mięsa. Do moździerza dodałem łyżeczkę tymianku, łyżeczkę rozmarynu, pół łyżeczki cynamonu, skórkę otartą z jednej cytryny (tylko żółtą wierzchnią warstwę, bez białej skórki, która ma gorzki posmak), 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny i 2 łyżki oliwy, następnie całość roztarłem na w miarę jednolitą masę, doprawiając czarnym świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natarłem kotlety jagnięce i odstawiłem
Wyprawy kulinarneMój sposób na burgera dla syna?* *- żeby było jasne, kotlet zjedzony bułka nadgryziona warzywka nietknięte. Ale nie będę się poddawać. Ważne, że kotlet zjedzony. Ogórki wykorzystałam jako okład na oczy :) A no taki: Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka (czemu tak dużo? a wiecie jak robię coś dla małego to zrobię też dla siebie i dla męża, wtedy mamy(...)dowolna. Smażymy na oliwie z oliwek lub grillujemy. Jak ja podałam synkowi hamburgera? Ulubiona bułka z ziarnami i kminkiem liść sałaty lodowej plasterek pomidorka 3 plasterki ogórka kotlet
ClauditteMissCookingHej! Mamo, co zrobisz z tym bobem? Ja najchętniej ugotowałabym go w osolonej wodzie, ale moi kochani na pewno chcieliby coś bardziej skomplikowanego. Wymyśliłam więc kotlety
Tylko pysznieniedzielę powinien być kotlet. Lecz moje smyki są tak wybredne, że ciężko im dogodzić. To sobie poszperałam po lodówce i znalazłam to i owo, i tak oto, metodą prób i błędów, zagościł na naszym stole taki obiad. Jest pyszny, naprawdę. Ostro- kwaśny, z wyczuwalną nutą chrzanu. Składniki: ok 1 kg schabu bez kości sól pieprz sól czosnkowa lub czosnek(...)żółtego sera gałka muszkatołowa Wykonanie: Mięso myję, osuszam i kroje w cienkie plastry.Rozbijam i nacieram solą i pieprzem. Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól czosnkową i mieszam za pomocą widelca. Do drugiej miseczki wsypuję bułkę tartą. Każdy plaster mięsa obtaczam najpierw w jajku a następnie w tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty
Bea(u)ty kitchendanie jest naprawdę godne polecenia, także polecam wypróbowania. Roladki są wypełnione mięsem mielonym z dodatkiem pieczarek i cebulki. W centrum samej roladki jest rozpływający się ser. Natomiast wierzch obsypany papryką. Pycha ! Fajna propozycja na syty obiadek. SKŁADNIKI: schab bez kości 6 plastrów (ok. 1.5 cm ) papryka słodka mielona 1-2 łyżki sól i pieprz do oprószenia olej do smażenia(...)olej 2 łyżki sól 1 szczypta METODA: Schab rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe tyle, że cieniej. Farsz: Filety zmielić w maszynce, cebulę i pieczarki obrać i posiekać. W rondelku rozgrzać olej. Dodać szczyptę soli i wrzucić cebulę z pieczarkami. Mięso mielone doprawić kucharkiem /vegetą, pieprzem i papryką. Dodać podduszoną cebulę z pieczarkami. Wymieszać. Na rozbity schab
Kuchnia PaulettesSkładniki: na 4 porcje ½ kg schabowego bez kości 1 cebula 250 g serka philadelphia 200 ml bulionu, np.warzywnego 250 g kurek 1 łyżka dżemu z czerwonej borówki 1 łyżka pokrojonego szczypiorku sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki masło do smażenia Pokrój mięso na cienkie kotlety. Pokrój cebulę w cienkie krążki. Zrumień kotlety
codojedzeniatylko kotlety schabowe :) Można zrobić z niego wyśmienite roladki schabowe w sosie pomidorowym. Dzisiejsza propozycja jest tego dowodem :) Potrzebne nam będą: 1/2 kg schabu bez kości 1 średni ogórek kiszony 50 dag sera żółtego w kawałku musztarda pomidory w puszce albo koncentrat pomidorowy sól, pieprz , olej wykałaczki Mięso myjemy , kroimy
Różne smaki w kuchniKruche i delikatne mięso na warzywnej pierzynce z papryki, pomidorów i cebuli. Pyszny, zdrowy obiad, pełen smaku! Składniki: 600g schabu bez kości sól, pieprz, majeranek olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku duża cebula czerwona papryka 4 pomidory szklanka bulionu Sposób przygotowania: Schab myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy na kotlety i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na mocno
Pyry na Gazbułka w naszym mięsie zmiękła) 7. Kładziemy na wcześniej rozgrzany na patelni tłuszcz. 8 Smażymy pod przykryciem, aż zaczyna brązowieć od smażonej strony. 9. Gdy nasze kotlety zaczną brozawiec od smażonej strony, odkrywamy przykrywkę i przekładamy na druga stronę. Po przewróceniu smażymy bez przykrywki, także do momentu zbrązowienia. 10. Podajemy z ziemniakami
Kulinarnie z Polką na Kresacholiwek Cebulę drobno pokroić.Mięso dokładnie wyrobić z cebulą, otrębami, musztardą i przyprawami.Z wymieszanej dokładnie masy mięsnej formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Kotlety smażyć na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony do lekkiego zarumienia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec (bez przykrycia) 20-30 minut w temperaturze
Moje domowe kucharzeniemięso zapiekane z kapustą kiszoną, a wszystko pod pierzynką ze śmietany. Rewelacyjne w smaku. Można podać z ziemniakami, frytkami, kluskami. Jest to pomysł na szybki obiad i alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Nie, nie :) Tradycyjny schabowy też jest smaczny, uwielbiam go. Tutaj znajdziecie przepis na schab zapiekany z ajvarem . Składniki 1 kg kapusty kiszonej 700 g schabu bez kości(...)Odcedzić kapustę na sicie. Schab pociąć na kotlety o grubości 1 cm i rozbić i delikatnie rozbić do grubości około 0,5 cm. Każdy kotlet oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanym maśle na lekko rumiany kolor. Połowę kapusty wyłożyć na dno naczynia, a na to usmażone mięso i ponownie resztę kapusty. Śmietanę wymieszać dokładnie
O kuchni z uczuciemPEKIŃSKIEJ Nieco odmienne gołąbki, bo bez zawijania przypominające większe kotlety. Jednak tylko przypominające. Smakują jak tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym, lecz wyglądają inaczej. Ta wersja jest szybsza. Gołąbki są z kapusty pekińskiej. Bardzo smaczne. Wychodzi ich sporo, więc obiad na kilka dni mamy z głowy. Podbijają każde imprezy i święta. ~~SKŁADNIKI~~ mięso mielone drobiowe
Kuchnia PaulettesCzęsto słyszałam o kotletach marynowanych w mleku i postanowiłam sama spróbować. Potwierdziły się opinie że kotlet jest delikatny i pyszne, ale wyczuwalny jest smak cebuli i
Kulinarne życiefrytki. Do miski z mięsem mielonym wrzuciłam składniki z listy. Chilli i cebulę posiekałam na drobno, w kostkę. Jeśli chodzi o przyprawy to wsypywałam je bez większego dbania o ilość ( nie narzucam, bo każdy wie, jak co doprawione lubi; z resztą papryczka zrobi swoje ). Wszystko wymieszałam ręcznie i uformowałam średnio grube kotlety, którym niestety daleko było do ideału
bastalena