oprawiona w elegancką ciemną skórę ) ______________________________________________________________________________________________________ NASZ WYBÓR: ZUPA: JA : Krem grzybowy z łazankami w chlebie BASIA: Krem cebulowy z grzankami i parmezanem DANIA GŁÓWNE : JA : Płyta C.K. ( żeberka , kotlet wiener schnitzel , golonka , ziemniaki zapiekane , kapusta zasmażana ) BASIA: Półmisek C.K. ( grillowana wołowina , wieprzowina , drób zapiekany w serze , frytki , ziemniaki zapiekane , ziemniak chilijski ) DESERY: JA : Apfelstrudel z sosem waniliowym BASIA: Sernik(...)idealnie doprawione , niezwykle kremowe. Obłędne mięsa, soczyste , świetnie doprawione , idealnie wypieczone. Nieziemskie desery, których smak jeszcze na długo pozostał na podniebieniu. Porcje ogromne! Ale to bardzo ogromne! I to takie, z którymi nie poradziłyśmy sobie ;) Są to porcje dla bardzo głodnych osób – z całą pewnością nasycą na długie godziny! _____________________________________________________________________________________________________ PODSUMOWUJĄC : Bez ściemy! Po raz kolejny jesteśmy bardzo
Ostra na Słodkowszystkim smakuje, a w dodatku schab w tej wersji przygotowuje się błyskawicznie i jak dla mnie jest smaczniejszy i zdrowszy, niż tradycyjny kotlet schabowy smażony na głębokim tłuszczu :) SKŁADNIKI (4 porcje) Ok. 700 g schabu bez kości 1 łyżeczka masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki jasnego piwa 1 L wody lub bulionu 3 łyżki(...)ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Zagotować. W gotujący się na dużym ogniu wywar włożyć plastry schabu. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować mięso przez około 1 godzinę kilka razy przewracając mięso. Obie mąki dobrze rozdrobić w niewielkiej ilości wody i wlać do sosu. Można wcześniej wyjąć mięso, ale nie jest to konieczne. Dodać
Calzonella.comspróbowałam. Moje dzieciaki stwierdziły, że jest lepszy, moim zdaniem na pewno inaczej smakuje, jest bardziej aromatyczny i delikatnie wilgotny. Spróbujcie, może i Wam posmakuje, kotlet schabowy, w takie właśnie wersji :) Składniki: 500 g schabu bez koście sól słodka mielona papryka kminek mielony sok z 1/2 cytryny Do gotowania : 1,5 l wody ziele angielskie liść laurowy(...)cukrem i sokiem z cytryny. Całość zagotowuję i zabielam słodką śmietanką. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzam i ubijam za pomocą tłuczka. Mięso myję, osuszam, usuwam błonę i kroję w plastry.Delikatnie rozbijam. Nacieram solą wymieszaną z papryką i kminkiem, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam. W garnku gotuję wodę
Bea(u)ty kitchenskórka z połowy cytryny 2 cebulki dymki - bez szczypioru 1 wiejskie jajko sól, pieprz do smaku bułka tarta i parmezan (opcjonalnie) do panierowania i olej do smażenia 0,5 małej czerwonej kapusty 1 mała cebula czerwona natka pietruszki łyżka oliwy łyżka octu winnego łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie: Mięso wymieszać z ziołami, drobno posiekaną chili i dymką(...)poszatkować, posolić, dodać pieprz, oliwę, ocet i miód, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Dodać natkę pietruszki. Burgery podawać z pełnoziarnistą bułką, kapustą i sałatą lub jako mielone kotlety z młodymi ziemniakami i mizerią
Kulinarne Inspiracjedodać więcej) - cebula średniej wielkości ( bardzo drobno posiekana, można zmielić ja w blenderze) Wszystkie składniki mieszamy w misce, z gotowego mięsa formujemy kulki i na torebce foliowej lub folii spożywczej rozwałkowujemy na bardzo cienkie kotlety 1 cm grubości. Gotowe kotlety wkładamy na foli lub torebkach do zamrażalnika na 10-15 minut. sos do Big Maca: - 2 duże łyżki majonezu(...)ogórek konserwowy - sałata rzymska lub lodowa - bułki do hamburgerów - ser topiony w plastrach Cheddar sałatę kroimy w paski, a ogórki w plasterki. PRZYGOTOWANIE: Wyjmujemy nasze kotlety z zamrażalnika i smażymy na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, kotlety same wytopią tłuszcz. Bułki kroimy na 3 części i opiekamy na patelni też bez dodatku tłuszczu. Górę i dół opiekamy
Zainspiruj się kuchniątych co ograniczają lub nie jedzą wcale mięsa lub po prostu szukających nowości. Pyszne warzywne burgery idealne na obiad lub kolację. W pełnoziarnistej bułeczce, z lekkim sosem i pysznym kotlecikiem. Lekkie, dietetyczne i smaczne! Odpowiedni dobór składników to podstawa. Świeże warzywa, odpowiednio wyselekcjonowane, zdrowa buła.... ah! Można jeść bez końca! Kochani! Wiecie, że: Warzywa(...)łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki jogurtu + warzywa (ogórek, pomidor, cebula) Przygotowanie: Mieszankę meksykańską (odrobinę można zostawić do dekoracji) zblendować z przyprawami, otrębami i siemieniem lnianym. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju aż do zarumienienia. Składniki na sos wymieszać. Warzywa umyć/obrać i pokroić. Bułki lekko podpiec na patelni. Nałożyć kotlety, wysmarować
Czarnawisienkasporządzone z udek roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej. Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula olej(...)cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, ziele angielskie i na wrzący bulion wkładamy partiami kulki mięsa . Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie marchewki
Walijskie PichcenieZapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi
potrawyregionalnejeszcze nigdy nie zrobiłam ich tradycyjnej wersji. Gołąbki bez zawijania są równie dobre jak te tradycyjne ale wymagają mniej czasu i umiejętności niż te tradycyjne. Składniki: gołąbki: ok. 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g ryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże(...)ugotować, kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać ze sobą kapustę, ryż, grzyby, mięso i jajka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodać bułkę tartą i wymieszać. Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć
Mama Gotujeprzepis na wegetariańskie burgery, w których kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego sosu tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić(...)upiec w piekarniku. Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej panierce: 1 bakłażan 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 20 g parmezanu 50 g bułki tartej 3 jajka mąka do obtoczenia bakłażanów oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz na burgery (4 sztuki): ok. 12 plastrów bakłażanów
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, cebula 1 mała,ząbki czosnku 3 sztuki, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: pomidory 4 duże, ząbki czosnku 1 sztuka, woda 4 szklanki, przyprawa w płynie - do smaku, koperek siekany(...)bułki masę dobrze wyrobioną odstawić do lodówki na 30 minut do lodówki formować kotlety mielone i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju pomidory zmiksować w rozdrabniaczu całe razem ze skórką i ząbkami czosnku - dodać do mielonych kotletów i dolać wody dusić bez przykrycia z 20-30 minut, na koniec dodać koperek i przyprawą w płynie
W Mojej Kuchni LubięJakiś czas temu dostałam od mamy z działki piękny rabarbar. Część zużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney
karmelowyIdealne danie na obiad, imprezy oraz specjalne okazje. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można zrobić je z sosem lub bez. Jeśli zrobicie je bez sosu
Kuchnia Pokoleńliści i głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką Surówka z kalafiora i warzyw a’ la tabbouleh krok po kroku. Składniki: ½ surowego kalafiora 1 duży pomidory 1 ogórek gruntowy(...)papierowym. Surowego kalafiora ścieramy na tarce o dużych oczkach lub szatkujemy drobno w szatkownicy. Rozdrobnionego kalafiora przekładamy do miski. Do startego kalafiora dodajemy pokrojonego drobno pomidora i paprykę, ogórka bez gniazdek nasiennych ale ze skórką kroimy w bardzo drobną kostkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną czerwoną cebulę. Skrapiamy warzywa octem jabłkowym lub sokiem z cytryny, wlewamy oliwę, wsypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgosposi Przyprawa do pierogów Przyprawa do mięsa mielonego Przyprawa do boczku Przyprawa do schabowych Przyprawa pieczysta do mięs Uwielbiam dobrze doprawione dania i od zawsze miałam sporo rozmaitych rzeczy do ich przyprawiania. Produkty firmy Rafex w 100% spełniają moje oczekiwania. Są naturalne, bez glutaminianu sodu, żadnych chemicznych dodatków czy ulepszaczy. Posiadają rewelacyjny smak i aromat. Dużym atutem jest(...)firmy Rafex. Z biegiem czasy będzie ich więcej i więcej... Kapuśniak (z kiszonej kapusty) Kulebiak z kapustą i grzybami Szynka w miodzie i piwie (pieczona w rękawie) Panierowany kotlet z karkówki (z przyprawą do schabowych
Di gotuje