kotlet bez mięsa - 908 przepisów (strona:40/61)

Sos hamburgerowy niczym w Big Macu. Domowa wersja kultowego smaku 157

Już nie raz wspominałam o sosiku, który nadaje domowym fast - foodom "szlachetny" smak najpopularniejszej sieciówki żywieniowej przez duże M. Jest to tak genialne odwzorowanie popularnej kompozycji

Kuchnia po mojemu
Roladki drobiowe z salami i serem 222

mięsku. Każdy z kotletów delikatnie rozklepujemy oraz solimy i pieprzymy z jednej strony. Następnie na kotletach układamy po 1-2 plasterki salami i sera. Całość zawijamy, tworząc roladki. W międzyczasie możemy już nagrzać piekarnik do 200°C. Solimy i pieprzymy mięso z zewnątrz, a następnie (najlepiej pędzelkiem) zwilżamy je oliwą. Teraz pozostało już tylko obtoczyć każdą z roladek w płatkach(...)pierwsze: jest dla każdego. To jedno z tych dań, których nie wstyd podać gościom. Mięso wychodzi soczyste i będzie smakować zarówno tradycjonalistom, jak i fanom eksperymentów. Po drugie: wprowadza zróżnicowanie. Roladki można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub same. Z surówką albo bez. A nawet w sosie! Równie dobrze możemy –na ciepło lub zimno – pokroić je sobie na pieczywo

Proste-przepisy.pl
Ktoś nam podłożył świnię! …. 175

zaplanowane przepisy, jak i improwizowaliśmy z mięsem, które nam zostało. Mięso było bardzo dobrej jakości, a dostarczył je jeden z dostawców hotelu Nest . Świnia była typowo mięsna, w zasadzie bez grama słoniny, co niestety uniemożliwiło nam zrobienie smalcu i metki. Niemniej jednak wszyscy mieli pełne ręce roboty. Po pracy integrowaliśmy się przy przywiezionych przez nas trunkach, zagryzając wykonanymi przez(...)Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów - rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami - tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u - bigos - gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej - zrazy wieprzowe zawijane z karkówki - tradycyjne kotlety mielone - improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) - moje żeberka glazurowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z ciecierzycy (ciecierzycowe kotlety) 188

zdjęcie): 55 g suchej ciecierzycy pół cebulki (ok. 20 g) 1 jajko 2 łyżki (16 g) bułki tartej 5 g masła 1 łyżka oleju przyprawy (u mnie: przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany, sól) Przygotowanie: 1. Ciecierzycę moczyć w wodzie przez ok 12 godzin (najlepiej zostawić na noc), następnie gotować do miękkości przez ok 1,5 - 2 godziny. 2. Cebulkę(...)masy ulepić płaskie kotlety (mi wyszły 3 spore, ale mniejsze będzie łatwiej przewracać) 6. Kotlety obtoczyć w pozostałym jajku i w bułce tartej. 7. Na patelni roztopić masło i dodać łyżkę oleju. 8. Smażyć kotlety do mocniejszego zarumienienia (ja lubię jak z wierzchu są chrupkie) - smażyłam pod przykryciem. Kalorie: 1 porcja (kotlety bez surówki): ok. 450 kcal

Malowane smakiem
Kotleciki jarskie z kalafiora wg koleżanki Hani. 310

tarty (to moja inwencja, Hani przepis nie uwzględniał sera). Dodajemy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dosypujemy tyle bułki tartej by nasza masa na kotlety dała się uformować i usmażyć bez rozpadania. W Hani przepisie był bułka suszona i namaczana w wodzie jednak ja bałam się, że masa wyjdzie zbyt rzadka - użyłam bułki tartej. Z resztą(...)bułce tartej i usmażyć na rumiano. Kotleciki są pyszne. Będą stanowić pyszna przekąskę zarówno na ciepło ja i na zimno, samodzielny obiad bezmięsny bądź właśnie pyszny dodatek do mięs pieczonych, duszonych i grillowanych. Mimo moich obaw jak to moje wybredne Chłopaki odniosą się do eksperymentu - próbę uważam za udaną. Mąż mimo początkowego sceptycyzmu pozytywnie zaopiniował kotleciki - miną mową i smakowaniem

Kuchnia po mojemu
Hamburger z kurczaka z kukurydzą i salsą pomidorową z awokado 213

domu, dodać swoje ulubione składniki, przynajmniej wiem co ląduje na moim talerzu. Będę szczera w tym wydaniu jest pyszny! Składniki: 4 bułki do hamburgerów ½ kg mięsa z uda kurczaka(bez skóry) ½ pęczka natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki  kukurydzy z puszki Bonduelle 1 łyżka sosu piri piri 50 g zimnego masła Szczypta kminu rzymskiego Sól morska(...)sałaty Jak wykonać ?  Mięso z kurczaka umyć zmielić w maszynce do mięsa, dodać osączoną kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos piri piri i posiekaną natkę pietruszki, dodać pokrojone na malutkie kawałeczki zimne masło,  doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną kminu rzymskiego, wlać łyżkę bardzo zimnej wody, wyrobić mięso, uformować 4 duże kotlety wielkości bułki, smażyć

Wanilia i Kardamon
Karkówka w pomidorach z pieczarkami 169

Parę lat temu ( trochę ich było ) otrzymałam od koleżanki ten przepis na karkówkę. Robiłam ją wielokrotnie. Wszyscy bez wyjątku bardzo ją lubią. Kiedyś podjęłam próbę zrobienia tego dania z innym mięsem a mianowicie z filetami z kurczaka, ale to już nie było to. W tym przypadku najlepiej sprawdza się karkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek(...)karkówkę obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Usmażoną układamy w naczyniu do zapiekania. Cebulę przekrawamy na połowę i na plasterki, pieczarki również na plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest go podgrzać aby rozpuścić cukier ). Sosem zalewamy karkówkę

Smaki Ewy
Kotlety rybne w sosie pomidorowym 192

mało użyć dwie 4 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia 120 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku  liść laurowy, sól, pieprz, ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie: Mięso z ryby zmielić, dodać do smaku sól, pieprz, 2 małe jajka, pokrojoną drobno cebulę i wszystko dokładnie wyrobić Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać łyżkę lub dwie bułki tartej lub kaszy(...)doprawić do smaku solą i pieprzem Sos gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, by się zagęścił ( mieszać, aby się nie przypalił ) Ja do smaku dodałam łyżeczkę cukru Gotowy sos można zmiksować, ( ja tego nie zrobiłam bo mój blender "chwilowo" wywędrował razem z Córką studentką :) i polać nim kotlety. Przed miksowaniem wyjąć liść laurowy

Proste Potrawy
Klopsiki w warzywnym sosie. 180

odkładamy.       Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odsączoną z mleka bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, majeranek, sól, pieprz i dobrze wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z dwóch stron na rumiano. Usmażone kotlety odkładamy na talerz, na tej samej patelni(...)oregano (po około 0,5 łyżeczki świeżych ziół), przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy je jeszcze kilka minut, na koniec doprawiamy solą. Podajemy z makaronem, choć ja zajadam się nimi bez dodatków. Polecam

Rozpustne gotowanie
Kiełbasa swojska, wieprzowo-wołowa, podsuszana. 166

Doskonała kiełbasa domowa, prosty przepis bez wędzenia po prostu dojrzewająca. Jak ktoś lubi domowe wyroby, to jest to bardzo smaczna domowa wędlina. Skład: mielona szynka 2 kg, mielone tłuste/garmażeryjne 1 kg, wołowina gulaszowa 0,5 kg, majeranek 10 łyżek,  papryka 3 łyżki, pieprz 3 łyżeczki, sól kamienna niejodowana np. z Kłodawy do przetworów 4 łyżki,, cukier(...)wkładamy mięso, wołowinę wcześniej kroimy w kostkę ~0,5 cm  Czosnek obieramy, pozostałe przyprawy wysypujemy na talerz, jałowiec i pieprz rozgniatamy.   Wszystko łączymy ze sobą w misce i dolewamy wodę. Wyrabiamy 5-10 minut na jednolitą masę. Możemy schować do lodówki na 5 10 20 godzin lub od razu nadziewamy. Żeby sprawdzić smak można usmażyć kotlety. Osłonki/jelita

chleba naszego
Zupa Jarzynowa z Klopsikami z Indyka 154

kość lub mięso z kością to zalewamy je 2,5l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć dodać ziele angielskie, liść laurowy, kozieradkę i cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem. Gotować co najmniej 40 minut. Jeśli wykorzystujemy mięso to możemy gotować dłużej aż zmięknie. Odcedzić wywar od mięsa/kości(...)zacznie się gotować dodać go do zupy. Gotować ok 20 min. 4. Przygotować klopsiki: Bułkę namoczyć i rozdrobnić. Sami mielimy mięso można ją zmielić. Do mięsa dodać bułkę, jajko i przyprawy, doprawić solą i pieprzem, wyrobić mięso jak na kotlety mielone. Z mięsa uformaować niewielkie kulki. Gotować po kilka klopsików w zupie przez około 15 - 20 minut w zależności

Mama Gotuje
Pieczone kotlety z piersi kurczaka z cukinią 331

podpatrzyłam na blogu Z miłości do gotowania , troszkę zmieniłam a w podobnej formie piekłam i grillowałam posiekane filety z różnymi innymi dodatkami. :-)  Swoją drogą, wrzucając do koszyka cukinię bez patrzenia na cenę nie zdawałam sobie sprawy z tego jak droga jest poza sezonem (15zł/kg, czyli średniej wielkości cukinia kosztuje 7,50zł). Byle do lata. ;-)  2 filety(...)mieszamy. 3. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy czubrycę, sól, pieprz, cukinię, jajko, bułkę tartą z mlekiem, kukurydzę. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać. 4. Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez

Szefowa kuchni
Miejski substytut grillowania, czyli marynowana pierś z kurczaka z patelni grillowej 193

Uwielbiam dania z grilla. Najlepiej z takiego ogródkowego - spożywane na świeżym powietrzu. Są zdrowsze chociażby dzięki temu, że przyrządzane bez dodatkowego tłuszczu. I choć pogoda jeszcze dopisuje to niestety na co dzień nie mam możliwości grillować. Na szczęście tylko w plenerze. W domu dzięki patelni grillowej bardzo prosto mogę uzyskać aromatyczne mięsko prawie jak z rusztu. Tym razem padło(...)pierś z kurczaka. Dlaczego? Bo była sobota wieczór i najprościej mi było wyciągnąć ją z zamrażalnika :) Zapewniam jednak, że mimo pójścia na łatwiznę mięso wyszło pierwsza klasa. Składniki (dla dwóch osób): 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego ciemnego kilka kropli oliwy szczypta szafranu dla koloru szczypta płatków chili dla pikanterii szczypta suszonej mięty

Kuchnia po mojemu
Schab w sosie kurkowym 194

rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Mięso, z obu stron, posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy na niewielkiej ilości gorącego oleju. Na patelnię jednorazowo kładziemy maksymalnie po 2 kotlety. W przeciwnym razie kotlety zamiast się rumienić, będą puszczać sok. Gdy kotlety ładnie się zarumienią, odkładamy je na talerz. Na tłuszcz z podsmażania kotletów wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Solimy ją, pieprzymy(...)podsmażania do zmięknięcia. Jeśli zajdzie potrzeba, można dodać trochę oleju. Gdy cebulka się podsmaży, układamy pod nią kotlety. Całość zalewamy 1 szklanką gorącej wody i dusimy pod przykryciem 25 minut. Kurki myjemy. Małe zostawiamy w całości, duże kroimy na 2 - 4 części. Gdy minie 25 minut, na patelnię dodajemy kurki. Mieszamy je z cebulą i całość dusimy pod przykryciem kolejne

Smak mojego domu
Bułeczki z kaczką 111

Mięso kaczki oczyścić, umyć, osuszyć, ułożyć skórą do dołu na chłodnej patelni i postawić na małym ogniu. Smażyć aż skóra się zrumieni. Odwrócić na drugą stronę i zrumienić. Zdjąć i odstawić na chwilę. Do garnka wlać sos sojowy, syrop z gruszek, dodać miód i zagotować. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do sosu i gotować do miękkości. Gdy mięso będzie(...)bułek ściąć wierzchy i wyjąć miąższ nie uszkadzając skórki. Połowę miąższu rozkruszyć, dodać do sosu razem z gruszkami, dokładnie wymieszać. (Reszty miąższu nie wyrzucać tylko wysuszyć, przyda się do kotletów mielonych, pasztetu….) Odstawić do przestudzenia. Bułki wypełnić farszem, przykryć ściętymi wierzchami bułek i zawinąć mocno folią. Włożyć do lodówki do zastygnięcia

królestwo garów