łyżki śmietany kremówki 30% Masło umieszczamy w garnuszku, topimy i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z połową ilości cukru na jasny, puszysty krem. Białka w osobnej misce ubijamy na sztywny krem, pod koniec dodając pozostały cukier. Do białek dodajemy krem z żółtek i całość delikatnie mieszamy szpatułką. Do powstałej masy
Kolizje Smakówopcję...?Orzechowe makaroniki z kremem marchewkowo-cytrynowymSkładniki:(na 20 złożonych makaroników)125 g mielonych orzechów laskowych125 g cukru pudru30 ml wody125 g cukru100 g białekkrem:250 g serka mascarpone100 g curdu marchewkowo-cytrynowegododatkowo:60 g curdu marchewkowo-cytrynowegoOrzechy z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez drobne sitko.50 g białek ubić na sztywną pianę(...)ognia i wąskim strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie.Do orzechów z cukrem dodać pozostałe 50 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremem z nutelli (na bezie włoskiej)Składniki:(na 32 gotowe makaroniki)100 g mielonych migdałów100 g mielonych orzechów laskowych200 g cukru pudru75 ml wody200 g cukru160 g białekkrem:250 g serka mascarpone125 ml śmietany kremówki (38%)150 g nutelliMigdały, orzechy i cukrem puder przesiać przez sitko. Większe kawałki orzechów, które zostaną na sitku, odłożyć do dekoracji.80 g białek(...)ognia i wąskim strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie.Do orzechów z cukrem dodać pozostałe 80 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna.Masę przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBataty w formie deseru cd.Ciekawe ciasto z korzennymi nutami, idealne na świąteczny stół.Czas przygotowania:40 minut SkładnikiKrem bezowy:2 duże białka,100 g cukru pudru,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,Szczypta cynamonu.Ciasto:300 g puree z pieczonych batatów,*2 szklanki mąki,3 jaj,1/2 szklanki cukru pudru, 100 g oleju kokosowego,100 ml mleczka kokosowego(...)obiegiem nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Przy pomocy rękawa cukierniczego (końcówka gwiazdka) nałożyć krem na upieczone ciasto, wstawić do piekarnika pod nagrzany grill na kilka minut.Krem bezowy:Białka wymieszać z cukrem i wanilią w żaroodpornej misce. Miskę postawić na rondlu z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać
SzczyptaSmaQlistkami mięty. Tym razem postanowiłam przygotować ją w wersji mini, z kremem na bazie bitej śmietany i konfitury truskawkowo-rabarbarowej, taka mini beza jest poręczna i odpada jej krojenie, bo każdy ma swoją. Beza Pavlova jest krucha, a w środku miękka, lekko ciągnąca. Używam zawsze schłodzonych białek , których nadmiar zawsze zamrażam. Zwykłego cukru nie miałam, więc zastosowałam cukier(...)razem bezę uformowałam za pomocą rękawa cukierniczego, tak by była wklęsła w środku, to miejsce wypełniłam kremem, w który powtykałam słupki truskawek i listki mięty. Mini beza Pavlova z truskawkami: Składniki na 4 bezy + kilka małych bezów: 4 białka z jajek 200 g cukru (100 g trzcinowego i 100 g pudru) sok z połowy limonki 1 łyżeczka mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha!Na to prażone jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej - lżejszy niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca... Ale efekt wynagradza wszystko - idealny do zdobień, znakomicie trzyma(...)paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem karmelowy, przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 pozostałego ponczu. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć ostatni blatem, nasączyć pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia - na około 30 minut.W tym czasie przygotować krem maślany.Białka z cukrem i solą umieścić w dużej misce. Miskę ustawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeefekt smakowy zaspokoi najbardziej wymagających. Beza jest delikatna, chrupka z zewnątrz a idealnie piankowa wewnątrz. Do kremu pokusiłam się użyć bitej śmietany i serka mascarpone. Natomiast owoce to lekko skarmelizowane brzoskwinie i borówki. Wspaniała i godna polecenia. Składniki: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soku z cytryny Białka ubijamy(...)lekko uchylonym piekarniku. Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ubijania białek bijemy krem, dodając cukier i uważając by kremu nie przebić gdyż wtedy może nam się zważyć. Krem powinien być lekki i sztywny. Owoce: 3 łyżki cukru sok z połowy cytryny
Made By Mom And Songładkiej masy.Formę do pieczenia wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 2 cm od brzegu.Pieczemy w 170 stopniach ok. 20 minut do "suchego patyczka".Krem:W kąpieli wodnej ubijamy białka wraz z cukrem. Następnie zdejmujemy z ognia i dalej miksujemy na wysokich obrotach, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Umieszczamy naczynie z kremem na rozkruszonym
Słodka Stronacałym świecie. Mogą również przypisać sobie swój wkład w ich współczesną formę. Obecną postać makaroników- dwie połówki ciastka przełożone kremem zawdzięczamy właśnie założycielowi wcześniej wspomnianej cukierni Laduree. Jeśli zastanawiacie się więc, co zrobić z białkami pozostałymi po pieczeniu babek czy ciasta kruchego, to makaroniki stanowiąidealne rozwiązanie. Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto makaronikowe zdąży przejść smakiem kremu(...)mięciutkie, lekko ciągnące w środku. Ja jestem ich wielką fanką, na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Polecam!! Makaroniki z kremem Raffaello Składniki: · 3 białka w temperaturze pokojowej · 100 g zmielonych migdałów · 100 g cukru pudru
Mania Gotowaniakrem i lekko kwaskowy dżem cudownie ze sobą współgrały. Ogromna porcja zniknęła błyskawicznie - sama byłam w szoku. Wyciskałam malutkie gwiazdki - wyszło mi ich ponad dziewięćdziesiąt. Posklejane dżemem i kremem ciasteczka były idealne na jeden kęs - i wydaje mi się, że właśnie takie najłatwiej się je. Poza tym mają w sobie taki jakiś specjalny urok...Jeśli więc macie troszkę więcej(...)przez 10 minut.Zdjąć z blachy, wystudzić.Białko ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier puder, cały czas ubijając. Na końcu dodać galaretkę, miksować, aż nie będzie w masie grudek.Schłodzić w lodówce przez 5-10 minut.Połowę ciasteczek posmarować dżemem - około 1/2 łyżeczki na ciastko. Na to wyłożyć krem, przykryć ciasteczkiem bez nadzienia.Przechowywać w pojemniku, w temperaturze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta francuskiegonadzienie:200 g marcepanu100 g serka kremowego1 białkododatkowo:1 żółtko2 łyżki śmietany kremówki (38%)krem:160 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%)rabarbar:200 g rabarbarusok z 1 pomarańczy2 łyżki cukru2 płatki żelatynyCiasto rozmrozić, pokroić na 12 kwadratów.Marcepan, serek i białku utrzeć na gładki krem.Na każdy kwadrat ciasta wykładać porcję nadzienia, sklejać ze sobą dwa przeciwległe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszczypta soli 1 łyżeczka octu Krem: 125 g mascarpone 150 g lemon curd, kremu cytrynowego 250 ml schłodzonej kremówki 3 łyżki lemon curd, kremu cytrynowego Wykonanie: Schłodzone białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po łyżce cukier, ciągle ubijając masę. Ubijamy tak długo, aż cukier(...)pieczenia rysujemy 2 koła o średnicy 23 cm. Wykładamy na nie ubite białka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 90 minut. Bezy suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika. Gdy bezy całkowicie wystygną przygotowujemy krem. W misce mieszamy łyżką mascarpone z kremem cytrynowym. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę
Kulinarne przygody Gatityrobię krem maślany na bezie szwajcarskiej. Używam go tylko do posmarowania boków i wierzchu tortu pod masę cukrową. Z dwóch białek jest za mało, z trzech - zawsze sporo zostaje. Ech...Zostałam więc z miseczką różowego kremu, który w zasadzie mi smakuje. Jest, i owszem, trochę ciężki i lekko tłusty, ale przy tym mocno truskawkowy. Mniam. Zastanawiałam się(...)wodną i mieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z kąpieli, przelać do większej miski i ubijać przez 10 minut, aż białka całkowicie ostygną i będą sztywne i lśniące. Partiami dodawać miękkie masło, ubijając na najniższych obrotach miksera. Krem się zważy, a później stanie się gładki i smarowny. W tym momencie dodać całkowicie ostudzone puree z truskawek, połączyć.Krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniezależnie od pory roku. Pychotka inaczej, jak sama nazwa na to wskazuje jest pyszna. Dwa blaty kruchego ciasta pieczone razem z bezą, posypane migdałami, pomiędzy nimi warstwy delikatnego kremu śmietankowego i malinowej galaretki z dużą ilością malin. Jedynym słowem wspaniałe, delikatne ciasto, które zdecydowanie polecam. Składniki na ciasto: 6 żółtek 100 g cukru 190 g mąki 150 g masła(...)Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera i ubijamy końcówką do ubijania białek na puszysty krem. Należy uważać, gdyż zbyt długie ubijanie kremu może doprowadzić do jego zwarzenia. Wykonanie: Na ciasto kruche wykładamy połowę kremu śmietankowego. Na krem wykładamy galaretkę z malinami
Made By Mom And Sonstanie się puszysta, jasnożółta i gęsta. Zestawiamy miskę z ognia, studzimy, przecieramy przez sitko o drobnych oczkach i schłodzić krem w lodówce, aby pozbyć się z kremu drobinek ściętego białka. Babeczki: 3 jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,25 kostki masła(...)składniki się połączyły. Rozkładamy ciasto biszkoptowe do foremek, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby babeczki rosnąc nie „wyszły” z foremek. Do każdej kokilki z ciastem nakładamy po łyżce kremu cytrynowego aby zapadł w głąb biszkoptowego ciasta. Pieczemy przez 20-25 minut, aż babeczki staną się lekko brązowe i sprężyste. P.S. Babeczki można posypać cukrem pudrem lub podawać
Luźna Kuchnia