skwarkami* Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami* Smażone pierożki w 4 smakachDanie główne :* Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach* Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałatyDeser :* szarlotka z bitą śmietaną* sernikNASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK :http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/Na stół kolejno wkraczały kolejne dania.Na(...)przynajmniej 4 osób!Spróbowaliśmy wszystkiego ( tak , wiedzieliśmy , że potem pękniemy :p )Na początek żeberka w chrupiące panierce , gdyż jak wiecie jestem ogromną fanką żeberek.Panierka rewelacyjna … mięso soczyste , bez problemu odchodzące od kości – super!Kaszanka – PRZEPYSZNA!Świeża , super doprawiona , domowa – taka jak ma być!Bigos – totalne zaskoczenie!Takie pozytywne zaskoczenie , choć z całą pewnością
Ostra na Słodkonasion. W przeciwnym razie będą się rozpadać. I ma rację – masa ma idealną konsystencję, kotleciki łatwo się formuje i się nie rozpadają. Z podanych składników wychodzi około 20 małych kotletów. Robiłam z ½ porcji. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżki soli 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry szczypta chili(...)jest oznaczonych gwiazdką – mają działanie oczyszczające, tonizujące a nawet lecznicze. Można z nich skomponować 1-2 tygodniowy program rewitalizacji ciała. Polega on nie tylko na odciążeniu organizmu od zakwaszającego mięsa, ale i wywołujących u wielu osób wewnętrzne stany zapalne czy nieuświadomione alergie glutenu, mleka i produktów mlecznych. Wypróbowałam jak na razie kilka przepisów, a mam książkę dość krótko. Bardzo
Qlinarnie i Qlinarnieskarbnicą białka i posiada bardzo wiele cennych właściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków(...)którymi idealnie komponuje się ciecierzyca, są m.in. rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon. Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy, tym bardziej, że zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu glukozy (cukru) we krwi i obniża wchłanianie węglowodanów.” To tylko niektóre jej właściwości zdrowotne
mojewypiekiinietylkozioła? Świeżo zebrane zioła przechowujemy w plastikowych torebkach, na dnie lodówki. Suszone przechowujemy w ciemnych pojemnikach, bez dostępu powietrza. Aby utrwalić smak ziół możemy wykorzystać je do aromatyzowania oliwy czy octu lub dodać do masła i użyć jako dodatek do grillowanego mięsa i warzyw. Można przyjąć, że 1 łyżeczka suszonych ziół odpowiada 1 łyżce świeżych ziół. Popularne zioła Bazylia(...)pomidorów, frittaty ziołowej. Zioło to nadaje się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości. Oregano Niezastąpiony składnik kuchni włoskiej, doskonale łączy się z tymiankiem jeśli przygotowujemy mięso wołowe czy wieprzowe. Makarony, focaccia i pizza to tylko niektóre, napoplarniejsze dania z jego użyciem. Warto przygotować w domu aromatyzowaną oliwę z oliwek, w tym celu do butelki dodajemy suszone
Moja smaczna kuchniaolejków zapachowych i przede wszystkim – pozwoli zachować biały kolor warzywa. Na każdy litr użytej wody dodajemy po pełnej łyżeczce cukru i soli. Kalafiora gotujemy tak samo jak kapustę – bez przykrycia, aby pomóc mu się pozbyć nie zawsze przyjemnego zapachu. Średni kalafior, jeśli nie chcecie go zapiekać tylko wykorzystać jako główne danie lub dodatek do obiadu, wymaga około(...)górze się zapiecze, w naczyniu będzie mocno bulgotał i całość się zezłoci. Tak podany kalafior może stanowić samodzielne danie obiadowe. Może też być dodatkiem do wołowego mięsa po gotowaniu rosołu, kotleta. My zjedliśmy go z dodatkiem sadzonego jajka i koniecznie – sosu lekko zaostrzającego jego smak . Gdy już zsuniecie z patelni sadzone jajka, rozgrzejcie na niej 2-3 łyżki masła, zmiażdżcie
Karo in the Kitchenposiekanej natki pietruszki (ja użyłam mrożonej) 1 łyżka posiekanego szczypioru kilka strąków fasolki szparagowej i inne ulubione kolorowe warzywa sól, pieprz papryka słodka kurkuma zioła prowansalskie majeranek mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia(...)Przygotowanie: Umyte mięso pokroiłam w plastry grubości ok 1 cm. Stłukłam jak na kotlety. Nasoliłam, oprószyłam pieprzem. Posypałam przyprawami. Kurkumy użyłam, żeby nadać mięsu i sosowi ładną barwę. Z ziołami prowansalskimi byłam ostrożna jako, że mają intensywny smak, a z papryką dlatego, że chciałam nakarmić tym daniem także Maksia . Bitki wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia rano obsmażyłam
Kuchnia po mojemuChoć zazwyczaj staram się jeść dosyć zdrowo to czasem nachodzi mnie chęć na nieco inny klimat. Tym razem postanowiłem przygotować danie, które można spotkać praktycznie w
Programista w kuchniktórych każda służy do przygotowania potraw o różnym stopniu "twardości": • Prędkość 1: Zupy • Prędkość 2: Koktajle owocowe i Ubijanie • Prędkość 3: Purée i Siekanie • Prędkość 4: Duże Kawałki np. mięsa. W zestawie z blenderem otrzymujemy: duży pojemnik o objętości 1 000 ml ze stabilną, antypoślizgową podstawką i pokrywką ułatwiającą przechowywanie; rozdrabniacz 750ml z pokrywką, ubijaczkę balonową oraz końcówkę do ucierania(...)szybkie przygotowanie delikatnego ciasta, ubicie śmietany czy piany z białek jaj. Ubijanie ręczne zawsze było moją największą zmorą i szło mi dość mozolnie. Teraz idealna bita śmietana wychodzi bez problemu ;-) Rzadko spotykanym, ciekawym dodatkiem jest jednak "tłuczek", który ułatwia przygotowanie puree. Do tej pory użyłam go dwa razy - do tradycyjnego, ziemniaczanego puree ze śmietaną oraz kalafiorowego z marchewką. Przyznam
Poranek na słodkooczkach ( takich jak mielimy ser ) mielimy kurczaka,a razem z nim czosnek. To mięso zadziała jako spoiwo, także dzięki mięśniom . Później zmieniamy sitko na większe, u mnie jest to 9 mm i mielimy wieprzowinę. Wszystko wkładamy do dużej miski, majeranek rozcieramy w dłoniach, posypujemy nim mięso. Czarny pieprz najlepiej świeżo mielony, specjalnie nie piszę ile tego pieprzu ponieważ(...)Dodajemy resztę przypraw, część wody i wyrabiamy dość mocno. Ja nazywam to mszczeniem się nad miską. Chwilę to trwa nim dobrze wyrobimy, a mięso wchłonie całą wodę i nabierze tzw kleistości. I teraz test, formujemy kotlet i smażymy na patelni. Jeśli jest zbity i zwarty, nie rozpada się tzn że mięso dobrze wyrobione, jeśli pęka trzeba się mścić dalej. Taki
Dieta moja pasjatakie zwykłe gotowane ziemniaki (tak, tak - ziemniaki, niby nic takiego, a będąc na jednym z wyjazdów nigdzie żadna knajpa nie serwowała ich osobno - były zazwyczaj w zestawie obiadowy z kotletem itp.)- najedz się porządnie! Oczywiście nie można się najeść na zapas, ale ważne, żeby najeść się dość, tak aby za chwilę nie chodzić głodnym. Zwłaszcza, że nie wiemy, kiedy taka(...)zdecydowanie nie stanowi to problemu :) Warto też pytać w miejscach serwujących jedzenie o opcje wegańskie (nie zawsze wszyscy wiedzą "jak to działa", więc warto powiedzieć że szukamy dania bez mięsa, mleka, jaj i nabiału ogólnie - albo zaznaczyć, że jesteśmy na nie uczuleni). Popularność weganizmu rośnie coraz bardziej i często takie formy żywienia są uwzględniane w menu - więc nie zaszkodzi
Bananowe PoleKolejny sposób na wykorzystanie "Pomysłu na... papirus" - szybka i dobra przekąska. Zdaniem mojej siostry lepsza od tych, które jada w Macach. Ja także wolę przygotować takie
Pasja Smakusmaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałem. Następnie mięso odstawiłem na 10 minut do lodówki, a po tym czasie uformowałem z niego podłużne wrzecionowate kotlety, które nie powinny być grubsze niż około 3 cm. Kawałki mięsa grillowałem na mocno rozgrzanym grillu przez około 4 minuty z każdej ze stron. Następnie przygotowałem pyszny sos ajvar. Przekrojonego na pół bakłażana, dwie czerwone(...)podzieliłem na 6 równych części i każdą z nich rozwałkowałem na cienki placek, podsypując je mąką, aby się nie kleiło. Na mocno rozgrzanej patelni smażyłem placki z obu stron bez użycia tłuszczu, do lekkiego przyrumienienia się. Na talerze wyłożyłem po kawałku mięsa, obok niego dodałem niewielką ilość obu sosów i chlebek lavash. Wyszło pyszne. Dodam tylko, że tak upieczony
Wyprawy kulinarneUpalnie, duszno i burzowo. Nic się nie chce i szczerze przyznam pisać też mi się nie chce. Jednak mięsko wyszło tak pyszne, że postanowiłam się tym
Dieta moja pasjaOto jeden z pierwszych przepisów z wykorzystaniem "Pomysłu na... papirus". Pierwsze skojarzenie ze smażonym kurczakiem? W moim przypadku sałatka, ale nie taka całkiem klasyczna, chciałam czegoś
Pasja SmakuWielkanoc zbliża się milowymi krokami i pomyślałam, że może przyda wam się ten przepis na pyszny i aromatyczny, schab panierowany herbatą Earl Grey. Pieczeń to zawsze
Jem więc Jestem