owoców i warzyw kiedy ten mniejszy z zestawu jest poza zasięgiem ręki. Ciekawostką dla Was może okazać się fakt, że nóż do pieczywa idealnie kroi wszelkiego rodzaju torty i ciasta z kremem, lepiej niż te o gładkim ostrzu ;) Poważnie! Nóż szefa kuchni długość ostrza 19 cm. Nóż o tym kształcie długo był moim ulubionym, ale przez firmę Fiskars osobiście "przesiadłam(...)nóż typu santoku (ale o tym za chwilkę). Nóż szefa kuchni stał się nożem do zadań cięższych, czyli porcjowania dużych kawałków mięsa, dzielenie kurczaka na części, krojenie arbuzów, tortów lodowych. Ale wbrew pozorom jest często używany, bo stał się podręcznym nożem mojego nastoletniego syna. To taki trochę dziwny widok jak dziecko operuje tak dużym ostrzem, ale jeśli lubi, skoro
Blondynka GotujeCiasto WuZetka - polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka. Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków. Tym razem, by krem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rolada biszkoptowa z dodatkiem startej marchewki jest kolorowa i zawiera na pewno więcej składników odżywczych niż tradycyjny biszkopt. Przepis idealny dla wielbicieli ciast marchewkowych. Przełożona aksamitnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!parze wodnej czekoladę. Do czekolady wlewamy pozostałą kremówkę, mieszamy do połączenia się z czekoladą. Do serka ze śmietaną wlewamy przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy w miarę sztywny krem. składniki na masę maślaną do obłożenia tortu: 250 g serka mascarpone 200 g masła, miękkiego 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy(...)gładki krem. dodatkowo: dekoracje cukrowe, które można kupić gotowe kwiatki – gipsówka wykonanie tortu: Pierwszy z blatów nasączany, smarujemy 1/2 częścią musu brzoskwiniowego. Wykładamy 1/2 część masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go, pokrywamy pozostały musem oraz masą śmietanową i przykrywamy trzecim blatem, który nasączamy. Całość schładzamy przez ok 15 min. w lodówce. Następnie obkładamy tort masą maślaną i dowolnie
Domowy Smak Jedzenianadają mu odświętnego charakteru. Torcik, bo upieczony w małej foremce o przekroju 20 cm. Biszkopt wykonany z mąki orkiszowej i krem o smaku mango świetnie harmonizuje ze świeżymi malinami. Na uwagę zasługuje kruchy, razowy spód, przełamujący delikatną strukturę tortu. Opis jest dość przydługi, ale tort jest bardzo łatwy do przygotowania. Jeśli dzień wcześniej upieczesz kruchy spód i biszkopt, pracy przy(...)następnie nasączyć ponczem. Posmarować go kremem i rozłożyć maliny. Nałożyć drugą część ciasta, naponczować, posmarować kremem i rozłożyć maliny. Przykryć torcik trzecim blatem i nasączyć ponczem. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie obsypać podprażonymi płatkami migdałowymi podawać schłodzony w lodówce i ozdobiony malinami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo mnie zaskoczyliście, nie miałam pojęcia, że wzbudzi on takie zainteresowanie. Jest mi niezmiernie miło i dotrzymuję słowa publikując ten przepis. Jest to klasyczny tort na jasnym biszkopcie z przepyszną frużeliną truskawkową i klasycznym kremem, na bazie śmietanki i mascarpone. Ponieważ sezon na truskawki właśnie się rozpoczął udekorowałam go plasterkami truskawek. Prosto i klasycznie tak lubię najbardziej TORT Z FRUŻELINĄ(...)oraz boki warstwą kremu. Udekorować wedle upodobania. U mnie boki obsypane pokruszonym wierzchem z biszkopta i pokrojonymi w plasterki truskawkami. Na wierzchu powyciskałam kleksy z kremu i poukładałam w rządkach plasterki truskawek. Artykuł TORT Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniakakaowe nadziewane orzeszki. Są równie proste w przygotowaniu jak tradycyjna jaśniejsza wersja. Jeśli lubicie kakaowe smaki, to koniecznie spróbujcie tej wersji orzeszków. Orzeszki możecie nadziać dowolnym kremem (nawet tym do tortów) lub nadzieniem. Ja tym razem postawiłam na ekspresowe rozwiązanie i użyłam gotowego nadzienia o smaku waniliowym i adwokatowym Kandy Lauretta Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g masła
Słodkie okruszkijest jeden z moich ulubionych tortów i bardzo często gości u mnie w domu. Klasyczny kakaowy biszkopt, delikatny czekoladowy krem z mascarpone i mnóstwo truskawek. Bardzo prosty w wykonaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Idealny na każdą okazję. Czy można mu się oprzeć? Ja nie mogę, już pisząc przepis, biegnę po następny kawałek. :)Biszkopt kakaowy (dla formy o średnicy(...)część kremu, na który poukładać plasterki truskawek. Przykryć kolejnym blatem i postąpić analogicznie. Ostatni blat jedynie nasączyć ponczem i przykryć niewielką ilością kremu. Boki ciasta również wysmarować kremem, a następnie wysypać ciasteczkami. Tort ozdobić według uznania, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.* Inspirowany przepisem ze strony Kwestia Smaku
Food Squarepaterze położyć dużą bezę, wycisnąć część kremu z rękawa cukierniczego, polać sosem truskawkowym i nałożyć mniejszą bezę. Na górze wycisnąć resztę kremu i dodatkowo można ułożyć parę świeżych truskawek. Polać sosem truskawkowym. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Tort Pavlova najlepiej składać chwilę lub tuż przed podaniem, wtedy bezy będą chrupiące z wierzchu. Im dłużej stoi, tym bardziej mięknie, ale jest równie(...)/…/migdaowe-muffinki… Joanna Gralik http://rozowakuchnia.blox.pl/…/Ciasto-cytrynowe-z… Danuta Zygarlicka http://www.mojewypiekiinietylko.com/…/06/truskawkowiec/… Ewa Żuraw http://ewusiowesmaki.blogspot.com/…/torcik-truskawkowy… Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: mascarpone , truskawki
https:KKuchniaMniamBabeczka: 80 g masła 240 g mąki 230 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczenia ...................................... 2 jajka 200 ml mleka ekstrakt z wanilii
Humanistka w kuchnirazem tort z okazji obrony pracy magisterskiej. Kakaowe biszkopty przełożone pysznym kremem truskawkowym. Całość komponuje się idealnie. Tort nie jest ani za słodki ani kwaskowy. Zdecydowanie przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jakość zdjęcia kiepska- bo robione telefonem, no ale innego nie mam. Zdjęcie dzięki uprzejmości obdarowanej;) Spróbujcie bo naprawdę warto;) Składniki biszkopt: * 3 jajka(...)zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę (należy odrobinę frużeliny wymieszać dokładnie z żelatyną, aby nie powstały grudki) i dokładnie mieszamy z owocami. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Krem truskawkowy: 750 gram serka mascarpone cała frużelina Wykonanie: Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać frużelinę i delikatnie wymieszać do połączenia się składników
Krakowskie smaki Anidobrego kakao 30 g ciemnej czekolady deserowej 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem czekoladowy:500 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%200 g nutelliPoncz:pół szklanki wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżka cukru3 łyżki dowolnego alkoholu (pominęłam, bo tort był pieczony na drugie urodziny córki)Dodatki i dekoracje:Dżem - u mnie z czarnej porzeczkiposypka czekoladowamini bezikiczekoladowe(...)będą potrzebne do przełożenia tortu, a jedna do dekoracji).7. Zrobić poncz - wszystkie składniki wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. 8. Biszkopt przekroić na 3 krążki.Przełożyć tort od dołu:biszkopt nasączony 1/3 ponczucienka warstwa dżemu1/3 kremu czekoladowegobiszkopt nasączony 1/3 ponczucienka warstwa dżemu1/3 kremu czekoladowegobiszkopt nasączony 1/3 ponczuTort udekorować pozostałym kremem czekoladowym, udekorować wedle uznania (u mnie mini beziki dookoła
Kuchnia domowa Anistężała. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać pure z malin. Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną- tylko do połączenia się - bez białych smug śmietany. Krem maślano-waniliowy do posmarowania tortu 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mleka 200 g miękkiego masła 50 ml alkoholu (użyłam ekstraktu waniliowego- laski wanilii kilka dni wcześniej włożyłam do butelki z czystą wódką(...)malinowym i przykryłam ostatnim blatem biszkoptowym. Zawinęłam folią i włożyłam do lodówki na całą noc . Dobrze schłodzony biszkopt posmarowałam z wierzchu kremem waniliowym. Wyrównałam. Włożyłam do zamrażalnika na 15 minut. Po 15 minutach wyjęłam tort ustawiłam na kratce i oblałam glazurą czekoladową. Ozdobiłam truskawkami,płatkami kokosa, srebrnym pyłkiem i srebrnymi kuleczkami. Ozdoby wykonajcie tak jak Wam podpowiada wyobraźnia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwigilijnego i świątecznego menu. A na blogu listę tegorocznych świątecznych przepisów otwiera makowy tort z pomarańczową nutą. Blaty makowe są wilgotne, a konfitura z pomarańczy doskonale uzupełnia ich smak. Tort bardzo świąteczny, taka elegancka wersja makowca;) Składniki: ciasto: 200g maku mielonego 150g cukru 3 łyżki kaszy manny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżka kakao 2 łyżki(...)posmarować połową dżemu pomarańczowego, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i 1/3 kremu, przykryć trzecim blatem. Z wierzchu blat posmarować pozostałym kremem. Gdy polewa będzie lekko letnia, polać tort i udekorować kandyzowana skórką lub kandyzowanymi plastrami pomarańczy, czekoladowymi kuleczkami, wiórkami czekolady. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Ten przepis bierze udział
Obiad gotowyCzas mija nieubłaganie. Lata lecą za szybko, dzieci rosną...ale my się jednak nie starzejemy. Koncepcja tortu pojawiła się całkiem przypadkowo, ale efekt mojej ambicji powalił na kolana. Pyszne ciasto, ze świetnym kremem z idealną dekoracją. Kolejne urodziny dzieci zaliczone na 6 z plusem. Składniki: 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka(...)użyłam barwnika czarnego w żelu) i kontrolując kolor zaczynamy ubijać naszą masę. Pod koniec dodając do niej cukier z cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatynę. Gotowym kremem dość cienką warstwą smarujemy cały tort, resztę przekładamy do rękawa z ozdobną tylką do robienia liści. U mnie 366. Pióra zaczynamy od wyciskania masy na samym dole w poziomych liniach (nie dookoła) i idziemy
Malinowe Pocałunki