Dzisiaj zapraszam na kotlety "devolay"Rozbilam kotlety. Podsmazylam pieczarki doprawiajac sola I pieprzem, dodalam do wystudzonych pieczarek starty ser.Nakladamy farsz , zwijamy. Rozbijamy jajko, obtaczamy w mace, w jajku , a na koniec w bulce tartej. Smazymy na wolnym ogniu.Przygotowalam salatke- pokroilam drobno kapuste pekinska- posolilam , dodalam cukru- odstawilam na 10 min.Na grubych oczkach starlam dwie marchewki, pol cebuli, skroilam szczypior. Wymieszalam.Sos
Smaki Edytysporym zainteresowaniem, więc zapewne kotlety do tych buraczków będą miłym dla podniebienia dodatkiem. Jeżeli lubicie kotlety mielone to te nadziane mogą Wam również posmakować. Zapraszam :) Składniki: 1kg mięsa mielonego z łopatki 2 cebule 25dag pieczarek duże jajko czerstwa bułka mleko sól, pieprz bazylia przyprawa do mięsa mielonego natka pietruszki olej rzepakowy Przygotowanie: Mięso, jajko(...)kroimy w plastry, dusimy z pozostałą cebulką. Pod koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso dzielimy na porcje, które rozpłaszczamy w dłoni. Nadziewamy je łyżką pieczarek i formujemy kotlety, tak aby pieczarki pozostały w środku. Rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy kotlety ( możemy je obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to konieczne). Smażymy z każdej strony. Podajemy
ChilliJemyPropozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne mielone kotlety. Chrupiący bekon i ciągnący ser w środku nieco urozmaicą codzienne menu i na pewno każdemu posmakują. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku szalotka kajzerka jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka przyprawy gyros sól, pieprz do smaku ok 100 g żółtego sera 14 cienkich plasterków bekonu olej(...)bardzo drobno posiekać, bułkę namoczyć w wodzie. Odciśniętą kajzerkę wraz z jajkiem, bułką tartą, cebulką i czosnkiem przełożyć do mięsa. Całość przyprawić do smaku i wyrobić na gładką masę. Ser pokroić w kostkę. Nakładać sporą łyżkę masy mięsnej, w środek wkładać po kawałku sera i formować kotleciki. Kotlety owinąć 2 plasterkami bekonu i smażyć na niewielkiej ilości oleju
Smakołyki Asiprzypraw,pyszne były.. schab lub polędwiczki jogurt naturalny jajka marynata klasyczna Prymat bułka tarta Wszystkie składniki marynaty wymieszać.Mięso pokroić na plastry i rozbić .Przełożyć do pojemnika z marynatą i dokładnie w niej obtoczyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin.Następnie kotlety panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym
Moje domowe kucharzeniektórym się smażyła. Do miski wrzucamy przyprawy, kaszę mannę, wbijamy całe umyte jajko. Dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody i wyrabiamy masę ręcznie, zagniatając ją jak ciasto, aż połączy się dobrze, utworzy jedną całość i zacznie odchodzić od dłoni – około 5-6 minut. Kotlety mają to do siebie, że im dłużej się je wyrabia tym są lepsze . Masa – mimo(...)pajdą chleba. PS.: Kotlety na zdjęciach całego obiadu nie są popalone, tylko było już tak ciemno, że aparat zwariował :) SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 mała pszenna bułka namoczona w mleku 1 średnia cebula 2/3 płaskiej łyżeczki soli ½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta ½ łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej 1 jajko M olej i 2 łyżki smalcu
Karo in the Kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tradycyjne kotlety mielone kojarzą się nam z tymi smażonymi. Jednakże można je upiec i to na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam wersję z żółtym serem, ale są też inne warianty np. zamiast jajka dodanie ziemniaka, czy rezygnacja z bułki tartej... W smaku są delikatne, miękkie i troszkę inne niż te klasyczne. Idealnie pasują(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 3-4 łyżki startego żółtego sera przyprawa do mięsa mielonego ( Rafex ) majeranek sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić. Uformowane obtoczyć w bułce tartej i ułożyć w naczyniu
Di gotujenamoczoną, odsączoną bułkę mielimy w maszynce. Do mięsa dodajemy jajka, cebulkę, pieprz, pieprz ziołowy i sól do smaku.Wyrabiamy. Ser kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy kawałki. Na dłoń nabieramy porcję mięsa, nakładamy kawałek sera i formujemy kotleta. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano, kilka razy
Maminek kulinarnypowyżej, to zachęcam do zrobienia kotletów z cukinii. Wprawdzie jest z nimi troszkę pracy ale jestem pewna, że smakowo Was zaskoczą :) A może już takie przyrządzaliście? :) Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż moim zdaniem są one zbędne :) Możecie je podać np. do ziemniaków, surówki czy mizerii :) Składniki: cukinia sól, pieprz, vegeta mąka jajko bułka tarta tłuszcz do smażenia ( u mnie margaryna(...)razem ze szczyptą vegety. Cukinię panierujemy jak tradycyjne schabowe - najpierw obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron (należy uważać, aby zbyt szybko nie przypalić naszych "kotletów"), aż cukinia będzie al dente
My simple kitchensię z aksamitnym sosem, który powstaje w czasie duszenia. Jednym słowem -Pycha!!! Składniki na kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie 50 dag mięsa mielonego 1 szklanka rosołu 5 łyżek płatków ryżowych 1 cebula 2 ząbki czosnku namoczona w ciepłym mleku czerstwa bułka 1 duże jajko 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki cząbru(...)pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki ryżowe, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, tymianek, majeranek, cząber, sól, 1 łyżeczkę przyprawy do mięsa mielonego, dobrze wyrabiamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do mięsa mielonego. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Z mięsnej masy formujemy spore kotlety o grubości 3-3,5 cm, obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Rozpustne gotowaniezupa solianka itp. Niestety, nie zawsze udało się zrobić zdjęcia, ale pomimo tego zgromadziłam jakieś przykładowe obiadki, zapraszam więc do obejrzenia! Zupa okroszka na kefirze - taki chłodnik z koperkiem, jajkiem, szczypiorkiem, ziemniakami, marchewką i ogórkiem- bardzo orzeźwiająca propozycja, idealna na upały. Wareniki - mini pierożki z nadzieniem, u mnie z gotowanymi ziemniakami, podane z bardzo popularnym tu dodatkiem do różnego rodzaju(...)lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille z ziemniaczkami i surówką. Drożdżowe pierogi pieczone - czyli malutkie bułeczki z nadzieniem tj. ryż z mięsem czy jajko ze szczypiorkiem. W Rosji mają naprawdę dużo rodzajów, zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko. Przykładowe dodatki do obiadu, spora
psgotujemyBuddy'ego Valastro na to danie i jego składniki możecie znaleźć TUTAJ i TUTAJ . Panierowane kotlety: 0,5 kg piersi z kurczaka (2 piersi) ok. 1 szklanki bułki tartej ok. 50 g startego Parmezanu lub Grana Padano ok. pół szklanki mąki pszennej 2 jajka roztrzepane widelcem 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1,5 łyżeczki przyprawy do pizzy(...)solą i pieprzem obtaczamy najpierw w mące, następnie maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. I gotowe. :) Piersi smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej złocisto-brązowej skórki. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podałam z ziemniaczanym purée oraz mizerią. Purée ziemniaczane
Cooking MonsterJajka po szkocku pewnie już znacie. Przypomniało mi się o nich wczoraj i pomyślałam, że zrobię je na obiadek. U mnie mówią w domku na to kotlety mielone z niespodzianką. Robi się je w miarę szybko. Można je jeść na ciepło lub na zimno. Świetnie smakują z sosem chrzanowym lub musztardowym. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam, a jeżeli już
O kuchni z uczuciemcałe jajko. Całość doprawiamy i mieszamy widelcem, do połączenia składników. Na dużej patelni grzejemy pozostały olej roślinny. Bułkę tartą wsypujemy do głębokiego talerza i posypujemy nią deskę. Masę rybno-ziemniaczano-bułkową szybko wyrabiamy dłonią do pełnego połączenia. Dłońmi (możecie posmarować dłonie olejem, będzie wygodnie!) nabieramy porcje masy (podzielcie sobie ją na 6 części) i formujemy z nich kotlety wielkości(...)sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu z dorsza 250g mącznych ziemniaków (po obraniu, nie młodych) mały pęczek koperku 1 jajko M 2 łyżki mąki pszennej 2/3szklanki + 2 łyżki stołowe z lekkim czubem bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy
Karo in the Kitchenwołowej przystawki przygotował obiad dla wygłodniałych mięsożerców. Rumsztyk z cebulką to konkretny obiad dla głodomorów. Do przyrządzenia rumsztyku wołowego został wykorzystany udziec wołowy. Rumsztyk wołowy to są pyszne siekane kotlety z wołowiny, a dodatek podsmażonej cebuli dopełnia ich smaku. Przy tym, robi się je niezwykle szybko. Najlepiej jest poszatkować w szatkownicy lub nożem chudą wołowinę, w ostateczności ją zmielić, potem(...)sztuki Przygotowanie: Cebulę białą i czerwoną drobno siekamy i podsmażamy, studzimy. Mięso wołowe drobno siekamy, dodajemy wodę, jajko, świeżo zmielony pieprz, sól do smaku, podsmażoną cebulkę, dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Moczymy ręce w wodzie, formujemy średniej wielkości okrągłe kotlety. Układamy je na przygotowaną deskę i delikatnie naciskamy je tępą stroną noża, (powinny wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej). Smażymy kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię