Chyba każdy go zna i lubi, kotlet po Szwajcarsku serwowany na różnych imprezach rodzinnych zawsze dobrze wypada. Różnie bywa nadziewany, warzywnie lub też szynką i serem jak u mnie, bo najfajniejszy efekt po przekrojeniu jest wtedy kiedy wypływa ser z środka. Składniki dla 4 osób: - 4 filety z piersi kurczaka - 4 plastry żółtego sera - 4 plastry szynki - sól - pieprz(...)kotlet powinien być duży i płaski po rozbiciu,a co najważniejsze w całości. Z obu stron oprószamy go solą i pieprzem, nadziewamy szynką oraz serem i składamy mięso na połowę. Boki spinamy wykałaczkami. 2. Gotowe kotlety kolejno panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, temperatura nie powinna być zbyt wysoka ok. 120-130 stopni
Apetyczna babeczkawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam różnego typu kotlety i placuszki - z warzyw sera, ryżu, kaszy i szczególnie te wytrawne. Kiedyś podobny przepis zauważyłam w pewnym piśmie i chwilę później mogłam zajadać się pysznymi kotlecikami. Są rewelacyjne i idealnie zaspokajają mniejszy/większy głód. Możecie do nich dodać ulubione zioła, czy doprawić wg własnego smaku... Przeważnie podaję je z dipem(...)zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać jajko, twaróg, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i połączyć ze szczypiorkiem. Z masy uformować podłużne kotleciki. (Można robić też placuszki.) Każdy kotlet obtoczyć w mące i ułożyć na rozgrzanym oleju/maśle. Smażyć z obu stron - na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z dipem lub ulubionymi warzywami
Di gotujeDzisiaj klasyczny polski obiad urozmaicony dodatkiem pieczarek i sera. Zaskocz swoich bliskich schabem w nowym wydaniu :) Polecam i życzę smacznego! Składniki na 2 porcje: 2 kotlety schabowe 6 pieczarek 1/2 cebuli 4 plastry sera mozarella olej do smażenia ostra papryka - tylko do pieczarek przyprawa do grilla sól, pieprz mąka pszenna bułka tarta jajko dodatkowo: bazylia i papryka piri piri Przygotowanie(...)Następnie obtaczamy kolejno: w mące, jajku i bułce tartej - smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki i cebulę obieramy - kroimy w plasterki (pieczarki) i piórka (cebulę) i delikatnie podsmażamy przyprawiając papryką. Przesmażone warzywa rozkładamy na schabowych a na nich plasterki sera. Całość zapiekamy 20 minut w temp. 180 °C. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy listkami bazylii
Alutka-Gotujekotleciki wywodzące się z regionalnej kuchni Kresów Wschodnich, przygotowane na bazie kaszy gryczanej zwanej hreczką, białego sera i pachnących ziół to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów. Składniki: 300g kaszy gryczanej 250g białego, półtłustego sera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 pęczek natki z pietruszki 1 łyżeczka suszonego tymianku sól
Szalona Kuchnia EwelinyAromatyczne roladki na obiad. Składniki: 4 kotlety schabowe 1 czerwona papryka 10 dag chudego boczku 4 plasterki żółtego sera sól i pieprz do smaku przyprawa do mięsa wieprzowego jajka(...)bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, posypać przyprawami, rozbić dosyć cienko tłuczkiem. Paprykę oczyścić , pokroić w słupki. Na każdym kotlecie ułożyć słupki papryki, po dwa plasterki boczku, sera i zwinąć w roladkę, po czym spiąć wykałaczkami. Maczać w rozbełtanym jajku, panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podawać do drugiego
Tradycyjna Kuchniazrobiłam je w rozmiarze domowym. Do smażenia kotletów koniecznie użyjcie smalcu, dzięki któremu będą miały ten wyjątkowy smak i będą dobrze wysmażone. Zobacz też: Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kotlety z kurczaka Przepis na kotlety schabowe wg Magdy Gessler Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 3 godziny Składniki
Kuchnia BazyliiNudny kotlet? Zapomnijcie:). Z takiej wersji będą zadowoleni miłośnicy serów. Ja do nich należę, dlatego zajadałam się nimi ze smakiem. Polecam! 300 g miesa mielonego 300 g pieczarek 2 cebule 50g sera pleśniowego z niebieską pleśnią 50g sera cheddar 50g sera gouda 50g sera mozzarella 1 czerstwa bułka 3 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka olej(...)Pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Studzimy. 2. Wszystkie sery ścieramy na tarce. Mozzarellę odkładamy (posłuży do posypania kotletów). Mieszamy z mięsem, pieczarkami z cebulą, posiekanym czosnkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami. Ugniatamy do powstania gładkiej masy. Formujemy nieduże kotlety. 3. Kotlety obtaczamy w bułce tartej wymieszanej
Szefowa kuchniKotlet schabowy z frytkami i brukselką to klasyczna propozycja na smaczny niedzielny obiad. Jeśli dbacie o dietę to frytki możecie zastąpić innym dodatkiem albo upiec je
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!plastry o grubości centrymetra i rozbijamy dość solidnie tłuczkiem, uważając, by ich uszkodzić . Każdy z rozbitych plastrów solimy i pieprzymy z dwóch stron. Na kotlety nakładamy niezbyt obficie zmiażdżony czosnek, po kawałku sera, pasek ananasa i sporą ilość gałązek świeżej rzeżuchy. Najpierw zawijamy kotlet do środka, po czym tworzymy z niego zwarty rulonik, który "zapinamy" wykałaczką, bądź zawijamy ściśle
Kuchenna Kontrrewolucyamoim blogu znajdziecie kilka przepisów na kotlety mielone, m.in. nadziane pieczarkami , boczniakami , żółtym serem , jajkiem z płynnym żółtkiem czy szpinakiem . Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów mielonych wraz z dodatkiem podduszonego pora i dużej ilości koperku. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 jajko
Ugotowaćprzepis na ziemniaczane kotlety. To przepis idealny do tego aby wykorzystać ugotowane ziemniaki, których nie zjecie na obiad. Pokażę Wam tu podstawową wersję, możecie jednak urozmaicić kotlety dodając na przykład suszone pomidory, ser feta lub inny zestaw przypraw świeżych lub suszonych. Ciekawym pomysłem może być także nafaszerowanie kotletów pieczarkami. Przepis na smażone kotlety ziemniaczane to także powód, aby porozmawiać chwilę
nietylkopasta.plznajdziecie więcej przepisów na schab :) Polecam tez przepis na moje kotlety drobiowe po zbójnicku: Schab w sosie serowym, składniki: ok. 500 g cienkich kotletów schabowych bez kości, cebula, 1-2 ząbki czosnku, szklanka wody, 1/2 szklanki mleka, kilka łyżek serka śmietankowego (typu Almette, Twój Smak), kilka łyżek startego sera (na przykład gouda, parmezan), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka(...)się rozpuści (jeśli wolicie gładki sos serowy, możecie go na tym etapie zmiksować). Gotować na małym ogniu, kilka minut. Dodać kilka łyżek startego sera - do smaku, tyle by sos zgęstniał. Doprawić. Do sosu dodać kotlety i krótko podgrzać je w sosie. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Pork Chops with
Lekcje w kuchnicytryny 20 dag żółtego sera gałka muszkatołowa Wykonanie: Mięso myję, osuszam i kroje w cienkie plastry.Rozbijam i nacieram solą i pieprzem. Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól czosnkową i mieszam za pomocą widelca. Do drugiej miseczki wsypuję bułkę tartą. Każdy plaster mięsa obtaczam najpierw w jajku a następnie w tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym tłuszczu(...)stron na złoty kolor. Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia . Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety. Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na ok 15-20 min. Gotowe podaję z ziemniakami z wody
Bea(u)ty kitchenPÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY.Do wykonania roladek potrzebujesz:- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów.- jedna marchewka, pół małego selera- pół papryki czerwonej- musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE- szynka parmeńska-15 PLASTRÓW- 150 g sera żółtego wędzonego- wykałaczki- olej do smażeniaSchab, jeżeli masz w całości myjemy, osuszamy i odkrajamy białe błony, przyjemniej się(...)kuchni, nakryj je kawałkiem folii spożywczej. NA SIEDEM ROLADEK:Kapustę kiszoną drobno posiekaj, marchew i seler obierz, umyj i pokrój na cienkie paski, ser również pokrój na sztabki.Nie muszą być idealne. Na rozbitym kotlecie rozłóż troszkę kapusty, połóż na nią szynkę i warzywa z serem, w ilości takiej aby było możliwe zwinięcie mięsa w rulonik.Zwijamy w ruloniki
Pasje Jolkijajka - 3 kromki chleba tostowego (lub 2 małe kajzerki) - mleko do namoczenia bułek - 1 cebula - 1 szklanka białego wina półsłodkiego - 2 łyżki startego sera Grana Padano (lub Parmezan) - sól i świeżo mielony pieprz - mąka do panierowania kotletów - olej do smażenia Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmielone mięso(...)przekładamy do miski, dodajemy odciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety. Aby porcje były równe można je nabierać łyżką do lodów, następnie lekko spłaszczać). Kotlety obtaczamy w mące, nadmiar otrząsamy i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy na rumiano z obu stron i przekładamy do szerokiego
mojewypiekiinietylko