kostka drobiowa - 500 przepisów (strona:6/34)

Smażony żółty ryż 408

głównej. Doskonały dodatek do dań kuchni azjatyckich, jak również z innych części świata. Zapisz przepis Drukuj Składniki – wersja podstawowa 250g ryżu 500ml bulionu warzywnego (wersja wegetariańska) lub drobiowego (może być z kostki) 2,5 łyżeczki kurkumy 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy Opcjonalnie 1 płaska łyżeczka mielonego chili (pieprz cayenne) 1 łyżka oleju sezamowego Instrukcje Na średniej wielkości

Kulinarna Pokusa
Zupa z pieczonego kurczaka. 267

kurczaka 1 marchewka kilka różyczek ugotowanego brokuła pół filiżanki drobnego makaronu 1 łyżka mąki 125 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 750 ml rosołu drobiowego (może być z kostki) listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego ewentualnie przyprawa uniwersalna typu vegeta      W garnku podgrzewamy rosół, dodajemy marchewkę startą na tarce o największych oczkach, listek laurowy

Rozpustne gotowanie
Jedzenie jak z powieści 196

czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1 lub dwie łyżeczki anyżu (u nas w ziarenkach, może być mielony) sól i pieprz do smaku  250ml bulionu drobiowego (przygotowanego z połowy kostki rosołowej)  ok 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki kukurydzianej kilka kropli wody różanej łyżka oliwy z oliwek 4 przepiórki (wypatroszone) 150g kuskusu Piekarnik nagrzewamy

les mirabelles
Domowa zupa szczawiowa 225

wyglądał zachwycająco. Okazał się jednak smaczny i kwaśniutki jak trzeba. Dlatego dziś zupa szczawiowa. Szybka, lekka i taka polska, domowa. Pyszna. Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki) 2 duże kartofle 1 nieduża cebula 1 pietruszka 2 małe marchewki  kawałek selera 3-5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 2 listki laurowe

Kuchnia Prezydentowej
Meksykańska zupa z kurczakiem i ciecierzycą 192

Einfach lecker kochen - Gerichte aus Mexiko" i w przepisie zmniejszyłam tylko nieco ilość warzyw, żeby móc delektować się większą ilością wywaru. Smacznego! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g piersi z kurczaka 2 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 mała puszka ciecierzycy (150 - 200 g) 1 papryczka chili

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak po toskańsku (Pollo alla Toscana) 392

oliwek do smażenia 1 posiekana czerwona cebula 2 ząbki czosnku, pokrojone dość grubo 1 posiekana czerwona papryka (u mnie zielona) 1 szczypta szafranu 150 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) lub bulion pół na pół z białym, wytrawnym winem 400 g pomidorów z puszki (całych lub krojonych) 4 suszone pomidory (najlepiej takich w oliwie) odsączone i posiekane

Kuchnia Prezydentowej
Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze 193

łyżeczka soli  sos 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego) 1 łyżki masła 1 szalotki pokrojone w kostkę 100 g ogórki kiszone, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% pęczek koperku sól, biały pieprz, cukier + sok z kiszonych ogórków opcjonalnie do podania Kawałki cytryny, gruba sól morska przygotowanie Łosoś: Wolnowar nagrzać

Stare Gary
Gulasz z serc z indyka 337

Składniki (dla 2 osób) 500g serc indyczych 1 średnia czerwona papryka (250g) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (100g) kawałek najlepiej środkowej części pora 200ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1/2 średniej cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego Instrukcje

Kulinarna Pokusa
Zupa cytrynowa z kurczakiem 210

obłędny. Polecam! Potrzebujemy: 2 łyżki oleju 4 szalotki 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego 250g piersi z kurczaka 2 cytryny 1,5 litra wody lub rosołu drobiowego ( tylko nie z kostki!!!) sól i biały pieprz 150g śmietanki 200g połamanego na kawałki spaghetti natka pietruszki do ozdoby W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną szalotkę, marchew pokrojoną w talarki oraz

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Wiosenno - wielkanocna sałatka warstwowa. Sprawdzi się na świątecznym stole... 378

robienia sałatki produkty z puszek porządnie odsączamy z zalewy. Na dno przeźroczystej misy układamy posiekanego selera. Warstwę smarujemy majonezem. Wykładamy kukurydzę. Ponownie cienko smarujemy majonezem. Wykładamy wędlinę drobiową pokrojoną w średnią kostkę. Majonez. Ostatnią warstwę, którą smarujemy majonezem stanowi pokrojony w kostkę ananas. Na majonez posypujemy cienką warstwę drobno siekanego pora. Na sam wierzch posypujemy drobniutko posiekanym jajkiem. Sałatka pięknie

Kuchnia po mojemu
Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup 273

drobną kostkę lub starta na tarce 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę 1/2 cukinii, pokrojonej w kostkę 2 szklanki bulionu drobiowego i warzywnego 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietanki 30 % 50 g sera cheddar, startego na tarce lub innego ulubionego żółtego garść młodego szpinaku, umytego 2 łyżki startego parmezanu

karmelowy
szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie 118

skórka z połowy cytryny sól, pieprz   Na początku przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny, imbir ścieramy na tarce, dodajemy łyżeczkę miodu przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.Filety drobiowe kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, zalewamy marynatą, mieszamy wszystko razem. Zostawiamy w lodówce na minimum 1 godzinę.    Kroimy na większe kawałeczki paprykę, cukinię, cebulę. Listki szałwii wkładamy

noteskulinarnyfiga
Zupa winna 243

potrafię już powiedzieć gdzie znalazłam przepis. Wyjątkowo smaczna ,a przy tym szybka do zrobienia. Piękny kolor zawdzięcza moja zupa temu, domowemu bulionowi.składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć

Stare Gary
Zupa z cukinii 187

mało kalorycznym. Dzięki niej zachowamy szczupłe sylwetki i dostarczymy organizmom porcję witamin. Potrzebne nam:- jedna spora cukinia- biała lub czerwona cebula- 1,5 l ciepłego bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)- 2 ząbki czosnku- duży pomidor- łyżka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki keczupu- sól, pieprz, maggi- zioła prowansalskie, czosnek w pudrze- łyżka oleju rzepakowego*opcjonalnie:- pulpeciki

W poszukiwaniu inspiracji
Kalafiorowa z zielonym groszkiem 162

lodówce. Składniki: 2 małe marchewki 1 mała pietruszka nieduży kawałek selera 1/2 młodej cebuli 40 dag młodych (niestety importowanych) ziemniaków łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne - można dać drobiowe 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy duża szczypta curry sól 35 dag mrożonego kalafiora 4 kopiaste łyżki groszku konserwowego 1/2 szklanki śmietany 18% do zup do posypania posiekany gruby(...)pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę, następnie dodałam starte warzywa i smażyłam przez chwilę aż zmiękły. Zalałam dwoma litrami wrzątku, dodałam pokrojone ziemniaki, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy i curry, posoliłam do smaku. Kiedy ziemniaki były prawie miękkie, wyjęłam z zamrażarki kalafiora i po dwóch, trzech minutach pokroiłam go nożem na desce

Kuchenne zapiski Edyty
Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup 297

oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku,drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 3 szklanki pokrojonej w  2 cm kostkę dyni 3 duże garści posiekanego jarmużu (bez łodyżek) 1 szklanka śmietanki  30% 1 x 400 g puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki

karmelowy
Mięsko na kanapki 289

łyżeczka żelatyny [ niekoniecznie] przyprawa Mefisto peklosól około 50 ml wody skórki drobiowe przyprawa do drobiu pieczarki Skórki wyczyścić , posypać przyprawą do drobiu.Pieczarki pokroić w kostkę i poddusić, dodając przyprawy.Wystudzić.Na skórki drobiowe wyłożyć pieczarki i zwinąć roladki.Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Część mięsa przełożyć do szynkowaru, położyć zwinięte roladki

Moje domowe kucharzenie
Zupa rybna z kluskami francuskimi 190

sól Podstawą zupy rybnej jest wywar ugotowany na resztkach pozostałych z filetowania ryb (głowy, kręgosłupy…), ale można też wykorzystać wywar warzywny lub drobiowy. Ja tym razem wykorzystałam drobiowy. Filety kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki (tylko do chwili, aż będą potrzebne do użycia). Wywar zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Szalotki kroimy

mojewypiekiinietylko
Roladki drobiowe z fasolką szparagową, położone na kostce ryżowej i podane z sosem porowym oraz puree buraczanym na zimno 245

Dzisiaj mamy dla Was przepis na kolejne i niestety ostatnie dzieło robione razem z Łukaszem. Są to roladki drobiowe faszerowane fasolką szparagową, z kostką ryżową, sosem porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu Składniki: - 2 filety z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju + 0,5 l - 1 łyżka musztardy(...)solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki) i smażymy nasze roladki. W między czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie i gdy mamy ugotowany to odcedzamy i formujemy kostki ryżu które panierujemy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju (0,5l). Teraz robimy puree z buraków. Buraczki blendujemy na gładką masę z dodatkiem majonezu. Na koniec robimy

Kuchenne Wariacje
Ryż z kurczakiem po hiszpańsku 336

czerwona (z tych grubych) 2 świeże liście laurowe (lub 1 suszony) 4 łyżki mrożonego groszku ok. 8 łyżek oliwy z oliwek 1400 – 1500 ml bulionu drobiowego (domowego lub z ekologicznej kostki) 1/2 szklanki wina białego (wytrawnego lub półwytrawnego) szczypta szafranu sól morska i świeżo mielony pieprz dodatkowo: cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write

Poezja smaku
Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i ananasem 593

pekińskiej1/2 pora1 puszka kukurydzy1 puszka ananasa30 dag szynki drobiowej3-4 ogórki kiszone2 różnokolorowe papryki - tu żółta i zielonamajonez1 łyżka musztardyząbek czosnkusól, pieprzSposób wykonania:1. Kapustę pokroić w kostkę, podobnie jak ananasa, szynkę drobiową, paprykę i ogórki.2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.3. Pora drobno posiekać, przelać wrzątkiem. 4. Wszystko wymieszać, dodać majonez, musztardę i doprawić według smaku.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z tortellini 185

łyżka przyprawy tzatzikimajonezPrzygotowanie :Makaron Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do miski.Kukurydzę, czerwoną fasolę odcedzić i wrzucić do makaronu.Ogórek, cebulę i wędlinę drobiową obrać i pokroić w kostkę.Dodać sos koperkowo - ziołow, przyprawę tzatziki, majonez i dokładnie wszystko wymieszać.Smacznego

charlotte gotuje
Zupa rzodkiewkowa - krem z rzodkiewki z grzankami 221

Składniki: - duży pęczek rzodkiewek - 2 ziemniaki - 1 jabłko - 2  cebule - 2 łyżki serka topionego (u mnie gouda) - 1/2 szklanki śmietany - 1 litr bulionu (u mnie drobiowy)  - 2 łyżki oleju - 1/4 kostki masła - 3-4 kromki białego chleba - sól, pieprz, chili  Przygotowanie: Gotujemy bulion (jaki kto woli - byle był czysty). Cebule lekko podsmażamy na oleju, dodajemy

Słodka sielanka
Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew 209

kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę 1 szklanka posiekanego jarmużu 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego i drobiowego 1 łyżka masła orzechowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki kurkumy 1/2 szklanki śmietanki sól i pieprz

karmelowy
Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup 181

masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 8 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego 1×400 g puszka krojonych pomidorów 1/3 średniej kapusty, posiekanej 1/3 szklanki śmietanki 36 % sól, pieprz i cukier do smaku kwaśna śmietana, do podania 2 łyżki(...)marchewkę i ziemniaki i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 15 minut. Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i dodaj krojone pomidory z puszki. Obierz ze skórki buraki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodaj kapustę i gotuj kolejne 15 minut. Dodaj śmietankę i dopraw solą, pieprzem

karmelowy
Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułami- INACZEJ 358

pomarańczy skórka z pomarańcza sól, pieprz cukier Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie odcedzić i zahartować. Brokuły zblanszować 3 minuty w gorącej, osolonej wodzie. Filety drobiowe gotować przez 15 minut, następnie pokroić w drobną kostkę. Sok z pomarańczy wymieszać z jogurtem i majonezem, dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Filety drobiowe połączyć z brokułami i makaronem, połączyć z przygotowanym

Tradycyjna Kuchnia
Buraczki zasmażane do obiadu 216

łyżka smalcu 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz  sok z cytryny, w zależności od upodobań należy wycisnąć 1/4 lub 1/2 soku cytryny 3/4 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego, może być z kostki rosołowej  garść szczypiorku 1. Buraczki gotujemy w łupinach, solimy jedną płaską łyżką soli. Odcedzamy i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy

Apetyczna babeczka
Gołąbki cygańskie 1553

łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku 2 jajka 3 łyżki oleju do smażenia Składniki na sos: 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 180 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 żółte pomidory, pokrojone w plastry. mały pęczek świeżej natki pietruszki CZAS

My Culinary Art
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 193

pierwszym razem. Potrzebujemy: ryż arborio – żaden inny. Na jedną osobę liczymy pół szklanki ryżu lub jak ktoś głodny to całą szklankę bulion – nie cudo z kostki czy kartonu. Gotujemy porządny bulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania