łyżkę odłożyć) utrzeć , dolać 20 dag cukru, cukier wanilinowy, skórkę cytrynową i jajka, ucierać, aż do powstania jednolitego kremu.Mąkę (1 łyżeczkę odłożyć) z proszkiem do pieczenia i makiem wymieszać z kremem. Formę keksową o długości
Mix smakupieczeniaKrem budyniowy:2,5 szklanki mleka1/2 szklanki cukru1/2 kostki masła4 żółtka3/4 szklanki mąkiNa wierzch:1/2 litra śmietany kremówki1 łyżka cukru pudru2 opakowania śmietan-fix (Dr. Oetker)Przygotowanie:Biszkopt:Białka z cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160’C (termoobieg(...)najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Schłodzić i zmiksować z masłem na gładki krem.Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.Na biszkopcie rozsmarowujemy krem budyniowy, na nim układamy warstwę herbatników, potem masę krówkową, warstwę krakersów, a na wierzch ubitą kremówkę.Smacznego
Oryginalny smakmąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy: 1 torebka budyniu waniliowego 100 g cukru 500 ml mleka 250 g masła Ponadto truskawki galaretka niebieska brzoskwinie Sposób przygotowania:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Cukier wsypujemy do miski z żółtkami i miksujemy ( zostawiamy 2 łyżki). Miksujemy tak długo aż zrobi(...)się biała i puszysta. Mąkę dwukrotnie przesiewamy. Białka ubijamy , aż piana będzie sztywna. Przesiewamy do niej resztę cukru , który został ( 2 łyżki ) i dalej ubijamy aż stanie się błyszcząca. Do masy żółtkowej dodajemy 2 łyżki piany . Następnie wsypujemy mąkę i pozostałą pianę. Składniki delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do okrągłej formy , wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika
Słodkości i nie tylkooctem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę i olej – delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na drugi dzień szykujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Zagotowujemy szklankę
mojewypiekiinietylkopowiem Wam szczerze, że byłam zaskoczona wykonaniem, bo w gotowym cieście tych mieszanek tak nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne i mega zaskakujące smakiem, połączenie maku, kakao, kokosu i kremu ajerkoniakowego, z polewą czekoladową- bajka...! U nas smakowało nawet tym, którzy za takimi ciastami nie przepadają. Przepis dostałam od "przyszywanej" Babci mojej Córci. Wielkie dzięki! Na pewno zagości(...)ilość dowolna (ja dałam 70g suszonej żurawiny, 30g rodzynek, 130g włoskich orzechów)- krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu)W misie miksera ubić białka jaj, dodać stopniowo cukier i cały czas ubijać (piana ma być
Smaczne Zdrowepieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Sposób przygotowania: Ciasto na serduszkowy wzorek: Białko spieniamy, dodajemy cukier puder i ciągle(...)papierze do pieczenia "malujemy" niewielkie serduszka. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
Słodka Stronaszklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki wody pół łyżki proszku do pieczenia Krem: dojrzały melon 250 g mascarpone 200 g śmietanki 36% pół szklanki cukru pudru gorzka czekolada do posypania Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywną pianę. Porcjami dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu, gdy masa będzie gęsta(...)różne kształty z plastrów). Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodajemy mascarpone i chwilę miksujemy. Dokładamy po łyżce musu owocowego, dokładnie łącząc z masą śmietanową. Krem wrzucamy do lodówki na co najmniej godzinę do zgęstnienia (ponownie odpędzając amatorów podjadania). Przestudzony biszkopt delikatnie rozwijamy ze ściereczki i pakujemy do środka krem - przy wewnętrznej stronie
sama złodyczszoku, i ochom i achom nie było końca. Mission impossible okazało się wykonalne i przyniosło zamierzony efekt. Wspaniale!Zdjęć środka nie ma - nie miałam kiedy zrobić, niestety...Tort z kremem i musem owocowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek375 g cukru230 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanejmus owocowy:600 g mrożonej mieszanki jeżyn, jagód i żurawiny75(...)żelatyny1 łyżka zimnej wody50 ml gorącej wodynasączenie:sok z 1 cytryny25 ml wódkikrem maślany:200 g miękkiego masła135 g cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z waniliidodatkowo:masa plastyczna do dekoracjiBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując na najniższych
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest niskokaloryczne, jednak nie jest zbyt czasochłonne w przygotowaniu. Wilgotny biszkopt, czekoladowy krem, herbatniki z konfiturą i lekka śmietanka, połączenie idealne...foremka 23 x 33cmBiszkopt: 4 jajka, 130g mąki pszennej, 70g cukru, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 1/2 szklanki kawy, 3 łyżki rumu.Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto. Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli, 200g
Z miłości do słodkościmigdałowego + herbata do nasączenia Masa: 200ml zagęszczonego mleka w puszce 100g wiórek kokosowych 100g masła 50g cukru Krem: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada Przygotowanie tortu jak zawsze rozpoczynamy od upieczenia biszkoptów. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz aromat. Te składniki mieszamy(...)podczas podgrzewania cały czas mieszać masę ponieważ wychodzi gęsta i łatwo się przypala. Odstawiamy do ostudzenia. Z wyglądu może póki co nie jest apetyczna, ale uwierzcie smakuje pysznie. Robienie kremu zostawiamy na koniec. Na początku ścieramy czekoladę na dużych oczkach tarki (lub drobno kroimy nożem). Kremówkę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno mikserem, w trakcie dodając cukier puder
Kolizje Smakówwarzywa duszone curry (kalarepa, czosnek, cebula, cukinia, pomidor + kumin, curry, kozieradka, kurkuma, sól morska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka z buraczków (mówiłam wczoraj, że nie mogę patrzec na buraczki? ;) Kolacja: - zupa krem brokułowo-kalafiorowy z dodatkiem koziego sera :) - sok z buraków, jabłek i grapefruitów - kawa zbożowa
pyszne zdrowościDziś przedstawiam kolejną rozgrzewającą propozycję na sycące danie obiadowe w tym ponurym okresie. Przepyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej papryki i dyni, podana z kwaśną śmietaną, prażonymi pestkami dyni i jako dodatek białkowy dodałam podsmażone białko kurze. Jest to moje ostatnie odkrycie i na pewno znajdzie wiele zastosowań w mojej kuchni Zupa jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu(...)kostkę8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki1 łyżka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonej kolendry1 liść laurowysól i pieprz4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego4 łyżki kwaśnej śmietany200 g białka kurzego Newella, pokrojonego w paski i podsmażonego do podaniauprażone na suchej patelni pestki dyni do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oCNa dużej blaszce do pieczenia wyłóż
karmelowyCzy pisałam już, że uwielbiam pieczenie (I jedzenie) ciast, ciasteczek I wszystkich tego typu rzeczy? No a nigdy nie podjelam sie pieczenia cupcakesów. Muffiny tak. Na
Kulinarna rozmowanaszą ulubioną rybą - łososiem. Jak Paweł nie przepada za serem białym (całkowicie nie rozumiem dlaczego!), tak krem z twarożku i łososia został przez niego w 100% zaakceptowany :)Zarówno ser biały jak i łosoś dostarczają do naszych organizmów pełnowartościowego białka, a także składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, fosfor, selen, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego(...)rozgrzanej patelni na odrobinie oleju smażymy naleśniki. Naleśnik powinien sam odchodzić od patelni, kiedy nią energicznie poruszymy. Gotowy jest do przewrócenia na drugą stronę, gdy jego brzegi są zarumienione. Krem łososiowy:1. W dużej misce za pomocą blendera miksujemy twaróg, posiekanego na mniejsze kawałki łososia, wyciśnięty sok z limonki, papryczkę chili i jogurt naturalny.2. Do zmiksowanych składników dodajemy czerwoną cebulę
W kuchni KatiePawełek -2 sztżółtka jaj -3 sztmleczna czekolada -1 tabliczkacukier -3/4 szklmleko -0,5 szklwódka -100 g PRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać(...)wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 175 stop. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. KREM Do rondelka wlać mleko, dodać posiekane batoniki, cukier i 0,5 tabliczki czekolady, na wolnym ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkich składników, ostudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami na puch
Kuchnia Danusi