Cordon Bleu, czyli popularny kotlet szwajcarski, to nic innego ja sznycel z serem, szynką zapanierowany i usmażony. Sam kotlet wywodzi się faktycznie ze Szwajcarii, ale przepis przekroczył już jej granice i jest bardzo popularny nie tylko w sąsiedniej w Austrii, Francji ale w każdym zakątku świata. Ma wiele odmian, mimo że tradycyjna wersja jest z cielęciną, to robi się
Bernika - moj kulinarny pamietniknależy, warto spróbować ;) Składniki (2 porcje) -4 plastry schabu -250 g mielonego mięsa wołowego -2 jajka -pół małej cebulki -bułka tarta -mąka do panierowania -4 liście sałaty -4 plasterki sera żółtego -suszona cebula -2 ogórki konserwowe -2 łyżki majonezu -łyżka keczupu -kilka kropki sosu tabasco lub piri-piri -1 łyżeczka sosu worchester -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Plastry schabu(...)oleju. Z masy z mięsa mielonego formować burgery i także usmażyć. Na talerzu formować "kanapkę" kładąc: kotlet schabowy, sos, suszoną cebulkę, plasterki ogórka konserwowego, ser, burger, ser, ogórek, suszoną cebulkę, sos i drugi kotlet schabowy. Tak samo postąpić z drugą porcją. Smacznego ;-) Przepis dodaję do akcji "Domowy fastfood
Zielona KuchniaMortadela to rodzaj kiełbasy. Przygotowałam dzisiaj z niej kotlety w płatkach kukurydzianych z nadzieniem z botwiny i serkiem feta. Składniki: 600 g kiełbasy mortadeli 1 pęczek botwiny 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 jajko pieprz sól Wykonanie Kiełbasę pokroić w 1 cm plasterki. W każdym zrobić kieszonkę,( plasterek naciąć przez(...)kieszonkę kotleta napełnić farszem z botwiny i fety i obtoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Kotlety z mortadeli z botwiną i serem feta
O kuchni z uczuciembyć podane jako samodzielne danie lub z dodatkami, najczęściej ciepłymi sosami. Najlepsze są prosto z patelni. Kotlety ziemniaczane polecam z sosem pieczarkowym, leczo lub zwyczajnie podane z sosem pomidorowym lub ketchupem. Kotlety ziemniaczane można modyfikować dodając do ciasta np. pieczarki, paprykę, tarty ser, cebulę lub szczypior, koperek. Kotlety ziemniaczane SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1 duże
Zasmakuj Kuchnikilka plastrów polędwicy wędzonej z kurczaka (lub innej) Fileta kroimy wzdłuż na plastry i rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Na kotletach układamy po plastrze sera i polędwicy. Zawijamy w roladki (zaczynając od zagięcia boków do środka - wtedy ser nam nie wypłynie). Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju
Moje-pitraszeniePrzepis na soczyste kotlety siekane według szwagra Zbycha, to moja ulubiona wersja tych kotletów. Są one grubsze o tych, które do tej pory miałem okazję jeść. Mięso jest drobiowe, ale tylko z udek kurczaka i bez dodatku piersi. Dzięki temu, kotlety są dużo bardziej soczyste, a przez to, bez wątpienia o wiele smaczniejsze. Dodatkiem do masy są pieczarki, drobno pokrojona(...)przepisu na kotlety siekane, mimo, że stały się one ostatnio dość popularne. Nadrabiamy więc zaległości i to mamy nadzieję, że w niezłym stylu! Jesteśmy bowiem zdania, że jak już coś robić, to robić dobrze Zapraszamy zatem na przepis! KOTLETY SIEKANE WEDŁUG SZWAGRA ZBYCHA Składniki: udka z kurczaka: ok. 700 g papryka: 1 szt. pieczarki: 5 szt. żółty ser
Kuchnia Na WypasieGrillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi 2019-03-12 15:40:23 Porcje 5 Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi i rośnie aż do maja. W tym okresie staramy się maksymalnie korzystać z tego wyjątkowego daru natury. Z weekendowych spacerów po lesie zawsze przynosimy solidny bukiet tej niezwykle smacznej rośliny i zajadamy(...)wszystkie składniki się połączyły. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju i rozgrzewamy. Z mięsa formujemy 5 zgrabnych kotlecików i układamy na patelni. Kotlety grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką. * użyłam sera halloumi z dodatkiem chili Notes - opcjonalnie możecie dodać odrobinę ulubionej przyprawy do drobiu/kurczaka. Pamiętajmy jednak, aby nie dawać jej zbyt wiele. To czosnek
Wędrówki po kuchniCheeser -serowy kotlet z piersi kurczaka Pyszny serowy kotlet , to nowy pomysł na przełamanie nudy w kuchni . Przecież wszystko już było " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Moi chłopcy , sceptycznie patrzyli ,jak mozolnie , obklejam , kawałki mięsa serem, niczym ściany tapetą i obtaczam w jajku , a wszystko ,stara się(...)jajku , zgarniając jego nadmiar ręką , kładziemy jedną stroną na serze , podnosimy i dokładamy do przyklejonego sera , jeszcze trochę , tak żeby powstała gruba warstwa – dociskamy do kotleta . Delikatnie obtaczamy ponownie w jajku , dociskając ser, następnie w bułce tartej , także dociskając wszystko dłońmi . Odkładamy na 30 minut do lodówki , jak zesztywnieją , łatwiej będzie smażyć – nie rozlecą się . Smażymy na rozgrzanym
Ogrodnik w podróżyZamiast tradycyjnego mielonego u mnie dziś na obiad takie kotlety. Delikatne mięso z kurczaka połączone z brokułem i serem mozzarella. Do tego pieczone ziemniaczki z piekarnika i sałatka z pomidorów. Kto się dołącza? porcja na 10 niedużych kotletów: 1 mały brokuł 1 połówka filetu z piersi kurczaka (ok. 250g) 50 g sera mozzarella wiórki 1 jajko 2 łyżki kaszy(...)Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Filet z kurczaka pokroić w małe kawałki. Połączyć z posiekanym brokułem,cebulką,wiórkami sera,rozgniecionym czosnkiem i kaszą manną. Wbić jajko,przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Formować dłońmi nieduże kotlety,obtoczyć je w płatkach kukurydzianych i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło z ulubionymi
Kolorowa kuchnia Elkiostre. Polecam! Składniki: cztery kotlety schabowe 2 łyżki masła do podsmażenia 250ml mleka 2 łyżki mąki 4 łyżki masła do sosu 100g sera gouda szczypta gałki muszkatołowej koncentrat curry od Proeco czosnek w płatkach Kotlety rozbijamy, smarujemy koncentratem curry i podsmażamy z obu stron na maśle. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę
Gotowanie i blogowaniecienkich kotletów schabowych, - 450 g fasolki szparagowej ( użyłem mrożonej ) - 200 g pomidorków koktajlowych, - łyżka oleju, - sól, pieprz, - oregano, - 1/2 szklanki bulionu, - 4 plastry żółtego sera, - natka pietruszki. Wykonanie : Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie. Kotlety posypać oregano i pieprzem. Usmażyć na oleju z każdej strony(...)lekko rumiano, podlać rosołem i chwilę dusić pod przykryciem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Ugotowaną fasolkę wymieszać z pokrojonymi pomidorkami, dodać oregano. Warzywa przełożyć na kotlety, na wierzch dając pokrojony w kostkę ser i zapiec w piekarniku. Wyjąć i posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Przepisy MikołajaOlej do smażenia Wykałaczki Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka dzielimy na cztery części, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Oczyszczoną paprykę i ser żółty kroimy w paski, na każdym kotlecie układamy po plasterku szynki, kilka pasków sera żółtego i papryki. Zwijamy roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami, panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy
Bajeczna Kuchniazachęcam do wypróbowania, wszak dobrze jest poznawać nowe smaki. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu sól pieprz 2 ząbki czosnku ocet balsamiczny sos sojowy 12 plasterków sera camembert A jak to zrobić: Kotlety zamarynować w sosie, occie i przeciśniętym przez praskę czosnku. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Kotlety wyciągnąć z marynaty i oprószyć solą i pieprzem. Grillować z obu stron
Kuchnia w opałachKotlety drobiowe z bobem Delikatne kotlety z kurczaka nadziewane bobem oraz mozzarellą. Składniki: · 1 filet z kurczaka · Jajko · Sól · Papryka ostra · Bułka tarta do panierki + 2 łyżki(...)dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy. 2. Bób gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu obieramy. 3. Robimy z mięsa okrągłe kotlety w środek wkładamy po kawałku sera oraz trochę bobu. 4. Panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 5. Kotlety gotowe. 6. Smacznego
Kulinarna Chwilarazem znika w oka mgnieniu. Z dokładką! Polecam. (U mnie naczynie o wymiarach 17 x 23 cm) 5 ugotowanych ziemniaków (średnich) 3 kotlety mielone 1 cebula 1 puszka marchewki z groszkiem 300 ml passaty pomidorowej 200g żółtego sera Dodatkowo: słodka papryka bazylia suszona czosnek granulowany sól, pieprz Ponadto: 1/2 łyżeczki masła do wysmarowania naczynia olej(...)smażenia Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie należy pokroić w plasterki, a następnie umieścić na dnie naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem. Na ziemniakach kolejno ułożyć pokrojone kotlety mielone, cebulę podsmażoną i lekko posoloną, połowę żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach oraz marchewkę z groszkiem odcedzoną z zalewy. Całość zalać passatą pomidorową - doprawioną za pomocą bazylii, czosnku, soli i pieprzu
Di gotuje