kotlet bez mięsa - 908 przepisów (strona:21/61)

Schabik smażony marynowany 126

się, bo w końcu po to są aby ułatwić sobie życie. Mięso w tej marynacie nie wymaga długiego oczekiwania a zaledwie 30 minut.2 plastry schabu bez kości ( po 150 g )Marynata :2 łyżki olejusól morska do smaku3 szczypty pieprzu kolorowego1 łyżka marynaty musztardowej1 łyżka ketchupu Kotlety umyć, osuszyć i rozbić lekko dłonią aby nie były za cienkie. Składniki

Ewa w kuchni
Pieczony, prasowany boczek 169

wolno rezygnować ze wszystkich przyjemności , nawet jeśli ich zdrowotność jest dyskusyjna . Popatrzcie sami , pyszny , soczysty mięciutki i po prostu pyszniutki … żaden kotlet sojowy tak nie pachnie i nie smakuje Składniki : 1,5 kg chudego świeżego boczku bez skóry 3 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester 1 łyżka miodu 1 łyżeczka , granulowanego czosnku 1 łyżeczka , mielonej ostrej(...)papryki sól do smaku Wszystkie przyprawy i sosy ,mieszamy ze sobą , dodajemy miód , mieszamy . Boczek tniemy w ładne , zgrabne kwadraty , osuszamy je ręcznikiem papierowym . Mięso przekładamy do miski lub pojemnika i zalewamy marynatą – wmasowujemy ją w każdy kawałek . Odstawiamy , koniecznie na całą noc . Następnego dnia , układamy na blaszce do pieczenia , dociskając od góry drugą blaszką , najlepiej wypełnioną woda ,żeby

Ogrodnik w podróży
Wegańskie KOTLETY SOJOWE W OCCIE 162

Faktem jest, że prezentowana "ryba" nijak nie pasuje do "tekturowych" kotletów sojowych,  z których jest zrobiona a z wyglądu do złudzenia przypomina prawdziwą, co najmniej do momentu przekrojenia (w środku nie ma charakterystycznych płatków rybiego mięsa). Ok, to robimy. Po pierwsze trzeba przygotować kotlety sojowe - ok. 30 sztuk.  I tu od razu na początek uwaga - nie róbcie(...)zalać wrzątkiem i zostawić na ileś tam minut - takie kotlety są po prostu do bani.  Trzeba je normalnie ugotować (najlepiej w bulionie warzywnym albo - szybciej - w kostkach warzywnych) - czyli zalać zimną wodą, zagotować i pogotować 10-15 minut; potem odcedzić. Przestudzone kotlety panierujemy po wegańsku czyli bez jajka.  Osobiście nie używam żadnych tzw. zastępników jajek ani innych

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym 145

opcjonalnie - ja użyłam mięsa z  rosołu z królika ) puszka pokrojonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii 2-3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera sól pieprz czarny pieprz ziołowy Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym, wyrobić jak na kotlety mielone. Przygotować sos - puszkę(...)nałożyć farsz mięsny. Naczynie żaroodporne posmarować częścią sosu pomidorowego, na tym ułożyć makaron z mięsem (dość ściśle). Resztę sosu wyłożyć na ułożone muszelki. Posypać obficie startym żółtym serem. Zapiec ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeszcze surowe mięsko, przed nałożeniem sosu i serka Część bez sera dla naszego alergika Porcja dla młodszego dziecka Porcja dla starszego dziecka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych 178

drobno siekamy lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Na patelni (bez tłuszczu) smażymy szynkę, do momentu  aż będzie chrupiąca. Następnie na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy pozostałe składniki farszu przez około 5 minut. Łączymy składniki farszu. Mięso układamy na lekko wilgotnej dłoni i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy porcje farszu, a następnie zawijamy mięso

Mania Gotowania
Pikantny chutney morelowy 146

śmietankowym. Jest wyraźnie kwaśno-pikantny, bardzo świeży i bogaty w smaku. Będzie super do fondue i na pewno wykorzystam go do kotletów lub sznycli z indyka, bo zanosi się na dobrą kompozycję z takim delikatnym duszonym lub pieczonym mięsem. I  już nawet mam pomysł. ;) Tymczasem spróbujcie tego chutneya: Pikantny chutney morelowy Składniki: 8 dużych, dojrzałych moreli 2 twarde kwaśne(...)białego wina  25 ml białego octu winnego   Morele i jabłka kroję w kostkę. Cukier karmelizuję w garnku o grubym dnie, wrzucam owoce, mieszam i gotuję bez przykrycia na średnim ogniu, często mieszając.  W tym samym czasie na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę pokrojoną w kostkę, żeby się zeszkliła. Do cebuli dorzucam drobno posiekany imbir, czosnek

Kuchnia Prezydentowej
Kotlety Schabowe Inaczej 6048

sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie:) W pierwotnym przepisie nie było pieczarek, cebula miała być w kostkę, miał być jakiś Delikat do mięsa i vegeta. Ja poradziłam sobie bez tych sztucznie modyfikowanych mieszanek. Wyszło pysznie. Owszem zdarza mi się używać kostek rosołowych, vegety, zdarza mi się iść na łatwiznę, ale tym razem poszłam swoją ścieżką i przyprawy, które(...)koniec i tak dodajemy szczyptę chemii, ja sobie dziś z tego zdałam sprawę i postanowiłam pracować nad tym i tą szczyptę zastępować naturalnymi przyprawami.  Chciałam to mięso podać z kuskus`em, jednak mój syn wybrał ziemniaki i wybrałam tą opcję, którą lubi i zje ze smakiem. Ja jednak wolałabym kuskus, ale przyznam, że z ziemniakami bardzo smaczne było. Składniki

Blondynka Gotuje
Kotlety ziemniaczane 231

napisać, że szybkie o ile zostały Wam ziemniaki z dnia poprzedniego. Można podawać je z surówką, mięsem, sosem lub jeść je zapieczone z serem i podane z ketchupem - do wyboru do koloru. Można je również smażyć, tak jak ja, w panierce lub bez. Wypróbujcie - nie będziecie żałować. Tym przepisem rozpoczynam cykl - najlepsze potrawy z dzieciństwa. Jeśli macie swoje ulubione(...)Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na złoto na maśle. Wystudzić. Cebulę, jajka, mąkę, przyprawy dodać do ziemniaków i wyrobić ciasto (tak żeby się nie kleiło do rąk). Formować kotlety i obtoczyć je w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.* Smacznego! * kotlety spokojnie możecie odgrzewać w piekarniku

CookYourself
Karkówka zapiekana ze słodką kapustą 194

pieczarkami. Rewelacyjny smak. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Całość podałam z ziemniakami puree. Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne, to przepisy i pomysły znajdziecie w zakładce MIĘSA Składniki 500 g karkówki bez kości 1 mała główka kapusty 250 g pieczarek 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 cebula sól pieprz kmin rzymski słodka papryka 2 łyżki smalcu Kapustę(...)około 15 minut. Karkówkę pokroić na plastry o grubości  0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na smalcu z dwóch stron na rumiany kolor. Połowę kapusty wyłożyć na dno naczynia, a następnie przełożyć mięso. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę drobno pokrojoną, a następnie wlać na mięso. Pieczarki pokroić w plastry

O kuchni z uczuciem
Bitki z karkówki z suszonymi grzybami 140

podawać z ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg karkówki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 50g suszonych grzybów, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Grzyby moczę we wodzie. Karkówkę myję i osuszam. Kroję w grubsze plastry. Mięso rozbijam tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószam solą oraz pieprzem. Cebulę obieram i kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety z ryżu miksowanego 167

każda pasuje. Możemy je podać także do mięsa, czy ryby, z jajkiem sadzonym… Ich zaletą jest to, że możemy je zrobić na różne sposoby, zmieniając dodatki, przyprawy. Dając, np. pieczarki uzyskamy zupełnie nowy smak. Innym dodatkiem mogą być jajka ugotowane na twardo, marchewka, szpinak, natka pietruszki… Kotlety bez panierowania w mące (sprawdziłam też taką wersję, smażąc

mojewypiekiinietylko
Roladki schabowe w sosie pomidorowo- serowym 256

Schab to nie tylko kotlety schabowe :) Można zrobić z niego wyśmienite roladki schabowe w sosie pomidorowym.  Potrzebne nam będą:   1/2 kg schabu bez kości 1 średni ogórek kiszony 50 dag sera żółtego w kawałku musztarda pomidory w puszce albo koncentrat pomidorowy sól, pieprz , olej wykałaczki Mięso myjemy , kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem

Słodkości i nie tylko
Pierś z kurczaka. Zróbmy to po włosku. 146

gęsto goszczące na stole przeciętnego Sycylijczyka, tudzież Włocha. Mięsko mocno aromatyczne, jeśli umie się je zrobić. Na Sycylii, wprawiony pan sprzedający piersiątka kurzęce, potrafi z jednego kawałka zrobić 12 kotletów. Kwestia noża, wprawy i zamiłowania do roboty przy jedzeniu. Dziś zrobię typowy obiad Sycylijczyka. Drugie danie, bo pierwsze danie,to rzecz jasna makaron! Piersi z kurczaka przygotuję na specjalnej, wysokiej(...)ROSSI.PL Na czym polega jej wyjątkowość? Jest bardzo zbliżona do tych, które używają we Włoszech, masywna, dość ciężka. Ciepło rozprowadza się powoli. Tu możemy gotować i smażyć bez użycia tłuszczu. Mięso na niej się nie ścina,ale gotuje. Łatwa w utrzymaniu czystości. Przeznaczona do wszystkich typów kuchenek. Do dzieła! Składniki -pierś z kurczaka- ilość dowolna -vinaigrette classico oliwa

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlet z karkówki po argentyńsku 185

Kotlet z karkówki po argentyńsku Karkówka , to bardzo wdzięczny kawałek mięsa , smakuje dobrze w każdym przepisie . Tym razem wykorzystany zamiast wołowiny , w wariacji argentyńskiej . Wiadomo najlepszy jest steak po argentyńsku , ale z uwagi na fakt ,że w naszym kraju trudno o wołowinę argentyńską …itd . Koniec , końców , tak tez było smacznie ,pomysł z sadzonym jajem jest naprawdę trafiony i wstrzelił(...)wykonania . Składniki : 4 plastry karkówki – grube około 2 cm z jak najmniejszym tłuszczem 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 jajka do roztrzepania sól , pieprz do smaku 4 jajka ( na kotlety ) 1 szklanka bułki tartej 100- 150 g wędzonego boczku ( najlepiej swojskiego lub kopconego ) olej do smażenia Karkówkę rozbijamy tłuczkiem , ale niezbyt cienko – tak średnio , na około

Ogrodnik w podróży