prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :) Składniki:4 białka4 żołtka100 g masła½ szklanki wody120 g cukru2 szklanki mąki2 brzoskwinieSposób przygotowania:Do miski wbijamy żółtka ( białka odstawiamy) dodajemy cukier i mieszamy. Masło z wodą rozpuszczamy(...)garnuszku i odstawiamy do ostudzenia, następnie dolewamy do żółtek i miksujemy (można to zrobić zwykłą trzepaczką) następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia wcześniej wymieszane z solą. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy partiami do wcześniej wymieszanej masy, dodqajemy drobno pokrojone, wcześniej przekładamy do formy wyłożonej papilotkami.Pieczemy około 25 minut w 175`C.Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
Słodkie Przyjemnościpuszka brzoskwiń w puszce banany - 2 szt. sok z połowy cytryny 2 galaretki wiśniowe paczka biszkoptów okrągłych Krem: 2 żółtka 1 szklanka cukru syrop brzoskwiniowy z puszki duży budyń śmietankowy (na 3/4 litra) pół szklanki wody kostka masła Wykonanie: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchy mak, piec 30-40 min. temperaturze(...)stopni C. Po wystygnięciu przekroić na pół. Rozpuścić galaretki w połowie porcji wody. Przygotować krem: Syrop, cukier zagotować. W wodzie rozprowadzić budyń i żółtka, i wlać do gotującego się soku, ugotować gładki budyń. Wystudzić, zmiksować z masłem. Nałożyć połowę 3/4 kremu na pierwszy blat ciasta, układać pionowo biszkopty, przekrojone na pół i prostą stroną ustawiać na kremie, nieregularnie, między
kgwjanczewobiałek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao, musimy wymieszać składniki szpatułką, a na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE(...)żółtkami do białości ( ja robię to mikserem końcówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Masę z żółtek wlać do mleka z likierem, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średni ogień) i zagotować cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Ja mieszałam mikserem na wolnych obrotach. Przykryć folią spożywczą, w taki
Blondynka Gotujesodu (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru1 szklanka mąki100 g masła1 łyżeczka cukru waniliowegoSkładniki na krem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone4 łyżki cukru1 łyżeczka żelatynymandarynki z puszkiNajpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka i miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników.Gotowe ciasto mieszamy(...)pieczenia.Po skończeniu całego wzoru wkładamy papier z ciastem do zamrażarki.Drugie ciasto przygotowujemy zaczynając od ubicia piany z białek i żółtek - jak na kogel mogel. Ubijamy białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier (można dodać też winian sodu, żeby szybciej się ubiły), dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia
CiastkozercyWczoraj spadł pierwszy śnieg, co prawda do dziś nie ma już po nim śladu, jednak u mnie w kuchni pojawiła się śnieżna kula. Domyślam się
Złote przepisymąki25 dag cukru0,5 szklanki gęstej śmietany2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowegoDodatkowo:powidła lub krem czekoladowy cukier puder do posypaniaMargarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać powoli śmietanę, a następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem.Połowę ciasta rozprowadzić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować powidłem
Praktyczna plBardzo się cieszę, że zainteresowanie sałatką z tuńczykiem jest tak duże :))) Naprawdę niespodziewanie duże, bo zwykle to słodkości królują wśród moich przepisów ;) Jednak tym razem liczba
Ratunku obiadkakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka roztrzepujemy(...)widelcem i dodajemy do nich proszek do pieczenia. Do białek dodajemy żółtka i powoli mieszamy. Na koniec dodajemy mąki wraz z kakao i delikatnie mieszamy łopatką. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach. Krem: serek mascarpone miksujemy ze schłodzoną kremówką. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Owoce kroimy
Aga w kuchniszklanki mąki tortowej- 5 jajek- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru- 250g margaryny- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 opakowania budyniu czekoladowego- 1 kg jabłek- 100 g wiórków kokosowychPrzygotowanie:Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół i obie połówki rozwałkowujemy na wielkość blachy(...)przepisem na opakowaniu i studzimy. Jabłka układamy na cieście a na nie równomiernie wylewamy masę budyniową. Wyrównujemy całość i oprószamy wiórkami kokosowymi. Drugą część ciasta delikatnie przekładamy na krem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 C. Jabłecznik pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy i studzimy.Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru pudru. Pianę wykładamy na gotowe ciasto
Zainspirowana w kuchnikardamon, gotowany krem waniliowy, ciasto drożdżowe, lukier oraz wiórki kokosowe. Z ostatniego elementu zrezygnowaliśmy, gdyż w grze wyraźnie widać, iż jest to wersja tylko z lukrem. Przepis opracowaliśmy sami na podstawie kilku innych. Jeśli nie lubicie lub nie posiadanie kardamonu, zamieńcie go na cynamon. ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 631 kcal | 12 g białka | 116 g węglowodanów(...)włączyć na 1 min piekarnik na 50 stopni, wyłączyć i wstawić do niego miskę z ciastem.2. KREM WANILIOWY (10 min)Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek metodą butelkową. Wystarczy ścisnąć ściany butelki, trzymając nad rozbitym do miski jajkiem, a dokładnie nad samym żółtkiem
Nerds Kitchenmleka v skórka cytrynowa lub olejek cytrynowy Ciasto: Ubić masło/margarynę na puszysty krem, dodać cukier, dobrze połączyć składniki. Do masy dodać kolejno 2 zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia(...)piec w temp. 180 °C. Uważać, aby ciasteczka nie zbrązowiały. Ciasteczka lekko ostudzic, a następnie łyżeczką lub nożykiem wyciąć w ich podstawie wgłębienie, które potem należy wypełnić kremem. Krem: W garnku mało przypalającym siępodgrzaćbardzo mocno mleko, ale nie zagotować. W salaterce mikserm ubić żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel mogel. Dodać przesianą mąkę i skórkę cytrynową
Mia Cucina Sofietaplanach była malinowa … no , ale plany są przecież po to , żeby je zmieniać!I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami.W skrócie : NIEBO W GĘBIE!A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „SKŁADNIKI:CIASTO :- mąka – 4 łyżki(...)łyżeczka- cukier – 4 łyżki- jajko – 4 sztKREM :- mascarpone – 400 g- cukier – 5 łyżek- śmietana 30 %- 125 mlDODATKOWO :- kokos / wiórki- brzoskwinie – 4 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę.Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony.Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę przesianą
Ostra na Słodkominut do wiśni wsypać kisiel oraz przyprawę do piernika, podgrzać i dokładnie wymieszać kremówkę ubić na puszysty krem po upieczeniu przekroić ciasto na dwa, przełożyć wiśniami, wierzch posmarować bitą śmietaną posypać cynamonem Smacznego:) Czekoladę posiekać. Jajka rozdzielić. Białka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dosypując 70 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia
Luźna Kuchniałyżka mąki ziemniaczanej)pół łyżeczki proszku do pieczeniaKrem kokosowy:puszka mleka kokosowego100 g wiórków kokosowych3 łyżki cukru pudru+ płatki migdałów Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Gdy masa dobrze się połączy wlewamy jajka i dosypujemy porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia(...)pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 170 stopni. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Dobrze schłodzone mleko kokosowe ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Krem będzie bardziej gęsty jeśli wykorzystamy jedynie jego stałą część mleka, ja jednak polałam od serca nie rozwodząc się zbytnio. Wyszłam z założenia, że masa zgęstnieje jeszcze dzięki wiórkom kokosowym, które dodajemy
sama złodyczciepłej wody.Biszkopt:Blaszkę o wymiarze ok. 20 x 28 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać(...)temperatury 170°C. Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody - wystudzić.Krem podzielić na dwie równe części. Pierwszą z nich wyłożyć na dolny biszkopt. Ptasie mleczko ułożyć "pasami" wzdłuż brytfanki. Zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Następnie wyłożyć pozostałą część
Słodka Strona