krem z białek - 500 przepisów (strona:17/34)

KARCZOCHY- zdrowo nadziane 166

jeść osoby chore na cukrzycę.Ma też białka, błonnik, sole mineralne i witaminę C.Wyciąg z liści karczocha działa ochronnie na wątrobę, a do tego działa przeciwdrobnoustrojowo i zmniejsza poziom cholesterolu w organizmie.Co ciekawe, dzięki działaniu przeciwutleniającemu dodaje się go także do kosmetyków – płynów oczyszczających skórę, kremów i maseczek. Pobudza pracę jelit i zapobiega

Z Kuchni Do Kuchni
Beatka II 304

cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Na końcu pianę z białek.Upiec.Ciasto biszkoptowe:Upiec w/g własnego przepisu biszkopt z 5 jajek. Po wystudzeniu wyciąć otwory szklanką.Do przełożenia ciasta: 2 słoiki dżemu (używam brzoskwiniowy, lub wiśniowy), 1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny krem budyniowy.Przełożenie ciasta:Upieczony piernik podzielić na dwie części

Praktyczna pl
Rolada wuzetkowa 491

Znana i lubiana wuzetka tym razem pod postacią rolady. Wuzetkę uwielbiam a w takiej wersji jeszcze nie jadłam i jestem pod wielkiej jej wrażeniem. Krem z dodatkiem kefiru odświeża jej smak i biszkopt czekoladowy , to jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;).Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia ok. 10 minutwymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło : "Gotuj krok(...)łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego  Sposób przygotowania:Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek.. Białka ubijamy na sztywną pianę . Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo do masy żółtkowej dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakao. Na sam koniec łączymy pianę

Słodkości i nie tylko
Ciasto Kukułka 509

Jedna nazwa a tyle wariacji na temat tego ciasta. Przepis na nie pochodzi z domowego zeszytu. Zanim jednak przystąpiłam do popełnienia Kukułki, zrobiłam małe rozeznanie w

Made By Mom And Son
PIJAK / CYCKI MURZYNKI 1438

oblizując miskę po brzegi.Delikatny makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w alkoholu.Wszystko to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą ilością prażonego kokosu.Niebo w gębie!Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:( mała blacha – ok. 22 x 26 cm )SPÓD:- białka – 5 szt- cukier – 0,5 szklanki

Ostra na Słodko
Fale dunaju 193

żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części Pierwszą część wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, do drugiej części ciasta dodać kakao i dwie łyżeczki wody. Wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto ułożyć owoce, piec w 180 stop.45 minut KREM Z mleka,cukru waniliowego, cukru, mąki ugotować

Kuchnia Danusi
Tort czekoladowy 23169

czekoladowy Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: ok. 40 min.Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki) 5 jajek  3/4 szkl. cukru  2/3 szkl. maki tortowej  1/3 szkl. kakao  Krem 3 szkl. mleka  5 czubatych łyżek mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżki drobnych wiórków kokosowych  7 łyżek cukru 3-5 łyżek serka waniliowego, gęstego(...)Poncz 3/4 szkl. zaparzonej mocnej i dobrej jakościowo herbaty, wystudzonej 1-2 łyżki spirytusu 3 łyżki rumu (lub innego trunku) cukier do smaku PrzygotowanieBiszkopt Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po trochu cukier a następnie po kolei żółtka. Do tej masy wsypywać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką, nie ubijać. Tortownicę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Wuzetka, czyli ciasto W-Z 292

Lubicie Wuzetkę? Bo ja baaardzo, ale w zasadzie sama robiłam ją po raz pierwszy:) Dacie wiarę? Teraz już wiem, że wykonanie ciasta jest bardzo proste a

Z miłości do słodkości
Makowa panienka 440

czasu do czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy(...)białek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dosypywać po łyżce cukru i po 1 żółtku, aż do wyczerpania składników. Do ubitej jednolitej masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również

Fabryka pomysłów
Tarta z piaNką Bezową 252

Składniki :   1,5 kubka maki krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia    Nadzienie: 4

Luźna Kuchnia
Tort porzeczkowy - "Puszek" :) 208

zrobić parę fotek i już go nie było :) ale smak porzeczkowy okazał się niepowtarzalny... znów moja konfitura spełniła swoje zadanie :) Mężuś oczywiście był zachwycony zarówno smakiem, jak i puszystością kremu, a dzieci słysząc jego zachwyty ochrzciły tort "Puszkiem" :) Córcia (2,5 letnia) zapytana, czy jej smakował, odpowiedziała: "Mniam i pyśny", a syn, który raczej na moje domowe wypieki nie jest(...)biszkopt był wg przepisu mamusi :)Składniki:5 jaj (żółtka osobno od białek),1 szklanka cukru,3/4 szklanki mąki tortowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,3 łyżki oleju,Uwaga! wszystkie składniki do biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej.Białka ubić na sztywno powoli dodając cukier. Dalej pojedynczo dodawać żółtka i mieszać, ale już ręcznie

Delicious Titbits
Zebra ,ekspresowe ciasto. 6487

smaczne ,ale bez fajerwerków ,myślę ,że potrzebuje jakiegoś kremu ,polewy ,jak u mnie i jest zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: tortownica 26 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanka mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżki mąki Białka oddzielić od żółtek i ubić na jasną masę

Ladylaura.
Tiramisu 193

Tiramisu to włoski deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i migdałowym likierem Amaretto, przekładanych kremem z serka mascarpone, jaj i cukru. Istnieje wiele przepisów na ten deser - we Włoszech występuje on w wielu regionalnych wersjach. Czasami zamiast Amaretto do tiramisu dodaje się likier kawowy Kahlúa. Międzynarodową karierę tiramisu zrobiło po II wojnie światowej - w jej trakcie włoscy(...)serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej kawy 1/4 szklanki likieru Amaretto 3 jaja 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka kakao kawałek czekolady deserowej Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek i mikserem ubić pianę (piana ubije się łatwiej i będzie sztywniejsza, jeśli doda się do niej szczyptę soli). Do serka mascarpone dodać żółtka i cukier wanilinowy

W SMAK
Tort kajmakowy 237

coś słodkiego. Tort kajmakowy Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej krem kajmakowy 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) dekoracje płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) nasączenie(...)Krok 1 Ubić białka z odrobiną cukru i soli na pianę. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru na puszystą masę. Dodać obie mąki i delikatnie wkręcić w masę białka. Piec 20-30 minut w dowolnej formie nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ja wybrałam okrągłe naczynko żaroodporne. Krok 2 Biszkopt przeciąć w dwóch miejscach na 3 poziome

CoolinarniePL
Tort bezowy słodko - słony 217

słodko), upiekłam dwa blaty i dodałam rodzynki i orzechy laskowe. Mimo wszystko tort miał bardzo ciekawy i nietuzinkowy smak. Mi smakował najbardziej gdy beza trochę zmiękła pod wpływem kremu. Myślę, że bezowiec przypadnie do gustu wielbicielom masła orzechowego bo to podobne klimaty. Chętnie zrobię go jeszcze kiedyś ale muszę pamiętać by jeszcze zmniejszyć jego słodkość;)Oryginalny przepis można znaleźć(...)łyżki żelatyny namoczonej w 40 ml wodykilka listków mięty do dekoracjirodzynki orzechy włoskie Sposób wykonania:Pistacje pozbawiamy łusek i razem z orzechami siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 150stC. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Kontynuujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie błyszcząca. Dodajemy przesiany cukier puder i posiekane orzechy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

happycreatiff.blogspot.com