małe domowe przyjęcie z okazji Dnia Dziecka. Na co dzień nie używam barwników ale przy takiej okazji musiało być kolorowo. Dziewczyny były zachwycone, tort choć prosty był bardzo smaczny. Krem cytrynowy zrobił robotę:) *Tortownica 18 cm Składniki: na biszkopty: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki(...)ubitej śmietany dodać krem cytrynowy i żelatynę. zmiksować. Podzielić na 5 części. Każdy blat ciasta nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Przekładać je kremem i układać w kolejności jak kolory tęczy. Tort wyjdzie dość wysoki, dobrze jest wbić w niego dwa patyczki szaszłykowe, żeby trzymał się prosto. Boki i wierzch udekorować bitą śmietaną, liśćmi mięty i ozdobami na piku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTort na grubym i puszystym biszkopcie z truskawkami przykrytymi kremem z bitej śmietany z serem mascarpone i ozdobiony kawałkami truskawek oraz miętą. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneTort pachnący truskawkami, a do tego z pysznym kremem budyniowym i chrupiącym kokosem. Smakuje rewelacyjnie, a pachnie latem i słońcem. Składniki: Biszkopt (tortownica 21 cm): 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 100 g cukru 200 g kokosu Krem: 450 ml mleka 1 budyń(...)mieszając zagotujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie wymieszamy. Studzimy. Na biszkopt nakładamy połowę kremu budyniowego, następnie masę truskawkową i pozostałą część kremu. Na koniec nakładamy blat kokosowy. Tort schłodzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościwiśnie i postanowiliśmy wykorzystać je w kilku wariantach - do nasączenia tortu, przygotowania frużeliny wiśniowej i pysznego wiśniowego musu! Tort został przygotowany z czekoladowego biszkoptu, opatulony czekoladowym kremem i polany czekoladowym ganache! Poczęstowaliśmy tortem kilkanaście osób i nie było osoby, której by nie smakował! Jest czekoladowy, wiśniowy i nie za słodki! Polecamy bardzo! Koniecznie spróbujcie - zapraszam po przepis (KLIK
Plate of JoyOrzechy i migdały zawinąć do ściereczki i rozdrobnić młotkiem. Przełozyć do miseczki , dodać kakao, wymieszać i posypać tort po wierzchu. Wyjąć z tortownicy i pozostałym kremem obłożyć za pomocą szpatułki boki tortu. Zakryć delikatnie folią i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Tort jest dość słodki, ale pyszny, idealnie się komponuje z gorzką kawą. Smacznego
Gosia gotujeZgodnie z obietnicą przedstawiam Wam tort, który wykonałam na siódme urodziny mojej córeczki. Przygotowania zabrały trochę czasu, ale myślę, że było warto. Wprawy w dekoracji jeszcze
dom-agi.plZazwyczaj piekę tradycyjne, duże torty, jednak czasem potrzebny jest mały, symboliczny torcik:) Ten jest malutki i zupełnie inny od tradycyjnego tortu. Przede wszystkim ciasto jest bardzo wilgotne a krem bardzo prosty, aczkolwiek niecodzienny:) Do ciasta wykorzystałam Olej ze słonecznika, który otrzymałam jakiś czas temu do przetestowania... Ciasto:200g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,4 łyżki kakao
Z miłości do słodkościŚwietnym dodatkiem do głównego dania i czerwonego mięsa okazała się Saska o smaku Kawy z Nutą Brandy. Smak wyrazisty, trochę cięższy, ale absolutnie niemdlący. Strzał w 10! TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko – 65 g * cukier drobny – 50 g * mleko – 450 g * czekolada 70% – 350 g CIASTO(...)cukier – 100 g + ulubione sezonowe owoce SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KREM CZEKOLADOWY: Żelatynę, zalewamy wodą, odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Mleko gotujemy, dodajemy powoli do utartych żółtek ( cały czas mieszając ). Podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje, odstawiamy, dodajemy czekoladę i żelatynę, blendujemy, odstawmy na ok. 2 godziny do chłodzenia. Przed wyciąganiem na tort możemy ponownie blendować ( jeśli to konieczne ). CIASTO CZEKOLADOWE: Masło rozpuszczamy
Ostra na Słodkoowoce zamiast cukierasów ;) Ciemny biszkopt nasączyłam lekko rumowym, kawowym ponczem, przełożyłam malinowym dżemem i kremem kawowym z odrobiną zmielonej kawy dla podkreślenia smaku, po czym udekorowałam świeżymi malinami. Całość lepiej zrobić wcześniej, np. wieczorem poprzedniego dnia, a układanie owoców można zostawić na ostatnią chwilę. Polecam, tort jest pyszny :) Składniki Biszkopt jak tutaj ( klik ), upieczony w tortownicy(...)ponczu. Posmarować dżemem malinowym, położyć na niego 3-4 łyżki kremu i rozsmarować. Przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć, posmarować dżemem i następnie kremem. Nałożyć ostatni biszkopt, nasączyć. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzchu ułożyć maliny. Pozostawić na noc w lodówce
Słodkie inspiracjeutrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Odstawiamy do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc aby krem zrobił się sztywniejszy. Ponadto: 1 kubek Malin 3 figi kilka jeżyny Składanie tortu: Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch(...)drobno kruszymy do osobnej miseczki. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy połową kremu, układamy maliny i przykrywamy drugim blatem. Wykładamy resztę kremu, smarujemy wierzch i boki. Wierzch tortu posypujemy rozdrobnionym ciastem (z miseczki) i ozdabiamy malinami, jeżynami i figami przeciętymi na cztery ale nie do samego dołu, które tworzą nam piękny kwiat. Smacznego
W kuchennej krainieWykonanie : Biszkopt przekładamy masą / kremem i pokrywamy również z wierzchu Zaznaczamy boki tortu aby były takiej samej wielkości Odcinamy boki tortu Boki tortu składamy razem złożone powinny mieć taką szerokość jak podstawa Przecinamy w połowie tak jak w 5 punkcie Powstały na dwie części - jedną możemy skonsumować :) Drugą część kładziemy na podstawie Wszystko smarujemy kremem , lukrem lub obkładamy masą
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęOrzechy włoskie są moimi ulubionymi, więc ten krem bardzo lubię i robię go od wielu lat. Jest idealny do przekładania ciast, ciasteczek i tortów czy wypełniania rurek oraz babeczek. Krem ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Z podanych proporcji wystarczy go np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 22 cm. Możecie również orzechy włoskie(...)ostudzić. Po tym czasie miękkie (!) masło z cukrem pudrem ubić do puszystości i stopniowo połączyć z orzechową masą. Na końcu można dodać ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol. Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera. Powstały krem nadaję się do bezpośredniego użycia, a po schłodzeniu nabierze bardziej stabilnej konsystencji. Ekspresowe ciasto z kremem orzechowym - przepis wkrótce
Di gotujewrzątku, cukru i soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować białym kr emem . To rcik schłodzić. Boki ozdobić masą . Udekorować ozdobami z czekolady. Podawać po dwóch godzinach
Magiczne Życie Martywrzątku, cukru i soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować różowym kr emem . To rcik schłodzić. Boki ob łożyć herbatnikami. Udekorować różowymi cukiereczkami. Podawać po dwóch godzinach
Magiczne Życie Marty