Prosty w przygotowaniu, pyszny i bardzo efektowny :) Tak przyrządzony pasztet skusi nawet największego niejadka ! :) Składniki: 30 dag szynki drobiowej 60 dag zielonego groszku (może być mrożony) ¼ kostki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 bułka 4 jajka sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Bułkę namoczyć w odrobinie mleka, następnie odcisnąć i zmielić razem z szynka. Stopić
Tradycyjna Kuchniaminut. Wywar szparagowy otrzymamy gotując obierki z kilku pęczków szparagów w wodzie. Jeśli nie mamy wywaru szparagowego możemy użyć wody lub bulionu warzywnego czy drobiowego. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Ponownie wkładamy je do wody wraz z obranymi i pokrojonymi w mnijsze kawałki szparagami oraz pokrojonymi na 4 częsci plasterkami cukinii. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz płatkami
Pyry na Gazoczach biegałam to tu, to tam.No, udało mi się jednak coś zaradzic. WĄTRÓBKI DROBIOWE W SOSIE.(przepis autorski;)3 cebuleczubata łyżka masła 1 kg drobiowych wątróbeksól, pieprzliśc laurowy1 szklanka bulionu (np. z kostki) 1/2 małego kubeczka śmietany łyżka mąkiCebule pokroiłam w półplastry, rozdzieliłam na cienkie paseczki izeszkliłam na maśle.Wątróbki oczyściłam, pozbawiłam błonek, umyłam. Wrzuciłam do cebuli.Chwilę podsmażyłam
W kuchni Karmel-itkikilka sztuk słodkiego groszku kilka rzodkiewek kilka szalotek ogórek świeży sól , pieprz biały , miód i pietruszka suszona do smaku Kapustę czerwoną kroimy w grubą kostkę i gotujemy około 10 minut w wywarze warzywn0-drobiowym . Odcedzamy kapustę i bulion doprawiamy miodem , solą i pieprzem. Kapustę chińska razem z groszkiem i obrana szalotką gotujemy na parze jedna minutę , obrana marchewkę
na gazienaturalne TUTTI - Biedronka serki naturalne 500g PILOS - Lidl Koncentrat pomidorowy najlepszy w NETTO Ananasy w soku własnym -NETTO Kiełbaski drobiowe 500g - NETTO Szynki drobiowe - Intermarche, tu są najtańsze, polecam wędzoną Jogurty naturalne 0% - Biedronka Kostki sojowe - Kaufland Kakao odtłuszczone - NETTO Makaron żytni, ostatnio pojawił się nowy w NETTO ale nie wiem czy pozostanie tam na stałe, kupuję też
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrozkłada na związki łatwo wydalane i bezpieczne. Cieniutko kroimy bekon. Cebule i czosnek obieramy, dość drobno kroimy, cienkie półplasterki wystarczą. Szykujemy kieliszek alkoholu. Na patelni rozpuszczamy połowę masła (1/8 kostki) wrzucamy bekon. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia, na maśle. Dodajemy do niego pokrojoną drobno szalotkę i czosnek, smażmy do zeszklenia, mieszając, około 5 minut. Na patelnię dokładamy(...)znajomymi. Pamiętajcie, żeby wyjąc go z lodówki na około 30-40 minut przed jedzeniem – stanie się wtedy smarowny i uwolni wszystkie aromaty. SKŁADNIKI 600g wątróbek drobiowych ( po oczyszczeniu 500g) wymoczonych przez noc w mleku ¼ kostki masła (podzielona na dwie połowy) 25g bekonu 100g szalotek – 2 sztuki 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki soli lub więcej
Karo in the Kitchenmała dynia piżmowa (butternut) lub hokkaido (600-800 g) 50 g sera typu feta (użyłam w kostkach; można pominąć jeśli nie lubicie) dwie garści świeżego jarmużu 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 250 ml cydru (1 szklanka) 600 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 1 łyżka posiekanych igieł świeżego rozmarynu(...)mała dynia piżmowa (butternut) lub hokkaido (600-800 g) 50 g sera typu feta (użyłam w kostkach; można pominąć jeśli nie lubicie) dwie garści świeżego jarmużu 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 250 ml cydru (1 szklanka) 600 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 1 łyżka posiekanych igieł świeżego rozmarynu
Poezja smakusosem śmietanowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 perliczka (tuszka, ok. 1kg) 2 średnie cebule 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe”) 500ml bulionu (najlepiej samodzielnie przygotowanego drobiowego) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2 łodygi selera naciowego 2-3 łodyżki natki pietruszki 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego(...)dokładnie mieszamy ze śmietaną – ok. 3 łyżek na 1 chochlę wywaru. Perliczkę podajemy z warzywami, puree oraz sosem. Uwagi Jeżeli mimo wszystko potrawa jest przygotowywana na bazie bulionu z kostki rosołowej, będzie on prawdopodobnie bardziej słony niż ugotowany samodzielnie. Jeśli faktycznie tak będzie, solimy jedynie mięso, ale już nie zalewane bulionem warzywa. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-91 {margin
Kulinarna Pokusagrzybami w sosie serowym (6 porcji) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 450 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka wody ½ szklanki keczupu ¼ szklanki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 garść umytego szpinaku 2 ½ szklanki ulubionego makaronu
karmelowydanie. PULPETY: 30 dag mielonego mięsa z indyka małe jajko mała kajzerka mała cebula łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS: 1/2 litra bulionu drobiowego najlepiej domowego, ale w ostateczności może być z kostki, zrobiony w mniejszym stężeniu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% do zup 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz WYKONANIE
Kuchenne zapiski Edytysoczewica gotowana w puszce – 250 g świeża bazylia oliwa do podsmażenia 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 600 ml wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz do smaku jogurt naturalny 5 łyżeczek przecieru pomidorowego + opcjonalnie kostki soi do zupy Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić, następnie delikatnie podsmażyć na oliwie z dodatkiem świeżej bazylii. Dodać pomidory i gotowaną soczewicę (jeżeli przygotowujemy
Tradycyjna Kuchniakurczaka. Do tego jest szybki i prosty w wykonaniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 cebule łyżka miodu łyżka mąki szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy) sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka Przygotowanie Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy na złoty kolor, następnie do cebuli podajemy mąkę. Mieszamy. Cebulę zalewamy
e-PrzepisyKulinarnemarchewki, pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 6 posiekanych listków szałwii 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego ½ szklanki ulubionego ciemnego piwa 1 liść laurowy ½ szklanki startego sera cheddar (lub innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej
karmelowyKolejna wariacja drobiowa :) Z indyka wracamy do kurczaka :) Smak nadają przyprawy, nie kostki rosołowe. I warzywa, które gotowane są na parze dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych i smaku. Składniki: 2 piersi z kurczaka - u mnie 620 gramów 2 cukinie 2 marchewki 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka siemienia lnianego - jeśli ktoś nie lubi może zastąpić mąką 1 łyżeczka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combiałego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego, pęczka natki świeżej kolendry, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Paella poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi ma jedną wielką zaletę - jest banalna w przygotowaniu. Wszystko gotuje się w jednej głębokiej patelni, nie ma za dużo pracy, ani zmywania. Przygotowanie zacząłem do lekkiego przesmażenia pokrojonych w półtoracentymetrową kostkę piersi kurczaka, które przed smażeniem oprószyłem lekko(...)wina oraz 0,3 g szafranu. Po dodaniu całego wina ponownie poczekałem na wchłonięcie i odparowanie płynu i zacząłem go uzupełniać bulionem drobiowym. Wraz z dodaniem na patelnię pierwszej porcji bulionu dodałem na nią pokrojoną w drobną kostkę czerwoną słodką paprykę i w ćwierćplasterki o grubości około pół centymetra cukinię. Całość dalej podgrzewałem na wolnym ogniu, uzupełniając w razie potrzeby
Wyprawy kulinarne