Niewielkim nakładem pracy i finansów pozwala zastąpić w menu zwykłe kotlety schabowe.Nie dajcie się długo namawiać! Zapraszam do stołu! Składniki:1,5 kg schabu bez kości;2 ząbki czosnku;Czubata łyżeczka soli;3 średniej wielkości twarde jabłka;Świeżo zmielony pieprz;Suszony tymianek;125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru;125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny(...)białego, wytrawnego wina;Olej/oliwa;Siatka wędliniarska lub mocna nić.Sposób przygotowania:Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Ponacinać w dość duże plastry, tworząc kieszonki na jabłka, w taki sposób, aby nie przeciąć mięsa do końca.Czosnek obrać, przcisnąć przez praskę. Do czosnku dodać łyżeczkę soli, wymieszać. Tak przygotowaną masą natrzeć delikatnie każdą kieszonkę schabu.Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić
Gospodyni Miejskawzględem tego rodzaju kotleta. Niemniej nawet schabowy nie musi być nudny! W ramach odświeżania klasyki postanowiłam więc zaproponować trzy wersje panierowanego schabowego :) A jak to wygląda u Was? Może macie inne propozycje? Jakiś szczególny schabowy, który często gości na Waszym stole? 1. KLASYCZNY KOTLET SCHABOWY Składniki: - schab wieprzowy - mąka - bułka tarta - jajko - pieprz - sól - olej Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry
Życie zamknięte w smakuschabu bez kości, 1 łyżka musztardy Wikinga Roleski 1 jajko, 1,5 szklanki płatków owsianych, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Schab rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam solą i pieprzem. Płaty mięsa smaruję z dwóch stron cienką warstwą musztardy. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso zanurzam w rozkłóconym jajku i obtaczam w płatkach owsianych. Kotlety układam
Tradycyjna kuchnia Kasischabu, bez kości ok. 4 łyżki śmietany, kwaśnej (lub więcej) ok. 200 g sera żółtego mąka, bułka tarta 2 jajka zioła prowansalskie sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje, rozbijamy w miarę cienko, oprószamy z każdej strony solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Bułkę tartą mieszamy z startym na małych oczkach serem żółtym. Każdego kotleta panierujemy
Domowy Smak JedzeniaCzasami dla odmiany lubię przyrządzić coś nie z mięsa , a że jakiś czas temu nie przygotowywałam kotletów z jajek to nabrałam ochoty
Mój SmakOprócz kotletów schabowych najczęściej ze schabu przyrządzam roladę faszerowaną pieczarkami. To bardzo prosty przepis, wręcz banalnie prosty, mięso zaś naprawdę pyszne :) Składniki: 1,5 kg schabu bez kości, 300g pieczarek, cebula, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, łyżka octu jabłkowego, szczypta
Z miłości do słodkościSkładniki: na 4 porcje 4 kotlety ze schabu bez kości 0,5 kubka mąki ryżowej 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 żółtka 1
Luźna Kuchniaprzeszkadza. Masa na pasztet Pasztet robimy z mięsa, które zwykle wcześniej się gotuje lub dusi z przyprawami, często z dodatkiem włoszczyzny. Mięso powinno być miękkie. Takie mięso mielimy raz lub dwukrotnie, w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Ja mielę mięso raz, bo lubię taki grubszy pasztet, ale większość ludzi mieli mięso wielokrotnie na drobnym sitku. Do masy dodaje się(...)wbiciu widelca - będzie zaparzona. Mięso wyjmujemy i przepuszczamy przez maszynkę z warzywami lub bez. Mięsną masę doprawiamy pozostałymi przyprawami, dodajemy kajzerkę i żółtka. Dodajemy wywar i dobrze całość wyrabiamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy na koniec. Delikatnie mieszamy. Masa ma mieć konsystencję mięsa na kotlety mielone - nie za rzadkie ale też nie za gęste. Przekładamy masę do wysmarowanych
Mieszam w GarnkuUlubionym daniem mięsnym moich dzieci są kotlety mielone, albo kurczaczek. Kurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi warzywami
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieW tym roku dostałam od Rodzinki z Polski sporo suszonych grzybów i oczywiście od razu postanowiłam jakoś je zagospodarować. Jak się mieszka za granicą to takie
UgotujmyTo.plkawałki schabu na kotlety 4-5 średnich pieczarek białych garść pomidorków koktajlowyc h kawałek sera do utarcia ( około 20 g ) odrobina suszonej bazylii i oregano granulowany czosnek do posypania sól , pieprz do smaku Mięso ze schabu , płukamy , osuszamy ręcznikiem i delikatnie rozklepujemy – niezbyt cienko . . Opiekamy krótko, na bardzo rozgrzanej patelni grillowej – najlepiej bez tłuszczu. Nie muszą być
Ogrodnik w podróżyPrzepis na nieco odmienne od tradycyjnych schabowych pyszne kotlety z pieczarkami i serem żółtym. Składniki: 4 – 5 kotletów schabowych bez kości 180 g pieczarek
e-PrzepisyKulinarnetego dania. Oczywiście ziemniaczki pieczone lub takie z wody. Pyszny obiadek. Składniki 700 g karkówki wieprzowej bez kości 4 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka słodka papryka ostra Mięso pokroić na grubsze plastry, a następnie je lekko rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć na rumiano
O kuchni z uczuciemSkładniki: 800 g schabu bez kości, 3 duże cebule, 2 jajka, 3/4 szklanki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, sałatka szwedzka. Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej
Aga w kuchnibyły one rewelacyjne, zawierały wszystko, co lubię – delikatny, ale wyrazisty sos, dobrze doprawiony i pieczony bez tłuszczu kotlet oraz sałatę z dodatkiem wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 ząbek czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta
Fabryka pomysłów