wigilijnego i świątecznego menu. A na blogu listę tegorocznych świątecznych przepisów otwiera makowy tort z pomarańczową nutą. Blaty makowe są wilgotne, a konfitura z pomarańczy doskonale uzupełnia ich smak. Tort bardzo świąteczny, taka elegancka wersja makowca;) Składniki: ciasto: 200g maku mielonego 150g cukru 3 łyżki kaszy manny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżka kakao 2 łyżki(...)posmarować połową dżemu pomarańczowego, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i 1/3 kremu, przykryć trzecim blatem. Z wierzchu blat posmarować pozostałym kremem. Gdy polewa będzie lekko letnia, polać tort i udekorować kandyzowana skórką lub kandyzowanymi plastrami pomarańczy, czekoladowymi kuleczkami, wiórkami czekolady. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Ten przepis bierze udział
Obiad gotowyCzas mija nieubłaganie. Lata lecą za szybko, dzieci rosną...ale my się jednak nie starzejemy. Koncepcja tortu pojawiła się całkiem przypadkowo, ale efekt mojej ambicji powalił na kolana. Pyszne ciasto, ze świetnym kremem z idealną dekoracją. Kolejne urodziny dzieci zaliczone na 6 z plusem. Składniki: 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka(...)użyłam barwnika czarnego w żelu) i kontrolując kolor zaczynamy ubijać naszą masę. Pod koniec dodając do niej cukier z cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatynę. Gotowym kremem dość cienką warstwą smarujemy cały tort, resztę przekładamy do rękawa z ozdobną tylką do robienia liści. U mnie 366. Pióra zaczynamy od wyciskania masy na samym dole w poziomych liniach (nie dookoła) i idziemy
Malinowe Pocałunkimnie przepis na ciasto miodowe, znaleziony w zeszycie mojej babci. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, margarynę zastąpiłam masłem, a przyprawę do piernika, ulubionymi pierniczkami. Do tego dodałam krem i powstał intensywny w smaku tort dla miłośników prawdziwych specjałów :) Pachnące miodowo-piernikowe wilgotne ciasto, przełożone, słodkim do granic możliwości, kremem maślano-czekoladowym to wypiek, który idealnie nadaje się na specjalne okazje. Chociaż(...)dodajemy do masła, cały czas miksując na gładki krem. 1/4 kremu zostawiamy do posmarowania ciasta z wierzchu, resztą przekładamy krążki. Czekolady na ozdoby rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozsmarowujemy je na czystej folii bąbelkowej i przekładamy do lodówki. Po kilku minutach, gdy czekolada zastygnie, łamiemy ją na mniejsze kawałki. Tort ozdabiamy połamaną czekoladą, pierniczkami Serduszka Toruńskie lukrowane i opcjonalnie świeżymi kwiatami
Mienta blogłyżeczka proszku do pieczenia warstwa truskawkowa z maślanki: 25 dkg truskawek 1/2 cytryny 3/4 szklanki maślanki 1 galaretka truskawkowa krem truskawkowy: 500 ml śmietany kremówki 30 % 20 dkg truskawek 1 łyżka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny wierzch tortu: 400 ml śmietany kremówki 36 % 1 fix do śmietany pozostałe: 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego 1/2 galaretki truskawkowej 20 dkg truskawek poncz(...)środek, ładnie odklei się od folii jak przewrócimy do góry nogami. Smaruję kremem truskawkowym, wyrównuje i układam drugi blat. Nasączam go ponczem, smaruję dżemem, resztą kremu truskawkowego. Układam ostatni blat. Tort wstawiam do lodówki żeby się dobrze ściął. W tym czasie prażę migdały na suchej patelni. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję fix. Zdejmuje obręcz formy, smaruje wierzch
wesoła kuchniajajek wiejskich dużych lub 8 małych 1 szklanka drobnego cukru 2 szklanki mąki 7 łyżek oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Krem do … Czytaj dalej Tort szachownica
gotuj ze mnąKakaowy biszkopt przekładany kremem chałwowym. Wspaniała gratka dla miłośników chałwy. Taki tort zażyczył sobie mój starszy syn na swoje urodziny. Był bardzo smaczny i szybko znikał. Krem puszysty i delikatny. Ja posypałam orzeszkami w czekoladzie, ale można zastąpić je rodzynkami lub inną posypką. W zakładce Ciasta znajdziecie również inne przepisy na wypieki oraz na ciasta bez pieczenia. Biszkopt kakaowy (tortownica(...)truskawkowy) orzeszki w czekoladzie 10 herbatników drobno zmiksowanych Składanie ciasta blat biszkoptu dżem 1/3 kremu blat biszkoptu dżem 1/3 kremu blat biszkoptu krem na wierzch ciasta i posmarować boki obsypać boki ciasta pokruszonymi ciastkami górę tortu posypać orzeszkami w czekoladzie Całość schłodzić w lodówce. tort chałwowy
O kuchni z uczuciemMiodownik, stefanka lub kaszak to ciasto, które w niektórych regionach Polski obowiązkowo pojawia się na stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ciasto składa się z kruchych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masę,o konsystencji bitej śmietany. Jeśli ciasto nie jest idealnie płaskie, możesz odciąć górę (lub podzielić te 2 kawałki jeszcze raz na 2 i stworzyć 4 warstwy tortu).Posmaruj pierwsze ciasto kremem z białej czekolady i obłóż pokrojonymi truskawkami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i rozsmaruj na górze pozostały krem. Przystrój całymi truskawkami. Możesz stworzyć taki baner jak ja, wycinając
Gotowanie to kochaniesubskrybować mój kanał na Youtube Do naszego ciasta bez pieczenia z galaretką i nutellą przygotowujemy spód z masy jak do trufli bajaderek. Możecie wykorzystać do niego gotowe ciasto bez kremów i owoców (babkę, muffinki, ciasto drożdżowe itp.) lub herbatniki, biszkopty albo inne ciastka. Możecie też połączyć ciasto z ciastkami - ważne, by dokładnie zmiksować je w blenderze lub zetrzeć na tarce(...)ciasto spód, możecie zmniejszyć ilość składników do spodu nawet o połowę. Ciasto Gaja z jogurtem i nutellą zawiera też dość słodki krem czekoladowy z mascarpone - jeśli lubicie gorzką czekoladę, zdecydowanie warto użyć jej w kremie. Dzięki nutelli nasz tort bez pieczenia jest dość słodki, więc należy pamiętać o ostrożnym słodzeniu warstwy jogurtowej. Jogurtu można nie słodzić też wcale. Ciasto Gaja
Lekcje w kuchniBiszkoptowa rolada z wiśniami to pyszny deser na lato. Świetnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Ciasto biszkoptowe upieczone z dodatkiem kakao jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!imprezy padło stwierdzenie: Minionki, potem cyrk, star wars skończyło się na zupełnie czymś innym i jak dla mnie magicznym. W tym roku postawił na świąteczne klimaty. Powstał tort! Ciasto ucierane przekładane kremem waniliowym, ale nie to było w nim najważniejsze. Dla mojego synka najważniejszy był w tym momencie jego wygląd. Taki słodki. Trochę śnieżny z mikołajami, elfem, bałwanami. Były też
Wielki apetytszybki tort jest idealny na każde przyjęcie dla dzieci. Lekki krem, biszkopty, bezy i świeże owoce. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding
Gotujemy i jemyPodam Wam niezawodny przepis na niesamowicie puszyste placki, z których tak jak ja przy u życiu kremu czekoladowego możecie stworzyć wykwintny tort śniadaniowy. Na pomoc przy śniadaniu przyszła mi Terravita , która wprowadziła nową jakość na rynku - kremy czekoladowe wyprodukowane bez użycia oleju palmowego ! :) Potrzebujemy: 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia 2/3 szklanki rozpuszczonego masła klarowanego 2 szklanki
MamaOskarkasama potrafi upiec tort. Wybór padł na czekoladowy, ponieważ moja córka uwielbia czekoladę. Mnóstwo takich tortów widziałam na różnych blogach kulinarnych i postanowiłam zrobić swoją wersję. Tort wyszedł pyszny, wilgotne biszkopty, pyszny krem i czekoladki. Zapraszam:) Składniki: Biszkopt x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała(...)Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty. 3. Przekładanie: Kilka łyżek kremu odkładamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu. 4. Dekoracja: Czekoladę łamiemy na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą
Izabelawkuchniubitą na sztywno śmietanką. Amaretto łączymy z 1/2 szkl. przegotowanej i schłodzonej wody. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuz na 3 równe blaty i nasączamy ponczem. Przygotowanym kremem przekładamy płaty biszkoptu.. Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy płatkami migdałowymi i można jeszcze serduszkami czekoladowymi według uznania. Smacznego
Różne smaki w kuchniDzisiaj nie będzie fit :P... ... ale będzie pysznie Słodki czekoladowy krem idealny do pieczywa, tortów czy wyjadania łyżeczką! Najlepszy przyjaciel kobiety! SKŁADNIKI: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego 200 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka sparzyć wrzątkiem. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Mleko ubić i nie przerywając miksowania dokładnie połączyć z czekoladą(...)Ubić jajka z cukrem na parze. Ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodać ubite jajka a następnie krem czekoladowy i ucierać aż masa będzie jednolita. Przełożyć do słoiczków. Przechowywać w lodówce do dwóch
Pyry na Gazdwie części, nasączamy ponczem , najlepiej od wewnątrz jeden i drugi blat. spód tortu smarujemy konfiturą morelową i nakładamy około połowy masy śmietanowej i przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu, wygładzamy powierzchnię i układamy ozdoby wycięte z galaretki. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarka