Tradycyjny rumuński tort czekoladowy - Amandine Amandine to tradycyjny rumuński tort . Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem czekoladowym i obficie nasączony syropem znany jest w Rumunii jako „Amandine” lub „Amandina”. To bardzo popularne rumuńskie ciasto pachnie czekoladą, rumem i kawą. Przygotowanie Amandine nie jest skomplikowane, wymaga jednak trochę czasu - jak każdy tradycyjny tort :) Składniki na rumuński tort czekoladowy Amandine Biszkopt czekoladowy 6 jajek
Gotujemy i jemyjest to klasyczny tort. Chciałam, żeby był zrobiony z przyjaznych maluchowi składników. Tak powstał tort dla alergika z migdałowo-fasolowego ciasta przełożonego owocami i wykończonego kremem kokosowym. Przepyszny tort bez mleka, bez jajek i bez glutenu, do tego z małą ilością cukru, więc może się nim cieszyć nawet roczne dziecko. Do przygotowania tego tortu wykorzystałam mój wcześniejszy przepis na brownie
Dieta bez mlekaTort z malinowym kremem na bazie śmietany z dodatkiem mascarpone. Lekki i pachnący kończącym się latem, dojrzałymi owocami i kwitnącymi gałązkami lawendy
Przepisy KulinarneWiecie kto miał dziś urodziny? Jeśli nie, to nie martwcie się, to trudne pytanie ;-) Otóż urodziny miała ulubiona lalka mojej córki :-)W prawdzie lalka ma tyle
Czary - gary w kuchniKiedy zastanawiamy się do czego wykorzystać niezużyte białka, możemy skorzystać z bardzo prostego przepisu na ten oto placek do kawy. Składniki: Na blachę 24x36cm: Biszkopt kakaowy
Kuchnia w czekoladzieorzeźwia i chłodzi dzięki mięcie, nie jest przesłodzony, za to jest bardzo lekki i świetnie wyważony. Nie ma tu żadnych sztucznych barwników, aromatów, ulepszaczy. Bazą tortu jest biszkopt czekoladowy nasączony zaparzoną miętą, przełożony dwoma kremami. Jeden krem to krem maślany (czekoladowo-miętowy), natomiast drugi to krem miętowy z bitej śmietany. Idealnie ze sobą współgrają - jeden cięższy, kremowy, bardziej zwięzły, natomiast(...)kolejny blat biszkoptu. Ponownie nasączamy, na to kolejna część kremu maślanego, bitej śmietany i ostatni blat biszkoptu. Ostatniego blatu już nie nasączamy. Wykładamy resztę kremu maślanego (rozsmarowujemy) i na to bitą śmietanę, którą ozdabiamy cały tort. Można wyrównać wszystko nożem i udekorować wedle własnego gustu (u mnie po prostu liście mięty) Tort chowamy do lodówki na 2-3 godzinki
Jedzeniomaniakremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż(...)porzeczki. Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć. Całość pokryć resztą kremu, udekorować owocami. Gotowy tort przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemało apetycznie wygląda. Gwarantuję Wam niesamowite doznania smakowe i wzrokowe - tort zrobi wrażenie na wszystkich i każdy, kto jeszcze go nie zna - będzie chciał od Was przepis. Tort należy do kategorii "ciężkich", co oznacza że jest on przeznaczony dla prawdziwych łasuchów. Dla pozostałych proponuję kroić mniejsze kawałki. :) Składniki na ciasto: 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki cukru(...)cukier nadal ucierając. Dodać ekstrakt waniliowy, serek i zmiksować. Gotowy krem wstawić do lodówki na minimum 30 minut - będzie się lepiej rozsmarowywał na cieście. Wykonanie - tort: Przestudzone blaty przekładać kolejno warstwami kremu. Boki i wierzch ciasta należy również posmarować kremem. W oryginalnym przepisie ciasto posypuje się okruchami. Ja też tak zrobiłam. :) Przechowywać w lodówce. Bon appetit
Garniec Magalietortu. Jest dosyć pracochłonny, ale efekt końcowy fantastyczny i wizualny i smakowy:) Jak dla mnie i moich znajomych, którzy mieli okazję skubnąć kawałeczek tego ciasta, jest przepyszny. Przepis na tort znajdziecie tutaj . Składniki na ciasto I: 7g cukru kryształu; 62g białka jaj (około 1,5 szt.dużego jaja); 50g cukru pudru; 70g pistacjowej mąki; 35g posiekanych pistacji; szczypta kwasku(...)Przestudzić. Składanie tortu: - ciasto I nasączyć delikatnie ponczem; - 1/4 kremu; - ciasto II nasączyć delikatnie ponczem; - 1/4 kremu; - malinowa wkładka; - 1/4 kremu; - ciasto II nasączyć delikatnie ponczem; - 1/4 kremu; - galaretka malinowa; Bok tortu można obsypać posiekanymi pistacjami. Tort powinien być obłożony zielonymi makaronikami, wówczas pięknie wygląda:) Uwaga: Tort piekłam w tortownicy o średnicy
In my kitchenprzełamała słodki smak tortu. Zachęcam Was do podjęcia wyzwania i przygotowania takiego tortu. PRZEPIS NA TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 500 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 150 ml śmietanki(...)frużeliny. Frużelinę wyłożyć na biszkopt i przykryć ostatnim blatem czekoladowym. Torcik wstawić na około pół godziny do lodówki. Schłodzony tort wyjąć z tortownicy. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem czekoladowym i ozdobić. Smacznego
kolorowotorcikowoMuszę dobrze wykorzystać ostatnią dynię, która napoczęłam:) Dlatego upiekłam pyszny tort z dodatkiem startej dyni, dzięki której ciasto jest wilgotne. Ciasto przełożyłam delikatnym kremem dyniowym z dodatkiem białej czekolady. Dekorację zaś stanowi opalana beza szwajcarska... Mój synek nie przepada za dynią, ale to ciasto zjadł z ogromnym apetytem i prosił o dokładkę;):) Inspiracja Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)cukrem, dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować na gładki krem. Masą przełożyć blaty ciasta. Beza szwajcarska: 200g drobnego cukru, 4 białka. W kąpieli wodnej mieszać białka z cukrem przez około 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i ubijać aż masa stanie się sztywna. Pianę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tworząc fantazyjne esy floresy. Całość podgrzewać
Z miłości do słodkościserek mascarpone. Za pomocą łyżki rozdrabniamy serek i delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Następnie ponownie wszystko miksujemu, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Nakładamy krem na babeczki za pomocą rękawa do zdobienia tortów…i babeczki są gotowe! Jeżeli babeczki nie znikną wszystkie od razu- przechowujcie je w lodówce ( ze względu(...)śmietanowy krem) i wyjmijcie ok. pół godziny przed planowanym spożyciem . Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Czekoladowe babeczki z zatopioną karmelową czekoladką i kremem śmietankowym pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyPuszysty biszkopt przełożony kremem ananasowym, truskawkami i bitą śmietaną. Tort idealny dla wielbicieli nie słodkich ciast. Oczywiście można dozować ilość cukru w kremie, zależy kto co lubi. Biszkopt: 5 jajek 0,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając
Anielskie wypiekiDzisiaj trochę kwiatów i wiosny na słodko. Tort powstał w prezencie z okazji urodzin, jak zwykle w zdrowszej, odchudzonej wersji. Zamiast tradycyjnej, maślanej masy zrobiłam lekki krem cytrynowy, a jedna z warstw to konfitura bez dodatku cukru. Bazą jest biszkopt orkiszowy z karobem, który wygląda jak czekoladowy. Zupełnie odmieniona wersja biszkoptowego ciasta ;) To taki mój pomysł na lekki, fit tort(...)dzięki czemu jest zielona i ładnie komponuje się z ozdobnymi kwiatkami. Mam nadzieję, że tym przepisem wprowadziłam odrobinę wiosny i zachęciłam was do spróbowania takiego ciasta :) Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki erytrolu 2 łyżki
FitKotsię na mrożone, choć do tej pory mam z tego powodu lekki niedosyt. No bo jak to tak... w lecie mrożonki kupować :D Dodatkowo same kremy nie są wzbogacone dużą ilością cukru, przez co tort nie jest mdły i ciężki. Zdecydowanie poleciłabym go na upały i imprezy w ogrodzie :) Więcej na temat cukru i tego jak go używać poczytasz(...)sekund. Dolewamy sok z limonki i włączamy urządzenie dosłownie na 10 sekund, prędkość 4. Przełożenie: Biszkopt- odrobina kremu śmietankowego- połowa kremu owocowego- biszkopt- odrobina kremu śmietankowego- reszta kremu owocowego- biszkopt. Chłodzimy. Tort wykańczamy resztą masy śmietankowej, polewą z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady (w kąpieli wodnej), perełkami, kwiatami i owocami. Sposób przygotowania tradycyjny: Biszkopt- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą
Kuchnia w czekoladzieoczkach tarki (lub drobno kroimy nożem). Kremówkę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno mikserem, w trakcie dodając cukier puder. Do tak przygotowanego kremu dodajemy połowę startej czekolady i mieszamy łyżką. Resztę czekolady zostawiamy do przyozdobienia tortu. Kiedy już wszystkie składniki mamy gotowe czas stworzyć(...)Tort. Na biszkopt nakładamy masę, równo ją rozsmarowując. Następnie smarujemy kremem (nie żałujemy kremu, na pewno starczy). Następnie kolejny biszkopt i tak aż do momentu gdy krem smarujemy na górze oraz na bokach tortu. Na wierzchu wzorek robimy wykorzystując druga połowę czekolady. My najpierw narysowałyśmy kształt patyczkiem, a następnie ułożyłyśmy startę czekoladę. Tort jest gotowy. Smacznego
Kolizje SmakówTorcik Cappuccino Smak tortu zaczerpnięty z ciasta o tej samej nazwie Ciasto cappuccino , które jest bardzo lubiane w mojej rodzinie, dlatego też stwierdziłam, że warto wykorzystać jego bazę do stworzenia torciku. Największa zabawa jak zawsze była z przystrajaniem tego cuda, ale efekt połączenia bieli i koloru capuccino bardzo przypadł mi do gustu. Składniki: (na tortownicę(...)przykryć II częścią biszkoptu. Biszkopt znowu nasączyć, rozsmarować dżem i wyłożyć kolejną porcję kremu. Przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Biszkopt ponownie nasączyć. Wierzch i brzegi pokryć pozostałą częścią kremu. Śmietanką przyozdobić tort wedle uznania. Całość schłodzić
My sweet a lifeserniki (pieczone jak i na zimno), ciasta z makiem, przekładane z galaretkami i kremami. Wystarczy, że klikniecie na zdjęcie lub nazwę wybranego wypieku, aby przejść do całego przepisu na dane ciasto. 1. Owocowa chmurka to przekładaniec, który przypadnie do smaku wielbicielom ciast z galaretkami, kremami jak i bezą. Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane w przygotowaniu. 2. Piernik , który jest(...)smaczne. Ciasto 3 BIT wbrew pozorom nie jest zbyt mocno słodkie w smaku, ponieważ krem budyniowy idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania 😃 13. Tort bezowy przełożony kremem śmietanowym na bazie ubitej śmietany 30% i mascarpone oraz musem truskawkowym. 14. Brownie nadziane malinami. Jeżeli jesteście wielbicielami mocno czekoladowych ciast to musicie przygotować poniższe brownie
Ugotowaćszybkie wykonanie.. a efekt zadziwiający i powalający. Przynajmniej w opinii ogólnej znajomych i sąsiadów, których to nakarmiłam owym torcikiem. CO istotniejsze, jest lżejszy, niż zwyczajowo torty z tłustymi kremami, więc bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej niż skąpy, cienki klinek. TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt: 6 jajek
W kuchni Karmel-itki