kotlet bez mięsa - 908 przepisów (strona:46/61)

Kotleciki mielone z pęczakiem 256

kaszą kotlety to alternatywa dla popularnych mielonych. Kotleciki mielone z pęczakiem przygotowałam w dwóch wersjach - smażonej i pieczonej. Na zdjęciach na białym talerzu znajdują się kotleciki smażone - bardziej rumiane, na talerzu niebieskim - kotleciki pieczone - propozycja dla wszystkich na diecie i dbających o linię (niczym nie ustępują w smaku tym smażonym).  Zobacz również przepisy na ------> MIĘSO MIELON E Kotleciki(...)mielone z pęczakiem - przepis: Składniki: (około 10-12 kotlecików) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 3/4 szklanki pęczaku średniej wielkości czerwona papryka średniej wielkości czerwona cebula pęczek natki pietruszki 1 duże jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki 1-2 łyżeczki przyprawy typu vegeta olej do smażenia

Moje Qulinaria
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 133

kilka ciekawych, klasycznych rarytasów zaliczyliśmy. Ach, Wiedeń, Wiedeń, powrót do cudnego miasta... Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek Przyjeżdżając do Wiednia mieliśmy kilka rzeczy na liście - pozwiedzać bez większej spiny miasto i te smaczniejsze - spróbować: sznycla po wiedeńsku, tortu Sachera, prawdziwe kiełbaski (tzw. Wursty). Generalnie do naszego zwiedzania wykorzystaliśmy wersję lajt przewodnika Pascal i w zupełności wystarczyło(...)tutaj na na kotleta. Jednak najprawdziwszy sznycel wiedeński jest robiony z cielęciny - ten nazywany będzie Wiener Schnitzel. Ze względu na niższą cenę wieprzowiny bardziej popularny jest Wiener Schnitzel Art - przygotowywany ze schabu (sznycel po wiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa

Right Behind The Kitchen
PRL od kuchni: Zraziki ze schabu 208

Tak mnie dzisiaj naszło na polską kuchnię :) Przedstawiam Wam przepis na zraziki ze schabu nadziane ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Przepis znalazłam na stronie mojegotowanie.pl Zapraszam

My Culinary Art
Jak kupować tanio i zdrowo? 15 sposobów. 180

samodzielne zważenie i zapakowanie danej rzeczy. 7. WIĘCEJ WARZYW, MNIEJ MIĘSA Mięso nie należy do najtańszych. Staraj się, żeby było obecne na stole 2, góra 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni stawiaj raczej na wegetariańskie obiady. Możesz też w ramach kompromisu stosować różne sztuczki - np. kotlety mielone rób pół na pół z ugotowaną kaszą jaglaną - będzie zdrowiej, ekonomiczniej(...)chodzimy po sklepie, więc nie kuszą wszechobecne pułapki marketingowe takie jak duże wózki sklepowe, pobudzający apetyt zapach pieczywa, przyjemna muzyka. Siedzimy przed komputerem (zazwyczaj najedzeni, co też nie jest bez znaczenia), wybieramy potrzebne produkty i gotowe. Przy okazji mamy wszystkie promocje zebrane w jednym miejscu :) 10. NIE MUSISZ KUPOWAĆ WYSZUKANYCH PRODUKTÓW Jagody goji, młody jęczmień czy spirulina - te produkty

Powiedz dietom nie
Myślał indyk o niedzieli... 185

jajko bułka tarta 1/2 cebuli 1/4 startej brukwi 1 główka czosnku 1 pomarańcza 2 marchewki przyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, słodka i ostra papryka) oliwa Solanka (tudzież marynata) Można się bez niej obyć i po prostu w dniu pieczenia obficie nasolić indyka, jednak moim zdaniem ułatwia ona trochę życie. Należy ją przygotować co najmniej 24h przed pieczeniem(...)resztą ciałka, np. udkami. Właśnie, aby zrównać ten czas, nadzienie upychamy w piersi, dzięki czemu nie będą one zbyt wysuszone.  Moje nadzienie składało się z mięsa mielonego. Przygotowałam je standardowo jak na kotlety mielone, czyli mięso wymieszałam z jajkiem, 1/2 startej cebuli, 1 startym ząbkiem czosnku, przyprawami, bułką tartą. Niestandardowo dodałam 1/2 startej brukwi i garść rodzynek (uprzednio wymoczonych

bastalena
Pieczeń rzymska z jajkami 204

Pamiętam ze szkolnej stołówki świetną pieczeń, zawsze była bez jajek. Podczas Świąt Wielkanocnych babcia zaserwowała nam taką z jajkiem i też mi smakowała ;) Nadarzyła się okazja i wypróbowałam dziś. UWAGA!! Nie polecam osobom z kuchnią otwartą i tym którzy w okolicy kuchni mają wegetarian!  Boże jak to pięknie pachnie podczas pieczenia.. FENOMEN! Włożyłam do piekarnika, zamknęłam kuchnię(...)mięsa aby przykryć spód i ugnieść. Na tym ułożyć jajka na twardo - wzdłuż przez środek. Na górę wyłożyć resztę mięsa i znów dobrze ugnieść. Piec przez około 50 minut w 180 stopniach. (jeśli teraz posmarujemy śmietaną powinniśmy jeszcze ok pół godziny ją piec). Odstawić aby pieczeń ostygła, wyjąć z formy i kroić w plastry. Nadaje się do obiadu jako "kotlet

W kuchni bez szafek
Bieszczadzkie smaki - część II 152

niewielkie kluseczki, coś w rodzaju kopytek. Bazą do ich przygotowania są płatki owsiane. Podane zostały ze skwarkami i białym serem twarogowym.  Kolejnym daniem były Hryczanyki – kotlety z mięsa i ugotowanej na sypko kaszy gryczanej. Smażone na oleju lub smalcu. Ciekawe dania które dobrze smakowały w tym miejscu. W wielu rozmowach o Bieszczadzkich serach przewijały się określenia: sery od Greka(...)weekend majowy 2000 roku, wraz z panią Jadzią Denisiukową wymyślili nazwę ser huculski. Teraz używają jej wszyscy, a on nie zamierza jej zastrzec. Po degustacji, na ocienionym ganku domu, bez której oczywiście nie mogło się obyć, przesympatycznej rozmowie i sesji zdjęciowej, robimy zapasy serów i pakujemy je do lodówki w samochodzie. O tym, że Nikosowe sery są doskonałe niech

królestwo garów
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 115

wielu turystów, tak wiele tzw. podróbek. W samym Zakopanem obok prawdziwego góralskiego jadła, jest bardzo wiele potraw pospolitych, które jednak starają się promować region góralski. Spotkać tu możemy np. kotlet harnasia,  szaszłyk juhasa, czy nawet góral burger- będący po prostu pospolitym hamburgerem niczym nie wyróżniającym się od tych spotykanych wszędzie indziej. Jak widać z wszystkiego można zrobić danie "tradycyjne(...)ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 łyżki tłuszczu 5- 10 dag suszonych grzybów (moja tym razem była bez grzybów) Sposób Żeberka porcjujemy, boczek kroimy w kostkę. Grzyby moczymy 2- 3 godziny w zimnej wodzie, potem obgotowujemy. Z mięsa z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar. Gdy mięso jest w połowie miękkie dodajemy kapustę kiszoną, grzyby

Kuchenne aromaty
Beef burger 187

podwójne zmielenie mięsa. Za 60 dag zapłaciłem ok. 16 zł, co daje ok. 4-6 burgerów. Wyrabiamy mięso na jednolitą i gładką masę, dodając: 1 jajko, kilka łyżek sosu Worcestershire , płaską łyżeczkę soli, pieprz, kilka łyżek dobrego ketchupu i oleju, łyżeczkę ostrej musztardy. Na tym etapie doprawianie to jedna wielka niewiadoma. Dlatego po dokładnym wyrobieniu mięsa, kawałeczek smażymy na patelni(...)naszym surowym mięsie przygotowujemy resztę składników - panuje to pewna dowolność. Są dwie opcje - wybieram to co lubię w sklepie albo biorę z mojej domowej spiżarni tylko to co mam :) Z zieleniny wybrałem chrupiącą sałatę lodową i rukolę, która swym gorzkawym smakiem świetnie wkomponowuje się w intensywny smak mięsa. Dodatkowo nie wyobrażam sobie burgera bez czerwonej cebuli, pomidora, pikantnych, marynowanych

Right Behind The Kitchen
ZUPA KREM Z BATATÓW 285

się, żeby nie przytyć . Również mi udało się w końcu w poniedziałek kupić piękną, długą suknię w kolorze indygo… Od tej pory skończyło się jedzenie smażonych kotletów czy innych wysokokalorycznych rzeczy . W domu teraz w pełni czas na zupy, o co wcale nie trudno biorąc pod uwagę super sezon i dużą dostępność warzyw. U mnie nie sprawdzają się żadne(...)Umytą cukinię potrzeć na tarce bez obierania i dorzucić do reszty. Jeśli jest za mało wody należy dolać tyle, żeby tylko przykryła warzywa. Doprawić przyprawami, dać kilka kropel tabasco. Gdy warzywa będą miękkie, należy ostudzić nieco zupę i zblendować. Dodać serek topiony lub typu philadelphia, całość wymieszać i gotować razem kilka minut. Wyskubać mięso z kurczaka do miski, zalać

kuchniabellissima.wordpress.com
Przydatne akcesoria kuchenne - nieoceniona pomoc 170

Dziś o kilku drobiazgach, które ułatwiają życie w kuchni.  Łyżka to chyba obowiązkowa pozycja w każdej kuchni. Podawanie dzięki niej mięsa z sosem czy sałatek jest bardzo wygodne. A czy może być jeszcze wygodniejsze? Fiskars wprowadził do swoich łyżek ulepszenie w postaci wstawienia silikonowej części.  Bardzo fajne rozwiązanie i faktycznie, jeśli np. kawałki warzyw z zupy zostają(...)ceneo waha się od 20,00zł do 24,00zł. Szpatuła przypomina wyglądem łyżkę cedzakową. Jej proste wykończenie (nie zaokrąglone jak w łyżce) pozwala idealnie przewracać np. kotlety czy ryby bez chlapania tłuszczem. Łowienie pierogów też nie powinno stanowić problemu, do większych gotowanych kulek polecam jednak bardziej zaokrągloną wersję. To co dla mnie jest najważniejsze, to te mały otwory dzięki

Gotowanie i blogowanie
Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 231

Bardzo ciekawa propozycja dla miłośników kotletów mielonych :) W smaku kojarzy się trochę z gołąbkiem, całości dopełnia pyszny paprykowo-jogurtowy sos z pikantną nutą chilli. Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie - Sztuka Mięsa'. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 6 osób: 1 por 150 g mrożonych liści szpinaku 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g pomidorów (3 średnie pomidory) 1 kg mielonej(...)twardy miąższ. Drobno siekamy. 2. W misce bardzo dokładnie mieszamy mięso, szpinak, pomidory, bułkę tartą, jajka, doprawiamy solą, pieprzem i listkami tymianku. Przekładamy do keksówki, uklepujemy i wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 90 minut.  3. W trakcie, gdy nasze mięso już się piecze, przygotowujemy sos. Paprykę oczyszczamy z pestek i białych błon, drobno

My Culinary Art
Burger wołowy III 170

Ponieważ sposób robienia burgerów nieco różnił się od mojego, chętnie przepis wypróbowałam, z niewielkimi zmianami w przyprawieniu. Bułki hamburgerowe piekłam z innego przepisu. Burgery bardzo smaczne i  soczyste. Bez problemu zjedliśmy po 2 buły z dodatkami :) Oczywiście, jeżeli akurat planujecie grillowanie, burgery z grilla są, moim zdaniem, najlepsze. Warto je zrobić. Polecam!składniki (10 burgerów) 1 kg wołowiny(...)hamburgerowych (np z tego przepisu)musztardapomidorogórek małosolny20 cienkich plastrów wędzonego boczkucebula pokrojona w cienkie plasterki.ew ser np cheddarprzygotowanieMięso umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błon, zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą. Używałam sitka o oczkach nr 6. Do zmielonej masy dodać musztardę, jajka, ewentualnie zielony pieprz lub papryczkę, posolić, popieprzyć, dokładnie wyrobić. Uformować 10 spłaszczonych kotlecików, ułożyć

Stare Gary
AROMATYCZNE PIERSI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH A LA KFC – 3,70 zł 435

mięcha bez chemicznych dodatków w panierce. https://dl.dropboxusercontent.com/u/126608580/1%20PDF/piersi%20z%20kurczaka%20w%20panierce%20z%20p%C5%82atk%C3%B3w%20kukurydzianych.pdf" class="su-button su-button-style-default" style="color:#000000;background-color:#c4f44b;border-color:#9dc33c;border-radius:5px;-moz-border-radius:5px;-webkit-border-radius:5px" target="_blank"> DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. MIĘSO (ok. 5 min): Oczyszczamy mięso, kroimy(...)chcemy miażdżyć całej paczki płatków, przesypujemy potrzebną porcję do mocnego woreczka i miażdżymy płatki przez niego. 5. SMAŻENIE (15 min): > rozgrzewamy olej na patelni (trochę więcej niż na zwykłe kotlety), bierzemy kawałek kurczaka z marynaty, strzepujemy nadmiar ciasta, wkładamy do płatków, oblepiamy nimi kurczaka i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy na ŚREDNIM OGNIU! z każdej strony aż płatki będą zarumienione

Nerds Kitchen
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 209

podwójne święto, ponieważ to także kolejna rocznica urodzin naszej starszej córki :) W związku z tym byliśmy "zobowiązani" jedynie do przyniesienia tortu urodzinowego, a cała reszta była przygotowana bez jakiegokolwiek dzwonienia do nas, pytania, ustalania co i jak, po prostu 100% profeska, no i tyle :)) Wzięliśmy trochę rzeczy ze sobą ale zupełnie z własnej woli przyłączenia się do imprezowych przygotowań(...)wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie   tego  przepisu) - "grzybki-rybki" czyli pieczarki w zalewie a'la ryba w occie - boskie! właściwie jeszcze lepsze, niż kotlety sojowe zrobione w ten sam sposób (przepis   tutaj ), - oczywiście papryka, ogórki zielone i konserwowe na zagryzkę, - oraz jedyny niewegański talerzyk z serkami i suszonymi kiełbaskami. GORĄCA KOLACJA 1: - niewegański

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania