krem mascarpone - 5274 przepisów (strona:102/352)

Tarta truskawkowa z mascarpone 204

ciasto 220 g mąki pszennej 40 g mąki migdałowej 1 jajko 120 g masła 3 łyżki brązowego cukru starta skórka z 1 cytryny szczypta soli składniki na krem 120 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ze sobą. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy(...)Pieczemy w temperaturze 200C przez 20-25 minut. Po 15 minutach ściągany papier z grochem i dalej pieczemy bez przykrycia. Upieczony spód pozostawiamy do wystygnięcia. Mascarpone i kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Wykładamy krem na spód tarty. Układamy na nim truskawki. Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Gdy będzie już lekko ściągnięta małą  łyżeczką wylewamy ją na truskawki. To ma być

Przysmaki Karolki
Tort z truskawkami 223

Czym byłby Truskawkowy Weekend bez choćby jednego tortu z truskawkami? Proponuję klasykę: puszysty biszkopt , delikatny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, poncz z soku pomarańczowego i oczywiście świeże truskawki – czego chcieć więcej? :) Przepis na prosty biszkopt Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +pomarańcza, świeże truskawki Biszkopt przygotowujemy(...)Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją przed ubijaniem na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ŚmietanFix i miksujemy, tak żeby wymieszał się dokładnie z całym kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się do mleka, żeby dało się

Ciastkozercy
Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym 214

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rewelacyjne babeczki: miękkie i wilgotne z nutką cytrynową i dodatkiem maku. Na wierzchu udekorowane przepysznym kremem na bazie frużeliny porzeczkowej i mascarpone. Polecam bardzo Post Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Muffinki korzenne z powidłami 166

pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 soku pomarańczowego 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka Krem śmietanowy: 250 g serek mascarpone (schłodzony) 200 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1-2 słoiczka powideł śliwkowych Przygotować dwie miski. W jednej umieścić wszystkie składniki suche(...)Piec około 25-30 minut w temperaturze 180˚C (bez termoobiegu). Następnie wyjąć z formy i dokładnie ostudzić na kratce. W międzyczasie przygotować krem śmietanowy.  Bardzo ważne jest, żeby śmietana i serek mascarpone były schłodzone przed użyciem, przez minimum 24 godziny. Wszystkie składniki na krem włożyć do jednego naczynia i ubić, do otrzymania gęstej masy. Wstawić do lodówki. Kiedy

Świat Ciasta
Malinowa chmurka 216

łyżeczki proszku do pieczenia Pół opakowania cukru waniliowego 150g mąki pszennej 100g masła Galaretka: 600g malin (mogą być mrożone) 3 malinowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Składniki zagnieść ręcznie, lub zmiksować, owinąć folią i schłodzić w lodówce(...)Ciasto wystudzić Galaretka: Galaretki rozpuścić w wodzie, przestudzić, wymieszać z malinami. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia i taką galaretkę wyłożyć na ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Krem: Wszystkie składniki ubić ze sobą do powstania gęstego kremu, Wyłożyć na wychłodzoną galaretkę. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, pod sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną.  Formę

Idę coś wszamać
pyszne tiramisu bez jajek... 196

Składniki: CIASTO: jajka 4 sztuki, mąka tortowa 115 gram, mąka kukurydziana 15 gram, masło 25 gram KREM TIRAMISU: serek mascarpone 50 dag, cukier puder 1/2 szklanki, śmietana kremówka 300 ml, kakao - do posypania PONCZ KAWOWY: kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki, woda 100 ml, żołądkowa gorzka Figa 100 ml przepis na ciasto do tiramisu jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij(...)ciasto do blaszki i dobrze nasączyć kawą zimną śmietanę 30% unić na sztywno, w trakcie dosypywać cukier po trochu, na koniec dać mascarpone i wszystko wymieszać do połaczenia się w gładką masę /nie za długo połowę kremu tiramisu rozsmarować na blacie nasączonym, nakryć drugim i też go dobrze nasączyć, na wierzchu rozsmarować resztę kremu i do lodówki na kilka godzin

W Mojej Kuchni Lubię
LEKKI TORT ORZECHOWY 217

Bardzo smaczny i puszysty orzechowy tort z masą na bazie serka mascarpone z jogurtem greckim oraz zmielonymi wafelkami  Lusette   . Właśnie te wafelki nadają kremowi delikatną kawową nutę. Tort nie jest tłusty ani przesłodzony, wszystkie smaki współgrają ze sobą. Pozostaje mi tylko Wam go polecić, jest rewelacyjny :)  SKŁADNIKI(...)BISZKOPT: 4 jajka 5 łyżek cukru 15 dag zmielonych orzechów włoskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki bułki tartej NA KREM: 250 g serka mascarpone 400 g gęstego jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny po 1 wafelku  Lusette  o smaku cappucino i czekoladowym NA POLEWĘ: 1/4 kostki dobrej

Pani na deser
Tort komunijny 234

Biszkopt jajka - 6 szt mąka - 1 szkl cukier - 1 szkl olej - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem śmietanowy  serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 500 ml 2 op. zagęstnika do śmietanki cukier puder - 3 łyżki Na masę maślaną (do obłożenia tortu): masło - 1 kost sok z cytryny - 4 łyżeczki cukier puder - 170 g Dodatkowo brzoskwinie - 1 puszka(...)tortownicy o wymiarach 27 cm. Włożyć do piekarnika, piec ok.30 minut w 175 stop, tzw do suchego patyczka. Krem śmietanowy : Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać zagęstniki, dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo, cukier puder i po łyżce serka mascarpone, delikatnie wymieszać. Masa maślana : Do miski przełożyć masło pokrojone w kostkę, ubić do białości, następnie dodać cukier puder

Kuchnia Danusi
Babeczki - Różyczki z Aksamitnym, Delikatnym Kremem z Mascarpone 245

Delikatne, rozpływające się w ustach, klasyczne babeczki z delikatnym, aksamitnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone to idealna kombinacja smaków, którą warto wypróbować. Babeczki w postaci uroczych różyczek to propozycja idealna na przyjęcia okolicznościowe, romantyczne kolacje, a także chrzciny, komunie a nawet przyjęcia weselne gdzie również nie powstydzą się swoim wyglądem. Muffinki/Babeczki Waniliowe - Składniki: Ciasto: 300 g mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 225 g masła w temperaturze pokojowej 225 g cukru cukier waniliowy 3 jajka 130 ml mleka odrobina soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru odrobina barwnika czerwonego lub różowego Muffinki/Babeczki Waniliowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę

Słodka Strona
Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia 330

ananasa z kokosem, polecam… Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia Składniki: Spód: 220g kakaowych, podwójnych markiz Mafijnych Black dr Gerard 100g roztopionego, ostygniętego masła 1 łyżeczka kakao bez cukru Krem: 250g serka mascarpone 450ml śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 puszka ananasa w plastrach 15g żelatyny(...)kawałeczki. 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie w 3 partiach wlać żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać dokładnie mikserem. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. 6. Około 1/3 gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać połowę pokrojonego ananasa. Na owoc wyłożyć połowę kremu

Mała Cukierenka
Tort czekoladowo-żurawinowy z bezą 150

mnie czekoladowy, a po sukcesie tortu szwarcwaldzkiego każdy ciemny blat piekę z tego właśnie przepisu. Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania, krem śmietanowy nie jest za słodki, a kwaskowości dodaje dżem żurawinowy. Natomiast beza na wierzchu nawet dla mnie jest w sam raz słodka, a jest(...)małych tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec każde po 20 minut. • Sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie mokry,  to piec jeszcze po 5-10 minut. Krem śmietankowy • Serek mascarpone rozmiksować na gładką masę. • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. • Połączyć mascarpone ze śmietaną bez zbędnego ubijania. Składanie tortu • Jeden blat ułożyć

To co kocham
Rolada malinowo - jeżynowa 195

ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika zdjąć papier i przełożyć na ściereczkę. Jeszcze gorące zrolować wraz z ściereczką i pozostawić do czasu aż wystygnie. Składniki na krem jeżynowy: 250 g serka mascarpone 50 ml śmietany 18 % 2 łyżki cukru pudru 30 dag świeżych lub mrożonych jeżyn ( wcześniej muszą być rozmrożone) Sposób wykonania kremu: Jeżyny rozgnieść widelcem lub za pomocą blendera(...)Dodać Serek mascarpone, śmietanę, i cukier i wszystko dokładnie zmiksować. Z wystudzonego, zrolowanego biszkopta zdjąć delikatnie   ściereczkę i całość napełnić kremem. Składniki na bitą śmietanę: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru owoce do przybrania. Sposób wykonania: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem, rozprowadzić na całej powierzchni rolady, udekorować owocami. Roladę wstawić do lodówki na minimum

Na słodko lub wytrawnie
Jesienne tiramisu: z figami 204

jego siła. Powala swoim smakiem, nie pozwala się oderwać od miseczki, dopóki coś jeszcze pozostało na jej dnie. Tym razem jednak poszłam o krok dalej. Figi z delikatnym kremem na bazie mascarpone i jajek, a do tego biszkopty zanurzone w kawie z amaretto. Brzmi znajomo? Tak, to kolejna wariacja na temat tiramisu. Obłędnie pyszna, wręcz uzależniająca. Nie będziecie mieli dość(...)ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Kawę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej krótko biszkopty, ewentualnie przełamać na pół.  Na dnie szklanek ułożyć warstwę namoczonych biszkoptów, na nich kremu, a na kremie karmelizwane figi. Przykryć biszkoptami i pozostałym kremem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort tiramisu 241

drobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju ===Dekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE(...)łyżkami cukru na jasny, puszysty kremOsobno ubić śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru.    Do żółtek dodać ubitą śmietanę oraz ser mascarpone. Wymieszać na wolnych obrotach     miksera na gęsty krem. Następnie dolać ostudzoną żelatynę i wymieszać.    Schłodzić przez kilka chwil w lodówce, by krem nieco stężał. Przygotować poncz

w mojej kuchni