krem z białek - 500 przepisów (strona:2/34)

Krem dla wytrwałych i kuchenne czary 209

miksowania takie coś...? Jednak nie należy panikować - po kilku minutach dzieją się kuchenne czary i masa nabiera konsystencji kremu idealnego. No bajka! Jeśli więc wybieracie się na siłownię - odpuśćcie sobie. Lepiej zróbcie krem!Na zdjęciach nie za dobrze widać kontrast między kremem białym a różowym - zabarwiłam go bowiem tylko odrobinę (nauczona doświadczeniem). C. stwierdził, że następnym razem mam zrobić biało(...)garnka z wodą, miksować aż do uzyskania błyszczącej, sztywnej masy. Może to trwać około 10 minut. Kiedy białka zupełnie ostygną, po kawałeczku dodawać masło, cały czas miksując. W pewnym momencie masa będzie wygląać na zważoną - ubijać dalej, aż osiągnie konsystencję kremu. Dodać ekstrakt, zmiksować. Podzielić masę na pół, do jednej części dodać barwnik, wymieszać.Z ostudzonych babeczek wydrążyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort czekoladowy z truskawkami 198

tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni - dużą rolę odgrywa tutaj stygnięcie, chłodzenie i studzenie ;) Pierwszego dnia pieczemy zatem biszkopt i przygotowujemy oba kremy, drugiego natomiast składamy ciasto do kupy.      Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dorzucamy żółtka i miksujemy kilka sekund do połączenia się masy(...)truskawka+mango, który sprawdził się w tym torcie bardzo dobrze. Warstwowo wykładamy krem truskawkowy, ostrożnie łącząc kolejne części (są dość cienkie).      Krem czekoladowy ubijamy w dużej misce końcówkami do białek, a gdy masa będzie sztywna, dodajemy opakowanie ricotty i miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Połową kremu obkładamy biszkopt, pamiętając o bokach. Drugą połowę

sama złodycz
Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl 241

kremem. Krem do przełożenia tortu: 500g serka mascarpone,  szklanka cukru pudru,  szklanka śmietanki 30%,  laska wanilii,  konfitura z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu(...)Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem.Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek,  450g masła,  400g cukru,  szczypta soli,  fioletowy barwnik spożywczy Wilton.  Białka ubijać na parze z cukrem przez około 8 minut. Zdjąć z ognia, by lekko przestygły. Masło (powinno być bardzo miękkie) ucierać

Z miłości do słodkości
Mini Torcik Podwójnie Czekoladowy 317

średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia. Krem z mlecznej czekolady i kawy: 500 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 350 g mlecznej czekolady, posiekanej 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Śmietanę kremówkę wlałam do rondelka i doprowadziłam(...)mieszałam do jej roztopienia, dodałam kawę. Całość wystudziłam i wstawiłam na całą noc do lodówki ( minimum 12 h). Przed samym przełożeniem tortu ubiłam końcówkami do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Czytałam, że ten krem można "przebić", więc uważałam. Kremu nie miksowałam długo, co było dla mnie miłą niespodzianką:) Dodatkowo: 4 opakowania cukierków Malters (ok.120 g każde opakowanie

Blondynka Gotuje
Prawie Pavlova 215

oryginale kremem napełniono rożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować. Pomyślałam sobie, że do słodkiej bezy będzie jak znalazł. I się nie pomyliłam. Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie równoważy obłędną słodycz bezowych blatów. Upiekłam cztery, bo miałam dużo białek, poza tym w takiej formie tortu bezowego jeszcze nie przygotowywałam. Na wierzch bita(...)śmietana i truskawki - i wyszło coś wspaniałego.Tort smakuje bosko, i mimo swoich rozmiarów, znika błyskawicznie.Co do kremu, trochę rozczarował mnie jego kolor. Na zdjęciach był cudownie różowy, mi wyszedł taki troszkę... Niewyraźny. Ale może to kwestia użytego rabarbaru. Albo Photoshopa - któż to wie. Smak ajerkoniaku jest tylko delikatnie wyczuwalny - następnym razem z pewnością dodam go więcej - wyjdzie tort

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kremówka z pianką 351

Delikatna kremówka z kremem budyniowym i lekką pianką. Koniecznie potrzebne są świeże jajka, gdyż do przygotowania pianki używa się surowego białka. Biszkopt upieczony z 5 jajek wg dowolnego przepisu (blacha26x34)Krem budyniowy:2 i 1/2 szklanki mleka5 żółtek3 duże łyżki mąki pszennej1 opakowanie cukru wanilinowego20 dag masła lub margaryny3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki kakaoOdlać 3/4 szklanki mleka, wymieszać(...)mieszać aby nie przypalić. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, porcjami dodawać wystudzony budyń. Gładki krem połączyć z kakao, wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.Masa piankowa:5 białek1/2 szklanki cukru1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku (polecam agrestową)1/4 szklanki wody Wodę zagotować, rozpuścić galaretkę. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Nie przerywając ubijania dodawać

Praktyczna pl
Makaroniki z kawowym kremem 237

słodkie delikatne ciasteczko to idealny duet ale kiedy te dwa elementy połączymy w jedno to nie może powstać nic lepszego niż makaroniki z kawowym kremem Składniki na makaroniki: - 140 g białka - 180 g cukru - 160 g cukru pudru - 160 g płatków migdałowych - kilka kropli czarnego barwnika (np. Food Colours ) Składniki na krem: - 100 ml mleka(...)składników jest na około 25-30 sztuk makaroników. Zaczynamy od naszych łupinek makaroników czyli najpierw wrzucamy do blendera cukier puder oraz płatki migdałowe i miksujemy na mąkę. Następnie ubijamy białka – na początek miksujemy same białka i jak widzimy, że są już ubite dodajemy połowę cukru (90g) i ubijamy dalej do momentu kiedy na ubijaczce powstaje taki

Kuchenne Wariacje
Tarta z truskawkami 347

białości, osobno ubijamy białka na sztywno. Serek mascarpone rozgniatamy widelcem i na wolnych obrotach ubijamy z żółtkami, następnie dodajemy ubite białka mieszając delikatnie łyżką. Na ostudzone ciasto wykładamy krem, na który układamy plasterki truskawek. Ciasto chłodzimy w lodówce ok 1 godziny

Aga w kuchni
Kurczaczki z jajek 220

wykonać ;) Jajka gotujemy na twardo. Gdy ostygną obieramy ze skorupek, odcinamy górną część białka i delikatnie małym widelczykiem wyciągamy żółtka. Żółtka mieszamy z kurkumą, kremem Dijonnaise, wodą, solą oraz pieprzem. Nadziewamy białka żółtkowym farszem. Z pozostałego farszu lepimy kuleczki, wkładamy wycięty trójkącik z plasterka marchewki jako dziób i kawałki czarnej oliwki jako oczka. Układamy główki

Aga w kuchni
Kremowy deser mascarpone z powidłami i sasankami 199

zasypujemy je 1 łyżeczką cukru pudru. Ucieramy na jednolitą masę. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę. Do masy z żółtkiem dokładamy ser mascarpone i dosypujemy 2 łyżeczki cukru pudru. Mieszamy na gładki krem. Na koniec przekładamy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z masą mascaropne, aby nie stracić jej puszystości.Ciasteczka kruszymy i zabieramy(...)się do złożenia deseru. Na dnie pucharku układamy pokruszone sasanki, a następnie krem mascarpone. I znów ciasteczka, posiekane orzechy włoskie, a na nim krem. Na końcu polewamy konfiturą truskawkową i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego

kulinarnyJa
Tort dla Natalki 209

podstawce ułożyć najciemniejszy blat ciasta, skropić ponczem, rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć wokół obręcz tortownicy. Na tym ułożyć drugi w kolejności blat, skropić ponczem, rozsmarować krem. Na to kolejny blat, poncz i reszta kremu. Na wierzchu ułożyć najjaśniejszy blat, skropić resztą ponczu i wstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę.Przygotować krem maślany:Truskawki umyć, oberwać listki. Włożyć do garnka(...)wodną i mieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z kąpieli, przelać do większej miski i ubijać przez 10 minut, aż białka całkowicie ostygną i będą sztywne i lśniące. Partiami dodawać miękkie masło, ubijając na najniższych obrotach miksera. Krem się zważy, a później stanie się gładki i smarowny. W tym momencie dodać całkowicie ostudzone puree z truskawek, połączyć.Tort

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powdłami 587

przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety beza ma to do siebie, że musi być słodka.Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłamiSkładniki:Beza:6 białek w temperaturze pokojowej1 szklanka drobnego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem:250 g serka mascarpone200 g nutelli100 g gorzkiej czekoladypół szklanki drobno posiekanych(...)orzechów laskowychokoło 7-8 sztuk pralinek Ferrero RocherDodatkowo:powidła śliwkowePrzygotowanie:Białka powinny być w temperaturze pokojowej, najlepiej dzień wcześniej wyciągnąć je z lodówki i zostawić w misce. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier,stopniowo po łyżce, cały czas ubijając.Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet, miksujemy. Przygotowujemy 3 osobne kawałki papieru

Mania Gotowania
Tort kwiat 235

składnikibiszkopt* 3 białka* 2 jajka* 200 g cukru* 150 g mielonych migdałów* 200 g mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* szczypta solikrem z serka mascarpone* 250 g serka mascarpone* 120- 130 g mleka skondensowanego słodzonego (może być w tubie dowolny smak)krem z gotowanej śmietany* 400 ml śmietany kremówki* 4 łyżki cukru* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny(...)woda* alkohol* barwniki spożywcze: niebieski, zielony, żółtySposób wykonaniabiszkopt (można zrobić normalny biszkopt, przepis Tutaj, ja miałam zbyt dużo zamrożonych białek dlatego postanowiłam je wykorzystać)Z 5 białek i szczypty soli ubić pianę, stopniowo dosypując cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem

Mix smaku
Tort bezowy z kawowym kremem 218

Najlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła  moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę we własne ręce. Krem troszkę zmodyfikowałam, bo nie robiłam go na bazie masła, tylko mascarpone. Jest zdecydowanie lżejszy. Nie jest za słodki, jest delikatny i puszysty. Doskonale kontrastuje z puszystą i słodką bezą. Szkoda(...)mascarpone2 łyżki cukru pudru4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej2 łyżki wrzątku1/3 szklanki rodzynekkoniak lub whisky do moczenia rodzynekWykonanie:Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy do namoczenia.Schłodzone białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po łyżce cukier, ciągle ubijając masę. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane z majonezem i łososiem 293

nich żółtka, pozostawiając połówki białek. Żółtka dokładnie rozdrabniamy i mieszamy z majonezem na gładką masę. Masę z żółtek i majonezu umieszczamy we wgłębieniach białek, najlepiej używając strzykawki do kremów. Na szczycie umieszczamy następnie kawałki plastrów łososia oraz koperek. Uwagi Obok lub zamiast wędzonego łososia można użyć również kawioru - zarówno czarnego jak i czerwonego. Przez Krystian Kulinarna

Kulinarna Pokusa