farszem Indyk z jabłkiem w sosie curry Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA Z RYBY
W kuchennym oknie Ewyprzecinam w pół na 2 podobnej wielkości kotleciki, doprawiam solą i pieprzem i rozbijam na dosyć cienko (prawie przeźroczyście). Szynkę skrojoną w paseczki mieszam ze startym serem i nakładam na rozbity kotlet drobiowy. Zręcznie zawijam podwijając brzegi lekko do środka. Gotową roladkę uciskam w dłoniach wypychając ewentualne "powietrze". Roladkę obtaczam w bułce tartej, rozbełtanym jajku i ponownie w bułce tartej
Mechanik w kuchniraczej wybieramy mięso, a ziemniaki straciły wiele na popularności w ciągu ostatnich lat, nawet jako dodatek do dań. Nawet jeśli wolicie mięso, warto przypomnieć sobie zapomniane smaki kotletów z ziemniaków czy z sera. Dziś przepis z książki "Kuchnia rosyjska" wydanej ponad ćwierć wieku temu
Milion SmakówKotleciki drobiowe z pieczarkami i serem żółtym. Ciekawa odmiana dla zwykłych kotletów. Są szybkie, wydajne, a co najważniejsze - pyszne! Ledwo zdążyłam złapać 3 ostatnie żeby im (w biegu) zrobić zdjęcie:) SKŁADNIKI: 1 mały filet z kurczaka (ok 40 dag) 5 dag sera żółtego 10 pieczarek 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ulubione przyprawy do kurczaka ( u mnie Przyprawa do mięs
Kto ugości moich gości?wojnie są nadal wyraźne - chociażby ostrzelane budynki: W związku z kiepską pogodą postanowiliśmy odwiedzić restaurację na starym mieście :) Zajadaliśmy się sałatką z kurczaka oraz regionalnym daniem czyli kotletem z mięsa wieprzowego nadziewanym serem i szynką z pastą paprykowo-marchewkową (smakiem przypominającą nasz paprykarz - tylko bardziej marchewkowe) Wracając z Mostaru zahaczyliśmy o wodospady Kravica - po prostu przepiękne. Niestety z powodu pogody
Kolejny blog o gotowaniurozgrzany olej na patelni i smażyć na złoto z obu stron.Smacznego!!!Przepis ponoć pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji :)Robiłam kiedyś podobne placuszki, ale bardziej urozmaicone, zapraszam:Kotlety drobiowe z papryką i serem
Kuchnia domowa Animinimalnej ilości tłuszczu. Jeśli mamy patelnię z nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu. Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć kotlet i dodatki:-plaster żółtego sera, -cieniutkie plasterki cebuli, -grubsze plastry pomidora......i polać keczupem. Przykryć górną częścią bułki i...można zajadać.To jest moja, skromna wersja hamburgera. Powinnam
Codzienna kuchnia niecodziennaKiedyś robiłam kotlety mielone z pieczarkami i serem, a teraz zamiast sera dodałam inny składnik i nie przysmażałam ich w klasyczny sposób. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyjakiegoś czasu kocham kalafiora. Ale kotlety trochę mnie zaskoczyły. Przepis jest prosty, acz samo smażenie wymaga kilku prób i błędów. Smak jednak wynagradza wysiłek. POTRZEBUJEMY 1 kalafior 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 jajko 5 łyżek startego sera żółtego sól i pieprz bułka tarta do panierki oliwa lub olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Gotujemy kaszę zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. A kalafior(...)soląc wodę (1 łyżeczka). W tym czasie gotowania trzemy ser. Ostudzony kalafior gnieciemy nożem. Razem z ostudzoną jaglanką wrzucamy do jednej miski ze wszystkim składnikami, czyli serem, jajkiem i przyprawiamy całość. Formujemy kotlety w postaci kulek trochę większych od piłek ping-pongowych. Lekko je zgniatamy i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na większej ilości tłuszczu dłużej z jednej strony
Fleksitarianizm.plKotlety z jajek to danie łatwe, tanie i smaczne, które bardzo często przygotowuję na obiad. Takie kotlety idealnie smakują z dodatkiem startego sera, natki pietruszki, koperku czy szczypiorku. Polecam :) Składniki: * 15 ugotowanych na twardo jajek * 1 surowe jajko do środka * 3 łyżki bułki tartek do środka+ do panierki * garść startego na tarce o dużych oczkach sera * pół posiekanej natki pietruszki(...)dużych oczkach bądź przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do jajek dodać starty ser i w moim przypadku była pietruszka, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz według uznania. Wszystko wymieszać. Formować kotleciki, lekko spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Pyyyycha
Zrób to smacznieTrochę inne kotlety drobiowe - z siekanego mięsa i żółtego sera. 30 dag mięsa z piersi kurczaka 10 dag żółtego sera 1 łyżka gęstego majonezu (używam dekoracyjnego Winiary) Przyprawa do kurczaka Kamis złocista sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Mięso jak najdrobniej pokroić, obsypać przyprawami. Ser zetrzeć na drobnej tarce, stopniowo dodawać do mięsa, dobrze wymieszać. Połączyć
Praktyczna plwersji z pikantnym wyrazistym niebieskim serem i świetnie do niego pasującą gruszką, chrupiącą sałatą rzymską i pikantną czerwoną cebulą. Połączenie, któremu ciężko się oprzeć, proste a jednocześnie trochę wyszukane. Wypróbujcie koniecznie i pokochajcie. Składniki (na 4 burgery): 4 bułeczki maślane 400g mielonego mięsa wołowego główka małej sałaty rzymskiej 1 mała czerwona cebula 50g niebieskiego sera pleśniowego 4 łyżki sosu czosnkowego(...)dzielimy mięso na 4 i formujemy okrągłe kotlety grubości około centymetra. Nagrzewamy mocno patelnię grillową lub zwykłą, układamy na niej kotlety i smażymy po 3 minuty z każdej strony. W międzyczasie wstawiamy bułki do piekarnika do zagrzania. Gdy odwrócimy kotlety na drugą stronę, na wierzch każdego układamy po 2 plasterki niebieskiego sera. Wyciągamy bułki. Spodnią cześć smarujemy łyżką
Smaczna StronaSKŁADNIKI: 1 szt 1 tortilla pszenna 1 kotlet z fileta kurczaka 1 garść mix sałat 1 łyżka natki pietruszki 1 plaster sera żółtego ketchup PRZYGOTOWANIE: Tortillę pszenną smaruję ketchupem. Posypuję mixem sałat. Kotleta z kurczaka kroję w plastry grubości ok 2 cm. Kładę obok siebie na tortilli. Natkę pietruszki myję i kroję bardzo drobno. Kładę na tortillę. Na koniec
Gotowanie PatkiObiadowy Burger Taki Burger nie tylko skusi dzieci, każdy dorosły też sięgnie po niego. Kotlety drobiowe z warzywami, polane sosem. 5 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · Podwójny filet z kurczaka · 1 łyżka przyprawy do kurczaka · Sól(...)oraz solą. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 2. Wyszło nam dziesięć kotletów, więc pięć rozkładamy, układamy na każdym kawałku po plasterku sera topionego, następnie po liściu sałaty, po dwa plasterki pomidora oraz ogórka i klika pasków papryki. 3. Przykrywamy pozostałymi pięcioma kotletami i polewamy sosem
Kulinarna ChwilaDanie proste w wykonaniu i nie zabiera dużo czasu w przygotowaniu.Roladki można podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami .Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 8 ładnych wyciętych kotletów z kurczaka 8 plastrów żółtego sera 8 plastrów szynki 1 puszka Chili con carne Bonduelle 300 ml śmietanki słodkiej 12 % pieprz do smaku 2 ząbki czosnku sól morska Cenos
Sama słodycz i szczypta chili