krem z białek - 500 przepisów (strona:3/34)

Ciasto z jabłkami i ptasim mleczkiem 954

ciasta z jabłkami smakują zdecydowanie najlepiej;)) Dlatego też często u nas goszczą. Tym razem sięgnęłam po stary, sprawdzony przepis na biszkopt z masą jabłkową, delikatnym kremem budyniowym i puszystą pianką z białek...forma 23x33 cm Biszkopt:3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać(...)małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dobrze wymieszać.Ciepłą masę wyłożyć na zimne ciasto, ostudzić.Krem budyniowy:3 żółtka, 1/2 l mleka, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 250g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, łyżka żelatyny, 3 łyżki

Z miłości do słodkości
Mini serniczki z kremem truskawkowym 556

mąki pszennejkrem truskawkowy180g truskawek1 żółtko1 łyżka cukru1 łyżka soku z cytryny50 g masła Wykonanie:- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, składniki na ciasto oraz masło do kremu truskawkowego muszą być schłodzone- mąkę przesiać z kakao i cukrem, dodać zimne masło, posiekać, dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- formę na muffiny(...)tłuszczem, ciastem wylepić cienko każde zagłębienie, nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w 190-200 stopniach- temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, podpieczone babeczki lekko ostudzić- do twarogu dodać białko, cukier oraz przesianą mąkę, składniki krótko wymieszać (łyżką) do uzyskania jednolitej konsystencji- masę serową rozłożyć w podpieczonych babeczkach, wypełniając mniej więcej 3/4 ich wysokości, lekko wyrównać- serniczki wstawić

Smakołyki Bereniki
Amande Langue de Chat - Migdałowe kocie języczki (Mandorle) 354

pergaminem. Białka lekko ubić mikserem lub trzepaczką, powinny powstać bąbelki, ale nie ubijać ich na sztywno. Masło ubić z cukrem pudrem na puszysty krem.  Do kremowej masy maślanej stopniowo dodawać białka, nie przestając miksować. Wlać ekstrakt waniliowy i powoli wsypywać mąkę, mieszając całość łyżką. Dokładnie wymieszać by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą, gładką masę

maniapieczenia
Sycylijskie cannoli z ricottą 169

cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- ubite białko do sklejania ciasta       Składniki na krem:  - 500g ricotty- 150g cukru pudru- 220ml śmietanki kremówki- sok i skórka z 1 limonki- ekstrakt pomarańczowy- niesolone pistacje do ozdoby      Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól(...)owijałam. Górę i dół „zamykałam” jak w dropsach, aby nie dostał się tam olej. Na wycięte kółko z ciasta kładziemy rurkę posmarowaną olejem, jeden bok ciasta smarujemy ubitym białkiem, owijamy je wokół rurek, sklejając zachodzące na siebie brzegi ciasta. W garnku rozgrzewamy olej do temp. ok. 180ºC (ja sprawdziłam wrzucając kawałek surowego ziemniaka, jeśli zaczął się smażyć temperatura jest

mojewypiekiinietylko
Mandarynkowy tort na Walentynki 216

owoców. Krem jest leciutki, pyszny i niesłodki, a kawałki mandarynek i galaretki urozmaicają całość. Do tego kwaskowy, budyniowy curd, który jest pyszny zaskoczeniem między warstwami bitej śmietany.Na wierzchu krem maślany, który ładnie trzyma całość, ale jak napisałam wyżej, nie jest on koniecznością. Całość nie jest trudna, ale dość czasochłonna - biszkopt musi mieć czas na ostygnięcie, galaretka - żeby się(...)zastygnięcia.Sok z mandarynek wymieszać z wódką.Kremówkę, mascarpone i cukier waniliowy ubić na puszystą, sztywną masę.Przygotować krem maślany.Mandarynki, sok mandarynkowy i cytrynowy umieścić w garnuszku. Gotować, aż płyn niemal całkowicie odparuje. Zmiksować na gładką masę, ostudzić.Białka z cukrem umieścić w dużej misce. Miskę ustawić nad kąpielą wodną, mieszać białka trzepaczką, aż cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym 328

prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym - Składniki: biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowymasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej2 żółtka(...)waniliowy80 g miękkiego masła120 ml śmietanki kremówki 30%puszka brzoskwiń (820 g)   Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym - Sposób przygotowania:Tortownice (ok. 21 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli

Słodka Strona
W stylu bydgoskim 196

Myślałam, muszę przyznać, raczej długo. Nie chciałam zwykłej bezy, za często ją przygotowuję i nieco już mi się przejadła... Nie mam jednak doświadczenia z pieczeniem innych ciast na samych białkach, a z moim niezbyt pozytywnym nastawieniem bałam się, że coś może nie wyjść. I wtedy mnie oświeciło!Nie wiem - może za sprawą urodzin mojej Mamy, które przypadały ósmego(...)ciacho wybitnie przypadło jej do gustu. Reszta domowników, ze mną na czele, podziela jej pogląd - torcik jest wyjątkowy. Słodka beza z chrupiącymi orzeszkami, a do tego świetnie ją uzupełniający krem kawowy. Ze względu na ten krem właśnie zdecydowałam się skorzystać z przepisu Liski - na innych blogach krem był karmelowy - kuszący, ale to jednak nie to... I choć kremy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Beziki z truskawkami 203

Ostatni gwizdek na wykorzystanie świeżych, ładnych, polskich truskawek do deserów. Chciałabym aby nasze truskawki były dostępne przez cały rok, ale to niestety nie jest w Polsce

Słodkie Przyjemności
Pijak adwokatowy 301

składnikiciasto* 7 białek* 1 szklanka maku* 150 g wiórek kokosowych* 2/3 szklanki cukrumasa* 500 ml śmietany 36%* 2 łyżki cukru pudru* 2 opakowania usztywniacza

Mix smaku
Tiramisu w wersji letniej z owocami 180

kwadratową blaszkę o długości około 40cm.Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem tiramisu:Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru mikserem przez co najmniej 15 minut na puszysty krem. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż składniki się połączą.Do białek możemy dodać szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy pozostały cukier(...)źle ubite masa będzie wodnista.Łączymy masę mascarpone z pianą z białek.Upieczony wcześniej biszkopt kroimy w paski.Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto.Kawałki biszkoptu (lub biszkopty kocie języczki) moczymy w musie truskawkowym i wykładamy na dnie wysokiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie ponownie biszkopty, krem itd. Ostatnią warstwę będzie stanowił krem

Smakowity Blog Kulinarny
Tort na moje urodzinki :) 274

wyglądał do końca tak, jak to sobie wyobrażałam, to i tak podbił serca wszystkich biesiadników. Dziś chciałabym Wam zaprezentować... Tort bezowy z kremem pomarańczowym porcja dla 8 łasuchów Do przygotowania blatów bezowych będziemy potrzebować: 6 białek 24 łyżki cukru pudru (chociaż może być również zwykły) 3 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki naturalnego kakao(...)niej krem będzie zbyt rzadki) Do polewy: 100 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady 100 ml śmietanki kremówki Blaty bezowe można upiec razem (jeśli ma się odpowiednio duży piekarnik i trzy blachy do pieczenia), można też upiec je oddzielnie. Należy wtedy wszystkie składniki podzielić na trzy porcje i masę bezową przygotowywać również trzy razy. Ubite białka należy piec

Ratunku obiad
Cytrynowe Makaroniki 208

wymaga dużo samozaparcia, dokładności i zdecydowanie mnóstwo cierpliwości. Ja swoje pierwsze makaroniki (tak to są moje pierwsze;) ) przełożyłam kwaśnym kremem, który idealnie zneutralizował słodkość ciasteczek.  Serdecznie polecam;)  Składniki: 80 g cukru pudru  100 g białka 50 g drobnego cukru do wypieków 100 g orzechów ziemnych barwnik (opcjonalnie) Wykonanie: Cukier puder mieszamy ze zmielonymi orzechami oraz(...)barwnikiem (opcjonalnie) i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy drobny cukier do wypieków (cały czas miksując), gotowa masa ma być gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodajemy mieszankę orzechów oraz cukru pudru, cały czas miksujemy. Masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy okrągłe porcje masy na blaszkę wyłożoną specjalną matą do makaroników bądź papierem

Krakowskie smaki Ani
Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców 467

truskawkowa wersja jest bardziej słodka i z pewnością znajdzie grono fanów wśród miłośników tych owoców.Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców  - Składniki: 4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowygalaretka o smaku truskawkowym Masa truskawkowa(...)truskawkowym200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wodyTort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców - Sposób przygotowania:  Tortownice (23 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie

Słodka Strona
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami 271

łyżka oleju Kilka kropel aromatu pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Spody bezowe: 3 białka 1 szklanka cukru Szczypta soli 1 kisiel truskawkowy (38 g) Czerwony barwnik Krem: 330 ml mleka 5 łyżek cukru 2 cukry waniliowe (po 16g) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej(...)oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy w 160 * C (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do tzw. Suchego patyczka). Spody bezowe: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy kisiel oraz zabarwiamy barwnikiem. Na papierze do pieczenia rysujemy serce o wymiarach 21x22 cm. Szprycę cukierniczą

VioletoweKucharzenie