względem tego rodzaju kotleta. Niemniej nawet schabowy nie musi być nudny! W ramach odświeżania klasyki postanowiłam więc zaproponować trzy wersje panierowanego schabowego :) A jak to wygląda u Was? Może macie inne propozycje? Jakiś szczególny schabowy, który często gości na Waszym stole? 1. KLASYCZNY KOTLET SCHABOWY Składniki: - schab wieprzowy - mąka - bułka tarta - jajko - pieprz - sól - olej Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry
Życie zamknięte w smakuschabu bez kości, 1 łyżka musztardy Wikinga Roleski 1 jajko, 1,5 szklanki płatków owsianych, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Schab rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam solą i pieprzem. Płaty mięsa smaruję z dwóch stron cienką warstwą musztardy. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso zanurzam w rozkłóconym jajku i obtaczam w płatkach owsianych. Kotlety układam
Tradycyjna kuchnia Kasischabu, bez kości ok. 4 łyżki śmietany, kwaśnej (lub więcej) ok. 200 g sera żółtego mąka, bułka tarta 2 jajka zioła prowansalskie sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje, rozbijamy w miarę cienko, oprószamy z każdej strony solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Bułkę tartą mieszamy z startym na małych oczkach serem żółtym. Każdego kotleta panierujemy
Domowy Smak JedzeniaCzasami dla odmiany lubię przyrządzić coś nie z mięsa , a że jakiś czas temu nie przygotowywałam kotletów z jajek to nabrałam ochoty
Mój SmakOprócz kotletów schabowych najczęściej ze schabu przyrządzam roladę faszerowaną pieczarkami. To bardzo prosty przepis, wręcz banalnie prosty, mięso zaś naprawdę pyszne :) Składniki: 1,5 kg schabu bez kości, 300g pieczarek, cebula, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, łyżka octu jabłkowego, szczypta
Z miłości do słodkościSkładniki: na 4 porcje 4 kotlety ze schabu bez kości 0,5 kubka mąki ryżowej 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 żółtka 1
Luźna Kuchniaprzeszkadza. Masa na pasztet Pasztet robimy z mięsa, które zwykle wcześniej się gotuje lub dusi z przyprawami, często z dodatkiem włoszczyzny. Mięso powinno być miękkie. Takie mięso mielimy raz lub dwukrotnie, w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Ja mielę mięso raz, bo lubię taki grubszy pasztet, ale większość ludzi mieli mięso wielokrotnie na drobnym sitku. Do masy dodaje się(...)wbiciu widelca - będzie zaparzona. Mięso wyjmujemy i przepuszczamy przez maszynkę z warzywami lub bez. Mięsną masę doprawiamy pozostałymi przyprawami, dodajemy kajzerkę i żółtka. Dodajemy wywar i dobrze całość wyrabiamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy na koniec. Delikatnie mieszamy. Masa ma mieć konsystencję mięsa na kotlety mielone - nie za rzadkie ale też nie za gęste. Przekładamy masę do wysmarowanych
Mieszam w GarnkuUlubionym daniem mięsnym moich dzieci są kotlety mielone, albo kurczaczek. Kurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi warzywami
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieW tym roku dostałam od Rodzinki z Polski sporo suszonych grzybów i oczywiście od razu postanowiłam jakoś je zagospodarować. Jak się mieszka za granicą to takie
UgotujmyTo.plkawałki schabu na kotlety 4-5 średnich pieczarek białych garść pomidorków koktajlowyc h kawałek sera do utarcia ( około 20 g ) odrobina suszonej bazylii i oregano granulowany czosnek do posypania sól , pieprz do smaku Mięso ze schabu , płukamy , osuszamy ręcznikiem i delikatnie rozklepujemy – niezbyt cienko . . Opiekamy krótko, na bardzo rozgrzanej patelni grillowej – najlepiej bez tłuszczu. Nie muszą być
Ogrodnik w podróżyPrzepis na nieco odmienne od tradycyjnych schabowych pyszne kotlety z pieczarkami i serem żółtym. Składniki: 4 – 5 kotletów schabowych bez kości 180 g pieczarek
e-PrzepisyKulinarnetego dania. Oczywiście ziemniaczki pieczone lub takie z wody. Pyszny obiadek. Składniki 700 g karkówki wieprzowej bez kości 4 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka słodka papryka ostra Mięso pokroić na grubsze plastry, a następnie je lekko rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć na rumiano
O kuchni z uczuciemSkładniki: 800 g schabu bez kości, 3 duże cebule, 2 jajka, 3/4 szklanki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, sałatka szwedzka. Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej
Aga w kuchnibyły one rewelacyjne, zawierały wszystko, co lubię – delikatny, ale wyrazisty sos, dobrze doprawiony i pieczony bez tłuszczu kotlet oraz sałatę z dodatkiem wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 ząbek czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta
Fabryka pomysłówśrednie piersi kurczaka 4 plastry mozzarelli 4 plastry pomidora sól i pieprz łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki masła Dla osób które chcą zrobić bez tłuszczu kilka łyżek wody łyżeczka słodkiej papryki Mięso rozbijamy na cienkie płaty, należy uważać aby nie narobić dziur, aby nam później ser nie wypłynął. Każdy płat oprószamy bazylią, solą i pieprzem, układamy(...)wygląda jak zmarznięty liść brzozy. I teraz coś dla Pani Kasi.... chciała Pani normalnie, ale bez tłuszczu. A więc tak też można, wszystko przygotowujemy tak samo, ale zamiast masła na patelni rozgrzewamy kilka łyżek wody i wsypujemy połowę papryki. Układamy mięso i wierzch posypujemy resztą proszku. Podduszamy i obracamy, w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Na koniec odparowujemy i mamy
Dieta moja pasja