masła cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z owocami 600 g malin 3 malinowe galaretki 3,5 szkl wrzącej wody Krem śmietankowy 500 ml śmietanki 30-36 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami 3 białka 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40-50 g płatków migdałowych Ciasto kruche(...)płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia. Wystudzić. Krem : śmietankę i serek mascarpone wyłożyć do miski i ubijać aż zgęstnieje. Pod koniec dodać cukier puder. Ciasto wyjąć z lodówki, na galaretkę wyłożyć krem i wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić
Pieguskowa Kuchniamasła cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z owocami 600 g malin 3 malinowe galaretki 3,5 szkl wrzącej wody Krem śmietankowy 500 ml śmietanki 30-36 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami 3 białka 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40-50 g płatków migdałowych Ciasto kruche(...)płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia. Wystudzić. Krem : śmietankę i serek mascarpone wyłożyć do miski i ubijać aż zgęstnieje. Pod koniec dodać cukier puder. Ciasto wyjąć z lodówki, na galaretkę wyłożyć krem i wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić
Pieguskowa Kuchniamiodu -125 ml mleka -2 jajka -100 g mąki -100 g cukru -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: -1/2 szklanki zaparzonej kawy Kawowy krem budyniowy: -700 ml mleka -3 łyżki kawy rozpuszczalnej -3 żółtka -1 budyń śmietankowy -1 łyżka mąki pszennej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 op. cukru wanilinowego -250 g masła (miękkiego) -pół(...)sokiem z cytryny i układamy na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Przykrywamy kremem kawowym. Posypujemy przez sitko kakao. --> Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i serek mascarpone. Układamy na kremie i posypujemy startą czekoladą. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ocieplić w temp. pokojowej. --> Smacznego Post Ciasto bananowiec pojawił się poraz
Marta Gotujezimnego masła Masa serowa 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President 150 ml śmietanki kokosowej 80 g cukru 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Krem kokosowy 250 g mascarpone 100 ml śmietanki kokosowej 100 ml śmietanki kremówki 36% 50 g cukru pudru Dodatki 100 g chipsów kokosowych Sposób wykonania: Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 160°C. W dużej(...)przynajmniej 4 godziny. Na suchej patelni prażymy nasze chipsy kokosowe tak, by uzyskały złoty kolor. Odstawiamy je do wystudzenia. Do miski wlewamy śmietankę kokosową, kremówkę, mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Wyjmujemy nasz sernik z lodówki, następnie wierzch smarujemy kremem i posypujemy chipsami kokosowymi. Gotowe! Drukuj przepis Przepis bierze udział w konkursie “Tajemnice doskonałego sernika
Mostek w kuchnizimnego masła Masa serowa 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President 150 ml śmietanki kokosowej 80 g cukru 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Krem kokosowy 250 g mascarpone 100 ml śmietanki kokosowej 100 ml śmietanki kremówki 36% 50 g cukru pudru Dodatki 100 g chipsów kokosowych Sposób wykonania: Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 160°C. W dużej(...)przynajmniej 4 godziny. Na suchej patelni prażymy nasze chipsy kokosowe tak, by uzyskały złoty kolor. Odstawiamy je do wystudzenia. Do miski wlewamy śmietankę kokosową, kremówkę, mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Wyjmujemy nasz sernik z lodówki, następnie wierzch smarujemy kremem i posypujemy chipsami kokosowymi. Gotowe! Drukuj przepis Przepis bierze udział w konkursie „Tajemnice doskonałego sernika
Mostek w kuchniProsty i szybki krem ze śmietany i serka mascarpone. Doskonały do przełożenia tortu, ciasta lub do dekoracji. Krem ten jest puszysty i delikatny, jednak mimo minimalnej ilości składników, można go bardzo łatwo przebić. Dlatego też podczas ubijania trzeba uważać i obserwować śmietanę. I jeszcze jednak rada, śmietana powinna być dobrze schłodzona. Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał(...)schłodzonej śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 20-25 g cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wymieszać mikserem. Na początku na najmniejszych obrotach miksera, potem zwiększyć jego obroty. Kiedy śmietana lekko się ubije, ale będzie jeszcze płynna dodać serek mascarpone i wsypać cukier puder. Mieszać na wysokich obrotach miksera, aż krem zgęstnieje
Zrób to smacznieśmietany kremówki 36% • 100 ml mleka • 30 g cukru • 170 g białej czekolady • ziarenka z 1 laski wanilii • 3 łyżeczki żelatyny (12 g) • około 400 g borówek Krem na wierzch: • 250 g mascarpone • 1 cukier waniliowy • 250 ml śmietanki 30% lub 36% Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasteczkowy spód: wszystkie składniki włożyć do malaksera lub kubka blendera i zmiksować, aż powstanie(...)owoców równomiernie rozsypać na masie. Odstawić do lodówki do stężenia. 9. Przygotować krem na wierzch: Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Delikatnie wmieszać mascarpone, najlepiej trzepaczką, na jednolitą masę. 10. Krem rozprowadzić na wierzchu tarty, tworząc fantazyjne wzory. Posypać pozostałymi borówkami. Schłodzić. 11. Podawać z ulubioną kawą. Może być mrożona. Smacznego
W mojej kuchniwybaczyć ten róż 😉 Zresztą był zachwycony tortem 😚 Poza rym bardzo mu smakował, bo n umber cake jest pyszny 😋 - to dwie warstwy kruchego, migdałowego ciasta, przełożone waniliowym kremem ze śmietany kremówki i mascarpone. Całość jest prosta w przygotowaniu - cyferki znalazłam w internecie i wydrukowałam w formacie A4, a następnie za pomocą noża do pizzy wykroiłam kształt. Nadzianie kremem to naprawdę(...)mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 100 g cukru pudru 250 g masła, zimnego 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM: 900 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru (dałam 3 łyżki) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka wanilii w proszku DO DEKORACJI (według uznania): żywe kwiaty (końcówki kwiatów
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia, 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej, 75 ml mleka, 1 i 1/2 łyżki miodu (płynnego), 125 ml oleju, 150 ml maślanki lub kefiru, 2 nieduże jajka. Składniki na krem: 200 g mascarpone, 150 g śmietany 30%, łyżeczka cynamonu, cukier puder. Dodatkowo: srebrne perełki w dwóch wielkościach do dekoracji. Przygotowanie: Do miski wsypuję mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kawę, cukier wanilinowy, cynamon(...)suchego patyczka) w 180 stopniach (grzałka góra-dół). Studzę. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem (3-4 łyżki), następnie dodaję cynamon i stopniowo mascarpone. Miksuję na najmniejszych obrotach do momentu połączenia się masy. Muffiny dekoruję przygotowanym kremem oraz srebrnymi perełkami
JejKuchniadesery lub rozdzielić nasz krem na 3-4 mniejsze porcje. Deser doskonale smakuje również w towarzystwie świeżych owoców, najlepiej lekko kwaskowatych aby przełamać słodycz czekoladowo-rumowego kremu. Spróbujcie. Czekoladowo-rumowy deser na bazie mascarpone Składniki: (na 2-4 porcje)* 250 mascarpone 4 łyżki kropelek czekoladowych 2 łyżki mleka posypka o smaku kakaowym – u mnie od Cykoria 2 łyżki syropu(...)najlepiej kwaskowatych) około 10 sztuk słomki ptysiowej z cynamonem Brześć *z podanych składników możecie przygotować dwa większe desery lub rozdzielić nasz krem na 3-4 mniejsze porcje Przygotowanie: Czekoladowe kropelki rozpuszczamy z mlekiem. Następnie dokładnie mieszamy z mascarpone, pod koniec dodając syrop „barmański” o smaku rumowo-czekoladowym. Na dno każdego pucharka łamiemy po 3 słomki ptysiowe, nakładamy porcję
Słodkie okruszkiTort z kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Przełożony brzoskwiniami z puszki. Jest delikatny i smaczny, rozpływa się w ustach. Zrobiłam go na 18 urodziny córki. Nie mam zdjęcia przekroju bo nic nie zostało. Widocznie im smakował :) Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek mąki pszennej Krem 1 litr kremówki(...)wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około 30 min. Wyjąć i ostudzić. Przekroić 2 razy uzyskując 3 krążki. Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką(nie miksować). Pierwszy biszkopt nasączyć syropem
Ala piecze i gotujesiostry. Tort szwarcwaldzki to zwykle kilka warstw czekoladowego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, oczywiście z czekoladową dekoracją :) Ja zdecydowałam się na biszkopt czekoladowy. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i bitą śmietanę w proszku (ten składnik można śmiało pominąć, ja chciałam mieć pewność, że wszystko będzie(...)swoim miejscu aż do przyjęcia). Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1 bita śmietana w proszku (opcjonalne) +wiśnie ze słoika (lub świeże jeśli jest sezon ;) ) do dekoracji, sok wiśniowy i/lub wiśniówka
Ciastkozercyłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 łyżki kakao 1 szklanka maślanki czerwony barwnik spożywczy Składniki kremu 500 g serka mascarpone 500 g śmietany 30% lub 36% (kremówka) 3/4 szklanki cukru pudru Dodatkowo bezy do dekoracji ( z tego przepisu ) Jak przyrządzić? Rozgrzewam piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Miękkie masło(...)śmietankę ubijam na sztywno. Następnie dodaję stopniowo cukier puder, miksując po każdego dodanej porcji, aby cukier się rozpuścił. Po zużyciu całego cukru dodaję porcjami także serek mascarpone i łączę w gładki, jednolity krem. Schładzam go w lodówce przez około 1-2 godziny. Kiedy krem nieco stężeje w lodówce, przekładam nim ciasto. Dekoruję boki oraz wierzch, na którym układam gotowe, pokruszone
W kuchni Karmel-itkiCiasto marchewkowe z kremem z serka śniadaniowego Ciasto marchewkowe przebojem wdarło się w świat ulubionych wypieków Polaków. Ten anglosaski przysmak cieszy się uznaniem wśród młodszych i starszych miłośników słodkości. Z ciasta marchewkowego można upiec pyszny jesienny placek, babeczki oraz super torcik, przekładany kremem z serka mascarpone lub śniadaniowego. Oto przepis na pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe i super krem do przełożenia
KorniszonkiCiasto marchewkowe z kremem z serka śniadaniowego Ciasto marchewkowe przebojem wdarło się w świat ulubionych wypieków Polaków. Ten anglosaski przysmak cieszy się uznaniem wśród młodszych i starszych miłośników słodkości. Z ciasta marchewkowego można upiec pyszny jesienny placek, babeczki oraz super torcik, przekładany kremem z serka mascarpone lub śniadaniowego. Oto przepis na pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe i super krem do przełożenia
Gotujemy i jemynutę, sami zobaczcie jak pięknie wyszło :) Składniki na 6 sztuk: 3 białka 160g drobnego cukru 2 łyżki kakao Szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200ml śmietanki 30% 125g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 op. śmietanfix Frużelina wiśniowa: 300g drylowanych wiśni ⅓ szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ opakowania galaretki wiśniowej Dodatkowo(...)zimnej wody i wlewamy do wiśni, mieszamy. Wsypujemy galaretkę wiśniową, mieszamy by się dobrze rozpuściła i odstawiamy do lekkiego stężenia. Przed podaniem ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, mascarpone oraz śmietanfixem. Wykładamy krem na środek gniazdek, a na bokach robimy ozdobne rozetki. Na wierzchu układamy tężejącą frużelinę wiśniową i posypujemy tartą czekoladą
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: ( tort wielkości 24 cm) Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Krem: * 500 g mascarpone * 400 ml śmietanki 30 % * 4 łyżki cukru pudru * 350 g truskawek Poncz: * 150 g truskawek * 1/3 szklanki wody ok. 10 łyżek Dekoracja * ażurki z czekolady * 500 g truskawek Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami(...)przekroić na trzy równe placki. ( biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień lub po kilku godzinach) Do miski przekładamy mascarpone, śmietanę oraz puder. ( mascarpone oraz śmietanka musi być dobrze schłodzona) Miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu. Tryskawki do kremu kroimy w kostkę nie łączymy z kremem. Truskawki na poncz blendujemy a następnie dodajemy wodę i mieszamy. Dolny placek biszkopta nasączyć
Kulinarne przygodyDelikatne i bardzo smaczne ciasto owocowe przekładane kremem czekoladowym na bazie nutelli i mascarpone. Następną warstwą jest krem śmietankowy o delikatnym posmaku malinowym, a całość zwieńczona jest galaretką z owocami. Bardzo proste w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi. 🙂 Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
AleTorciktrio"- żurawina, rodzynki, miechunka 2 łyżki kawy zbożowej 400g mąki tortowej 100g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 140g dżemu z owoców leśnych Sposób przygotowania: 1. Jajka miksujemy z cukrami oraz dżemem. Powoli dolewamy olej. Do przygotowanej tak masy dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę(...)Studzimy. Placek przekrawamy na dwa blaty, dodatkowo z góry ścinamy cieniutką warstwę upieczonego ciasta, która posłuży za kruszonkę. 2. Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz dżem. Przygotowanym kremem smarujemy jeden blat, przykładamy drugim, smarujemy resztą kremu i posypujemy pokruszonym drobniutko ciastem, które ścięliśmy z wierzchu. Wkładamy do lodówki, by masa dobrze stężała
Kuchnia w czekoladziewcale nie było trudno, mimo,że to mój pierwszy tort ... Składniki: Blaty bezowe 5 białek 250 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Krem 250g serka mascarpone 250g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w łyżce wody 1 opakowanie 9g śmietan-fix Do przybrania maliny gorzka czekolada / kakao Białka ubiłam(...)dekorować. Ja nie wytrzymałam i odczekałam 4 godziny. W czasie gdy blaty bezowe stygły i się suszyły schłodziłam śmietanę kremówkę i serek mascarpone. W mikserze ubiłam śmietanę wsypałam cukier puder i dla pewności,żeby krem nie był za rzadki i utrzymał właściwą konsystencję opakowanie śmietan-fix. i dodawałam stopniowo serek. Następnie p odzieliłam masę na dwie części
potrawyregionalne