kotlet bez mięsa - 908 przepisów (strona:29/61)

Kotlety mielone bez bułki tartej, w zaskakującej panierce 252

Próbowaliście zastąpić tradycyjną panierkę z bułki tartej czymś zupełnie innym? Ja w domu często eksperymentuję z różnymi panierkami, ale numerem jeden według moich dzieci jest właśnie

Wiszniówka
Grillowany cąber jagnięcy 217

przygotowania dania użyłem: 4 kotletów z cąbra jagnięcego (4 sztuki), 2 cytryn, 250 gram pomidorów koktajlowych, pęczka świeżej natki kolendry, 150 gram serka homogenizowanego naturalnego, 1 ogórka, 3 ząbków czosnku, 3 łyżeczek suszonego oregano, 400 gram frytek, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, oliwy. Jak już wspomniałem dzisiejsze danie jest bardzo proste, aby bez problemu można było przygotować je nawet(...)spartańskich, działkowych warunkach. Przygotowanie go rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Sok z połowy cytryny wymieszałem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, odrobiną czarnego świeżo mielonego pieprzu, otartą skórką z połowy cytryny, trzema łyżeczkami suszonego oregano i łyżką oliwy. W tak przygotowanej marynacie zanurzyłem mięso i pozostawiłem w niej na godzinę, aby nabrało aromatu. Po tym czasie umieściłem je na maksymalnie rozgrzanym

Wyprawy kulinarne
(Nie)klasyczne kotlety schabowe 158

tartą tylko grzankami. Dzięki grzankom są jeszcze bardziej chrupiące. A po drugie kolejny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba :) Składniki:          4 kotlety schabowe bez kości          4-5 kromek czerstwego chleba          2 łyżki mąki(...)Chleb pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Kotlety cienko rozbić, posolić i popieprzyć. Panierować najpierw w mące  potem w roztrzepanych jajkach a na końcu z jednej strony w bułce tartej a z drugiej strony obsypać grzankami dobrze je przyciskając do mięsa. Smażyć na rozgrzanym oleju

Amatorka kuchenna
Pieczona pierś indyka na ciepło i zimno. Wędlina dla dzieci. 158

Pierś z indyka w taki sposób jak poniżej opisałam piekę od kilku lat. Przepis pozostaje niezmienny, jedynie modyfikuję skład marynaty, aby  danie nie znudziło się

Codziennik Kuchenny
Drobiowe roladki z cieciorką zapiekane w pomidorach 424

pieprzem. Filety z kurczaka rozkroić i cienko rozbić, tak jak na kotlety. Oprószyć solą, papryką słodką i odrobiną pieprzu. Nałożyć pastę z ciecierzycy i ułożyć suszone pomidory pokrojone w paski. Zawinąć ciasno w roladkę. Na patelni rozgrzać oliwę spod suszonych pomidorów i na mocnym ogniu obsmażyć krótko mięso z każdej strony. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki doprawić(...)paroma łyżkami oliwy spod suszonych pomidorów. Wymieszać i wylać na ułożone mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 35 min, pod koniec kładąc na każdej roladce plasterek żółtego sera. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i podawać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: cieciorka , pomidory

https:KKuchniaMniam
Schabowy w czerwonej czubrycy 143

                                 Zwykle kotlety schabowe z dodatkiem ostrej czerwonej czubrycy nabierają całkiem nowego smaku. Czerwona czubryca to jedna z moich ulubionych przypraw. Używam jej w kuchni bardzo często

Ewa w kuchni
Roladki drobiowe ze szparagami 171

Dziś przedstawiam pomysł na szybki i bardzo smaczny, a jednocześnie efektowny obiad - są to roladki drobiowe ze szparagami. Pyszne, zdrowe i lekkie danie, które z pewnością

Codzienne Gotowanie
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 188

Robiłam już kilka razy danie w postaci pulpetów. Lubię je :) Dzisiaj więc kolejne. Tym razem z indyka ale bez żadnych sztucznych kostek rosołowych. Cała tajemnica tkwi w ziołach i koperku. To one nadają smaku i aromatu. Składniki: 400 gramów kotletów z indyka 1 jajko ok. 2-3 łyżki bułki tartej szczypta soli 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Składniki na sos: 3 gałązki pęczka koperku 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki szczypta soli szczypta majeranku Mięso mielimy w malakserze i dodajemy resztę składników Formujemy niewielkie pulpeciki Przekładamy do garnka i zalewamy wodą w ilości, która przykryje mięso Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50-60 minut Następnie robimy sos: śmietanę wlewamy

Szczęśliwa kuchnia
Schabik z jabłuszkiem i cebulką w towarzystwie jabłuszka 113

Składniki: 500g schabu bez kości 5 dużych cebul 2 duże,kwaśne jabłka majeranek sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić jak na kotlety i pokroić na bitki( średnica ok.3cm). Doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na rumiany kolor w garnuszku, na odrobinie oleju.Dodać pokrojoną w pióra cebulę i pokrojone w plastry i obrane ze skóry jabłka(...)Doprawić majerankiem.Zalać 2 szklankami wody i dusić aż mięso będzie kruche. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 219

Robiłam już kilka razy danie w postaci pulpetów. Lubię je :) Dzisiaj więc kolejne. Tym razem z indyka ale bez żadnych sztucznych kostek rosołowych. Cała tajemnica tkwi w ziołach i koperku. To one nadają smaku i aromatu. Składniki: 400 gramów kotletów z indyka 1 jajko ok. 2-3 łyżki bułki tartej szczypta soli 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Składniki na sos: 3 gałązki pęczka koperku 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki szczypta soli szczypta majeranku Mięso mielimy w malakserze i dodajemy resztę składników Formujemy niewielkie pulpeciki Przekładamy do garnka i zalewamy wodą w ilości, która przykryje mięso Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50-60 minut Następnie robimy sos: śmietanę wlewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mielone roladki nadziewane kapustą i parówką 235

kolejną propozycję na odmianę zwykłych kotletów mielonych. nadziałam je blanszowaną kapustą oraz parówkami, które otrzymałam do testowania od firmy Nove z linii Natura. Roladki są bardzo sycące, smaczne, a kapusta nadaje im zielonego, wiosennego akcentu. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, zaś pokrojone w plastry mogą służyć za przystawkę.  Składniki:  500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,  cebula(...)jajko,  czerstwa bułka,  3/4 szklanki mleka, 3 liście kapusty włoskiej,  3 parówki bez E ,  1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),  sól morska ziołowa (użyłam Kamis),   pieprz biały mielony (użyłam Kamis). Wykonanie Bułkę zalać mlekiem, odstawić na 30 minut, by zmiękła. Kapustę umyć, wykroić zgrubiałe nerwy. Zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić.  Parówki

Z miłości do słodkości
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 177

wyraźnie było czuć i widać kawałki sera białego, który w dyskretny sposób przemycał swój smak. Z kolei schabowy był porządnie doprawiony i nad wyraz soczysty, nietwardy. Żeberka mięciutkie, mięso odchodzące bez problemu od kości. Oczywiście wszystko obsypane po rantach talerza suszoną natką pietruszki. Heh, ale jakoś w takim miejscu zupełnie mi to nie przeszkadza. To, co mnie zastanawia(...)prostotę, za którą my Polacy tak przepadamy w klasycznym kotlecie schabowym... I kto by pomyślał, że w takim miejscu, za przyzwoite pieniądze można zjeść coś dobrego, prostego i świeżego? Kto by dał wiarę, że oprócz galarety i chleba ze smalcem w bistro stylizowanym na PRL można skonsumować kawał mięsa na ciepło, popić lokalnym piwem? Akceptowalna jakość, za rozsądne pieniądze

Right Behind The Kitchen
Schab pod pierzynką 176

ręcznikiem papierowym. Pokroić na kotlety o grubości około 1,5 cm i delikatnie rozbić. Oprószyć solą, pieprzem każdy kotlet i  obsmażyć na maśle klarowanym z dwóch stron na lekko rumiany kolor. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę pokrojoną w plasterki. Zalać śmietaną wymieszaną z puszką pomidorów oraz doprawioną solą i pieprzem. Następnie ułożyć podsmażone kotlety. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Wymieszać i ułożyć na wierzch mięsa. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 1h . Od czasu do czasu w trakcie pieczenia uciskać widelcem marchewkę, aby była zanurzyć ją w sosie. Po upieczeniu posypać natką pietruszki lub koperkiem. schab pod pierzynką

O kuchni z uczuciem
Pieczone kotlety schabowe z serem i pomidorami 165

Na ten przepis przypadkiem natrafiłam  tutaj . Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się

kuchnia doski
Ryba w galarecie 157

laurowy, koperek żelatyna (ilość odpowiednia do ilości wywaru ) Rybę, boczek albo słoninę,cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, namoczoną bułkę tartą, sól, pieprz i koperek (jeżeli lubimy ). Masa powinna mieć konsystencję taką jak na kotlety. W garnku zagotowywujemy wodę razem z zielem angielskim, liściem laurowym i solą. Z masy rybnej formujemy kulki i wrzucamy

Pieguskowa Kuchnia